Šta je novo?

Ulaganje u plemenite metale [bez diskusije o kriptovalutama]

Zvao sam tavex par puta danas, ali se niko ne javlja na telefon, pa da pitam i ovde dok se ne jave. Jedan kolega reče da je čekanje na filharmoniju do 5-6 dana, može li još neko napisati koliko je čekao? Takođe, ako se odabere preuzimanje u poslovnici, može li naknadno da se promeni na dostavu na kućnu adresu, s obzirom da ne znam ni kad bi stiglo, pa možda budem na odmoru. Znam da su oba pitanja za njih, ali džabe kad ne mogu da ih dobijem.

Zvao sam tavex par puta danas, ali se niko ne javlja na telefon, pa da pitam i ovde dok se ne jave. Jedan kolega reče da je čekanje na filharmoniju do 5-6 dana, može li još neko napisati koliko je čekao? Takođe, ako se odabere preuzimanje u poslovnici, može li naknadno da se promeni na dostavu na kućnu adresu, s obzirom da ne znam ni kad bi stiglo, pa možda budem na odmoru. Znam da su oba pitanja za njih, ali džabe kad ne mogu da ih dobijem.
Obično bude 3-4 dana jer ako i nemaju velika je mogućnost da neko proda pa da ti daju njegove (izuzev ako nisi naručio tipa deset komada).
Što se tiče dostave, oni će ti se javiti kad budu spremne kovanice pa ih pitaj da li može da se nadosalje.
S obzirom da je u pitanju vozilo sa obezbedjenjem ne znam koliko je mudra isporuka na kuću zbog neželjenih pogleda znatiželjnog komšiluka, ako me razumeš 😉 sigurno ne raznose na biciklima ko pošiljke iz Temua.

Dostava ide Dexpressom. Verovatno ce moci da posalju kurirom, ali ce trebati da se doplati za troskove slanja.

Pozdrav, ako bi neko mogao da mi kaze koji je najbolji sajt za kupovin ako se nalazim u Nemackoj? Moze i pp ako je protiv pravila foruma. Hvala unapred.

Pozdrav, ako bi neko mogao da mi kaze koji je najbolji sajt za kupovin ako se nalazim u Nemackoj? Moze i pp ako je protiv pravila foruma. Hvala unapred.

Ne kupuj zlato online bez preke potrebe. Izguglaj prodavnice zlata u svom gradu, pozovi ih da pitaš šta imaju i kakve su im cene, pa preuzmi zlato od njih.

koliko sam se ja zeznuo što nisam pre krenuo da uzimam zlato
gledam od kad sam počeo koliko je cena skočila

do skoro sam švajcarce uzimao ali nije ništa u poređenju sa zlatom

Čitam sad da je najprodavaniji zlatnik u Americi ove godine bio Eagle od desetine unce. To je prilično mali dukat, nešto manji od Franje Josifa. Kad gledaš američke youtubere. oni su svi puni velikih zlatnika od jedne unce, ali vidiš koliko se tržište izmenilo kad je sada preko polovina dukata koje američka kovnica iskuje od desetinu unce.

Za nas u Evropi, ponavlja se opet raniji pattern. Zlato bi narednih 2-4 meseca trebalo da se kreće u ovom trouglu između trendlajna i 2600 evra, da bi u nekom trenutku probilo i stiglo do sledećeg targeta od 3000 evra. I dalje nas negde u 2025. čeka privremeni pad od 10-15%, maksimalno 20%, kada krene da se lomi američka berza zbog recesije, ali niko ne može da zna kad će to da se desi. Može koliko sutra, a može i tamo u oktobru.

Screenshot from 2024-12-29 11-48-27.png

Da li je skupo da se kupi direktno u Sparkasse banci u Nemackoj Franc za 301.8 eura?

Nije Dexpress? S obzirom da ljudi kupuju belu tehniku koja je višestruko skuplja od 1/10 filharmonije, nisam znao da šalju obezbeđenje za 33k din. :)
1/10 će da ubace u sanduče običnom poštom 😂 šalim se. Mislio sam da se radi o većoj količini, tu sigurno imaju jače obezbeđenje 😉
Da li je skupo da se kupi direktno u Sparkasse banci u Nemackoj Franc za 301.8 eura?
To je dvosekli mač ako ga donosiš u Srb.
Ako ga prijaviš mozda ti naplate carinu ali možeš ga sutra izneti lakše. S druge strane ovde ćeš ga prodati niže nego u D.
Ako ga ne prijaviš na carini u dolasku mogu da ti prave problem na izlasku.
Iskreno, ne znam. Izuzev ako ćeš samo da ga čuvaš.

Prilozi

• Screenshot_20241229-144531.jpg
    Screenshot_20241229-144531.jpg
    59.3 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
Evo nešto baš interesantno (maznuto sa beobuilda, hvala Chiki)
Cene nekretnina u BG izražene u uncama zlata. Zaključak izvucite sami.

