Šta je novo?

Ugovor [o autorskom delu]?

AyS^

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
619
da li neko ima neki dobar primer ugovora o autorskom delu ? trazio sam po netu nesto i na jednom domacem sajtu se "placa" ?!?!? a drugi je pdf koji je osiromashen,tj smo ukrtako nesto pise o tome...

bilo kakva pomoc je dobrodosla!:wave:

Poslednja izmena:
Misim da su autorski ugovori dosta optereceni raznoraznim dazbinama. Potrazite nekog paushalca ko ima josh "lufta" i tako zavrshite posao.

Ovo je verzija ugovora za web design, koju sam i ja dobio od druge osobe. Inače ja ne koristim ovaj, ali je dobra osnova za pravljenje sopstvenog.

Ovde su samo izmenjeni ime i prezime, da ne stoje podaci od prošlog vlasnika.

U svakom slučaju, pogledaj, pročitaj i ponovo pročitaj. Ko god da uzme.

Prilozi

• plumts contract.doc
    89 KB · Pregleda: 6,696
  • Ugovor o delu.doc
    18.2 KB · Pregleda: 386
7. Eventualne sporove po ovom Ugovoru, ugovorne strane ce resavati sporazumno, u slucaju da spor ne rese dogovorom nadlezan je stvarno nadlezan sud.

da li se zezash ?

^ Baš tako glasi klauzula u mnogim ugovorima koje sam ja video. Nema nikakvog zezanja. Šta nije jasno?

Bice da je to neka stamparska greska, jer ugovori se ne prave da se sprdaju sa srpskim jezikom, vec da budu koncizni i odredjeni.;)

"...u slucaju da spor ne rese dogovorom nadlezan je stvarno nadlezan sud..."?

Hmmm... Da na kraju pise jos i "majke mi" znao bih da je zezanje, ovako mi izgleda da se potkrala greska.

Valjda to moze da se sroci malo bolje... :)

Kul sve nego sam se bash nasmejao da je STVARNO nadlezhan sud. Ima ih koliko ocjesh..mislim sudova :d

Poslednja izmena:
Nije to "stvarno" u fazonu "majke mi", nego to znači da je nadležan onaj sud koji po prirodi spora i uopšte svoje nadležnosti stvarno, tj. ZAISTA nadležan u tom slučaju. Što znači da ne moraš da navodiš koji je to tačno sud, već je to onaj koji je zaista nadležan po zakonu u odgovarajućem slučaju. Na primer, ti možeš da napišeš da je nadležan sud u Africi ... medjutim, i pored toga ako si napravio privredni prestup u Beogradu, *stvarno* nadležan sud po zakonu Srbije je onaj na teritoriji Beograda i taj će da te goni, bez obzira što si ti u ugovoru napisao nešto drugo. Takodje primer, promeni se zakon, pa za odredjene prestupe bude nadležan neki drugi sud a ne onaj koji si ti konkretno naveo u ugovoru. Opet, nadležan je *stvarno* nadležan sud, tj. konkretno onaj koji propisuje zakon. Zato se tako označava. Kapirate sad?

Poslednja izmena:
Nije to "stvarno" u fazonu "majke mi", nego to znači da je nadležan onaj sud koji po prirodi spora i uopšte svoje nadležnosti stvarno, tj. ZAISTA nadležan u tom slučaju. Što znači da ne moraš da navodiš koji je to tačno sud, već je to onaj koji je zaista nadležan po zakonu u odgovarajućem slučaju. Na primer, ti možeš da napišeš da je nadležan sud u Africi ... medjutim, i pored toga ako si napravio privredni prestup u Beogradu, *stvarno* nadležan sud po zakonu Srbije je onaj na teritoriji Beograda i taj će da te goni, bez obzira što si ti u ugovoru napisao nešto drugo. Takodje primer, promeni se zakon, pa za odredjene prestupe bude nadležan neki drugi sud a ne onaj koji si ti konkretno naveo u ugovoru. Opet, nadležan je *stvarno* nadležan sud, tj. konkretno onaj koji propisuje zakon. Zato se tako označava. Kapirate sad?

OK, i mislio sam da je to pisac hteo da kaze. Hvala na objasnjenju.

Ali eto, i dalje mi zvuci glupavo, meni kao ne-pravniku :) :wave:

hvala na objasnjenju i na ugovorima ;)

Prvi put čujem ovo za "stvarno nadležan" sud...

