Šta je novo?

Ugradnja SSD - dilema

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Gericom

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2005
Poena
304
Pozdrav svima,
hteo sam vas konsultovati oko tipa SSD diska koji mogu da ugradim na moju ploču ASUS H110M-R (slika, Manual), staru 4 godine.
Nekada sam bio dosta upućeniji u ove stvari, ali već nekoliko godina sam prilično van događaja, pa ne znam šta mi je činiti. Mislio sam da "preselim" operativni sistem sa trenutnog HDD (7200rpm) na neki SSD, ako će mi to doneti poboljšanje u performansama, kao što očekujem. Koliko vidim postoje, generalno, 2 tipa SSD diskova (pema načinu povezivanja), SATA III i PCI-E, pa je moje pitanje da li obe vrste mogu na moju ploču i da li ima nekih posebnih razloga da više idem ka jednoj ili drugoj opciji?
Takođe, pošto je ova ploča star(ij)a, može li se desiti da su sad na aktuelnim SSD diskovima ti slotovi/socketi neka nova generacija koja ne može da se montira na moju ploču, ili je ona i dalje kompatibilna sa njima? Ako je slučaj da su sad nove generacije diskova, sa novim ležištima, da li mi možete sugerisati (ili kroz jedan konkretan primer pokazati) kakve bih ja to diskove trebalo da tražim, a da su kompatibilni sa mojom pločom.
Hvala unapred!

M.2 slot nemaš, s toga ti treba 2.5" SATA SSD. nVME diskove (PCI-e) i slično ne moraš ni da gledaš.

Ako hoćeš neki srednje kategorije, gledaj WD Blue, Samsung 870 Evo ili Kingston KC600. Svi su oni oko 5000 do 5500 za 250GB, a ako hoćeš više, ima i više, ali košta više. Kače se prostim kačenjem preko sata kabla na sata port. A da ćeš primetiti brzinu u realnom radu, itekako ćeš. Performanse u igrama i slično će ostati slične.
Ovo ti je i ujedno i najbolji upgrade koji možeš da uradiš na računaru.

Primer čega uzeti, ne mora WD, samo primer.

2021-07-21_152407.jpg

Mislio sam da "preselim" operativni sistem sa trenutnog HDD (7200rpm) na neki SSD, ako će mi to doneti poboljšanje u performansama, kao što očekujem.
Jedan od najvećih skokova performansi koji sam lično "osetio". Pre skoro 10 godina sam uzeo prvi SSD, beše neki Mushkin od 60GB i još tada sam se zarekao da nikada više sistem na običan HDD. Tada su bili izuzetno skupi i nije se znalo da li će nastaviti da se prave...
Sada sa NVME SSD-ovima i to podizanje sistema od 30+ sekundi deluje kao ružan san. :)

NVME SSD u poredjenju sa ovim SATA SSD om na slici je razlika par sekundi u podizanju sistema. dolazeci sa hard disk-a, SATA SSD je i vise nego dovoljan, nijedan NVMe koji koristi PCI-E nece doneti neko vece ubrzanje za podizanje sistema, niti za load-ovanje igara i programa.

To je istina, slažem se. Ali ako radiš sa programima koji koriste veće fajlove (video montaža, fotografije visoke rezolucije, Autocad...) razlika je itekako osetna.

Inače, moj prvi Mushkin Calisto je, ako se ne varam bio SATA ili SATA 2, znam da nije bio SATA 3 sto posto.

I ja sam planirao da predjem na SSD ali ne znam da li cu osetiti neku znacajnu razliku.
Na maticnoj imam sata 2,svakako necu iskoristiti puni kapacitet. Koristim trenutno HDD 7200rpm. Inace ne mislim da dajem puno novca za SSD,tako da ako nemoze da se kupi za malo novca koliko toliko kvalitetan SSD onda da se i ne bakcem stim.
Izvinjavam se sto sam upao u tudju temu!

Sa hard-a na ssd ces osetiti razliku i na sata 2, najbolja opcija je WD 3D Blue od 500GB (WDS500G2B0A) za 7250 din u domacoj firmi. Druga najbolja opcija je Samsung 870 EVO (MZ-77E500B) za 8125 din isto u domacoj firmi jednoj.

Varijanta mi je od 120 max 240gb
Mada i 120gb mi je vise nego dosta,za sistem samo.

Za sata 2 realno sve jedno.Neki od jeftinijih ce ti vršiti posao.Eventualno Kingston A400 izbegni.

Sa hard-a na ssd ces osetiti razliku i na sata 2, najbolja opcija je WD 3D Blue od 500GB (WDS500G2B0A) za 7250 din u domacoj firmi. Druga najbolja opcija je Samsung 870 EVO (MZ-77E500B) za 8125 din isto u domacoj firmi jednoj.

Da li znaš možda koja je razlika izmešu WD 3D Blue i WD 3D Green ?

Da odgovorim sam sebi

The WD Blue is their mainstream SSD, whereas the Green is their entry-level SSD and the Black is their high-end enthusiast-grade SSD. The WD Blue comes in two form factors: the standard 2.5-inch SATA form factor and as an M. 2 2280 stick. ... One thing to note is that the WD Blue SSD does not support hardware encryption.Aug 6, 2017

Mada, valjda se nešto i promenilo od 2017?

Western Digital Green 480GB SSD ima za 7.000,00​

Mada vidim da ima i crucial mx500 500gb za nešto veče pare - sa garancijom od 5 godina

Poslednja izmena:
Za sata 2 realno sve jedno.Neki od jeftinijih ce ti vršiti posao.Eventualno Kingston A400 izbegni.
Za sada ne mislim da menjam racunar ali ako promenim SSD bih sacuvao,koliko god da je u najnizem rangu trebalo bi da bude dosta bolji od bilo kog HDD.
A sto da izbegnem "Kingston A400" ja sam bas njega planirao da kupim pre dok su jos cene bile normalne,kasnije je poskupeo ali sad je opet cena prihvatljiva.
Koji onda da uzmem,jeftiniji od toga su Kingmax SMV32 i Geil GZ25Z3

Šta znam,evo sotirah cene kod nas od 240gb od najniže Adata su650 3700 din.Sačekaj nekog drugog možda ima nešto bolje za te novce,ne pratim te kontrolere i šta vec.Ali u suštini tebi na sata 2 sve jedno.Samo za kasnije kad predješ na sata 3 može biti razlike.

A sto da izbegnem "Kingston A400" ja sam bas njega planirao da kupim pre dok su jos cene bile normalne,kasnije je poskupeo ali sad je opet cena prihvatljiva.

Taj Kingston je dokazani krš. Mnogo crkava bez razloga. Bolje idi na nešto drugo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno