Šta je novo?

Ukoliko se Windows čudno ponaša, uradite sledeće...

Raka

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
Ukoliko se Windows počne ponašati vrlo čudno, dugo se startuje ili gasi, blokira programe pri radu (više nego obično) i sl. pokušajte neke od ovih saveta...

1. Skinite program koji proverava računar od programa koji se instaliraju sa interneta (poznati kao spyware i adware). Jedan od preporučenih bi bio Spybot - Search & Destroy (sajt: http://patrick.kolla.de/ ). Instalirajte ga i proverite da li ima nove definicije programa (update opcija postoji u programu). Pokrenite proveru i ostavite ga da proveri ceo računar. Kada završi, imaćete lisu svih stvari koje se nalaze na vašem računaru a koje su deklarisane kao neodgovarajuće, špijunske, reklamne i sl. Obrišite ih sve, ali imajte na umu da neki programi posle ovoga neće raditi (RadLite, DivX besplatni kodek ali samo za pakovanje video formata, dok će te bez problema moći gledati filmove i sl). Ovo nije nikakav problem jer programe uvek možete ponovo instalirati i poterati Spybot i videti koje programe on nalazi a vama su potrebni. Svaku definiciju možete isključiti iz pretrage unutar programa.
2. Proverite računar od virusa. Spojite se na internet i skinite najnoviji fajl sa definicijama virusa za vaš virus skener. Skenirajte prvo sistemsku particiju (najčešće C: particija tj. particija na kojoj se nalazi Windows ili WinNT direktorijum) i skenirajte je CELU tj. sve direktorijume na njoj. Ukoliko se pokaže da postoji virus, potražite na internetu način na koji se virus uklanja sa računara (pogledajte sajt http://www.kaspersky.com/ ). Opciono proveriti i sve ostale particije (D:, itd...)
3. Upotrebite neki od programa za proveru računara kao npr. Fix-it utilities, System Mechanic, RegScrubXP ili kombinaciju pomenutih koju preporučujem (pogotovo ombinaciju prva dva). Startujte prvo Systam mechanic i proverite vašu registry bazu (System tab opcija Clean system registry). Obrišite sve što vam je program predložio. Isto uradite i sa programom Fix-It utilities (System registry tab, opcija RegistryFixer). Po potrebi upotrebite i RegScrubXP.
4. Isključite hibernaciju i virtualnu memoriju. Hibenaciju isključujete u Control Panel>Power Options Hibernate tab i isključite Enable hibernation. Virtualnu memoriju isključite na desni klik na My Computer, Advanced tab, performance settings, andvanced tab, Virtual memory settings change dugme, odabrati no paging file bullet (opciju) i kliknuti na set( ili ići u Control Panel>System, Advanced tab, performance settings, andvanced tab, Virtual memory settings change dugme, odabrati no paging file bullet (opciju) i kliknuti na set). Restartovati računar i uključiti Virtualnu memoriju OBAVEZNO i po potrebi hibernaciju.
5. Proveriti integritet diska. Otvoriti Windows Explorer, kliknuti desno dugme na C: i odabrati properties, odabrati tools tab, pod error-checking kliknuti na check now i kada iskoči novi prozor kliknuti na Start. Opciono uključiti Automatsku popravku sistemskih grešaka (Automatically fix file system errors). Isto uraditi za sve particije na disku.
6. Deinstalirajte poslednji instalirani program ili pokušajte da nađete stariju (ili noviju) verziju poslednje instaliranog programa. (BSPlayer verzija 100.800 ima nekih čudnih problema, ali verzija 086.501 radi odlično). Takođe deinstalirajte poslednje instalirane drajvere i zamenite ih novijim ili starijim. Sve ovo važi ukoliko su se problemi počeli javljati neposredno (odmah) posle instalacije nekog programa ili drajvera.
7. Reinstalirajte DirectX i kodeke za Windows Media Player.
8. Ubacite XP instalacioni disk i idite na Start>Run i kucajte sfc /scannow. Ovim će to poraviti sve pokvarene sistemske fajlove ukoliko ih ima.
9. Pokušajte da popravite instalaciju Windowsa pomoću XP instalacionog CD-a. Ubacite disk i startujte setup sa diska.
10. Upotrebite system restore ukoliko ga imate.
11. Proverite da li vam neka komponenta u računaru pravi probleme. Vidite Tips & Tricks (wtt) broj 71. za više informacija.
11. Poslednja opcija je kompletna reinstalacija Windows XP operativnog sistema. Upotrebite BackRex program za bekapovanje podešavanja za internet, Outlook Express, Internet Explorer, Address Book, E-mail poštu i tt... Bekapujte My Documents direktorijum na sigurno mesto. Ubacite XP instalacioni (i butabilni) CD, podesite bios tako da se startuje sa CD uređaja, Formatirajte C: particiju i instalirajte Windows.

