Šta je novo?

Ubuntu mi je izbrisao boot Windowsa. Pomoc potrebna.

doggmania

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
390
Malopre sam instalirao ubuntu 9.04 na primarnom hardu od 80 gb (ceo hard sam izabrao za linux), onda su krenuli neki bagovi tipa ne moze da se aktivira drajver za graficku, wine ne moze da se instalira i ja lepo izbrisem Ubuntu.
Pokrenem komp sa primarnim hardom od 640 gb (na kome je instaliran win) i izadje:
GRUB Loading stage 1.5.
GRUB loading, please wait...
Error 17
I ne mogu nikako da podignem windows (kao da ne postoji).
Opet instaliram Ubuntu 9.04, opet ne moze da aktivira drajver za graficku....
Sad kad stavim da mi je hard od 80 gb primaran onda me pita na pocetku u koji sistem hocu da udjem:
Ubuntu,
Ubuntu rescue (ili kako se vec zove)
Windows Vista (iako je win 7).
Jel ima neki lek da namestim da mi se pali normalno windows kad stavim da mi je primaran hard od 640 gb?
Nadam se da nisam bio previse konfuzan :D

Samo uzmi disk windows 7 i pusti ga da ucita disk. Ponudice ti install i repair. Idi na repair i cini mi se da se zove stavka repair startup ili nesto slicno. Ubice grub ali ce da vrati windows boot.. Poz

ako se ne varam, instalacijska procedura sprema backup MBRa negdje u /boot ( /boot/backup_mbr ??). Moguće je vratiti MBR sa dd naredbom iz tog fajla.

Kod:
sudo dd if=/boot/backup_mbr of=/dev/sda bs=440 count=1"

Poslednja izmena:
Marko, probao sam to ali nigde nema taj repair start up. A da vratim backup mi ne da, jer ne mogu da selektujem operativni sistem.
Ace Rimmer, ajd jos samo da mi kazes kako bese se aktivira to gde pisem sudo? :) Ubuntu sam koristio pre jedno pola godine.

Marko, probao sam to ali nigde nema taj repair start up. A da vratim backup mi ne da, jer ne mogu da selektujem operativni sistem.
... ajd jos samo da mi kazes kako bese se aktivira to gde pisem sudo? :)
konzola :)
U konzoli, na Ubuntu bi trebao upisati:
sudo dd if=/boot/backup_mbr of=/dev/sda bs=440 count=1

Poslednja izmena:
Skidam 32 bit 9.04 pa da vidim da li on baguje i da probam da vratim win boot.

Ubacis cd od XP-a / Viste i ides na Recovery Console i kucas fixmbr. To ce presnimiti GRUB-ov boot record i vratiti stari windowsov.

Poslednja izmena:
Evo ovaj sudo sam probao ali mi ne ide tj ne funkcionise. Kaze "not found".
Probacu posle ovo sa XP-om.

Poslednja izmena:
Izgleda da nema spasa, uvek kad mi izbije neki problem nema resenja :D
Ne gine mi reinstall sistema.

Ti treba da resauriras MBR tvog diska.. to mozes pomocu repair procedure sa nekim windows instalacionim CD/DVD-om (bootujes se sa CD/DVD-a i kada te windows setup pita sta da radi ti idi na repair... kada dobijes komandnu liniju kucaj fixmbr i to je sve.) ili neki tool koji zna da upise standardni windowsom MRB. Hirens verovatno ima takav programcic.

sudo dd if=/boot/backup_mbr no found kaze. Radio sam i Repair win 7 ali nista ne pomaze. Jedino nisam probao to da ukucam fixmbr.

Ma uradi ovo što kažu SINTER i Yooyo - trebaš smo da popraviš (ili formatiraš) MBR - Master Boot Record.
To traje par minuta ako imaš neki CD/DVD koji se bavi time (Hirens, recimo) ili ubaci XP-ov disk i uradi ono što su već napisali. Ovo je normalno kada se obriše Linux (pošto ima svoj loader) i postupak je prilično lagan.

Probao sam fixmbr ali ne moze da nadje. Onda sam odradio bootsect /nt60 c:\
zatim bootsect /nt60 SYS, napisalo mi je succes. Upalim komp i opet ista prica. Sacu da probam da izbrisem Linux i da probam isto ovo.
Edit: Evo posle izbrisanog Linuxa prica je drugacija. Uspeo sam da vratim Boot.
Evo 2 slike ako neko zapadne u istu nevolju kao i ja da zna kako da popravi :)
Na prvoj slici sam pokusao fixmbr ali to ne radi:
DSC00812.jpg
Onda sam ovo odradio i vratilo mi je boot.
DSC00813.jpg
Hvala na pomoci. Ustedeli ste mi dosta vremena.
Evo jedno virtualno pivce cheers

Poslednja izmena:
Videh ovaj thread sinoć, ali sam bio previše umoran da bih ti odgovorio, a mogao sam ti spasti dosta vremena.

