Šta je novo?

Ukljucivanje racunara preko mreze (remote)

Rale45

Čuven
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
620
Ima li neko uspesno resenje za paljenje racunara preko mreze?

Trazio sam preko google-a, ali sam vecinom nasao kako da se komp vrati iz stand by rezima. Nasao sam i par programcica koji navodno sluze za ukljucivanje racunara preko mreze, ali, naravno, ne rade.

Sta sve treba da podesim na oba racunara i koji program da koristim za remote paljenje racunara?

Trebao bih da napomenem da racunari nisu u LAN, ali su oba na opsegu 10.100.x.x, i da ni jedan racunar nema ni jednu posebnu zastitu.

Unapred hvala i pozdrav :wave:

Trebace mi malo opsirniji odgvor, ako moze. :)

Magic Packet treba da bude emitovan na broadcast adresi lokalne mreze na kojoj se nalazi komp koji hoces da upalis. Da bi mogao da upalis racunar sa udaljene lokacije treba da imas u lokalnoj mrezi router koji je u stanju da uradi port forward na broadcast adresu lokalne mreze i program za generisanje magicnog paketa na udaljenom racunaru koji ima mogucnost slanja paketa na odredjenu IP adresu. Ideja bi bila da sa udaljene lokacije saljes paket na WAN adresu router-a a da on uradi forward na broadcast adresu lokalne mreze. E sad, ovde ces se sresti sa problemom da vecina router-a eksplicitno zabranjuje port forward na broadcast adresu lokalne mreze iz sigurnosnih razloga jer se ovaj feature koristio za DOS napade. Proguglaj za svoj router da li podrzava ovo. Ukoliko ne, bez nabavke dodatne opreme, neces moci da nateras WOL da radi. Kao sto ti milanbb rece, postoje uredjaji koji bi se montirali u lokalnu mrezu racunara koji zelis da palis i koji mogu da salju magicni paket al' je licno neznam da li oni imaju da se nabave kod nas.

U toj mrezi uopste nema rutera, jer su ta dva racunara, u sustini, u LAN, tj. izmedju njih se nalazi nekoliko sviceva, ali su samo na drugom opsegu.

Ako je isti subnet onda moze (posto je tada isti i broadcast) ako nije isti subnet - nemas srece...

znaci, ako je moj subnet 255.255.255.0 a od drugog kompa 255.255.255.224, sta bi to znacilo? :)

znaci da tvoj racunar vidi opseg adresa .1-255 a drugi .1-30

Poslednja izmena:
I da imaju razlicite layer3 broadcast adrese i da to ovako nece moci da radi

Hm napravio sam gresku u racunanju :)

@polinom: da li mozes malo da pojasnis to oko l3. Broadcast za taj drugi subnet ce biti na .31, da li to znaci da se subnet .0 i .224 uopste nece videti jer je broadcast za prvi .255 a za drugi .31?

Poslednja izmena:
Mislim da ne moze, nisam 100% siguran.

Magic Packet treba da bude emitovan na broadcast adresi lokalne mreze na kojoj se nalazi komp koji hoces da upalis. Da bi mogao da upalis racunar sa udaljene lokacije treba da imas u lokalnoj mrezi router koji je u stanju da uradi port forward na broadcast adresu lokalne mreze i program za generisanje magicnog paketa na udaljenom racunaru koji ima mogucnost slanja paketa na odredjenu IP adresu. Ideja bi bila da sa udaljene lokacije saljes paket na WAN adresu router-a a da on uradi forward na broadcast adresu lokalne mreze. E sad, ovde ces se sresti sa problemom da vecina router-a eksplicitno zabranjuje port forward na broadcast adresu lokalne mreze iz sigurnosnih razloga jer se ovaj feature koristio za DOS napade. Proguglaj za svoj router da li podrzava ovo. Ukoliko ne, bez nabavke dodatne opreme, neces moci da nateras WOL da radi. Kao sto ti milanbb rece, postoje uredjaji koji bi se montirali u lokalnu mrezu racunara koji zelis da palis i koji mogu da salju magicni paket al' je licno neznam da li oni imaju da se nabave kod nas.

Jel po ovome znaci da ce svi racunari u doticnom LAN-u koji imaju WOL (i koji su ugaseni :)) da se upale? Jel postoji mogucnost ciljanja tacno jednog racunara?

Naravno da se 'budi' samo ciljani racunar :)

'magicni paketic' nosi sa sobom MAC adresu adaptera na racunaru koji treba da se upali tako da ce biti upaljen samo onaj racunar koji ciljas. ostali racunari ce da prime k' znanju da je paket poslat al' posto se ne odnosi na njih, zanemarice ga ;).

Poslednja izmena:
A sta sve treba da se podesi na ta dva racunara?

Koristim programcic wol-magic packet sender i super radi, upalim drugi racunar i laptop.
Problem je sto kada je laptop u hibernaciji, onda se ne budi. Da li ima neki nacin da se daljinski probudi lapotop iz hibernacije?

Nazad
Vrh Dno