Šta je novo?

Ubunut vs PCLinuxOS

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Svako malo ljudi pitaju koji da koriste i jasan mi je odgovor da koriste onaj koji ima vise lezi, ali meni Ubuntu kada ga tek upalim trosi 120 MB RAM-a, a PCLinuxOS 450 MB.

Odakle tolika razlika u potrosnji memorije? Trazio sam o tome na netu, niko to tome ne govori ...

Mislim da je do okruzenja gnome trosi manje memorije od kde

nije samo KDE vs Gnome, zavisi i od toga sta se jos startuje u pozadini, koji efekti su ukljuceni i sl, mada KDE primetno vise trosi od Gnome-a (razlika dobro C programiranje naspram solidnog C++ programiranja, prim aut). Meni je sad na poslu u slackware-u zauzeto 20% od 1GB rama (nemam swap).

Inace gde gledas zauzece, ne znam sta u gnome-u to prijavljuje, ali ovo Disk Cache nemoj da racunas, jer ce svaki sistem iskoristiti sav slobodni ram za cache (to ubrzava rad), ali to nije pravo zauzece...
Komlikovana je prica, ali recimo ako ti opet to zatreba ne mora da ga cita sa harda, vec ga ima u memoriji, a ako mu zatreba memorija, on samo prepise preko toga (sledeci put ce ga procitati sa harda kad zatreba)...
Windows to ne prijavljuje (iako naravno radi isto) da ne bi zbunjivao ljude, mozda i gnome. Najlakse uzmi da iskopiras neki film i dopunices memoriju do vrha kesom. :D

Evo slike da ne bude da sam izmislio:
5d1ff019a2.png

Poslednja izmena:
Evo sada dok kucam ovo iz Ubuntua, zauzeto mi je 225 MB RAMa (80 je otislo na Operu) i 30 MB je zapisao u swap to je 250 ukupno, dok je PCLinuxOS pri prvom butovanju potrosio 400 MB RAMa i nije koristio nista swapa.

Bez ili sa cacheom opet je vise, mada kad se uzme u obzir i to KDE vs Gnome i to da je PCLinuxOS jos jednostavniji tako da je verovatno vise stvari popaljeno po defaultu pocinje da biva jesno odakle razlika.

Poslednja izmena:
Pclos

Hmmmm, koristim PCLOS poodavno i nisam video nikad zauzece memorije vise od 350MB, a nekoliko glomaznih programa rade paralelno (par njih baziranih na java-i, OO, gomila widget-a, itd.). Kad se boot-uje ne prelazi 180MB, a po default-u se startuje vise programa.

POZDRAV

Po meni je Ubuntu mnogo bolji za bilo kakav ozbiljniji rad.

Kico, na kakav ozbiljniji rad mislis?

Navodjenje bojevih glava :)

Ja sam pre par nedelja prvi put u zivotu instalirao i poceo da koristim linux (ubuntu) i bez ikakvog predznanja i nekakvog dara za kompjutere uspeo da namestim sve sto je trebalo.E onda sam se zainteresovao za pclinux,da vidim oko cega se digla tolika prasina.Na prvi pogled stvarno je lepsi,kde prosto sija,ali ne vidim sta je tu jednostavnije,kao sto se prica? Mozda postoji neki skriveni wizard koji sve magicno namesti,a ja ne znam za to :d

A sto Ubuntu Vs. PCLinuxOS? Zar ne bi trebalo da je Kubuntu Vs. PCLOS? Ako nisam u pravu, onda bar mene zanima drugo poredjenje. Zanima me zbog KDE-a.

nisam preterano dugo koristio ni kubuntu ni pclinuxos, medjutim kod kubuntua sam imao par manjih problema, npr. kad hocu da restartujem komp dobijem samo crni ekran, ponekad su se neke aplikacije "zaglupljivale",...

To je bio problem sa KDE-om, ako se ne varam, javljao se i kod nekih drugih distribucija.

Nemam pojma, znam da mi kubuntu 6.06 nije pravio probleme, ali da 6.10 i 7.04 jesu.

Moj drugi racunar radi sa Xubuntu-om 7.04 Perfektno! Radio sam sa Ubuntu-om 6.06 na njemu pre toga a PCLOS sam probao i nije mi se svideo pre svega zbog KDE-a (licno misljenje). Ali ipak mi je Ubuntu radio bolje na starijoj masini (Xubuntu jos bolje :D)... Pre svega zbog potrosnje Rama koju poteze KDE...

