Šta je novo?

Ugradnja SSDa u laptop?

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Pokušao sam da se raspitam u samim prodavnicama/servisima, ali oni nisu upućeni.

Zanima me koji laptopovi (iz aktuelne ponude) podržavaju ugradnju dodatnog diska tj. poseduju jedan prazan hard disk bay.

Malo je problem izvaditi fabrički hard disk i ubaciti samo SSD jer su još uvek suviše malog kapaciteta.

Koliko sam našao na netu, retko koji 15.6 (i manji) ima mogućnost ugradnje dodatnog diska, ali da neki 17" imaju. U search opcijama domaćih prodavnica ovaj kriterijum pretrage očekivano ne postoji, a opet, info sa stranih sajtova pitanje da li važi i za ove modele koji se prodaju kod nas.

Ako neko ima konkretne podatke za jedan ili više modela, neka ih podeli sa nama... :)

Obrati pažnju na to da i neki modeli koji imaju bay za dodatni hdd, nemaju konektore niti kavez za isti. Imao sam Acer 17" i imao je dodatni bay, ali na matičnoj ploči su ostavljeni samo kontakti.
Evo kako to izgleda

Prilozi

• IMGP1939.jpg
    IMGP1939.jpg
    556.3 KB · Pregleda: 148
Hvala, ali znam, rekli su mi u jednom servisu da je najsigurnija varijanta uzeti laptop koji dolazi sa 2 diska fabrički, pa da se jedan izvadi jer mnogi iako imaju mesto za montažu, nemaju konektore. Moguće zbog uštede za naše tržište šalju tako, zato rekoh da podaci sa stranih sajtova nisu možda relevantni.

Sad, kako doznati koji laptopovi dolaze sa dva diska? Mada ni to nije sjajno rešenje jer se disk (koji je uračunat u cenu) vadi i samim tim polovi raspoloživ kapacitet. Najbolje bi bilo ako postoji model koji ima bay koji je pripremljen za montažu.

Neki modeli Sony-a mogu da koriste dva diska po ceni da nemaju DVD/BD :(
FW serija (16.4" ili 17" ne znam napamet) moze (poneki od njih) 2 diska da koristi.

Mislim da dobar deo Dell XPS 17/20" imaju 2 bay-a, ne znam tacne modele, ali vidjao sam dosta njih sa 2 diska.

A to kako naci koji dolaze sa dva diska, mozda ti pomogne da trazis po kapacitetu diska - sve preko 500GB (sigurno ih nema puno) verovatno ima 2 mesta za disk!

Poslednja izmena:
Obično piše u specifikacijama 2x250GB ili slično, ali ih ima malo. Na kraju krajeva, prodaš te diskove pa kupiš jedan veći.

Obično piše u specifikacijama 2x250GB ili slično, ali ih ima malo. Na kraju krajeva, prodaš te diskove pa kupiš jedan veći.

Tu već dolazimo do problema garancije. Pripremljen bay u koji mi u servisu samo ubace SSD - nema problema. Svako vađenje originalnih delova i njihova zamena može da posluži kao odličan izgovor da ne uvaže reklamaciju (ako do nje dođe).

Poslednja izmena:
Samim otvaranjem poklopca dodatnog bay-a moraju se videti konektori i kavez. U prodavnici bi trebalo da ti izađu u susret i to provere, jer se time ne oštećuje laptop.

Tu već dolazimo do problema garancije. Pripremljen bay u koji mi u servisu samo ubace SSD - nema problema. Svako vađenje originalnih delova i njihova zamena može da posluži kao odličan izgovor da ne uvaže reklamaciju (ako do nje dođe).

Jesi razmislio da uvezes nekako model koji nadjes na netu? Tu ce zavisiti odakle kupis naravno.
Sta ti je cilj, veci kapacitet ili SSD+HDD?

Cilj mi je da imam sistem i aplikacije na SSDu, a storage da bude na hard disku, naravno ništa preterano, 300-500GB, jer svakako imam dodatni eksterni storage (kad sam kod kuće, jel).

Možda bih mogao da živim i sa 64-100GB SSDom na laptopu bez hard diska, ne znam, ali ipak mislim da je bolje da ima ugrađen i hard disk od bar 300 giga da se ne grčim i ne brojim slobodne gigabajte svaki čas.

U uvozu nisam razmišljao, uzeću ovde jer mi je to jednostavnije.

Poslednja izmena:
Licno, meni je benefit dobitak od ugradnje ssd-a daleko veci od gubitka storage-a u laptopu. Externi usb 640gb 2.5" ili jos bolje 320 1.8" su savrsena resenja...

Slazem se, 2.5" externi su dosta zgodni za uz laptop, nije kao 3.5" pa da treba i napajanje.

