- Učlanjen(a)
- 08.03.2003
- Poena
- 1,065
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 5 5600X
- Matična ploča
- Asus Prime B350-Plus
- RAM
- 16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
- GPU
- Gainward GeForce 1060 Ti 6GB
- Storage
- XPG Gammix S11 Pro 1TB
- PSU
- Seasonic 520W 12Mii
- Monitor
- BenQ VZ2770 27"
- Miš & tastatura
- Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
- Pristup internetu
- Optički internet
Imaš više device managera za Linux, pored toga možeš iz konzole videti puno toga, Google ti je prijatelj.Device manager na Linuxu je jos uvek bedan i u fazi je razvoja..
Linux kerneli imaju podršku za veoooooma star hardver, ne znam zaista šta je bio problem sa drajverima za tvoj GPU, ali znam da je ATI znao da tako izbaci poneki proizvod iz Catalyst-a, verovatno ni sami ne znaju zbog čega.Moderniji kerneli nemaju bas punu podrsku za hardver stariji od dve godine (ne prastari ali recimo tri god star) sto je takodje malo bzvz.
Ja kao kucni korisnik-potrosac ne mogu da pomognem razvoju (i ne osecam zelju). Hocu besplatan proizvod funkcionalan i udoban a proizvodjac tog distroa neka naplati svoju muku od komercijalnih korisnika. Dok ne bude tako vise mi se isplati da "kradem" windows nego da se danima petljam da bi nesto proradilo - to petljanje ukljucuje i koriscenje terminala - mislim halo bre u 21. veku treba da tipkamo po komandoj liniji...
Skapirao bih to da smo u osamdesetim ili devedesetim ali sada..ne.
Upotreba terminala u user-friendly distribucijama realno nije neophodna, izuzev možda za troubleshooting. Terminal nije mana, već naprotiv prednost, jer ukoliko postoji problem sa grafičkim alatima ti i dalje možeš da se osloniš na komandnu liniju iz koje se u Linux-u može sve uraditi.
Ja recimo imam legalni Windows na laptopu, ali koristim Linux umesto njega. To što se u početku malo namučim dok podesim sve da radi (na žalost i u Ubuntuu obično mora malo da se čačka dok sve ne proradi) posle nadoknadim udobnošću u radu. Kad se Linux jednom podesi, on posle jednostavno radi, nema problema iz čista mira, virusa, itd. U pravu si ti, ima još toga da se polira, ali po meni platforma je već više-manje spremna, samo joj treba još naprednih korisnika, onih malih-komšijinih-koje-ljudi-zovu-kad-imaju-problem-sa-komjuterom. Sloboda koji mi Linux daje je ono što mene privlači, kad na Windows-u dobijem poruku "file can not be deleted" ili nešto slično, meni se digne kosa na glavi. Ja sam tvoj bog, nemoj ti meni da pričaš šta ja mogu ili ne mogu, nego uradi kao što sam ti rekao. :whip: