Šta je novo?

Ugovori za izradu internet prezentacija i izradu programa

flatron

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2006
Poena
301
Pozdrav,
zanimalo bi me da li neko ima neke primere ugovora (koji bi trebali biti sklopljeni izmedju 2je pravnih lica) za IZRADU SAJTA i IZRADU PROGRAMA (software-a). Zanima me chisto da vidim shta se sve navodi u ugovoru..da se "programer obavezuje da odradi to i to, u tom i tom periodu...."
Hvala :)

Da li je mogucje da ovde niko ne radi web design/development kao i izradu software-a i da svi rade iskljuchivo na poverenje sa klijentima tako da im ugovori u opshte nisu potrebni??
Ja NISAM nabavio josh nijedan primer istog i ukoliko nabavim postavicju ga na ovaj thread...
HVALA

flatron je napisao(la):
Da li je mogucje da ovde niko ne radi web design/development kao i izradu software-a i da svi rade iskljuchivo na poverenje sa klijentima tako da im ugovori u opshte nisu potrebni??
Ja NISAM nabavio josh nijedan primer istog i ukoliko nabavim postavicju ga na ovaj thread...
HVALA

Znas kako, kad pravis ugovor onda sve ide javno, preko racuna... Oni koji to tako rade nemaju vremena ni volje da se bakcu po forumima. Oni rade i zgrcu lovu. A i ako napravis ugovor pa te ne ispostuju, oni kao firma uvek mogu bolje da plate advokata da te ojadi ;)

flatron, videću sutra u firmi da iskeniram i postavim Ugovor između moje firme i firme koja održava naš sajt, Ugovor je na dve strane, vrlo je prost (ima desetak članova) i jasno definiše obaveze obe strane.

Evo primerka Ugovora, s tim što nisam uspeo da nađem stariju verziju gde je bila reč samo o izradi prezentacije i hostingu (ovde imamo ubačene i klauzule o online prodaji proizvoda). Samo izbacite nepotrebne članove i formulišite Ugovor kako vam odgovara...

U svakom slučaju bi trebalo da vam pomogne! :wave:

Prilozi

• Ugovor2.doc
    38.5 KB · Pregleda: 351
Ovde je 99% navedeno ono što se podrazumeva. Da ćete klijentu zakupiti domen, održavati stranicu, itd. Nemojte me shvatiti pogrešno.
Nigde se ne navodi koji je vremenski rok za izradu prezentacije i kolika je nadoknada "štete" za prekoračenje tog vremenskog perioda. Zatim, nigde se na navodi šta sadrži ta web stranica i koliko klijent može da cima programera/dizajnera.
Recimo, uradiš stranicu 90% i klijent kaže, meni se to ne sviđa ili predomislio sam se, radi ponovo. To je ono što je najvažnije i što mora biti obuhvaćeno ugovorom.
Ja sam radio nešto na www.scriptlance.com i bidovao za neki posao gde je potrebno napraviti jednu formu sa 5-6 txt polja, JS za verifikaciju i sadržaj forme poslati mail-om u HTML formatu. Bidujem nekom sićom od para pošto se radi bukvalno za 5-10 min. Bio je klon nekog postojećeg sajta.
Dobijem bid i posle poslodavac kaže kako on nije mislio na to, nego mu trebaju dve stranice sa po 30-ak txt polja. Kako može drugačije ako je klon???
Posle uradim stranicu, iscimam se svetski i on kaže kako se njegov klijent predomislio i trebam ponovo da radim. Nije to što je on hteo. Ejjj!
Ne definisanjem takvih stvari možete doći u sličnu poziciju te stoga mislim da ugovor uopšte nije dobar jer ne štiti programera/dizajnera.
S druge strane, imao sam poslova gde je klijent u wordu detaljno napisao šta mu treba. To se na internetu poštuje kao ugovor :) I kad je pokušao da traži nešto preko, ja sam ga samo podsetio na ono što je napisao u tom doc/pdf fajlu i svi srećni i zadovoljni.
Ugovor pored zakupa "besplatnog" domena, održavanja stranice i ostalih nazovi formalnosti mora da sadrži detaljan opis posla. Makar pisali i koliko se dugmića (gumbova, linkova, padajućih menija i sl) programer/dizajner obavezuje da uradi. Ugovor mora da sadrži stavku gde se navodi kada su moguće izmene i to za svaki deo sajta ponaosob. Npr. radim kao crnac neki padajući meni, uradim ga, klijent zadovoljan, sutra dođe i kaže hoće drugi. Da se ne bi radilo iz početka za dž, mora se jasno definisati da kada je klijent jednom prihvatio dizajn, izmene nema, ili može izmena uz nadoknadu čiju će visinu programer da oderdi.
Zatim mora da se napiše funkcija svakog dela sajta ponaosob. Npr. trebam da napravim formu sa 3 txt polja i jednim dugmetom. Klikom na dugme generiše se PDF dokument gde je naslov tog dokumenta uzet iz prvog txt polja, sadžaj iz drugog, a naziv autora iz trećeg. Ne može sad klijent da zahteva još jedno txt polje u koje se upisuje email adresa pa se taj pdf u vidu attachment-a šalje na email, a pri tom postoji i verifikacija te email adrese. Sad ta forma vrši potpuno drugu f-ju, a i prekoračuje se onaj broj elemenata stranice koji je jasno definisan na početku ugovora. Pri tom, programer to može da uradi ali će zahtevati toliko i toliko, što je opet ranije definisao.
Još vrlo bitna stavka koja mora da se nalazi u ugovoru je, da ako klijent zahteva izmene koje nisu obuhvaćene ugovorom, vremenski period predviđen za izradu tog sajta se produžuje za vreme koje je potrebno programeru da bi se izvršile date izmene. Vreme potrebno za izvršavanje datih izmena nije unapred poznato.
Zašto je ovo bitno?
Pa neki sajt mora da se uradi za 30 dana, a kazna za kašnjenje je $5000.
I sad klijent zahteva neke stvari mimo ugovora i vi mu za nekih 6-7 dana uzmete još $3000 ali ste prekoračili vremenski limit za recimo 3 dana i na kraju dolazite u situaciju da ste se dodatno cimali i pravili neke izmene i uzeli $2000 manje od predviđene sume :D

Ugovor koji sam skinuo i pročitao može da se "obori" nekoliko puta.
U članu 2 se kaže da ako programer/dizajner nešto nije u stanju da uradi da u roku od 3 dana mora da obavesti klijenta. A u članu 3 se navodi ako propusti da obavesti klijenta moraće da nadoknadi propuštenu dobit ili šta već. E sad, šta ako ja obavestim klijenta odmah sutradan da nešto ne mogu da uradim? U ugovoru stoji da plaćam odštetu samo ako ga ne obavestim. Ili ako se plaća odšteta obavestio ja njega ili ne, a nije definisano do kada moram da završim prezentaciju, šta ako je nikad ne završim? Ne stoji u ugovoru da ne mogu da je radim i godinu dana :) itd, itd.

Vrh Dno