AyS, ako treba, poslaću sutra sa posla i neke od mojih ugovora?!

Ajde da probam da razjasnim :).

"Starno nadležan sud" je sud koji s obzirom na svoju stvarnu nadležnost ima obavezu i pravo da sudi u određenim stvarima. Na primer: spore se dvojica oko duga od 300€ - stvarno naldežan opštinski sud, pokrenut krivični postupak zbog krivičnog dela ubistva - stvarno nadležan okružni sud, spore se firma i firma oko duga - trgovinski sud itd.

Da se vratimo na ugovore, pelcer "Ugovor o delu.doc‎" outdated _ne koristiti_, nije jasno o kom se ugovoru radi. (da, da, znam da piše u naslovu ali to nema veze)

Pelcer, plumts contract.doc‎ je takođe problematičan, jer se u wemu mešaju dva ugovora, jedan se tiče izrade a drugi održavanja prezentacije. Dalje je problematičan zbog podataka o ugovornim stranama koji se unose. pa ima tu još štošta ovako na brzo čitanje.

U svakom slučaju moj savet vam je da ukoliko radite neki ozbiljan posao i želite da napišete ugovor kojim ćete i sebe i suprotnu stranu zaštiti od neprijatnosti unajmite neku ozbiljnu advokatsku kancelariju koja će vam to završiti za neki 200€. (sat 80€).

Nije to "stvarno" u fazonu "majke mi", nego to znači da je nadležan onaj sud koji po prirodi spora i uopšte svoje nadležnosti stvarno, tj. ZAISTA nadležan u tom slučaju.
Pa ne bas. Uprosceno, stvarna nadleznost se odredjuje prema stvari koja se raspravlja. Znaci ovo "stvarno" nije sinonim sa "zaista".
Na primer, ti možeš da napišeš da je nadležan sud u Africi ... medjutim, i pored toga ako si napravio privredni prestup u Beogradu, *stvarno* nadležan sud po zakonu Srbije je onaj na teritoriji Beograda i taj će da te goni,
Sud u Beogradu bi bio "mesno" nadlezan (eto jos jedna dvosmislena rec za odredjivanje vrste nadleznosti :D ).
Najcesce je vise sudova stvarno nadlezno, a samo jedan mesno nadlezan. Na primer, za neko lakse krivicno delo, stvarno su nadlezni su svi opstinski sudovi u Srbiji, a mesno nadlezan je najcesce samo jedan.

E, to ako napises da je u slucaju spora nadlezan stvarno nadlezan sud to je nevidjena glupost, ja u svim ugovorima o delu koje pravim napisem da je nadlezan npr. sud u Subotici (posto radim na teritoriji grada), u ugovoru moraju biti tacno i precizno navedene sve stavke i jedne i druge strane. Sto se tice ovih ugovora, neko je odma dobro spomenuo da je bolje da ih se manete ako mozete zbog raznih doprinosa i poreza, meni na honorar od npr 19.000 din, neto dodje 11.738 din sto je prilicno manje od bruto sume.

to cesto vidjam po raznim dokumentima, al' mi nesto nije jasno. zar ugovorne strane mogu da odredjuju koji je sud nadlezan? zar ti drzava brani da sporove probas prvo da resis sporazumno ako to eksplicitno ne navedes?

ako je odgovor 'ne' na oba pitanja to je sve redundantno i unosi konfuziju...

Sto se tice ovih ugovora, neko je odma dobro spomenuo da je bolje da ih se manete ako mozete zbog raznih doprinosa i poreza, meni na honorar od npr 19.000 din, neto dodje 11.738 din sto je prilicno manje od bruto sume.
Pa to se lako reshi time shto se navede bruto suma koja cje biti 19 000 neto. Naravno zavisno koliko budu rasle ili padale cene poreza i doprinosa. Na kraju krajeva i treba da se placa jer i ti na nekoj drugoj strani radish isto to samo ne primecjujesh toliko [ primera zaista ima mnogo], naravno mislim na placanje poreza kroz razne takse a ne doprinose ;]