Na mom laptopu sam probao jedan i drugi. Koristim Ubuntu 7.04, ali imam instaliran i PCLinux. Ubuntu koristim stalno jer sam se navikao na njega, na desktopu mi je isto ubuntu, i naravno GNOME na koji sam navikao. Sto se tice ova dve distribucije mogu reci da PCLinux butuje oko 1 minut, dok Ubuntu treba 1'45''. Probao PCLinux i na destkopu i mogu reci da je jedan od distroa koji se najbrze butuju isto tako ima dosta alata za kongifigurisanje, tako na primer kada sam ga instalraio automtatski mi je prepoznao wireless karticu i dao mi mogucnost da na postojecoj fat particiji nadjem win drajvere i tako mi podesi ndiswrapper.
Ali sta cu kada nema GNOME. Za pocetnike bi svakako preporucio PCLinux pre nego Ubuntu.

KDE zna ponekad da smori svojim sarenilom, ali i dalje bi dao prednost PCLinuxu u odnosu na Ubuntu. Jos bolje od Ubuntu-a je ubuntu based Linux Mint.

Zato sto sve radi out of the box, podrska za win codece i sl, i ima par utility-a tipa mint install, mint menu i sl. Mint je ono sto je ubuntu trebao da bude... Koristi ubunty repository kao i sopstvene, tako da nema problema sto se tice izbora software-a

Poredjenje je neozbiljno. Prvo, odlucite se - ako poredite distroe, onda Ubuntu+KDE vs PCLOS, ako poredite Gnome vs KDE, onda na istom distrou. Drugo, to sto vam kaze process table/top ne znaci skoro pa nista - tj analogija sa Windozama (sto manje procesa, sto manja potrosnja RAMa) ovde ne stoji, prosto zbog drugacijeg rada sa procesima/casheiranja (ovo bi neko upuceniji od mene mogao da bolje objasni).
Ono sto jeste tacno u celoj prici - Gnome po defaultu ima manji footprint u ramu od KDE, i KDE je po defaultu nakindjureniji od Gnome, ali da smo hteli default, vozili bi OSX, zar ne? :)

molim vas da mi objasnite neke stvari, naravno ako hoćete.

prvo. primetio sam da je ta linux distribucija baš dosta zastupljena, odn. maltene svi pričaju o njoj. nisam imao prilike da je koristim. čak ne znam ni šta da uzmem ni gde, budući da ih ima dosta. odn. nekih drugih "vrsta" npr. ubuntu, kubuntu.???? ima još jedna, ali ne mogu da se setim kako se zove. da li neko hoće da mi objasni koja čemu i zašto? šta mi preporučujete od ove tri kombinacije. inače sam grafički orjentisan juser. mada mi to nije toliko bitno, sasvim se lepo snalazim i u konzoli, odn. u terminalu. mada ovo ne znam zašto sam napisao, ali ajde :D gde može da se skine? koliko diskova ili dvd-eva koristi. za sada ovoliko, verovatno ću još nešto napisati, ali tek kad dobijem neke odgovore.

pozdrav!

.... ima još Xubuntu. Ovisno o Window Manageru za X-e postoje Ubuntu (gnome), Kubuntu (KDE), Xubuntu (XFCE). U biti ništa posebno, samo dobro odrađen Debian desktop sa velikom bazom korisnika. Skidaš osnovni CD, a ostatak paketa, udpate postojećih isl radiš preko neta (treba ti broadband).

otprilike tako, ne znam dal postoji neko DVD izdanje gdje bi bilo više paketa, neka potvrdi netko. Za debian imaš npr. 3 DVDa za skinuti.

... Jos bolje od Ubuntu-a je ubuntu based Linux Mint.

Zato sto sve radi out of the box, podrska za win codece i sl, i ima par utility-a tipa mint install, mint menu i sl. Mint je ono sto je ubuntu trebao da bude... Koristi ubunty repository kao i sopstvene, tako da nema problema sto se tice izbora software-a

Poslusao sam ovo sto si naveo i probah ga, samo Live. Mogu ti reci da mi se bas dopao, pogotovo sto sve radi "iz prve". Samo da napravim malo mesta na ovom diskicu i instaliracu ga.
Jedino bih da pitam, sta znaci to "podrska za win codece", tj, na sta se odnosi?

Imas kompletnu podrsku za multimediju, non free codeci tipa RealAudio i QuickTime su instalirani po defaultu....

probao sam PCLinuxOS i sjajno radi, probao sam preko virtual boxa i radi bolje nego ubuntu na zivo instaliran :)
mozete li mi recji ima li na pclinuxos-u add/remove fazon kao na ubuntu zbog novih programa, ili automatix ili .....

Poslednja izmena:
probao sam PCLinuxOS i sjajno radi, probao sam preko virtual boxa i radi bolje nego ubuntu na zivo instaliran :)
mozete li mi recji ima li na pclinuxos-u add/remove fazon kao na ubuntu zbog novih programa, ili automatix ili .....

Sve radis preko synaptic manager-a, ako sam Te dobro razumeo.

POZDRAV

Nazad
Vrh Dno