Šta je novo?

Ukraden/izgubljen iPhone

borriello22

Cenjen
Učlanjen(a)
16.09.2013
Poena
170
Drugarica je izgubila iphone 5s, neko ga je pokupio. Findmyiphone ga ne pronalazi jer telefon nije ukljucen od tada, postavljeno je da je je obavesti kada se ukljuci telefon, kao i da na ekranu stoji poruka da je izgubljen i da se pronalazac javi na taj i taj broj. Takodje, prijavljena je kradja i policiji. Da li ima nekih jos mogucnosti da se telefon locira, i dok je ugasen?

Prijavljena kradja izgubljenog telefona.
Drugarica sebi moze da napravi ozbiljan problem.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Sve i da locirate telefon to vam nista nece pomoci ako se telefon nalazi u nekom stambenom delu grada.

Sta biste radili ako je to neka zgrada, kucali od vrata do vrata i trazili telefon?

Upravo tako,zalio mi se neki lik da mu je policija locirala ipad negde u cupriji,u 200 metara,ali kao ne mogu nista,reaguju samo na teska krivicna dela.ukraden mu je iz auta preko noci.i da,stvarno je cudno sto neko prijavljuje kradju a u stvari je izgubio telefon.nisam siguran kako zakon gleda na takve slucajeve

Ako nemas vezu nemozes nista, ako imas vezu nacices ga za 2 dana max.

Gleda kao na krivično delo. Ne znam tačno u kojim tačkama. Ali to spada najmanje u lažno prijavljivanje itd...

I ko ostavlja iPad u kolima preko noći?!

Svaki telefon koji je ukraden i upaljen, policija u Beogradu je nasla.

Nazalost, to je ukradeno sa namjerom, vherovatno je vec u dijelovima kod prodavaca i servisera sa kupujemprodajem i slicnih (ekrani su trazeni) I sam sam bio zrtva kradje pa znam.
Find my iphone radi vrhunski, al kada je u pitanju kradja nema ama bas nikakvu svrhu, jer se telefon moze iskljuciti bez sifre.

Nemojte da moralisete, ovde lik pijan ubije kolima dvoje ljudi u uzickoj pre par godina i isto vece ga puste, bas ce nju neko da smara zbog "lazne" prijave...

I da ga upali lik i da ga nadjes šta posle, ti izgubio on našao i to je to...

Ja tu ne vidim nikakav problem. Telefon je ukraden, sto automacki znaci da je za devojku izgubljen.

Policija ce ukradeni telefon naci jedino ako pocne da se koristi u nasim mrezama i nikako drugacije za takvu vrstu dela.

Za teska krivicna dela telefon se moze bez problema locirati ali svakako policija to nece koristiti da bi nekom nasla telefon koji je izgubljen ili ukraden.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Covek je pitao da li moze da se nadje telefon, dobio je odgovor, zahvalio se, ne razumem cemu dalje bilo kakva polemika?

Nemojte da moralisete, ovde lik pijan ubije kolima dvoje ljudi u uzickoj pre par godina i isto vece ga puste, bas ce nju neko da smara zbog "lazne" prijave...
Naravno da ce da je "smara"...

I da ga upali lik i da ga nadjes šta posle, ti izgubio on našao i to je to...
Bas tako, taj sto je "nasao" ce da bude optuzen da je "ukrao", i kad se bude razjasnilo da nije ukrao, onda ce da bude kriv onaj koji je lazno optuzio.

Policija ce ukradeni telefon naci jedino ako pocne da se koristi u nasim mrezama i nikako drugacije za takvu vrstu dela.

Za teska krivicna dela telefon se moze bez problema locirati ali svakako policija to nece koristiti da bi nekom nasla telefon koji je izgubljen ili ukraden.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Pa ne traze oni to fizicki pa da je to nekakav tezak posao...
Uglavnom telefoni iz krivicnih dela (ne izgubljeni necijom krivicom) otimanja, kradja, pljacki i sl. se ubace u bazu i prate par nedelja i onda je ceo posao inspektora da pozove na informativni razgovor "nalazaca", ako se ne odazove oni svakako vec imaju dovoljno informacija kod koga je i gde mogu da ga nadju.

E kad "nalazac" donese aparat i objasni da nije nikome nista oteo, onda podnosilac prijave treba da objasni kako mu je to ukraden telefon i dobije prijavu.

Policiji su najlaksi poslovi oko mobilnih telefona, obavljaju ih ne pomerajuci dupe iz fotelje.

Sto ce da je smara? objasni... Mora da zivimo u vrhunski organizovanoj drzavi pa je tako...

Objasnio sam u zadnjem pasusu prethodnog posta.

