Šta je novo?

Ulazak u bios ? "Enter current password"?!

beginner

Slavan
Učlanjen(a)
21.02.2005
Poena
304
Hocu da reinstaliram Windows, ali kada pokusam da udjem u bios pre podizanja sistema, pritiskanjem tastera DEL pojavi mi se poruka "Enter current password". Koja je to lozinka i ima li drugih nacina da udjem u bios ili da reinstaliram Windows na drugi nacin?

Mozes da uradis dve stvari :

1. Da otvoris kucste i da resteujes BIOS tako sto ces naci jumper ispod koga pise "CMOS" (najcesce). Bitno je da ti PC bude pod napajanjem dok to radis. Izvadis jumper, sacekas 20-30 sec, vratis jumper i kraj.
2. Mozes da nabavis programce koje se zove "KILL CMOS" :) Kopiras ga na bootabilni floopy i pomocu njega resetujes BIOS samo ne znam koliko je ovo efikasno jer nikad nisam probao, ali znam da moze...

mislim da ami bios ima condo, fabricku sifru pa probaj... dakle sa zarezom

Na nekim plocam ti nije neophodno da ulazis u BIOS da bi stavio boot-ovanje sa CD-a, vec za vreme/posle POST-a na ESC dobijas listu sa koje biras boot device.

faxcool je napisao(la):
Bitno je da ti PC bude pod napajanjem dok to radis.

To baš i nije najpametnija stvar... U principu se skoro nikada ništa ne desi ali mnogo je pametnije isključiti strujni kabl iz napajanja pre nego što se uradi clear cmos.

Izvadis jumper, sacekas 20-30 sec, vratis jumper i kraj.

Jumper prebaciš na druga dva pina, ili kod nekih starijih Asus ploča na kojima nema jumper-a uopšte samo spojiš dva kontakta na ploči označena sa CLRTC.

Dosta je i 5 sekundi.

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato sifra se ne moze ukloniti premestanjem jumpera.

Da bi uklonio sifru za ulazak u BIOS potrebno je da izvadis bateriju na nekih 10-15 minuta i posle je ponovo vratis (PC je naravno iskljucen).

Baterija je lako prepoznatljiva (jedino sto sjaji na ploci :-devil-: )

@Nocna ptica:
Nije ti dobro poznato.... btw premestanje jumpera je isto shto i vadjenje baterije

@begginer:
Mozes josh probati i sa univerzalnim passwordom "AWARD_SW", mada kao i onaj pass "condo," vazi za starije ploce.
Probaj i http://www.cgsecurity.org/cmospwd-4.5.zip. Ovaj program izlistava moguce passworde u zavisnosti od tipa biosa, a u arhivi imash i help.
Ali na kraju ti uvek ostaje jumperisanje, samo kabl od napajanja MORA biti ishtekan prilikom te operacije

Uspeo sam da udjem u bios. Otvorio sam kucishte i skinuo bateriju.
Sada mi nije jasno kada treba da instaliram drajvere. Nashao sam detaljno uputstvo za reinstalaciju, ali se nigde ne pominje kada instalirati drajvere.Pretpostavljam nakon instalacije Windows-a. Josh neshto: Imam graficku Albatron MX 480EL 6F4 MX 440-8X/T 64MB/64 i kada ubacim CD sa drajverima najpre se pojavi ekran na kome najpre ima "Detonation XP driver", kada kliknem na to otvori se novi ekran ukome ima:
-Detonator 44,03
-Detonator43,51
-Detonator 42,30.
U uputstvu ne pishe koji detonator da instaliram ili je mozhda potrebno sva tri?!
Josh me interesuje shta sa "Overcklock Tools"? kod instalacije graficke?

bilo koji
ako ne znas sta je overclock ne instaliraj taj program

Vrh Dno