Šta je novo?

Ukraden iPhone 6 - iskustva i (ne)doumice

NjegovaWisost

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2008
Poena
395
Krađa iPhone telefona, iskustva i preporuke

Nisam naišao na ovakvu temu, a verovatno će zanimati mnoge korisnike interneta. Pišem sada, 3-4 meseca kasnije, kada sam se pomirio sa sudbinom i skontao da od nalaženja telefona neće biti ništa. Takođe, svesan sam da je mogući kradljivac i na ovom forumu =) Ali definitivno, svašta je bilo, neke stvari meni nisu bile najjasnije, ili barem nisam mogao da ih shvatim.

U autobusu broj 16 u Beogradu, negdje krajem aprila ili početkom maja. Ja mrtav umoran sa posla. Ulazim kod Doma omladine u prepun autobus, spuštam telefon u džep od kaputa, pokušavajući da se uguram nekako na centralna vrata. Ovo će se pokazati kao katastrofalna greška i moja nesmotrenost - neko je u tom metežu fino ugurao ruku i ukrao moj iPhone 6 Silver 64gb. Find my iPhone opcija je bila aktivirana.

Skontao sam relativno brzo - odmah posle dve stanice, kada se je katastrofalna gužva već razišla. ***, taj neko je već izašao. Ali šta da radim. S drugog mog telefona odmah sam probao da ga nazovem - već ugašen! Kući sam došao relativno brzo i proverio odmah iCloud nalog, tj. Find my iPhone opciju - telefon je offline. Nema ga na mapi niti daje znake postojanja. Ostavio sam poruku za izgubljen telefon i bratov broj telefona. Otišao sam u policiju.

U policijskoj stanici Stari Grad - ništa specijalno, već sam se tad pomirio sa sudbinom, ali ajde reko da ispoštujem zakonsku proceduru. Rekli su mi da su svaki ukradeni telefon koji je ikada upaljen - pronašli. Mislim, ajde da vam verujem, ali ovaj ode u delove garant.

Ništa, dani prolaze. Moj brat dobija, u roku od nekoliko dana, sledeći niz poruka, sa fišing sajtovima koji izgledaju bukvalno identično kao iCloud sajt (ovo su screenshotovi sa njeogovg telefona):

635673186229132969.jpg

635673958267627845.jpg

635676538723443813.jpg

635679081374783715.jpg

Broj - neki iz Kameruna koliko shvatih. Fake dakle. E sad, nekoliko stvari mi nije bilo jasno:

1. Zašto bi neko probao da mi uzme icloud nalog? Pa IMEI, koliko znam, ne može se promijeniti. Jedino da njegov IMEI policija izbriše i stavi na listu sigurnih. I čak ako se prebriše telefon sa iCloud nalogom - koja svrha? Pronaći će ga narodna milicija odmah.

Opet, nije to neka neznalica, čim je napravio phishing sajtove, slao sa ovakvih brojeva... Dakle, jako dobro se razume u problematiku. Da nije otišao u inostranstvo?

2 Kako su saznali broj telefona mog brata? Nije neko ko me poznaje. I onako imamo jako malo zajedničkih prijatelja.

Dobro, poslao sam na Find my iPhone poruku sa bratovim brojem telefona. Opa? Ali kako iCloud to ne prijavljuje - jednostavno piše "pending" za poruku. Znači telefon nije dobio poruku sa iClouda. I dobro, da je iPhone dobio tu poruku, kako onda ne piše na iCloudu da je poruka odaslata (ne pominjem mapu...).

Onda se sjetih, dao sam broj u policijskoj stanici. Pa dobro, oni to ukucali tamo u kompjuter, a ko zna kome je to došlo. Ne znam, ne vjerujem baš u ovo, da ima tamo neki insajder koji kompjuterašima druka ovo, suviše velika teroija zavere.

Ne znam, ne znam odakle im broj. Vi mi recite.

Prošlo je dosta, od telefona ni traga. Pojavljivalo se njih na kupujemprodajem. Prodavci kupuju ukradene telefone, to nije tajna.

Samo je dosta tužno.