Prilozi

• 1735422262418.png
    1735422262418.png
    114.5 KB · Pregleda: 112
Znači nešta malo pre 2020. ko je kompenzovao završio je. Ovde je pravilo za nekretnine traži se koliko mu treba a smrdi mi na USA priču jer pokušavaju da diktiraju svoju priču da je valuta bitnija od golda. Bilo sa poćetka 2000ih ko nije prodao za milon kasnije prodavao za 100-150k u toj valuti.

I tako, danas se završava druga najbolja godina za zlato otkad je prestalo da bude podloga za novac. Cena je u 2024. godini porasla za oko 700 evra ili 38%. Trend rasta će se skoro sigurno održati i u godinama pred nama, mada će svakako biti i korekcija usput. Zlato nikad ne raste iz čista mira, skok cene uvek znači da je svet već u problemima ili da se problemi približavaju. Zlato je pošten novac, u ozbiljnim finansijski krizama iluzorno je očekivati da će ljudi pokazati poverenje prema dolarima, juanima, bitkoinima i drugim fiat valutama.

Cene platine i paladijuma su pale ove godine, a srebro je posle solidnog rasta izgubilo sve dobitke kada se berza zaljuljala u decembru. Ovo potvrđuje da ovi metali u sadašnjem stanju stvari ne dele status sigurnog aseta sa zlatom, njihovo kupovanje bi bila samo špekulacija, koja doduše može da se pokaže profitabilna. Za razliku od ranijih bull marketa u zlatu, akcije proizvođača zlata nisu porasle, što pokazuje da je rudarenje i rafinacija zlata postala dosta skupa, držanje zlata je trenutno znatno bolja investicija nego ulaganje u proizvođače, što je nekada donosilo veći profit.

Tako da eto, čuvajte svoje štekove zlata, dodavajte u njih ako se ukaže dobra prilika i nadajte se da neće zatrebati. Ja ne vidim mogućnost bezbolnog raspleta sadašnje ekonomske situacije, ali se nadam za dobro svih da nisam u pravu.

Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo godina kao i prethodna.

Ja taman da kupim par dukata, kad ono fali mi 2000din 🤪

Svi gledamo kako je zlato krenulo jako ovih par dana, a niko ne komentariše jak dolar? Sa oko 104-5 RSD/$ u 9/2024 stigosmo na 114 danas. Kako smo mi ovde godinama "zakucani" na 117 RSD/€, ova razlika nije mala, a koliko čitam, očekuje se da će odnos USD-EUR uskoro biti 1:1 i da će na tom nivou ostati veći deo godine. Uzimajući u obzir i informaciju da će ECB smanjiti kamatne stope ranije u odnosu na FED, ja ne očekujem da će u prvoj polovini ove godine zlato padati, naprotiv (naravno, ne računajući normalne dnevne korekcije). A manje kamatne stope = manji EURIBOR => povoljniji stambeni krediti => ode deo naštampanog novca u kvadrate umesto u zlato, dodati u tu jednačinu permanentne kupovine drugih centralnih banaka i globalnu neizvesnost, eto nas u rasponu 2550-2800 $/oz. Ako se godina završi sa oko 3000 $/oz kao što se može pročitati ovih dana da su predviđanja, to je raspon od 10-15%. I dalje odlično, ali daleko od 27% u 2024. Međutim, sa RSD štednjom koja je oko 4% i provizijama trgovaca zlatom koja je tu negde, mislim da će ovo za mnoge biti pre godina diverzifikacije i balansiranja portfolija. Ali videćemo za 15-ak dana šta nam se tačno sprema i verovatno sačekati efekte na zlato u drugoj polovini godine.

Osim ako uskoro ne dođe do nekog (ne)očekivanog haosa, ipak živimo u "too many moving parts" vremenima.

Obrni-okreni, sve će da poskupljuje, samo će dobri stari EUR/RSD da nastavi da klizi nizbrdo.

Inflacija definitivno počela opet da se oseća u cenama hrane ovde u eurozoni, svaki put kad odem u supermarket vidim da je nešto poskupelo. Zadnji dostpuni podaci o inflaciji su za novembar, 2,2% yoy, što je sasvim ok, ali očekujte da će već za decembar da pokaže rast. Ovo znači da i ovako malo kresanje kamatnih stopa koje je ECB izveo provocira inflaciju i da će ECB morati da bira između finansijske krize i držanja inflacije pod kontrolom.

