Šta je novo?

Uklanjanje termalne paste?

msm, sta radi na ovom forumu neko ko ne zna da skine kuler od procesora... obicno takve nista ne zanima osim da upale racunar i koriste ga... dok ne skvikne :D

Pa neko dodje na forum i pita ono sto ne zna, mada su opet ljudi sa foruma otkidali procesore zajedno sa hladnjakom ;)

Negde sam video da je Izopropil, kao i sama pasta vanredno toksican.

Svakodnevno sam u kontaktu sa izopropil alkoholom na poslu, godinama. Nikada nisam cuo da je neko od mojih kolega umro od te tekucine. Naravno da ne treba da ga pijes :d

Pa neko dodje na forum i pita ono sto ne zna, mada su opet ljudi sa foruma otkidali procesore zajedno sa hladnjakom ;)

ja sam svojevremeno, pre vise godina, pokusao olovkom da zaustavim cpu kuler koji je radio (da proverim da li je bucan :d)... sutradan sam morao hitno da idem da kupim novi :D :D :D
ali tada nisam znao za forum poput ovog :)

Ako ga koristimo u bolnici ne vidim razlog sto bi bio zabranjen u apotekama.Kada je neka farmakoloska supstanca zabranjena, zabranjena je svima i svuda u zemlji. Tako da ja u tu pricu o zabrani ne verujem, mozda su ti rekli tako u apoteci da opravdaju to sto nisu snabdeveni.

***..ne tvrdim nista 100000000% jer ipak je ovo zemlja Srbija al opet mnogo nelogicno zvuci iako smo tu gde jesmo :)

Znas, sta sutra cu da svratim u prolazu u dve tri apoteke, jer odavno sam digao ruke od tog benzina :D kada sam ranije pitao i rekli mi nema ga u prodaji, eto cisto da i to razjasnimo!

Za ostalo si u pravu ne treba se previse zamlacivati, s tim lickanjem i brisanjem, s tim sto bas kad zapekne (ako nema benzina) onda moze taj aceton za nokte koji si pomenuo, ne onaj cisti, ili najbolje i najsigurnije alkohol 70%.

Medicinski benzin je pročišćen benzin i ne vidim zašto bi samo njega zabranili a ostale benzine ne?

Za brzo i potpuno skidanje paste je bez konkurencije. Probao sam i sa alkoholom ali ovo je mnogo bolje.
Apoteke ne vole da ga drže jer strahovito isparava i teško ga je držati na lageru, pa može da se desi da ostane prazna flašica ako nije dobro zaptiven poklopac. Zato ga prodavci ne vole a ne zato što je 'kancerogen'. ;)

Ukoliko nemate nista drugo pri ruci, probajte sa aftershave-om.
Meni je odradilo pos'o. :)

STR8 Discovery FTW ;)

Sredstvo koje najbolje skida termalnu pastu sa procesora je nitro razredjivac, pa zatim sve vrste benzina. Problem kod nitro razredjivaca i benzina je sto iritiraju kozu i nokte, pa je potrebno nositi zastitne rukavice, da ne pominjem smrad koji se oslobadja isparavanjem, ali da skida najbolje to je tacno. Alkohol 70% treba zaobilaziti u sirokom luku, primarna stvar alkohola kod ciscenja povrsina je odmascivanje i uklanjanje bakterija. Kod termalnih pasti je to nepotrebno, jer pasta ne sadrzi nikakve masne materije koje je potrebno skidati sa alkoholom. Svi koji su "skinuli" termalnu pastu sa alkoholom se bespotrebno tripuju da je to alkohol ocistio! Isti efekat moze da izazove i maramica, iz razloga sto je pasta bila jos u tecnom stanju. Kod suvih pasti, pogotovo one najeftinije sive, poput fabrickih kada zapecu nece pomoci ni alkohol 96%, a da ne pominjem ovaj od 70%. Sa alkoholom 70% ako niste pazljivi, rizikujete da spalite maticnu plocu ili neku drugu komponentu, iz razloga sto se u njemu nalazi 30% vode za razredjivanje koja je odlican provodnik. Jedna kap je dovoljna da napravi spoj na maticnoj ploci ili nekoj drugoj komponenti ukoliko padne na neku nezasticenu povrsinu. Za razliku od alkohola, benzin jako brzo isparava, dok ocistite kuciste i zatvorite svaka kap ce ispariti za to vreme ukoliko je kanula negde. Aceton ne bi preporucivao nikako, pre svega sto kap moze da osteti zastitni lak na maticnoj ploci, samim tim mozete izgubiti garanciju i ostetiti neku od komponenti.
E sad, kako je najbolje cistiti pastu :)
Neki pominju menjanje paste na svaka 3 meseca??
Pasta se menja u zavisnosti od tipa hladjenja i temperature procesora. Obicno, ako procesor u full load-u ne prelazi 50-60 stepeni i u idle-u bude oko 30, sto je lako dostici sa svakim malo boljim aftermarket kulerom, onda pasta moze da se menja jednom godisnje. Ukoliko imate box kuler, onda je potrebno menjati jednom u pola godine da ne bi zapekla. Ako imate box, a zelite da klokujete onda morate mnogo cesce, 2-3 meseca. Za sve paste koje se nisu stegle, najbolje je koristiti obican sundjer i to onaj tanak sto dobijate uz maticnu ili neku drugu komponentu. Samo skinite pastu sa procesora i ocistite ostatke, nema potrebe za nikakvim hemikalijama. Za paste koje su zapekle morate sa nekom vrstom benzina ili razredjivaca. Razlike izmdju pasti renomiranih proizvodjaca su mizerne, nemojte bacati pare na neke ultra skupe paste koje kostaju po 1000 din za 1,5 grama. Meni se odlicno pokazala AS Ceramique tuba od 22grama, koja je sasvim prihvatljiva prema kolicini koja se dobija u odnosu na cenu. Kvalitet je iznad proseka, a sama pasta u toj meri je i najeftinija na trzistu.

Nadam se da smo zavrsili debatu oko pasti i skidanja istih ;) :wave:

Stavio si tacku na ovu temu ;)

+1 za arctic ceramique i ja je koristim i zadovoljan sam njome.

Nazad
Vrh Dno