Starinski fixmbr ti ne može pomoći zato što Windows 7 butuje drugačije i pravi pri instalaciji malu boot particiju, slično kao što i kod Linux-a možeš da uradiš.

Sve što je trebalo da uradiš je da skineš i narežeš najnoviji Super Grub CD i butuješ sa njega, on bi ti prepoznao koji OS(ovi) su instalirani na sistemu i sredio boot.

Evo sad proucavam taj super grub.
Mada, sledeci put kad budem instalirao linux iskljucicu ostale hardove, za svaki slucaj :)

Evo sad proucavam taj super grub.
Mada, sledeci put kad budem instalirao linux iskljucicu ostale hardove, za svaki slucaj :)

Nemoj to da radiš inače Grub neće moći da obavi posao i ništa od multiboot-a. Pri instalaciji samo treba voditi računa da se particija sa podacime ne preformatira, dešava se ponekad neiskusnima. Inače, Linux se vrlo retko toliko zaglupi da mu treba format, obično se sve može rešiti bez toga.

Obicno kad sam instalirao sistem samo promenim primarni hard. Ne volim da me pita koji cu sistem da biram. Ovako samo promenim primarni hard i bootuje mi se sistem koji ja hocu.

hm, lakse ti je da promenis hard nego da pritisnes dugme na tastaturi i izaberes sistem :)

izvini za fixmbr, nisam video da je win7 upitanju. Ne znam koji on ima utility za vracanje njegovog boot loader-a, ali sigurno ima neki :)

Hard vadim jednom u 2-3 meseca, traje 1 minut. A biranje sistema moram stalno da biram kad palim komp. A ovako, kad pozelim linux promenim primary hard u biosu.

Poslednja izmena:
a da stavis da ti je wait time u boot loader-u 5 sekundi i da stavis da ti je win7 default?
Valjda tih 5s vise pri svakom paljenju nisu mnogo, a win7 (ili koju opciju ti izaberes) ce se dizati automatski ako nista ne diras...

Ma ja samo vadim komp zbog linuxa, cackao sam neke boot opcije pa sam izbrisao boot wina, a iz opreznosti vadim hardove. Tad ne mogu da sje.bem boot wina.
Evo sad skidam openSuse. Treba mi samo neki linux koji ce moci da emulira lepo warcraft i da mogu da radim alt tab u istom.

I dalje mislim da su ideje koje su dali SINTER i Mad Max bolje od stalnog vađenja harda. Ipak su puno elegantnije.

Znam da wine emulira win aplikacije. Ali meni u 8.10 ubuntu ne radi alt tab u wc3.
@ Trajce, ja ne vadim stalno hard, samo kad instaliram linux sistem. A sistem menjam tako sto udjem u bios i promenim primary hdd. Jednostavnije ne mogu da ti objasnim.
Otisli smo u offtopic, tako da...

Hehe doggmania,

Isti problem sam imao pre 10 dana, koji je nastao mojom nepaznjom. Prilikom instalacije ubunta sam izabrao da mi instalira GRUB - dosao sa posla umoran, kliktao next, next, next.

Elem, isti error ko tvoj. Problem sam resio tako sto sam skinuo Hirens boot najnoviji, narezao ga, ne znam napamet koja je verzija, bootovao ga, izabrao Paragon Partition manager, odradio u njemu Fix MBR ili Update MBR, ni to vec ne znam napamet :p i GRUB je nestao kao rukom odnesen :)

Sutra sam sa vise paznje instalirao Ubuntu uspesno na drugi hdd.

To je jos sala naspram onoga sta je meni openSUSE 11.1 napravio. ***, jedva sam uspeo da formatiram primarnu particiju posle njega i vratim NTFS tabelu kako bih mogao da instaliram windows uopste na tu particiju (prvu primarnu). Digao sam ruke od Linuxa. Prekomplikovano za sada jos uvek. potencijal je dobar ali stvar jos nije "zrela" Nedostaju takve stvari kao sto je regulacija gamma-e desktopa. Necu valjda da uvek editujem x.conf file
ili tipkam xgammma -gamma broj. Jedan jbni slider nisu u stanju da ubace godinama. Ubuntu je jos i najvise user-friendly ali je gnome okruzenje jednostavno ruzno. KDE 4 je bolji ali opet nije bez mana. Posle probanih Ubuntua i openSUSE distroa nemam bas previse zelju da se tom pricom petljam dalje. Mozda za par godina ponovo. Za sada je to gubljenje vremena i zivaca nepotrebno. WinXP mi jeste nelegalan ali ga koristim u kucnim uslovima (na Zapadu gde trenutno zivim i radim (Nemacka) svi (osim onih koji su dobili win sa kompjuterom predinstaliran) imaju kod kuce nelegalni OS, nemojte da mislite da je drugacije). Ubuntu je jos ono najblize sto bih zeleo da vidim od linuxa na svojoj masini. prilicno automatizma, nema potrebe previse se petljati oko terminala samo jos da poprave okruzenje i bice prihvatljivo. maske softvera su ipak prilicno ruzne i deluju prazno i bledunjavo-siromasno. Da ne pominjem koliko je sve nekako rasireno..nisu culi izgleda da treba napraviti nesto kompaktno da moze da se koristi na jednom displeju - zato i ima dve radne povrsine, a na openSUSE 4 komada po defaultu....
Ideja je inace super i za svako postovanje ali jos uvek treba puno da se radi na low-level softveru i driverima.
Amarok npr izaziva krcanje u zvucnicima kada se pojaca ton na ubuntuu. Na openSUSE ne radi flash video u web browseru u fullscreen modu a i izgleda uzasno i u prozoru. ***, neke stvari koje covek podrazumeva kada instalira win ne rade. Sta reci za malo zahtevnije i egzoticnije programe tek.