Screenshot from 2025-01-04 17-35-31.png

Ratovi su skupi, naoružavanje košta, a cenu ćemo vidim platiti mi, kroz inflaciju. Lepe godine kreditnog balona napravljenog na osam godina 0% kamatnih stopa su potrošene, sad idemo u godine krize, ratova i inflacije. Kako bez jeftinih energenata evropski proizvodi ne mogu da ostanu konkurentni, obaranje vrednosti valute će verovatno biti izlaz, na štetu građanstva. Tako da bojim se da i nevezano šta se bude dešavalo sa Amerikom i američkom berzom, evro će nastaviti da slabi prema dolaru i zlatu.

koliko sam se ja zeznuo što nisam pre krenuo da uzimam zlato
gledam od kad sam počeo koliko je cena skočila

do skoro sam švajcarce uzimao ali nije ništa u poređenju sa zlatom
Druze nikada nije kasno ;) Naravno da si krenuo ranije imao bi vecu "zaradu" ali nemoj zlato posmatrati na taj nacin. Nije cilj zaraditi (ako se zaradi onda super) vec je cilj sacuvati to sto imas da inflacija sve ne pojede. Kada kupis zlato zaboravi na njega, kao da ga nemas. Koristis ga samo u slucaju za ne daj Boze. Jer ako kupujes zlato da bi zaradio onda nastaje nervoza cim malo padne, pa zasto ne raste itd. itd.
Bolje je cuvati Svajcarac nego euro i tu uopste nisi omanuo (y) Mada papir je papir ako krene neki da propada povuci ce sve za sobom pre ili kasnije.....Ipak je najbolje zlato, i srebro ako uspes da ga kupis.

Ja sam prvi put uzeo par dukata, taman da iskoristim ovu blagu korekciju. Uzeh i jedan srebrnjak filharmonija, više onako kolekcionarski, jer srebro nije isplativo baš, zbog PDV pre svega...

Uglavnom, nikad nije kasno da se krene.😉

Poslednja izmena:
Danas sam se zaprepastio kada sam video kolicki je taj Franc Jozef mali haha, morao sam sa telefonom na macro modu da slikam da vidim sta pise ;)

Sledeci put kupi veliki. Videces natpise bez slikanja telefonom.

Kako je krenuo nepomenik da pominje Grenland Panamu i Kanadu, lagano danas idemo u ATH ako se ne varam.

Ispravka, jeste ATH ali u EUR.
U USD ima da se načekamo.
Ne mora da znači, danas je skoro bilo 2700$/oz što nije daleko od 2790$/oz, tu smo ... međutim, zanimljivo je da su danas objavljeni podaci o zaposlenju u USA dobri, pa se očekivalo da cena krene na dole. I jeste u jednom trenutku nakon objave, a onda snažno opet naviše. To ukazuje na nepoverenje u (precenjena) finansijska tržišta, sumnju u održivost strukturnih reformi, i dalje imamo prisutne geopolitičke tenzije ... Ja se, verovatno nerealno, nadam korekcijama na dole u danima nakon Svetog Jovana. ;) Ili ćemo videti brzi odlazak preko 3000$/oz. Nedelja pred nama je neizvesna, par oštrih ili blažih izjava i u danu možemo da se nađemo na +- 100$/oz u odnosu na sadašnju cenu. Sad je period u kome će mnogi mnogi neoprezno kupiti ili prodati, ja čekam početak februara da probam da razumem dalji trend, pa makar propustio priliku godine. Videćemo, biće zanimljivo ..

Dafinitivno probilo danas, nisam to očekivao pre februara ili marta. Šta da mu radiš, cena je pre oko godinu dana krenula da divlja i ne vidim da će divljanje prestati u skorije vreme. Da me neko ne razume pogrešno, ja ne smatram da je zlato trenutno potcenjeno, čak naprotiv, zlato je sada istorijski vrlo skupo kada se pogleda kretanje cene prilagođeno za inflaciju, možda je krenuo da se pravi i balon.

gateway.jpeg

Stvar je u tome što je fiat monetarni sistem u dubokoj krizi, a kriza raste i u finansijskoj i socijalnoj sferi. Ne možeš ti doveka kroz ponzi šeme da otimaš od Petra da bi dao Pavlu, a da se Petar ne pobuni. Na svetu takođe postoji mnogo više bogatstva nego pre 40 godina, a ne toliko više zlata kad bi se sve opet preračunalo u njega. I takođe vrlo važno, na čelu Amerike je opet Tramp koji je u prvom mandatu dokazao da nema blage veze sa životom i da samo ume da štampa pare, tako da je vrlo verovatno da će se kad kriza udari uhvatiti štancovanja dolara, što trejderi uračunavaju u cenu zlata.

Kako komentarišete skoro stupanje na snagu novu odluke da je max kupovina zlata u kešu po jmbg 10000€/godišnje i da su prodavci dužni da vode evidenciju (i verovatno šalju negde - poreskoj?). Još nije stupilo na snagu ali čeka se vrlo uskoro, istu informaciju sam dobio i u lokalnoj zlatari i u tavexu

Nazad
Vrh Dno