Ova Find my iPhone nema svrhu kod krađe telefona, osim one (isto tako značajne) da se zaključa telefon i da se ne koriste podaci sa istog. Čak što više, ovaj put mi je, zbog vere u narodnu miliciju i iCloud nalog, bilo mnogo bitnije da on ostane upaljen po svaku cenu.

Isto tako kod izgubljenog telefona, da se nađe gde je.

Ali mi nije jasno - zašto pobogu dozvoliti gašenje zaključanog telefona bez traženja šifre? Dobro, telefon može da zabaguje, pa ga je onda moguće isključiti pa upaliti...

Možda bi bolje bilo da su napravili da se resetuje telefon kod dugog držanja dugmeta za gašenje, a da se gašenje obavlja kao kod Windowsa.

Na kraju, možda sam ja neznalica, možda postoje dva savršeno logična odgovora na moja dva pitanja, ja ih ne znam. Vi mi recite =)

Živi bili i čuvajte svoje stvari u prevozu =)

Ne mogu da ti pomognem, ali reći ću ti da ja kad uđem u bus ruku držim non stop na telefonu, žao mi je da teško zarađene pare odu tako brzo.

Sta reci osim da mi je zao sto ti se to desilo... Ja sam pre dva meseca na ulici našao iPhone 5s, nov. I pozvao odmah prvi broj iz imenika i vratio telefon. Zena je bila u neverici... Jos jednom zao mi je.

Dva komada sam vratio.
Uvek pomislim kako je nekom kad izgubi fon.

Ne mogu da ti pomognem, ali reći ću ti da ja kad uđem u bus ruku držim non stop na telefonu, žao mi je da teško zarađene pare odu tako brzo.

Zahvaljujem, ali meni pomoc vise i ne treba :) Davno je ovo bilo, moja je bila greska, proslo je dosta. Samo treba razbiti nekoliko iluzija - prva je da ce vas Find my iPhone spasiti kradje. Druga je da kradja telefona vise nema svrhu - ima i to je uglavnom prodaja ekrana, koji su skupi i lako se lome. I trece, sa racunarskog stanovista, nije mi jasno kako su dosli do broja mog brata. Cak mi je upisan pod random imenom, a ne kao vrat, i da su kako,mogli uci u imenik :)

Nadajmo se samo,da ce doci jednog dana sef policije kome ce puci film i krenuti da rasciscava fioke sa starim predmetima :D Cisto malo da udare na ovaj metez. Ali meni ovo sve izgleda kao,da je doro orgabizovao -jedna grupa krwde, druga otupljuje, treca prodaje itd :)

Poslednja izmena:
Bilo je reci na forumu da je covek kupio iphone,ali je morao da ga vrati kad mu je policija zatrazila.
Znaci ako ne ode za delove,pojavice se kad tad,ako je ukljucen FMP.
A sto se tice broja telefona tvog brata....hmm...ne znam. Vrrovatno da postoji objasnjenje. Mozda su ga nasumice izabrali. Pretpostavljajuci da ce bilo ko iz imenika da ti javi za to.

Bilo je reci na forumu da je covek kupio iphone,ali je morao da ga vrati kad mu je policija zatrazila.
Znaci ako ne ode za delove,pojavice se kad tad,ako je ukljucen FMP.
A sto se tice broja telefona tvog brata....hmm...ne znam. Vrrovatno da postoji objasnjenje. Mozda su ga nasumice izabrali. Pretpostavljajuci da ce bilo ko iz imenika da ti javi za to.

Nisu mogli ni da vide imenik. A tek šansa za nasumičnosti je jedan prema više stotina. Nisam dobijao poruke od njega taj dan, nije me zvao, nigde ga nisu mogli videti.

