Šta je novo?

Ugradnja SSDa u laptop?

Mene samo čudi kako proizvođači lapova nisu uvideli ovaj problem koji muči sve više ljudi. Posebno je za osudu kod skupljih lapova, ili se rukovode logikom da onaj ko je kupio lap od 1xxx EUR ima novca da kupi SSD od 256GB.

Kako mislis nisu uvideli ovaj "problem"? Pa ne postoji nikakav realan razlog da ne mozes da zamenis HDD kako zelis, posto je itekako lako (sem na nekim glupim, ili extra pametnim, dizajnima).
Nego, lepo oni zele da ti prodaju SSD uz laptop za vecu cenu ;) To sto ti prodaju s*** od SSD-a obicno i po ceni koja je veca od laptopa je drugo ;) (khm, MacBook Air, khm :D)

Nismo se razumeli, verovatno sam ja kriv jer sam se nadovezao na prethodnu priču.
Elem, hteo sam reći da kad izbaciš HDD i ugradiš SSD (koji je priznaćeš skup da bi služio kao storage), onda ti je jedina opcija da sa sobom vučeš i bodeš externi hard, što nije baš svima prijatan sport. Mogu proizvođači da se potrude i ostave mesto za još jedan hard, umesto što ugrađuju bezbroj nekih portova.

A da, oni obozavaju da ostave slobodan prostor u laptopu :D Ako bude drugi bay, bice tu da bi mogli da ti prodaju jos jedan disk ;)

Mrka kapa od praznog bay-a. Recimo, dva identična laptop, razlika je samo što ovaj od 119 hiljada ima 2 diska, a ovaj od 109 hiljada ima jedan HDD:
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6042-asus-n73sv-tz140v
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6041-asus-n73sv-tz121v

Ali ovaj jeftiniji nema konektore u praznom bay-u i, kako rekoše u prodavnici, nema ih ni u nabavci. Rešenje je da se uzme ovaj skuplji, pa da se HDD zameni sa SDD-om, naravno kome ne smeta 17" grdosija od laptopa. :D

Alfa, čini mi se da sam pročitao na forumu da si ljudima dovlačio od preko neka storage rešenja kojih nema kod nas. Jel si video možda negde pomenuti ODD bay? Razmišljam se da poručim sa onog sajta, ali pre toga da proverim da li postoji možda jednostavniji/brži/jeftiniji način da se dođe do te stvarčice? :)

Meni je u početku bili čudno zašto se HP DV7 toliko traži, uz njih ljudi obavezno kupuju SSD disk i USB fioku za S-ATA disk 2.5''. Posle nekoliko instalacija 'kompleta' sve je jasno - izvade disk 1 i zamene ga sa SSD-om, disk koji izvade ubace u fioku i dobiju dodatni storage. Notebook sa SSD-om daleko lakše i brže radi, a konkretni laptop pored njega ima još jedan HDD (320,500 ili 640GB) koji koristi kao storage. Jedina mana je što je u pitanju 17-tica te to treba nositi.

Lično sam pribegao tom rešenju. Bežao sam od 17ice zbog mase & dimenzija, ali kad bolje razmislim, em 2 diska, em 1920x1080 rezolucija, em jaka mašina... Svakako ga nosim kolima gde god budem išao. :) Javljam utiske uskoro.

Poslednja izmena:
Stvarno neki clanovi uvek moraju da se nadju u svacijoj temi u kojoj lece licne frustracije i samim tim remete kako tu temu tako i celu harmoniju foruma, treba pooostriti pravila, bolje da nas je manje nego da nas je po svaku cenu po brojnosti clanova vise....

Ok, možda će ovo biti neko noob pitanje, možda je već i pomenuto a ja preskočio ali:
šta ako zbog nekog neshvatljivo ludačkog razloga hdd/ssd koji se ubaci umesto recimo dvd/br diska
ne može da bude sistemski???
Po nekoj ustaljenoj logici ja bi iz puške odgovorio da može ali iznenađenja uvek postoje...

Može da se obrne sa fabričkim diskom, odnosno da se umesto fabričkog diska ubaci SSD, a u ODD bay ubaci HDD za storage. Inače u BIOSu su svi prakazani kao grane na istom SATA kontroleru, pa ne bi trebalo da bude iznenađenja svakako.

double-facepalm.jpg

:d

1295861597_063.jpg

S obzirom da je dell prilicno zastupljen kod nas, mozda postoji mogucnost da sagradis sam svoj laptop?
pa mislim da i dell i hp imaju mogućnost da prilagodiš bazne modele, na njihivin sajtu, svojim potrebama ali mislim da nemaš toliko izbora baš a i cena se lako napumpa... Možda može i da se naruči preko uvoznika ali ne znam koliko se onda čeka na isporuku. Pitaj u [*akomu...

Nazad
Vrh Dno