Šta je novo?

Udario grom u banderu pored kuce - nema interneta ?

Imbecilcina

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
17.09.2022
Poena
35
Pozdrav svima

Iako sam vise godina pratilac Benchmark foruma nikada nisam imao nalog dok me muka nije naterala a to se desilo konkretno sinoc.

Grom je udario u banderu izmedju dve kuce preko puta moje. Na stranu koliko sam se prepao jer prvi put u zivotu cujem grom na 10+ metara razdaljine, desila se havarija.

Grom je udario direktno u banderu na kojoj je struja, kablovska i sve ostalo, preko puta moje kuce. Kuce izmedju te bandere na toj strani ulice imaju nepovratnu stetu, ljudima je crklo sve sto je radilo na struju racunajuci televizore, bojlere, zamrzivace, itd, dok smo ja i komsija pored mene prosli malo bolje

Nekim cudom meni nije crklo nista (osim interneta, opisano dole) dok je komsiji do mene otisao televizor.

E sad moj problem:

Proverio sam sve i sve radi na srecu, ruter za divno cudo daje signal (supernova), Wifi mreza je aktivna.

Sednem za komp, kada ono crveni krst preko Network-a dole u task bar-u. Odem na desni klik, "Open Network and sharing center", da bih video da je folder prazan, nema nikakve konekcije.

Odem u device manager > Network adapters > prazno. Nema nicega

Pokusao sam "scan for new hardware", pokusao sam "Add legacy hardware", jednostavno Windows (7mica) ne vidi nikakav network adapter.

Na YT-u neki indijci preporucuju brisanje registry unosa kao resenje problema ali ni to nije pomoglo.

Instalirao sam ponovo Atheros drajvere za LAN moje ploce, i opet nista. Resetovao sam BIOS na defaults (uz izmenu samo priority boot na HDD na kom je sistem), proverio da li je LAN enabled, i jeste i opet nista.

Resetovao sam BIOS, moja ploca ima one dve igle da ih pipnes sa provodnikom za reset, resetovao se (po vremenu vidim) i opet nista

Kada pogledam dole na Ethernet port, port svetli narandzaste boje sto je po Manual-u Gigabyte ploce oznaka da Ethernet radi dok zelena ne svetli jer nema protoka

Pokusao sam dalje neki fix sa interneta koji radi na Sedmici isto sto i "Reset network" na Win10, i opet nista

Windows ne vidi ethernet, odnosno netowrk adapter niti u device manager-u, niti pod "other devices", niti u "Network" opciji kada kliknem na taj meni iz My Computer. Jednostavno je nestala (u odnosu na juce)

Jedini zakljucak koji mi je ostao da je doslo do hardverskog problema. Ili mi je na ploci crkao LAN, ili je crkao Ethernet kabl, ili je Ruter prestao da daje signal na ethernet kabl. Probao sam inace sva 4 porta na ruteru (Supernovin cisco epc3925) i i dalje nema signala.

Nazalost nemam laptop trenutno da proverim LAN kako bih zakljucio da li je crkao LAN na maticnoj

Da li mozda neko ima predlog ili resenje na osnovu svih ovih informacija kako bi mozda pristupio resavanju problema na drugi nacin ?

Trenutno koristim Yetel ograniceni iternet preko USB tether konekcije pa ne mogu skinuti ni neki butabilni OS (preko 300-400 mb) da probam da li Lan radi na njemu

Hvala svima na pomoci u napred

Problem sigurno nije softverske prirode, tako da je bilo kakvo prčkanje po registry bazi ili probavanje drugih OS-ova potpuno besmisleno i nepotrebno gubljenje vremena.

Ti moraš da kreneš od hardware-a. Moraš naći neki drugi laptop ili desktop koji ćeš nakačiti na router. Ako dobije IP i radi net, onda je otišla LAN kartica na ploči. Imaš nove PCIx LAN kartice kod nas za 1500 din.

U slučaju da taj drugi laptop/desktop ne radi, to znači da je otišao router, to jest LAN kontroler na routeru. U tom slučaju zovi tvog provajdera, objasni situaciju, i daće ti drugi uređaj. Imaj na umu da postoji mogućnost da je crkao i router i LAN kartica na ploči.

Po mom iskustvu ako je spojeno kablom grom je sigurno spalio port na svicu / ruteru ili na maticnoj ploci

Kabl nije u pitanju 99%

Znaci jednostavno promeni port na ruteru ili switchu posto obicno ne crknu svi,
ako je crkao lan port na ploci ubodes dodatnu LAN karticu i preko nje teras dalje.
Bitno je da ploca nije crkla.

Kad grmi napolju nije dovoljno iskljuciti uredjaje, moraju se odspojiti kablovi, narocito mrezni

Hvala vam obojici na odgovorima

Jos nisam zakljucio da li je crkao LAN na ruteru ili na ploci, cekam ove iz Supernove da dodju

U slucaju da mi je crkao LAN port na maticnoj -

Da li mogu da uzmem RJ45-USB konverter i da li ce raditi isto kao i LAN lartica ubodena u paralelni port ?

Koliko bih teoretski izgubio na brzini ako bih uzeo Wifi Antenu za desktop ? Nije mi toliko do brzine koliko do potencijalnog response-a, da li Ping gubi drasticno na odgovoru u poredjenju LAN ili Wifi ?

Imao sam slican problem,otisli su svi portovi na ruteru ,menjao sam pozicije,nekada prihvati na 10min,mislim da cim se ugreje prestane raditi, reseno zamenom drugog,takodje posle 5 dana crkla maticna na tvu,uzrok grmljavina od pre par dana...