Osobi A ce da se veruje na rec da nije ukrala nesto, a osobi B ce da se napise krivicna prijava na osnovu iskaza osobe A. I time ce da se bave inspektori krimanalisticke policije.
To si napisao?
Mi mora da zivimo na razlicitim planetama...

Inspektori se bave pljackama, razbojnistvima i sl sigurno se ne bave trazenjem izgubljenih telefona.
E sad kad necija drugarica kaze da je opljackana i otet joj je telefon, a inspektor pozove "nalazaca" na telefon i ovaj ga donese, sta mislis koliko mu mudrosti treba da zakljuci ko laze?

Prijavila je zapravo da ga je izgubila, ja sam napisao da je prijavila da je ukrala jer nisam ni znao sta im je rekla. Iskreno ja bih im rekao da je ukraden, mislim da bi se vise iscimali da ga nadju. Hvala svima na pomoci jos jednom.
@bakara mozes na miru na spavanje, posteni nalazac koji ne pali telefon i ignorise poruku na ekranu nema razloga za brigu da je prijavljen za kradju.

To što bi ti lično uradio je krivično delo. I potpuno neodgovorno.

Nije.
Ovo sto se desilo (ispao joj telefon dok je sedela na klupici, vratila se ubrzo i nije ga nasla) se moze okarakterisati kao kradja (oduzimanje tudje pokretne stvari radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, tj oduzimanje pritezanja na stvari), ili utaja ako se utvrdi da je stvar definitvno bila izgubljena (uzeh sad kz, to je cl.207st.5 - utaja stvari koja je nadjena). Uostalom, postojanje nekog kd ne utvrdjuje policija nego sud.
edit - sve ovo je u svakom slucaju nebitno za temu, dzaba spam samo

Poslednja izmena:
Da prijaviš da je nešto ukradeno, a da svesno znaš da si izgubio. Dakle izmišljaš krivično delo, da bi policija burnije reagovala. Svakako nije nešto što treba da radiš. Bez obzira na rasulo kod nas. Jer se samo propagira dalji raspad sistema.

Dakle izmišljaš krivično delo
Ne izmisljam, kd postoji - kvalifikacija je mozda drugacija.
Ako npr znam gde je telefon, gde sam ga zaboravio tacno. Vratim se i vidim da ga nema. Iskljucen je, kartica izvadjena, ne moze da se locira. Ocigledno je da ga je neko uzeo i protvpravno prisvojio u svoju korist.

Da li je moralno ispravnije da kazem da sam ga izgubio i da pomisle da postoji mogucnost da je negde u travi zaboravljen, nego da kazem da ga je neko ukrao uz objasnjenje cinjenicnog stanja kakvo je zaista bilo?

Jel ona bas toliko sigurna da joj je ispao na klupici? Nema mi logike da ga neko pokupi i ne upali danima. Neka jos malo razmisli drugarica, proseta kuda je sve isla, mozda joj je negde drugde ispao.

Ne izmisljam, kd postoji - kvalifikacija je mozda drugacija.
Ako npr znam gde je telefon, gde sam ga zaboravio tacno. Vratim se i vidim da ga nema. Iskljucen je, kartica izvadjena, ne moze da se locira. Ocigledno je da ga je neko uzeo i protvpravno prisvojio u svoju korist.

Da li je moralno ispravnije da kazem da sam ga izgubio i da pomisle da postoji mogucnost da je negde u travi zaboravljen, nego da kazem da ga je neko ukrao uz objasnjenje cinjenicnog stanja kakvo je zaista bilo?

Nece policija ni da trazi izgubljene stvari, to nije njihov posao.
Moralno je ispravno reci onako kako je bilo i prihvatiti odgovornost za svoje postupke.

I nije kradja nikako, vec utaja. A to je kd.

Ako je neko nasao telefon i odmah ga svesno ugasio i resio se sim kartice po meni je to cista kradja. Vise puta sam nasao telefon i usao u imenik i zvao kontakt tipa "kuca" i vratio telefon. Meni je isto tako iphone ispao u bioskopu i za 3 minuta sam shvatio da ga nema ali kasno. Vec bio iskljucen. Sto znaci da je ukraden. Prijavio sam kao krivicno delo ali dzaba ako nemas nekog u policiji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nije. Utaja je.

(5) Ko tuđu pokretnu stvar koju je našao ili do koje je slučajno došao protivpravno prisvoji u nameri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Stvar je u nameri.

Kad nekome digneš telefon iz džepa onda si ga ukrao, a kad ga nađeš, pa ga zadržiš nije, ali je i jedno i drugo krivično delo.

Nazad
Vrh Dno