Šta je novo?

Ubuntu wireless problem

strahinjas

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2005
Poena
645
Na ubuntu 9.04 bilo da ga pokrenem sa cd-a ili ga instaliram, imam problem sa wirelessom.
Sistem sam detektuje mrežu, traži mi password, ukucam ga, since toga mi opet traži da napravim nekakav pass, nešto key...(nisam siguran) nakon čega se lozinka wireless mreže pretvori u brdo brojeva i slova. Na tp linku koji je iza telekomovog rutera je namešten mac i ip adress filtering. Sve sam to ukucao i na linuxu, međutim, neće da se konektuje. Na kraju samo me obavesti 'Wireless network disconnected, you are now offline'. U početku sam mislio da nešto dobro ne ukucavam, ali, na kraju sam shvatio da je nivo signala na linuxu drastično manji nego na windowsu. Mreža mi je kućna, tp link ruter stoji u hodniku a u mojoj sobi na windowsu ima 3-4 od 5 crtica signala, i radi normalno. Internet na linuxu funkcioniše dobro samo dok sam u u hodniku, i tu nema pun signal, nego recimo, od 73 do 92%. Čim se malo udaljim od rutera po stanu, automatski se diskonektuje, i ne može da radi. Probao sam, ali bezuspešno, da nađem driver updater ili nešto sl. kako bih updateovao driver Atheros wlan kartice u nadi da bi to moglo pomoći što se jačine signala tiče. Uspeo sam da nađem samo Hardware Drivers i tu mi nudi da aktiviram driver atijeve grafičke, a pored toga nigde ne vidim neki scan ili search kako bih našao druge drajvere...
Gde grešim, ako grešim?
Kad uključim utp u telekom ruter i na eth karticu, net radi normalno, al' mi je glupo da zbog linuxa više ne koristim wireless.

Tražio sam preko searcha ali nisam ništa konkretno našao.

Nadam se da sam bio jasan.
Hvala.

U početku net na ubuntu nije hteo da radi, jer sam, očigledno, bio mnogo udaljen od rutera, i nije mogao da se konektuje. Kada sam shvatio da je problem možda oko signala, otišao sam do hodnika, seo pored rutera, probao da se konektujem, i konektovao se. Net je radio, ali je signal katastrofa, u prevodu, radi samo kad sedim pored rutera, čim udaljim laptop bilo gde po stanu, ne radi jer signala nema.
Mac adresa wlan kartice je ukucana u podešavanjima rutera.

Opet sam konfuzan? :S:

Puno ljudi kažu da im je u Linuxu wireless signal slabiji na istoj mašini, meni recimo Linux pokazuje 70% integriteta signala gde Windows ima oko 85%, ali mislim da je to kod mene samo do toga šta drajver prijavljuje OS-u.

Kod tebe je već problem ekstreman. Navedi koji je prvo model wi-fi čipseta, proguglaj da li je neko već imao sličan problem sa njim. Potraži drugi drajver za njega. Atheros čipseti su svi odlično podržani, naći ćeš rešenje.

A kako si instalirao Ubuntu? Ja sam imao isti problem kada sam odabrao da se instalira pored windowsa. Instalirao se tako sto je zauzeo 2.5 GB na kraju hard diska i 170 MB mu je bio swap. Wireless nije hteo ni da cuje i pokazivao je potpuno iste simptome sa passwordom i enkripcijom u hexadecimalnom zapisu..Promenio sam sva moguca podeavanja enkripcije na ruteru - bez uspeha. probam update a on nece da radi jer je particija 99.9 odsto puna..Vec mi je to bilo sumnjivo...verovatno se i nije instalirao kako treba. Odem u win - formatiram hard disk tako da ostavim unalocated space nekih 30 GB i pokrenem instalaciju Ubuntua ponovo. Stavim pri instalaciji da koristi najveci free prostor koji nadje i on nadje neparticionisani deo od 30GB instalira se i sve posle toga proradi kao pesma. Potrebno je samo po prvom bootovanju iskljuciti wireless i ponovo ga ukljuciti - dva klika na dugme na laptopu. za Ubuntu svaka preporuka. jesam pocetnik u Linux svetu i jos treba da ucim i ucim ali okruzenje je vrlo user friendly. Cinjenica je ipak da sto se igranja tice jos uvek nie "to to" a CAD programe necu ni da pominjem ili neke inzenjerske profesionalne alate. OK, open source kapiram ali opet bilo bi lepo da radi neki od CAD ova kako treba. Losa stvar je, bar po meni, sto dobro treba paziti sta se instalira jer bas lako moze da se sj... operativni sistem bez mogucnosti popravke (ili ja jos ne znam kako sto je vrlo verovatno :))

Inace, taj problem sa enkripcijom passworda je poznat i najvise pogadja broadcom cipove (na HP laptopovima su iskljucivo oni). SAT drivere samo treba po bootovanju da aktiviras i restartujes komp. to je sve. Nije bas out of the box kako malocas rekoh ali nije komplikovano uopste. Driveri za graficku su moj problem trenutno ali i to cu da resim kada dodjem kucici ;)

Poslednja izmena:
U vezi sa kvalitetom signala u Linuxu tj Ubuntu-u u ovom slucaju:

Na mom laptopu je signal cak i bolji nego u winXP-u - prikazuje 100% kvaliteta signala a u win je to samo very good. OK, u oba slucaja radi odlicno. Malo me smorilo sto je ATI prestao da podrzava xpress varijante integrisanih kartica a Ubuntu 9.04 je malo previse nov za Catalyste 9.3 pa mora da se koristi open source driver ali hbg...Dobar je i on.

Na mom Asusu sa nvidia chipsetom isto je bolji signal za wifi na Ubuntu nego na Visti, na mreznu konekciju se isto nekako brze konektuje, e sad jedino nisam probao dial up da li radi.

Imam problem sa podesavanjem wirelessa na Linuxu.Probao sam Linux Mint 8, Ubuntu 9.04, Ubuntu 10.04 i sad isprobavam PCLinuxOS KDE 2010.Nisam uspeo ni na jednom da podesim internet.Imam PCI karticu TL-WN551G .Na Windows 7 se konektujem lako i bez ikakvih problema.

Na Windows se konektujem tako sto izaberem provajdera(pomoci signala antene) i onda kreiram PPPoE (conect using DSL), ukucam User name i Password i konektovan sam na internet.Jednom sam to uradio i sada pri podizanju sistema sam se konektuje.

Na Linuxu isto hvatam normalan signal.Konektujem se na istog provajdera bez problema, ali ne mogu nikako da kreiram PPPoE konekciju:wall:.Ne znam kako i da li je uopste moguce konektovati se .Ne znam zasto su ovako zakomplikovali nesto sto je na svakom Windowsu, tako jednostavno:lupko:? Isi problem imam i na laptopu.Ako neko zna u cemu je problem neka mi pomogne?Primam svaki savet:).

Poslednja izmena:
Probaj iz terminala da podesiš koristeći komandu sudo pppoeconf. Čini mi se da je neko nedavno na Ubuntu forumu Srbije rešio baš ovakav problem, pogledaj tamo.

Nazad
Vrh Dno