Koliko se secam lan kablovi su opticki izolovani tako da ne bi trebalo da je ista crklo na kompu. Mislim da je do rutera. Sto se tice brzine wifi u odnosu na lan konekciju ali ako ti nije ruter negde daleko trebalo bi da imas slicnu brzinu kao lan.

verovatno je ruter otisao ali ako u device manager nema mreznu crkla je 100% nema da se decku daje lazna nada da nije mrezna crkla , da crkla je 100%

Koliko se secam lan kablovi su opticki izolovani tako da ne bi trebalo da je ista crklo na kompu. Mislim da je do rutera. Sto se tice brzine wifi u odnosu na lan konekciju ali ako ti nije ruter negde daleko trebalo bi da imas slicnu brzinu kao lan.
LAN kabal prenoisi struju tako da može da bude zaštićen koliko hoće - protiv udara groma i prenosa struje preko opreme nema zaštite u njemu(osim ako ne kupiš zaštitu namenjenu tome, postoje posebni gasni RJ45 adapteri sa uzemljenjem).

Meni je pre jedno dvadeset godina tako crkao ADSL ruter od groma, jedan od onih malih sa jednim portom koje je Sezam tad delio, čulo se iz njega kao da je petarda pukla. Tebi je na žalost stradao i LAN na ploči, mora Ethernet kartica sad ako nećeš da menjaš ploču.

Resen problem, pa bih napisao za ubuduce ako neko cita, uz napomenu da je resenje relativno NSFW i da me je htelo da ne kazem u*ralo i da nije preporuceno

Clan Zekovic je bio u pravu: kada nema Network adapter-a u task manager-u, to znaci da ga ploca ne registruje i da je crkao LAN na ploci

Clan alex303 je bio u pravu da je udar groma najverovatnije spalio i LAN na ruteru i na Maticnoj

Clan DariusIII je bio u pravu da nema zastite od groma za LAN kabl, jer provodi struju a kad se usled groma nabije napon i on izaziva stetu

Dosao lik iz Supernove, i kaze mi "modem ti je crko jer je signal optimalan a nista ne izlazi na LAN kabl"

Obradovah se misleci da je postedjena maticna, ali me kopkalo to sto je rekao Zekovic, i nadjem na nekom windows forumu, citat

"Ukoliko je LAN port otisao na maticnoj, sistem bi i dalje trebalo da vidi CHIP za LAN u device manager-u, tako da cak i ako LAN port ne radi, device manager mora da vidi konkretan chip na ploci (Intel, Qualcomm, itd)"

Maksimalno razocaran otisao na KP da vidim PCI-E LAN kartice i djavo mi ne da mira pa odoh na YT da vidim "Motherboard LAN repair"

Video, neki Indijac koji ne prica na engleskom oko 25 minuta prica o chipovima, dijagramima, elektronici, meri sa unimerom, sto je meni spansko selo i pred kraj klipa sta covek uradi

Lemilicom pritisne jedan od spoljnih pinova na LAN chipu, i TA-DA, ploca radi na kraju videa, LAN proradi.

Reko aj sta me kosta, ako je crkao LAN onda ne mogu da napravim dodatnu stetu, okrenem kuciste iznad glave, i upaljacem pustim plamen preko Atheros chipa na ploci na 5 sekundi ne bi li otopio flux i sta god da danas koriste za masinsko lemljenje tamo na Tajvanu

Vratim sve, pobodem kablove, upalim komp i na moju radost vidim dole svetle i zelena i narandzasta na LAN portu

Odem u Device manager kad ono - "Network Adapters > Qualcomm Atheros", tu je vidi ga sistem

Odem u Adapter Settings, vidim pise Atheros > Network cable unplugged"

Pade mi napamet da je ovaj iz Supernove proverio samo Port 1 na ruteru i da je clan bakara rekao da moze biti da drugi portovi rade, premestim iz 1 u 2

Status: Internet access. I evo vec dobrih 3-4 sata sve radi bez greske. Pustio sam torrent od 3 GB cisto da proverim da li radi pod opterecenjem i skinut je bez problema.

Znam da je budalasto i verujem da bi neki servis koji radi elektroniku ovo uradio na korektan nacin a ne moju "Drz' da nabijem" metodu ali eto radi. Imao sam srece

Nije neosnovano. Ako se secas famoznih LG telefona i cuveni G3 koji je crkavao tacno na 2 godine i 1 mesec kad istekne garancija, neko je bas ovde na Benchmark forumu pisao da telefon moze da "ozivi" na par meseci ako se maticna stavi u rernu. I kao bivsi vlasnik G3 sam uradio to, povratio telefon taman toliko da sam mogao da sacuvam podatke, koji je pre rerne davao bootloop.

Ovo sa upaljacem mu dodje isto samo sto nisam hteo da stavljam celu plocu u rernu jer ploca radi, nego taj konkretno cip sto ne radi da uradim "reflow" samo na njega, imao sam opciju pegle, lemilice i upaljaca :)

Ovo podseća na onog mučenika koji je kremenom upaljača pokušao sa spali Duron kako bi naterao šefa da mu kupi brzu mašinu ne bi li mogao lakše da radi svoj posao.

eh… dobro stari bench :)

Atheros lan cipovi kad osete upaljac odmah prorade.

Sto je najgore, LG je imao problem sa plocama TV gde su usled popucalih lemova cesto stradale neke od funkcija tipa ne radi hdmi, antenski ulaz, usb, a i cela ploca.... Resenje je stvarno bilo ispeci u rerni plocu na odredjenoj temperaturi. Ja sam tako jedno 10ak TV spasao ( doduse sa jednim sam preterao pa je zavrsio u vecnim lovistima :ROFLMAO: )... Tako da zvuci suludo ali je palilo...

Nazad
Vrh Dno