A mozes i eSATA resenje da uzmes!

Guglovanjem nabasah na ovu temu pošto i mene muči isti problem a imam isto iskustvo sa prodavcima.

Kod nas maltene nema uopšte laptopova sa SSD-om fabrički verovatno zbog cene, ali iz tog razloga mislim da bi bilo interesantno upariti manji ssd za boot(80 gb) i hdd za storage, ali ima svega par laptopova 15" koji imaju dva mesta za hdd.

Znači preostaje jedino odstranjivanje postojećeg hdd-a i zamena za neki ssd ili kupovina nekih mega skupih modela(neki sony vaio recimo) kojih ni nema na našem tržištu.

Jos jedna opcija ti je boot ssd i da stavis sa strane neki externi 2.5 incha koji ti sluzi kao storage, a ne treba mu napajanje.

Da, ali je van kućišta i predstavlja još jednu dodatnu stvar koji treba nositi i svaki čast konektovati/diskonektovati...

Koliko sam mogao da primetim, u poslednje vreme sve manje i manje modela ima ExpressCard slot...

Ovo:
OBHD-SATA12-SATA%202%20sml.jpg

http://newmodeus.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=2_36&products_id=304

je veoma zanimljivo rešenje za one kojima (kao meni) nije potreban optical drive (koristim ga jednom godišnje, ako i toliko).

Pitanje je, gde kupiti ovo? :)

Poslednja izmena:
Ma nađi laptop sa USB3.0, interni disk zameni sa SSD-om, a preko USB3.0 nakači storage (možda baš taj interni koga izvadiš)... već ima 2.5" kutijica za HDD-ove za manje od 30e kod nas!

Laptop koji imam ima USB3, ali mi to nije rešenje jer uvek treba vući taj eksterni disk.

Drugo, nisam video da ima kod nas USB3 external enclosure-a za 2.5" diskove, uglavnom se valjaju neki prastari CM modeli (ako i njih ima). Ispravi me ako grešim.

Grešiš. :)

Potraži po imenu LC Power LC B25USB3-II ili LC-25BUB3.

Cena oko 25e ako ne i nešto niže...

Ček za ovo treba external power adapter? :S:
LC-25USB3-II_Detail_72_web_01.jpg

Inače, na slici u ataču je prikazano kako se vadi ODD na mom laptopu, praktično 2 šrafa i gotovo, pa bi mi bilo prihvatljivo da ubacim ODD ako mi baš zatreba za nešto jednom u par meseci (pod pretpostavkom da bih u taj dodatni bej premestio Seagate Momentus 640GB, a na primarno mesto za HDD ubacio SSD).

Ovo je meni mnogo elegantije rešenje nego da vučem external enclosure! Ako bih već dokupljivao nešto, pa bolje da kupim external ODD, pa ga samo šteknem na USB kad zatreba. Svakako imam dodatne storage diskove 3.5" i Transcend 500GB gumenjak za poneti, ali meni treba i storage koji će biti u samom laptopu! :)

Prilozi

• ODD.jpg
    ODD.jpg
    59.6 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
@marko_n

Malo mi nisi jasan. Za šta tebi konkretno treba SSD?

Sjedne strane ti očito neodgovora laptop sa jakim procesorom i diskom koji se vrti na 7200, druge strane nećeš da kupiš u inostranstvu laptop sa fabričkim SSD zbog garancije ili novca, sa treće nećeš bilo kakvo modovanje što bi dovelo do gubitka garancije sa četvrte iznosiš neproverene informacije jer na našem tržištu ima 17 i sa praznim mestom za drugi disk (doduše bez konektora) i sa USB3 priključkom i sa Expres card slotom (ovo pišem sa sličnog) i sa hardom na 7200 a ima i spoljašnjih USB 3.0 HDD (3,5") za manje od 9000 din.
Dalje "kukaš" na svako predloženo rešenje o nekom spoljašnjem usb 3.0 hdd zbog nošenja.

Rešenje je jednostavno ako ti je ssd neophodan ili se isprsi za odgovarajući laptop bez garancije ili prihvati neki od ponuđenih predloga. Jer ovo počinje da liči na kuknjavu klinca da bi bolje igrao igrice

Poslednja izmena:
Malo mi nisi jasan.

Vidim da tebi mnogo šta nije jasno, pa si krenuo ko Maksim po diviziji...

Ne znam zašto ti i odgovaram, ali hajde. U nekom od prethodnih postova sam više nego jasno napisao šta želim:
Cilj mi je da imam sistem i aplikacije na SSDu, a storage da bude na hard disku, naravno ništa preterano, 300-500GB, jer svakako imam dodatni eksterni storage (kad sam kod kuće, jel).

