Šta je novo?

UDP datagram

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Sta je to? Veoma cesto mi Kerio prijavljuje poruku da neko pokusava da mi to posalje na moj kompjuter a malopre sam usao na SBB-ov HUB i poceo je bas cesto da mi to prijavljuje i jos neke poruke i ja sam mislio da je to nesto "strasno" i onemogucio sam pristup i onda mi nije radio SEARCH a kada sam omogucio onda je proradio.

UDP je datagram protokol, funkcionise bez uspostave veze. DC++ koristi UDP protokol za slanje zahteva i primanje rezultata pretrage, tako da ukoliko blokiras UDP pakete na svom racunaru pretraga ti nece raditi. Dakle - slobodno u svom firewallu skini zabranu za UDP pakete za DC++ i nemas brige 🙂

UDP protokol je internet protokol koji ne zahteva verifikaciju da je paket koji je poslat stigao na odrediste, za razliku od TCP/IP-a.

poz.

vidakm je napisao(la):
UDP protokol je internet protokol koji ne zahteva verifikaciju da je paket koji je poslat stigao na odrediste, za razliku od TCP/IP-a.

poz.

Mala ispravka: UDP je protokol 4. nivoa, isto kao i TCP, dok je IP protokol 3. nivoa.

Osnovna razlika izmedju TCP i UDP je sto TCP zahteva verifikaciju da je paket stigao na odrediste i ponavlja slanje ako paket nije stigao, dok UDP o tome ne vodi racuna. TCP se koristi za pouzdan prenos, napr. za prenos datoteka; dok se UDP koristi tamo gde se moze dozvoliti gubitak pojedinih paketa, napr. za streaming video sadrzaja.
I TCP i UDP kao mrezni protokol koriste IP.

Pozdrav

A sta kada napise da neko pokusava da mi posalje taj UDP datagram, e sad' dalje ne secam se tacno, ali nesto u fazonu pomene SYSTEM, to me je "uplasilo" pa sam kliknuo na DENY. Ja sam se istripovao da neko hoce mi cacka nesto po sistemu ili nekim sistemskim fajlovima. 😀

Nazad
Vrh Dno