Moja preporuka je da reinstalirate Windows od početka samo u sličaju da imate virus ili ako ništa drugo ne pomaže. Neka vam reinstalacija Windowsa bude poslednja, poslednja solucija.

Dakle ovaj tip je neumoran sa postovanjem "svojih tekstova".
Samo me interesuje dokle ce modovi vise da trpe takve stvari.

Ako vas bas interesuje odakle pomenuti Mr. Raka "crpi svoju inspiraciju", posetite http://www.tweakxp.com/ pa ce vam sve biti jasno. Stil pisanja, redosled recenica pa cesto i red reci je identican.

ps. koriscenje Fix-it utilities i System Mechanic programa ce imati apokalipticne posledice po vas racunar. Najvece djubre koje se pojavilo u poslednjih par godina, gore cak i od Norton SystemWorks-a!!!

Nema šta da ga trpimo, možemo samo da ga zamolimo da kaže odakle pokupio text, čisto kulture radi i da mu se zahvalimo ukoliko je taj neki text preveo na srpski sa nekog drugog jezika...

Hej, Marti.

Hvala ti za sajt. Stvarno nisam znao za taj.

Inace DEO tweakova kupim sa http://windowsxp.homedns.org/xp/
sajta tj iz programa The Tweaking Experience 2.0 koji se tamo moze skinuti. Ali kako je vec neko rekao svi tekstovi su na engleskom a neki su i dosta nerazumljivi i trebaju doradu.

Inace Marti nije mi jasno zasto ne mozes da shvatis da neko zna i poznaje racunar dovoljno da pise ovakve tekstove.

Zeleo bih samo da mi postujes dokument sa koga sam ovo prepisao jer ga ja nisam nasao.

Na kraju, Marti, nije mi jasno u cemu je tvoj problem i sta ti imas protiv ovakvog postovanja????

Pozdrav svima kojima je tekst pomogao.

Marti Misterija je napisao(la):
ps. koriscenje Fix-it utilities i System Mechanic programa ce imati apokalipticne posledice po vas racunar.

:confused: :confused: Mislis u kobinaciji ???

Jer ako govorimo pojedinacno, za Fix-it ne znam - nikad nisam koristio, ali System Mechanic seriju 3 koristim vec godinama na svim masinama koje su mi bile "u nadleznosti" i tvdim da je apsolutno savrsen program, nikad mi nije napravio ni najmanji problem !

Sta fali tekstovima, ako neko hoce moze da ih malo ispravi a kome se ne svidja nek ih ne cita, sta diras momka ?!?! :-x

Ljudi ja nemam nista protiv tekstova ovog tipa...oni su korisni za totalne pocetnike i trebalo bi da se ovaj i njemu slicni nadju u FAQ sobi! Evo recimo sta sam ja uradio za posetioce EliteSecurity foruma, soba Windows Desktop (inace sam tamo moderator): http://www.elitesecurity.org/tema/33225

drapin je napisao(la):
...

:confused: :confused: Mislis u kobinaciji ???

Jer ako govorimo pojedinacno, za Fix-it ne znam - nikad nisam koristio, ali System Mechanic seriju 3 koristim vec godinama na svim masinama koje su mi bile "u nadleznosti" i tvdim da je apsolutno savrsen program, nikad mi nije napravio ni najmanji problem !

