Šta je novo?

Ubuntu vraća gnome?

Kritika

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2010
Poena
320
Ubuntu vraća Gnome kao oficijelnu remiksovanu verziju. Verzija će biti dostupna najverovatnije sa izlaskom Ubuntu 13.04

http://gnomebuntu.org/

Vest je stara 10 dana a naslov potpuno promasen. Ovo je samo jos jedno "pastorce" Ubuntu-a, sto rece rekoba.

Takodje je u pitanju gnome 3.xx sto znaci gnome shell, sto znaci gore od unity-ja. Barem meni, ja zaista ne mogu da koristim gnome shell.

mozda sam tupan, ali zasto mrzite unity i gnome3 ... nisam probao gnome 3 ali unity mi je ok ovo sto vidim po netu i gnome 3 mi deluje ok.

Ja ne mrzim Unity samo vise volim klasicni gnome2. Gnome3 sam probao i to je katastrofa reseno okruzenje po mom misljenju. Unity je daleko ispred gnome3 ako mene pitas. Gnome3 je nesto kao Metro/Modern kod Win8 samo bolje izvedeno.

Po mom nekom misljenju gnome2(MATE)>Cinnamon>Unity>KDE>gnome3shell.

Zašto Unity ispred KDE? Meni je KDE najkompletniji i najlepši.

Комплетнији јесте, али лепши можда у неком другом универзуму.

Комплетнији јесте, али лепши можда у неком другом универзуму.

Ubuntu ima skoro identican gornji panel kao mac os.Nakon par dana koriscenja, zasitim se unity-ja.
Ocigledno da si ubuntu "fan",ali moras malo dublje da zadjes u linux svet,kako bi video sta nudi gnome,sta unity,a sta KDE.Ocigledno je da je KDE daleko ispred bagovitog gnome-a 3

KDE jeste bolji u tehnickom smislu ali ja ne mogu da ga koristim iz estetskih razloga. Unity po mom misljenju izgleda izuzetno i ako ubace malo transaprentosti i na prozore a ne samo dash, bice jos lepsi. Ubuntu Touch meni licno izgleda daleko bolje od bilo kod Android skina. Canonical kao Apple dizajneri imaju osecaj za lepo.

Kod KDE je izbor boja najmanji problem, odnos izmedju velicina elemenata UIja je potpuno promasen i to mi bas bode oci. Vidi se da je neki programer, priuceni dizajner vodio glavnu rec pri dizajnu okruzenja.

gnome3shell sa druge strane, je relativno dopadljiv vizuelno (osim nekih jako promasenih elemenata i malo bangavih ikona) ali je zato user experience i ceo koncept koriscenja totalno promasen. Nekada davno se i meni motala po glavi slicna ideja za izgled i funkcionisanje okruzenja i mislio sam da je vrh, sve dok nisam probao gnome 3 shell i skapirao koliko nisam bio u pravu :D

Poslednja izmena:
Ubuntu ima skoro identican gornji panel kao mac os.Nakon par dana koriscenja, zasitim se unity-ja.
Ocigledno da si ubuntu "fan",ali moras malo dublje da zadjes u linux svet,kako bi video sta nudi gnome,sta unity,a sta KDE.Ocigledno je da je KDE daleko ispred bagovitog gnome-a 3

Можда кад би прочитао моју поруку, видео бих да сам написао да је КДЕ комплетније окружење, али да је за разлику од Јунитија ружно.
"Фан" сам Убунту-а, али не користим Јунити, користим КДЕ.

Zena/devojka treba da bude lepa, a linux (deb ili kde ili bilo sta drugo) samo i iskljucivo samo koristan... Kraj price! :p

Tako razmisljaju programeri. Zato im i treba zabraniti da pisu bilo sta osim konzolnih aplikacija dok ne steknu osecaj za lepo ili nadju ortaka dizajnera. Sve u zivotu treba da bude lepo, ali na prvom mestu korisno.

Dizajneri dizajniraju, programeri programiraju. Tu je kraj price. Zato su i izmisljeni MVC obrasci :D

Nikada necu razumeti kako bilo ko moze da na Linuxu koristi ista drugo osim KDE-a (osim ako nemaju preslabu masinu, pa onda je XFCE ok... )

svako ima svoj pristup. MEni licno kde je nepregledan, ruzan nekako, dok su mi xfce i gnome 2 najbolji

Dadaj tome i najmanju mogućnost prigalođavanja, često slabiji odziv u odnosu na druge, mnogo liči na bloat itd

U odnosu na GNOME KDE je uvek naprednom korisniku pružao manju mogućnost prilagođavanja.