Nebitno, mrzi me više da komentarišem, ako ko šta nađe korisno ili misli da zna odgovor, neka napiše ;) Ja sam svakako digao ruke od svega, samo me je ovo za bratov broj opasno iznenadilo. Ima tu dosta materijala za odeljenje za visokotehnoloski kriminal, mozda i jos neka odeljenja policije, koja nazalost imanpreca posla :)

Poslednja izmena:
Zao je i meni sto ti se to desilo, pre neki mesec sam nasao glanc novi galaxy s6...znaci maltene sijao se (vlasnica ga valjda cuva), sedela je na klupi i skliznuo joj valjda iz dzepa/torbe i eto ja seo na istu klupu :) ekran je bio zakljucan pa nisam mogao da udjem u imenik, ali logicno sam sacekao da vlasnik pozove, jos sam ga kuci stavio na punjac jer je bio skoro prazan...i napunio ga...zazvoni telefon ja se javim, zena se zbuni, skameni, da se ne slogira odmah sam rekao da sam telefon nasao i da cu joj naravno vratiti, tu joj laknulo, posle sam joj objasnio da bi pozvao neki broj iz imenika ali nisam mogao jer je ekran bio zakljucan, jos kad sam rekao da sam ga ja punio jos nasmejala se...popili smo kafu kad smo se nasli...zahvalila mi se i to je to...realno nista drugo i ne treba, karma je cudo. Inace ja i dalje imam s4...ali mi tudje ne treba.

1. Tvoj iCloud account njima treba jer telefon vise nije upotrebljiv zbog aktivirane opcije Find My iPhone, takozvani Activation Lock. Telefon mozda vise nije uopste u nasoj zemlji i u tom slucaju trazenje telefona uz pomoc nase policije i nasih GSM mreza nije moguce. Svakako telefon ne moze da se koristi uopste sve dok je aktiviran Find My iPhone. Na internetu ima oglasa za otkljucavanje telefona sa Find My iPhone opcijom, ja licno mislim da to nije izvodljivo, ali na osnovu ovih SMS phishing poruka koje si poslao, verovatno je to nacin na koji se "otkljucavaju" telefoni, tkao sto na razne nacine pokusaju da dodju u posed iCloud accounta pa ugase Find My iPhone.

2. Ako se istrosi baterija telefon se svakako gasi, a iako izvadis SMS karticu telefon ostaje bez interneta, pa lociranje putem iCloud-a ne funkcionise. Telefon je moguce resetovati (obrisati sve podatke, recovery mode uz pomoc racunara) iako je aktiviran Find My iPhone, medjutim prilikom prvog paljenja (setup wizard) trazice unos poslednjeg iCloud account-a i prikazace poruku koju si ostavio na sajtu i telefon zauvek ostaje u tom stanju, ne moze se koristiti. Ovo je glavna razlika u odnosu na druge telefone (Android, Windows Phone), njih je moguce resetovati i posle koristiti bez problema, dok iPhone ostaje zakljucan.

Poslednja izmena:
2. Opet meni na iCloud nalogu ne pise nista, tj. ne pise da jr uopste Find My iPhone poruka isporucena. Da stoji, ne bi me nista budio. Ovako stoji samo - pending.

To je problem :D Ili postoji nacin da su pustili dolazni internet, ali ne i povratnu informaciju iCloudu da je poruka isporucena. Dakle, tel je recimo ugasen, ischupana baterija, prebrisani podaci, pokrenut je, trazi se iCloud sifra, ali ali, bratov broj telefona je morao preko neta stici u telefon i tada je morao iCloud servis da mi to napise u browseru :D Screebshotovacu sutra i iCloud ako mi ko ne veruje :D

Poslednja izmena:
Ne znam da li iCloud sajt prikazuje bilo kakve dalje promene, status nakon reseta telefona, verovatno ne.

Pa ne znam kako nisi skontao odakle mu broj od tvog brata a sam si rekao da si ostavio broj telefona njegov u poruci. Sta on tj taj lik sto ti je ukrao telefon radi je da pokusava da te natera preko tih poruka da uneses svoj id i pass na icloudu. *** neko se i upeca na to. Imas i kod nas servisa koji nude otkljucavanje stolen iphone ali samo sa porukom od vlasnika i da ima ukucan broj moba kao sto si i ti uradio. Npr ljudi koje ostave fiksni broj telefona ili nema poruke ne mogu nikako otkljucati telefon. Imam i ja kuci jedan takav iphone u lost and erased modu bez poruke vlasnika i nema sanse ga otkljucati, pitao sam brdo ljudi.