Da li zaista misliš da posle ovoliko vremena provedenog na formu meni trebaš ti ili M_M da mi kažete da kupim USB disk, iako sam u startu više nego jasno rekao da mi je potrebno interno rešenje! Hvala na pomoći, ali takva pomoć je trovanje teme koja glasi "ugranjda SSD u laptop", a ne "kako da proširim storage prostor na svom laptopu"!

a četvrte iznosiš neproverene informacije jer na našem tržištu ima 17 i sa praznim mestom za drugi disk (doduše bez konektora)

Šta reći na ovo? :)

Expres card slotom (ovo pišem sa sličnog)

I šta sa njim? Gde ima da se kupi takav SSD po nekoj "normalnoj" ceni kod nas? Drugo, kako to uopšte radi? Nisam naišao do sada na neki komentar na forumu da je to neko bar probao, prosto želim da idem na koliko toliko proverenu stvar jer nemam para na bacanje!
i sa hardom na 7200

A 7200RPM je po tebi egal sa SSDom? Ne znam u kom kontekstu figuriše 7200RPM disk, zaista...

Rešenje je jednostavno ako ti je ssd neophodan ili se isprsi za odgovarajući laptop bez garancije ili prihvati neki od ponuđenih predloga. Jer ovo počinje da liči na kuknjavu klinca da bi bolje igrao igrice

Nije mi neophodan, ali pošto ga već imam, dobro bi mi došlo da ga iskoristim! U ovoj temi sam, kao što možeš da vidiš sam ponudio rešenje koje je više nego interesantno, a nije ni skupo. Dakle, manje palamuđenja, a više da budemo realni i konkretni (linkovi, konkretni modeli, cene). A ne "ako si faca, isprsi se, pljuni xxxx evra i/ili kupi bez garancije". :D

Slušaj dobra je volja svakog korisnika da odgovori na forumu ovde si izneo gomilu gluposti jer zbog svoje nadobudnosi i nepažljivog čitanja

Šta si ti rekao? Da ti je cilj da imaš aplikacije i sistem na SSD. A za šta konkretno da bi igrao igrice da bi koristio aplikacije za montažu grafičku obradu razvoj igara modelovanje. Za šta od toga? Ne moj da izigravaš ovde nadobudnog klinca jer ako te neko fino pita da bi tebi pomogao onda bar odgovori ono što te ljudi pitaju a ne da kao papagaj ponavljaš svoje odgovore u kojima ne iznosiš konkretnu informaciju.

Dakle pitanje je bilo za šta konkretno ti treba (da staviš aplikacije i sistem na ssd) a ti odgovaraš da stavim aplikacije i sistem na ssd. Da li ti je sada malo jasnije?

Dalje rečeno ti je da imaš laptopove sa praznim mestom na koji bi dobar servise mogao da ti ugradi ssd imaš gomilu primera šta sve ljudi rade na forumu http://forum.notebookreview.com/ Dakel sa praznim mestom i odgovarajućom osobom problem može uspešno da se reši ako je za posao.

KO je tebi rekao da ima da se kupi kod nas jer je više puta pomenuto u inostranstvu i ako si spreman to d aplatiš ali i da ostaneš bez garancije (u praksi) . Dakle ponovi trčiš po ko zna koji put pred rudu.

A što se tiče para za bacanje niko ih nema i zato si lepo pitan za šta ti trebai baš zato ti je rečeno da ako nije posao u pitanju (tj ne treba ti kao alat kojim ćeš zaraditi novaci otplatiti tao nešto ) onda ti je 7200 iako mnogo slabiji sasvim dovoljan. Dakle ponovo ti kažem čitaj malo pražljivije ak oti nije jasno pitaj a nemoj d ase svojom nadobudnošću i glupostima eksponiraš

I koje si ti to rešenje ponudio? Osim što si izneo gomilu gluposti i iznosio zamerku na svako konstruktivno rešenje koje su ti ljudi ponudili.

Slušaj dobra je volja svakog korisnika da odgovori na forumu ovde si izneo gomilu gluposti jer zbog svoje nadobudnosi i nepažljivog čitanja

Šta si ti rekao? Da ti je cilj da imaš aplikacije i sistem na SSD. A za šta konkretno da bi igrao igrice da bi koristio aplikacije za montažu grafičku obradu razvoj igara modelovanje. Za šta od toga? Ne moj da izigravaš ovde nadobudnog klinca jer ako te neko fino pita da bi tebi pomogao onda bar odgovori ono što te ljudi pitaju a ne da kao papagaj ponavljaš svoje odgovore u kojima ne iznosiš konkretnu informaciju.

Dakle pitanje je bilo za šta konkretno ti treba (da staviš aplikacije i sistem na ssd) a ti odgovaraš da stavim aplikacije i sistem na ssd. Da li ti je sada malo jasnije?