@Bahati [SiD]
Ugovorne strane mogu da odrede samo mesnu nadleznost, ali ne i stvarnu
Član 64. ZPP
Ako zakonom nije određena isključiva mesna nadležnost nekog suda, stranke se mogu sporazumeti da im u prvom stepenu sudi sud koji nije mesno nadležan, pod uslovom da je taj sud stvarno nadležan.
Ako je zakonom određeno da su za suđenje mesno nadležna dva ili više domaćih sudova, stranke se mogu sporazumeti da im u prvom stepenu sudi jedan od tih sudova ili neki drugi stvarno nadležan sud.
Ovaj sporazum važi samo ako je pismeno sastavljen i ako se tiče određenog spora ili više sporova koji svi proističu iz određenog pravnog odnosa.
Ispravu o sporazumu tužilac mora priložiti uz tužbu, a tuženi uz prigovor nenadležnosti ili odgovor na tužbu.

Drzava ne brani, vec podstice sporazumno resavanje sporova, tako da kada stranke pristanu da sporazumno rese spor, sud ih upucije na postupak posredovanja kako bi postigli vansudsko poravnanje (posrednike odredjuje sud).

Jel' zna neko za info o porezu kad radi kao freelancer

Ja sam chuo neke nebuloze tipa 28% pdv, dok je za firme 18%.

@Bogdan

sto li je bitno da se nadleznost utvrdi unapred?

Fizička lica (freelancer) ne plaćaju PDV, već porez+doprinose. Porez na prihode fizičkih lica je oko 20% + doprinosi manje više isto toliko = ukupno oko ~40%.

Poslednja izmena:
@Bogdan

sto li je bitno da se nadleznost utvrdi unapred?
Da bi vec pri potpisivanju ugovora znao pred kojim sudom ces podneti eventualnu tuzbu. Jer je opste pravilo da se je nadlezan sud po mestu prebivalista tuzenog, a to nije bas najpouzdanija odrednica. Takodje, nekad je moguce da postoji vise nadleznih sudova, pa je korisno unapred precizirati pred kojim ce se voditi postupak.

Jer je opste pravilo da se je nadlezan sud po mestu prebivalista tuzenog

Ma nije. Nadležan je sud u mestu isporučioca usluge/proizvoda. Tipa ako sam ja firma, šta me briga odakle su kupci, nadležan je sud tamo gde je registrovano sedište firme.

Da bi vec pri potpisivanju ugovora znao pred kojim sudom ces podneti eventualnu tuzbu. Jer je opste pravilo da se je nadlezan sud po mestu prebivalista tuzenog, a to nije bas najpouzdanija odrednica. Takodje, nekad je moguce da postoji vise nadleznih sudova, pa je korisno unapred precizirati pred kojim ce se voditi postupak.
ok, al' sta se desava ako neko hoce da utuzi nesto pred sudom koji je 1) nadlezan, a nadleznost nije pomenuta u ugovoru 2) nadlezen, a neki drugi sud je naveden u ugovoru.

Ma nije. Nadležan je sud u mestu isporučioca usluge/proizvoda. Tipa ako sam ja firma, šta me briga odakle su kupci, nadležan je sud tamo gde je registrovano sedište firme.
Po kom zakonu? Sta ako spor nije sa firmom?

@Bahati [SiD]
1) Ako ne postoji sporazum, vaze opsta pravila parnicnog postupka o odredjivanju nadleznosti, tj. tuzis pred sudom prebilalista tuzenog (osim u izuzecima izricito navedenim u zakonu).
2) Ako postoji sporazum o nadleznosti, on je jaci od zakona i primenjuje se dogovorena nadleznost.

Po kom zakonu? Sta ako spor nije sa firmom?

@Bahati [SiD]
1) Ako ne postoji sporazum, vaze opsta pravila parnicnog postupka o odredjivanju nadleznosti, tj. tuzis pred sudom prebilalista tuzenog (osim u izuzecima izricito navedenim u zakonu).
2) Ako postoji sporazum o nadleznosti, on je jaci od zakona i primenjuje se dogovorena nadleznost.

@Gargoyle, Bogdan lepo prepričava i uprošćava relativno složen skup pravila. Ako želiš da saznaš kako da utvrdiš nadležnost za svaki pojedinačni slučaj pogledaj zakone koji to regulišu.

A što je sedište za firmu to ti je manje više prebivalište za fizičko lice (osoba). A šta je sedište eeee to zna da bude duga priča. :)

Vrh Dno