Ako nemaš nečim konkretnim da potkrepiš ovu tvoju izjavu, onda mogu samo da kažem da ti nemaš pojma o čemu govoriš. Gnome je od starta zamišljen kao prosto okruženje sa što manje "zbunjujućih" opcija. Gnome kao takav, za razliku od KDE-a, u totalnoj je suprotnosti sa onim što ti tvrdiš.

Poslednja izmena:
Ako tebi KDE završava posao uživaj u njemu, ako ti se više dopada od nekog drugog DE takođe. Zaista nema nameru da se sa nekim klincima koji se verovatno nisu ni rodili kad sam počeo da koristim linux dokazujem mogućnosti naprednog prolagođavanja.

U krajnjoj liniji koristi neki od pretraživača pomoću kojih ćeš dublje zakopati materiju

Ovde nije reč o tome šta se meni sviđa i šta se meni više dopada već o tvom širenju dezinformacija. Kao što rekoh, potkrepi nečim konkretnim svoje izjave ako hoćeš da te iko shvati ozbiljno.

Kad je Linus, sada već davno, prešao sa KDE-a na Gnome zbog nesrećnog KDE-a 4.0, rant-ovao je o tome kako je Gnome uprošćen/zaglupljen i da ne može da podesi gomilu stvari koje je mogao na KDE-u.

P.S. Ako ćemo da se frljamo "stažom", ja KDE koristim još od verzije 2.2 kada je Gnome još bio trećerazredno okruženje.

Ma nema potreba za ovakvim raspravama. Svako ima svoj ukus i svakome odgovara nesto drugo, nekome kde, nekome gnome, nekome neki od ostalih dm-a. JEdnostavno stvar ukusa.

Ma nema potreba za ovakvim raspravama. Svako ima svoj ukus i svakome odgovara nesto drugo, nekome kde, nekome gnome, nekome neki od ostalih dm-a. JEdnostavno stvar ukusa.

Ukus je sasvim druga stvar. Ovde nije reč o ukusu. Čovek tvrdi da KDE ima, citiram, "najmanju mogućnost prigalođavanja", pretpostavljam u odnosu na sva ostala popularna okruženja a pre svega na Gnome 2. To se može činjenično potvrditi konkretnim primerom šta je to moguće ili lako prilagoditi na Gnome-u a nemoguće ili teško na KDE-u i u kojoj meri je moguće prilagođavanje. Ja ne tvrdim da je KDE najbolje grafičko okruženje od svih, ni u kom pogledu. Nije ni najpopularnije. Ne smatram ni da ga svako treba koristiti. Izbor postoji i svako treba adekvatno svojim potrebama da izabere. Nemam apsolutno ništa protiv korisnika Gnome-a ili bilo kog drugog grafičkog okruženja. S druge strane, širenje FUD-a prema KDE-u nepotkrepljeno ničim konkretnim ne mogu da ignorišem.

Kopanjem po internetu možeš samo da naiđeš na opšte slaganje da KDE nudi više mogućnosti "prilagođavanja" od svih ostalih grafičkih okruženja. To je oduvek i bio cilj KDE-a. To ga ni u kom pogledu ne čini ni najboljim ni najpopularnijim ni najlakšim za korišćenje ni... Sve te gomile opcija imaju i negativan efekat.

Jedni članak gde sam našao izjavu da je da KDE "manje prilagodljiv i od Viste" je članak koji upoređuje KDE 4.1 i Gnome iz tog vremena. Razlika između KDE 4.1 i KDE 4.10 je astronomska.

Raspravljati se o necemu sto je stvar ukusa je malo glupo i bezveze. Ubijate forum sa tim da li je bolji kde ili gnome. Nekom je lepsi mercedes nekome bmw, kako kome, na oba mozes svasta da uradis...

KDE = Mercedes, Gnome = BMW. Uvek mi se vise svidjao BMW ;)

U odnosu na GNOME KDE je uvek naprednom korisniku pružao manju mogućnost prilagođavanja.

Ako je KDE po nečemu poznat, to je velika količina opcija direktno izloženih korisniku. Šta podrazumevaš pod "naprednim korisnicima"? KDE je ok - meni su uvek smetale neke sitne stvari da bih ostao trajno na njemu.

Nazad
Vrh Dno