Dalje rečeno ti je da imaš laptopove sa praznim mestom na koji bi dobar servise mogao da ti ugradi ssd imaš gomilu primera šta sve ljudi rade na forumu http://forum.notebookreview.com/ Dakel sa praznim mestom i odgovarajućom osobom problem može uspešno da se reši ako je za posao.

KO je tebi rekao da ima da se kupi kod nas jer je više puta pomenuto u inostranstvu i ako si spreman to d aplatiš ali i da ostaneš bez garancije (u praksi) . Dakle ponovi trčiš po ko zna koji put pred rudu.

A što se tiče para za bacanje niko ih nema i zato si lepo pitan za šta ti trebai baš zato ti je rečeno da ako nije posao u pitanju (tj ne treba ti kao alat kojim ćeš zaraditi novaci otplatiti tao nešto ) onda ti je 7200 iako mnogo slabiji sasvim dovoljan. Dakle ponovo ti kažem čitaj malo pražljivije ak oti nije jasno pitaj a nemoj d ase svojom nadobudnošću i glupostima eksponiraš

I koje si ti to rešenje ponudio? Osim što si izneo gomilu gluposti i iznosio zamerku na svako konstruktivno rešenje koje su ti ljudi ponudili.
Tema je isla ka sasvim normalnoj komunikaciji dok se ti nisi javio sa svojim postom i svojim stavom.
Ocigledno tebi nije jasno nesto ovde a ne pokretacu teme.
On hoce:
Laptop sa 2 bay-a,da bi mogao na mesto jednog da ugradi SSD zbog sistema i aplikacija.Naravno da ce da pita za garanciju.I ja bih pitao da li se gubi u tom slucaju.
On nece:
Externi HDD,zbog prenosivosti,stalnog prikljucivanja i sl.
Da kupi laptop u inostranstvu,boli ga uvo da se cima sa eventualnom garancijom.
HDD 7200 rpm,hoce SSD.
Ponudio je resenje...post no.17
Nigde nije rekao da li nesto ima ili nema,PITAO JE,alfaunits mu je lepo odgovorio.
Ti ne citas.Apsolutno je jasno sta covek zeli,uostalom i mene to zanima i samo trujes temu

Sad kad si nalupao taj post, jel ti lakše? :)

Neću se spuštati na tvoj divljački nivo, pokušaću kulturno da ti odgovorim:
1. Još u prvom postu sam elaborairao ugradnju disku u dadatni prazan hard disk bay! Šta je tu neko imao da mi predlaže? Pitanje je bilo "Ako neko ima konkretne podatke za jedan ili više modela, neka ih podeli sa nama... " Jel mi bilo ko odgovorio na pitanje?
2. Nisam pao s Marsa da ne znam da kupim USB disk i priključim ga na laptop! Ovo nije konstruktivan predlog nego trovanje teme!
3. Jedini konstruktivan predlog je izneo farmaceut, ali meni to ne odgovara, barem ne trenutno! Jel imam pravo na to da mi predlog ne odgoavara? Vidim da se i ti u drugoj temi raspituješ o express card SSD. Takve najviše volim, jeste da u životu to nisi ni video, ali važno da ga predlažeš drugima!
4. Izneo sam predlog (za pismene) u postu #17 koji je drugi konstruktivan predlog u ovoj temi i koji ne uključuje to da mi Života lemi konektore po novom laptopu!

Za šta meni treba disk, nemam nameru da ti objašnjavam! Ovde ne pitam da li meni treba SSD, ne pitam za guide kako zalemiti konektore ako ne postoje, ne tražim tvoje mišljenje da li mi mi je dovoljan 7200RPM disk umesto SSD, dobro znam šta mi treba, tako da oladi. Pitanja su jasna:
- U koje modele laptopova se može ubaciti SSD kao drugi disk (bez ikakvog budženja)
- Iskustva sa express card SSD-om, pa da se eventualno razmotri i ta opcija, mada meni deluje bezveze da držim sys disk u express card slotu!
- Rešenja zasnovana na zameni ODDa za HDD bay, za sada meni najinteresantnije jer je primenjivo i na laptopove manje od 15"
- Neko četvrto konstruktivno rešenje koje ne poništava garanciju i/ili trošenje nerazumne količine para!!

Poslednja izmena:
U pravu si. JA sam gori što se s`klincem raspravljam.

@mods
Nije mi jasno zašto se ovakvo divljanje dozvoljava? Ovaj forum nije mesto za istresanje nečijih frustracija i neuroza, tako da sve od posta #23 pa do ovde može komotno da ide pod shift+delete. Hvala!

Nazad
Vrh Dno