Šta je novo?

Ugrade cpu na IBM R60

• Začetnik teme Začetnik teme stefl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Imam gore navedeni IBM sa procesorom T5600, interesuje me da li moze da se upgrejduje nekim cpu-om iz vise klase kao npr. T7200 (serija 7),

unapred zahvalan , ( u naslovu izgubih slovo, htedoh napisati upgrade )

pozdrav ! :wave:

Poslednja izmena:
Može da se apgreduje baš sa tim T7200, ali osim većeg grejanja nećeš videti neku veliku razliku.

Može da se apgreduje baš sa tim T7200, ali osim većeg grejanja nećeš videti neku veliku razliku.

Znaci predlazes da ostanem na t5600, mislio sam da duplo vise L2 kesa ima neki veci uticaj, no ipak hvala na misljenju,

pozdrav

Za internet, muziku, filmove itd. taj T5600 sasvim dobro odrađuje posao uz jedno 10 stepeni manju temperaturu.
Dovoljan je i da "napuni" Radeon X1400 ili Intelovu integraju.
Jedino ako koristiš neke procesorski zahtevne aplikacije isplati se menjati.

Da bas sam ga kupio za iole ozbiljnije primene tipa par virtuelnih masina (sa 4gb ddr2) i slicno, inace Intelova grafika je u njemu,

pozzz

Pozdrav,...

upgrejdao sam jedan T60 na T7400 i razlika u brzini je primetna. Procesor se ne zagreva mnogo vise nego T5600, a mnogo duze radi na bateriji jer ne dize takt bez potrebe. Nisam radio nista ozbiljnije od par minuta pakovanja videa sa kamere, pa ne mogu da kazem da li se nesto vise greje u uslovima 'teskog rada'. Ostaje pitanje da li je upgrade ISPLATIV jer je procesor relativno tesko naci i cene su oko 30eur.

Da li vec imas 4GB rama u toj masini? Lenovo laptopi sa 945GM cipsetom imaju problem da ne mogu da koriste vise od 3GB memorije (pomenuti T60). Da li je i kod tebe to slucaj?

Pozdrav Milane,

ovaj moj je R60 i nije jos kompletan treba mi hard i imam za sada 2x1gb Hynix na 667, tako da nisam instalirao sistem, a procesor mozda u nekoj zameni ili ako naidjem na nesto povoljno, inace imam i coolling pad pa temperatura bude manja,

pozdrav !

Mozes bez problema u taj lap da stavis i T7200 i T7400 i nece biti pregrevanja. T7200 se cak fabricki ugradjivao u ThinkPad R60 laptopove 😉

Mozes bez problema u taj lap da stavis i T7200 i T7400 i nece biti pregrevanja. T7200 se cak fabricki ugradjivao u ThinkPad R60 laptopove 😉

I ja sam trazeci po net-u dosao do istog zakljucka a i drugi to iskustveno potvrdjuju tako da vise nisam u dilemi, jos samo da nabavim proc iz te serije ali nije hitno, sad ako naleti nesto znam da mogu da ga upotrebim,

hvala svima na sugestijama,

pozzz :wave:

Ako mozes, prvo probaj da li ce ti raditi 4GB memorije.

Pozdrav Milane,

ovaj moj je R60 i nije jos kompletan treba mi hard i imam za sada 2x1gb Hynix na 667, tako da nisam instalirao sistem, a procesor mozda u nekoj zameni ili ako naidjem na nesto povoljno, inace imam i coolling pad pa temperatura bude manja,

pozdrav !

Milane probao bih rado ali nemam 2x2 vec 2x1gb/667MHz, ako negde nadjem probam i javljam,

pozdrav !

Mislim da imam negde jedan transcend 2GB,... pa ako si u prolazu 🙂

Ja ne znam šta kažu na netu, ali mi je ovo visoka temperatura. Lap je na dock-u, balanced, 18 stepeni u sobi ,kuler čist, posle 10 sekundi ful HD filma. Doduše, u pitanju je T60, R60 ima bolje hladjenje.

