Šta je novo?

ugradnja dodatnog harda (ssd)

Srbin do jaja

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
Interesuje me da li je mogce dodati jos jedan hard, mozda cak i ssd, ako postoji dodatno mesto.

Ovo pitam jer mi u jednom servisu rekose da ne moze, pa mi cudno da ne moze a ima mesto.

Zavisi u sta mislis da ga ugradis?

Pa s obzirom da je postovano u podforum za laptopove, mislim da bi bilo logično zaključiti da se pitanje odnosi na, je li, laptop računar.

Interesuje me da li je mogce dodati jos jedan hard, mozda cak i ssd, ako postoji dodatno mesto.

Ovo pitam jer mi u jednom servisu rekose da ne moze, pa mi cudno da ne moze a ima mesto.

Ne vidim zašto ne bi moglo, SSD ima SATA ulaz.

u laptop hocu da ugradim. crossover je lepo primetio.

nego taj lik iz servisa rece da na ploci bi trebao da bude neki cip i za taj drugi HDD al da ga moj laptop nema (Toshiba Satellite A210).

znaci necu da zamenim postojeci HDD za SSD, vec da u dodatno mesto koje vec postoji ubacim SSD.

znaci da samo imas rupu u kucistu, a da nemas izvedene konektore, tako da ti je ovaj iz servisa u pravu...

Prevideo sam detalj da hoćeš da dodaš SSD a ne da ga menjaš sa HDDom. Ako nema konektor onda ništa, jedino možda da staviš na mesto DVDRW-a.

Meni se cini da ima konektore. Nije komp kod mene trenutno da potvrdim. Ako ima konektore onda bi trebalo da moze da se ugradi dodatni hdd?

Ako imaš konektore onda može. Druga varijanta je budženje po poloči što ako nisi serviser ili nemaš para za bacanje nebi trebao da radiš.

Inače čak i laptopovi koji imajumesta za drugi disk ako fabrički nemaju ugrađen isti nemaju sigurno ni konektore

Pa s obzirom da je postovano u podforum za laptopove, mislim da bi bilo logično zaključiti da se pitanje odnosi na, je li, laptop računar.

Ne vidim zašto ne bi moglo, SSD ima SATA ulaz.

Gde vide ti da njegov laptop ima sata ulaz?
Nigde ne pominje ni proizvodjaca, model, godiste...
Vidim i savete za ugradnju na mesto dvr-a, a nigde se ne pominje da li njegov laptop uopste ima dvr.
Vrlo logicno... :trust:

Nigde, samo sam rekao da što se diska tiče, može da se ugradi. A model je napisao u četvrtom postu od gore ali nisam nigde uspeo da nađem ima li dodatni SATA konektor.

Primera radi navodim svoje iskustvo. Na DELL N7110 sam umesto njegovog originalnog HDD-a ubacio Samsung 830 128GB SSD, a umesto DVD-a ubacio caddy sa WD Scorpio Black 750GB 7200RPM. Ovakva kombinacija radi izvanredno, brzina je fantasticna, a kapacitet vise nego doboljan za laptop.

ima li neka fotka kako to izgleda

Da neka fotka ako ima i dal se i koliko greje sad hdd na novom mestu u laptopu?
Sam si menjao ili u servisu?
Jos u garanciji ili nije bio kad si to odradio?

I mene intgeresuje ovo

OK, evo informacija o caddy-u za drugi HDD.

Ovako izgleda:

http://www.ebay.com/itm/12-7mm-SATA...0?pt=US_Drive_Bay_Caddies&hash=item3f164af90c

Menjao sam ga sam, racunar je u garanciji, zamena je izuzetno jednostavna, samo se skine jedan zavrtanj koji drzi DVD, izvuce se DVD napolje, skine se mali metalni deo u koji se uvrce pomenuti zavrtanj, prebaci na caddy i ubaci se caddy sa vec postavljenim HDD-om...naravno, na kraju se vrati onaj zavrtanj. Nema veze sa garancijom jer se DVD isto tako, u slucaju potrebe, vraca na svoje mesto.

HDD radi odlicno, racunar ga prepoznaje kao da je povezan klasicno (sto i jeste), hladjenje je dobro (trenutna temperatura 35C). Naravno, moguce je i ostaviti originalni HDD na svom mestu, a u caddy staviti SSD, ali sam se odlucio na varijantu sa HDD-om u caddy-u zbog toga sto sam hteo brzi disk veceg kapaciteta.

Poslednja izmena:
Jel ima taj caddy da se kupi kod nas? Treba mi za Asus K53TK hocu da ubacim ssd u nega

Nisam nasao kod nas, uzeo sam sa ebay-a.

Da li je standardna veličina, konektori itd na svim lapotopovima ili se razlikuju ka dje reč o proizvođaču, seriji itd. Treba li o tome voditi računa?

Unutrasnji konektor je svakako standardan, a sto se spoljnog tice nisam siguran, ali svakako jedan tip odgovra za ogroman broj modela...uostalom, postoji spisak onih za koje ovaj konkretan model odgovara.

newmodeus.com tu potrazi, cini mi se najbolji izbor i korektne cene...

@tex707
Hvala za info

@chimpresco
Jesi li naručivao nešto? Imaš li lična iskustva sa nabavkom sa ovog sajta?

Nisam, morao sam zvanicno da nabavljam preko ovlascenog servisa (mnogostruko skuplje). Kolega je porucivao za svoj probook neki, i sve je ispalo kako treba. A razlika u ceni je bila, tipa 10X, bukvalno.

Ljudi, kupite sa ebay-a za $10 i nemojte da se zezate, radi to odlicno.

Nazad
Vrh Dno