Poslednja izmena:
Zato lepo FMI plus TouchID plus password i cjao... Jedino da ga harvestuje za ekran i bateriju, ni iTunes restore nije moguć

Moguce je, ubacis ga u recovery mode i odradis restore, i onda se nadas da ce hakeri naci bezbednosni propust u iclodu kao sto je bilo ove godine u martu i otkljucas ga za dzaba.

Koliko ljudi koji kradu/nadju iPhone znaju to da urade i hoće da čekaju na hack koji možda neće ni biti? 5%? Manje? 99% ljudi koji bi našli ajfon ne bi znali ni šta je icloud, touchID ni recovery mode sem ako baš ne znaju šta rade. Opet je mnogo sigurnije od android i wp.

Zao mi je čuti ovako nešto kada je teško zarađen novac u pitanju. Samo ne kontam kako ne primetite da telefon nije više na mestu gde bi trebalo da bude. Pazite na svoje stvari, još dobro da ti lične podatke nisu ukrali. Ja pre nekoliko meseci video da neki izgube note 3 i slično pošto je pisalo na kapiji da pronalazač će biti nagrađen zbog podataka.

Napisao sam "ako NE ode za delove". U tom slucaju ce FMP da pokaze gde je.

A jesi li zaštitio telefon lock screen šifrom?

Ako je u inostranstvu, sim kartica izvađena, ekran zaključan, nema mogućnosti da se uključi wifi i poveže na mrežu, onda Apple servisi i telefon ne mogu da komuniciraju.
Trebalo bi da posle nekoliko neuspešnih pokušaja otključavanja, da se telefon automatski zakači na bilo koji otvoreni wifi i da pokušava da obavesti apple i vlasnike. FMP je stvarno beskoristan kada tel ne može da izađe na internet.

Ne znam da li iCloud sajt prikazuje bilo kakve dalje promene, status nakon reseta telefona, verovatno ne.
Citate li vi sta javama pisem? Ocigledno od vas niko nije nikad imao priliku da koristi peogram :D Srecom :D na Find my iPhoneu, udjete, ukucate izgubljen telefon i kliknete sta treba. Onda vam pise status - "PENDING", tj status vaseg lock i vase porukeupucene telefonu. Telefon, prema find my iPhoenu, nije paljen. Poruka koju sam poslao - nije primljena 99.99%

Dakle, telefon lock i find my iphone aplikacija ne radi ukoliko telefon nije zakacen na internet. A nije bio ni jednom. I bio je zakljucan sa touch ID.

Poslednja izmena:
Ako ti backup šifra za Touch ID
nije nešto previše kratko i glupo. Bar možeš da računaš da su ti podaci sigurni.

Gresis, telefon je primio poruku ali su verovatno blokirali odlaznu komunikaciju ka Apple serverima, tako znaju broj od brata i pokusavaju da dodju do tvojih iCloud podataka...

Gresis, telefon je primio poruku ali su verovatno blokirali odlaznu komunikaciju ka Apple serverima, tako znaju broj od brata i pokusavaju da dodju do tvojih iCloud podataka...

E pa to mi je jedino trebalo da znam :D Nisam znao da je to generalno moguće, mislio sam da internet funkcioniše isključivo kao dvosmerna razmena podataka :D Onda taj neko mora biti baš jak kompjuteraš, sa sve znanjem kako da natera ruter da samo prima podatke ali ne i da šalje... :) Ali malo su se zeznuli :D

Evo:

Sreća u nesreći je to zaključavanje, imao sam jako bitnih brojeva poslovnih tu... Ali eto.

Poslednja izmena:
Nisam ja baš upućen u to, jer nisam ni gubio fon, niti krao. Je li moguće da je nekako izvadio tvoju karticu i ubacio u neki drugi fon i tako došao do kontakta/brata/poruke?

nije se kacio na net.preko imeia je dobio informaciju da je aktivan fmi i da je u lost modu.moze verovatno da se vidi i poruka vlasnika,naravno potreban je gsx account

Uh, neko da rizikuje gsx account zbog jednog telefona tesko... a ako vec ima hakovan gsx account ( sto je u poslednje vreme jako tesko naci) onda moze i da ga otkljuca, ne bi se cimao sa phishingom :)

Nazad
Vrh Dno