Prilozi

• screenHD.webp
    screenHD.webp
    121 KB · Pregleda: 50
Ja ne znam šta kažu na netu, ali mi je ovo visoka temperatura. Lap je na dock-u, balanced, 18 stepeni u sobi ,kuler čist, posle 10 sekundi ful HD filma. Doduše, u pitanju je T60, R60 ima bolje hladjenje.

Ja sam radio samo neke testove bez hard-a (sutra mi nadam se stize konacno hard) pa nemam pravu sliku, ali recimo gold memory test koji je trajao satima na dodir ruke bio je malo topliji od radnog stola, ali tebi je proc. skoro stalno na 100% pa mislim da to i nije
previsoka temperatura, obzirom da je cpu u zatvorenom prostoru, ipak je to laptop ...

pozzz 😉

Poslednja izmena:
Pa da, namerno je na 100% da bih ti pokazao temperaturu.
Ona raketa nije pozadina, već klip u full HD rezoluciji.

Sad sam pogledao na http://www.cpu-world.com za tvoj cpu operativna temperatura je "Minimum/Maximum operating temperature : 0°C - 100°C " i to uklapa u pricu, jer kad bi bio blizu sto stepeni ako ne u punom opterecenju, ispravi me ako gresim.

Ma jeste, nego ja nešto ne volim kad mi CPU prelazi 55 stepeni.
Inače, moj prvi odgovor na tvoje pitanje je bio pod predpostavkom da ti lap koristiš za svakodnevnu "zabavu", a ne za posao koji zahteva procesorsku snagu.
Ljudi često kupuju laptopove sa "nasviranim" procesorima i grafičkim kartama bez ikakve potrebe, posle lap koriste za fejs i skajp...

Ma ta raketa greje laptop, to je problem 😀

Desi se kod Thinkpada da vent neki put ima svoju logiku, pa ne krene da vrti cim procesor ode na 100%, pogotovo kada je na bateriji. Skinite ThinkpadFanControl pa probajte rucno da podesite brzinu ventilatora. Dodatni problemCHICH je zaista mali kuler na T60 ;\

Dobro-de Milane, znamo svi da je u pitanju space shuttle, "raketa" je bilo "po narodski"...
U pitanju jeste mali kuler (ovde konstantno drži na 73 stepena, nije skok pa pad).
Ne znam koliki je kuler kod R60, ali ako je isti... neka pređe na T2400... 🙂

Ispade da je R60 bolji od T60 gledajuci kuler i hladjenje 🙂, naravno salim se a koliko na brzinu videh ThinkpadFanControl je korisna "alatkica" za vlasnike IBM laptop-a ( i po komentarima korisnika sajta), eto u svakom postu naucim nesto novo i zato hvala na nesebicnim savetima, sad videh novu poruku i kao sto rekoh moj 5600 je "hladan ko spricer",

pozzz

Poslednja izmena:
Evo kompletirao sam R60, instalirao XP SP3, radi odlicno i u svim testovima opterecenja je " hladan " tj. ne prelazi 60 stepeni, na " leru " oko 40, zaista sam zadovoljan ukupnim radom,

pozdrav :wave:

Nek te lepo sluzi 🙂

Ti laptopovi su dosta osetljivi na prasinu, cak i ne tako velike kolicine znaju da zagreju CPU + 30C, sa ~50 na ~80... no kompresor u ruke i resen problem.

Kompresor ume (ne uvek naravno) da bude problem kada su ventilatori u pitanju jer "prevrti" ventilator i skrati zivot lezaju. Ako se bas nema srece - pukne i neko pero 🙁 U svakom slucaju - treba ga koristiti umereno (kao i sve jel... ) 😀

@stefl: svakom po zasluzi 🙂... veliki pozdrav.

Ja za ciscenje tako finih komponenti koristim meku cetkicu, " moju licnu duvaljku " tj.pluca koliko mogu i usisivac (na malom broju obrtaja) a kompresor izbegavam upravo iz razloga koje je naveo Milan, mada znam da postoje "duvaljke" u vidu boce spreja ali ih nisam koristio ...

pozdrav svima !!!

Nazad
Vrh Dno