Šta je novo?

Uklanjanje suma - sound forge

luka.l

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
649
Imam nesto snimljeno diktafonom. U svakom slucaju u pitanju je govor koji sadrzi puno pozadinskog suma. Pitanje je dakle kako u sound forge-u da uklonim sum?

Pozdrav i hvala unapred!

Postoje predefinisani filteri, ali mislim da je najjednostavnije da izaberes Equalizer i pobrises sve sto ti ne treba....

nikako eq, imas odlican noise reduction filter za njega. mislim da je aktuelna verzija 2.0b, potrazi ga na www.sony.com
u njemu mozes da "uhvatis" sum na mestu gde nema niceg sem njega, a filter ga onda juri po celom fajlu i unistava. ,)

btw, bio je jedan fin tred na ovu temu, koji se doduse razvio u nesto vise :d gde li je to sad?

Znam da postoje filteri ali nisam uspeo da postignem nista ni sa jednim od njih.

Probacu sad da skinem taj filter pa cu da javim sta sam uradio.

luka.l je napisao(la):
Znam da postoje filteri ali nisam uspeo da postignem nista ni sa jednim od njih.

Probacu sad da skinem taj filter pa cu da javim sta sam uradio.

Ti filteri idu u DirectX....da znas gde da ih trazis, tj. gde prvo treba da ih postavis da bi radili...

Instaliras SoundForge NoiseReduction 2.0 plug-in, ili wavesov paket plug-ins-a i to caskom resis, samo ne valja preterivati sa skidanjem shumova.

i mozes preko nekog ekvaljzera slovodno skinuti sve iza 1000hz i sve iznad 6-7000 hz... Mislim da ce dosta pomoci... ;)

Slabo šta (dobrog) ćeš uraditi sa ekvilajzerom... u SF-u postoji jedan DirectX filter koji se zove "nešto... X". Ima ih više, ali je ovaj valjda pretposlednji na listi. Potraži ga, tamo je... a kada ga nađeš, malo se poigraš i brzo ti je sve jasno. ;)

luka.l je napisao(la):
...Pitanje je dakle kako u sound forge-u da uklonim sum?

Ako si mozda voljan da probas sa nekim drugim programom, nabavi CoolEdit i noise reduction plugin. Ja sam te stvari prilicno uspesno radio sa CoolEdit 2000, ima profile, filtere i automatsku analizu, ali je najbolje kada sam eksperimentises. :wave:

Nazad
Vrh Dno