System Mechanic pravi do jaja probleme sa, kako bih to rekao a da ne narušim pravila foruma ;), nelegalnim serijskim brojevima... Znaci u stanju je da rastoči registry ko svinja masan džak... :hump:
Doduše kao i Tweak XP 2.09 sa recimo nelegalnim rešenjem verzije 2.07 i slično... Gusarske varijante na određenim sw nekada prave show... Sećam se još i CDRWin-a, koji je sa nelegalnim ključevima (kojima bez problema i upozorenja "legalizuješ" sw) pravi coaster do coastera (iliti podmetače za pivo, kokakolu, šveps, jupi, fantu...) A kada smo već kod toga, samo mi je žao što nisam sačuvao post sa Adobe SW support gde retardirani magarac lado pita šta se dešava sa shortcutovima u CS verziji :boom:

Tacno je da Fix-It utilities i/ili System Mechanic hoce da prave probleme ako se mnogo cackaju. Ni jedan program mi nije pravio probleme ukoliko izbrisem iz registry baze ono sto su programi sami preporucili. Ukoliko se cacka i brisu sve pronadjene nepravilnosti (tj koje je program deklarisao kao nepravilne), tada je velika sansa da se jave problemi.

Naznacio sam da se samo brisu unosi koje je program preporucio i nista vise. Na taj nacin se ne postize mnogo. Brisu se neki nepotrebni unosi u reg. bazi cime se baza oslobadja a sto moze da popravi izvesne probleme.

Wakizashi je napisao(la):
...
System Mechanic pravi do jaja probleme sa, kako bih to rekao a da ne narušim pravila foruma ;), nelegalnim serijskim brojevima... Znaci u stanju je da rastoči registry ko svinja masan džak...

O cemu bre vi pricate :eye: Koristim SM duze od 2 godine (ukljucujuci i poslednju verziju 4) i nikada nisam imao probleme.
Kada navodite da pravi probleme, navedite i konkretan primer problema, pa da znamo da li je stvarno problem ili bapske price.

Jos jedan glas za System Mechanic kao super program cheers

Ser_Zile je napisao(la):
...

nisam znao da postoji gore :?

Ja godinama koristim NORTON i nemam nikakvih problema sa njim, trenutno imam Norton System Works 2003 i prezadovoljan sam.

Još jedan korisnik System Mechanic od verzije 3.6 pa do 4 i nikad nisam imao zamerku na rad istog stabilan ,mali i izuzetno koristan posebno za registry

pozdrav

Evo i ja imam SM od 3.6 pa do 4 i nikakve neprilike sa njim nisam imao sem kada mi je jednom prilikom (naglasavam, mojom krivicom) obrisao nedovrsene download fajlove kod DAP-a, ali to sam resio instalacijom FlashGet-a.

I samo jos da kazem da autora ovog posta nikako ne treba razapinjati ovde i ne treba mu zamerati sto hoce da pomogne, da tako kazem manje upucenim ljudima u tematiku vezanu za kompjutere. Evo npr. ja nisam od tih manje obrazovanih kompjuktorasha ali me iskreno mrzi da citam tolike textove na engleskom, pogotovo sto to nije onaj klasicni engleski nego ima puno i zargona i njihovih nekih reci koje nisu u duhu engleskog nego kao i kod naseg jezika ima dosta frcokla :).

Tako da, ako raku ne mrzi da pise i dalje neke pise, a kome se ne svidja nek jednostavno preskoci tu temu i zdravo djaci.

poz

kUdtiHaEX je napisao(la):
(inace sam tamo moderator)

Komentar jednog korisnika Netgames foruma...

talk about es forum's:

Citat:

".... al ja na tom forumu nisam nashao nijednog normalnog choveka koji je rekao neshto pametno nego svi govore kako su najmudriji i kako imaju najvece penise
...... "

http://forum.drenik.net/netgames/viewtopic.php?p=20024&highlight=#20024

mali nema pojma
ES je forum do ****
i ako gde može nešto da se nauči to je tamo

Vrh Dno