Za sada..thx but no thx. I've had it enough.

pozdrav

Poslednja izmena:
Digao sam ruke od Linuxa. Prekomplikovano za sada jos uvek. potencijal je dobar ali stvar jos nije "zrela" Nedostaju takve stvari kao sto je regulacija gamma-e desktopa. Necu valjda da uvek editujem x.conf file
ili tipkam xgammma -gamma broj. Jedan jbni slider nisu u stanju da ubace godinama.

Pobogu, Minja, settings menadžeri koje ATI, Nvidia i Intel uključuju uz svoje Linux drajvere već godinama imaju opcije za podešavanje game. Ne znam da li ti nisi ni instalirao vlasničke drajvere ili OpenSuSE forsira neki svoj menadžer, ali to je sasvim sigurno moglo da se podesi, trebalo je malo čačkati.

Linux možda jeste komplikovaniji od drugih, ali na žalost komplikovanost = mogućnosti, to dvoje idu jedno sa drugim. Najviše što se može očekivati je da Linux distribucije dolaze sa nekim svojim out-of-the-box podešavanjima koja rade za one koji ne žele da se iole udubljuju u Linux, tako da mogućnosti (time i komplikacije) OS-a budu malo prikrivene od njih, ali i dalje dostupne.

Pobogu, Minja, settings menadžeri koje ATI, Nvidia i Intel uključuju uz svoje Linux drajvere već godinama imaju opcije za podešavanje game. Ne znam da li ti nisi ni instalirao vlasničke drajvere ili OpenSuSE forsira neki svoj menadžer, ali to je sasvim sigurno moglo da se podesi, trebalo je malo čačkati.

Linux možda jeste komplikovaniji od drugih, ali na žalost komplikovanost = mogućnosti, to dvoje idu jedno sa drugim. Najviše što se može očekivati je da Linux distribucije dolaze sa nekim svojim out-of-the-box podešavanjima koja rade za one koji ne žele da se iole udubljuju u Linux, tako da mogućnosti (time i komplikacije) OS-a budu malo prikrivene od njih, ali i dalje dostupne.
Probao sam ATI drivere ali ne ide - graficka je integrisana ATI xpress 1150 i nece ni da cuje ubuntu za catalyste sa njom a ni SUSE. Moralo se ostati na open source driveru koji to podesavanje nema - pa je zato potrebno podesavati x.conf file. A *** - shvatam ja da je cela stvar besplatna za kucne korisnike ali jos nije toliko funkcionalna da bi se mogla preporuciti obicnom smrtniku. Imam ipak prilicno iskustva sa kompjuterima i mirne duse mogu da kazem da Linux nije za ljude koji hoce da stvari odrade lako i brzo. Ubuntu je jos i najbolji i mislim da ta debian platforma ima sanse da uspe. OpenSUSE nudi lep izgled ali je update ziva beda (YAST) dok je Synaptic kod Ubuntua sasvim ok a i add/remove nije los mada zna da zaj..stvar ako covek ne zna sta instalira. Device manager na Linuxu je jos uvek bedan i u fazi je razvoja..Zato i rekoh..za par godina bice od price nesto - za sada je jos uvek to daleko od udobnosti koju pruza windows platforma ali napredak je vidljiv i stvari se u sustini krecu brze nego na windowsu i rekao bih u dobrom pravcu. Moderniji kerneli nemaju bas punu podrsku za hardver stariji od dve godine (ne prastari ali recimo tri god star) sto je takodje malo bzvz.

Ja kao kucni korisnik-potrosac ne mogu da pomognem razvoju (i ne osecam zelju). Hocu besplatan proizvod funkcionalan i udoban a proizvodjac tog distroa neka naplati svoju muku od komercijalnih korisnika. Dok ne bude tako vise mi se isplati da "kradem" windows nego da se danima petljam da bi nesto proradilo - to petljanje ukljucuje i koriscenje terminala - mislim halo bre u 21. veku treba da tipkamo po komandoj liniji...
Skapirao bih to da smo u osamdesetim ili devedesetim ali sada..ne.

Poslednja izmena:
Vrh Dno