Šta je novo?

Ubuntu mi je izbrisao boot Windowsa. Pomoc potrebna.

Device manager na Linuxu je jos uvek bedan i u fazi je razvoja..
Imaš više device managera za Linux, pored toga možeš iz konzole videti puno toga, Google ti je prijatelj.

Moderniji kerneli nemaju bas punu podrsku za hardver stariji od dve godine (ne prastari ali recimo tri god star) sto je takodje malo bzvz.
Linux kerneli imaju podršku za veoooooma star hardver, ne znam zaista šta je bio problem sa drajverima za tvoj GPU, ali znam da je ATI znao da tako izbaci poneki proizvod iz Catalyst-a, verovatno ni sami ne znaju zbog čega.

Ja kao kucni korisnik-potrosac ne mogu da pomognem razvoju (i ne osecam zelju). Hocu besplatan proizvod funkcionalan i udoban a proizvodjac tog distroa neka naplati svoju muku od komercijalnih korisnika. Dok ne bude tako vise mi se isplati da "kradem" windows nego da se danima petljam da bi nesto proradilo - to petljanje ukljucuje i koriscenje terminala - mislim halo bre u 21. veku treba da tipkamo po komandoj liniji...
Skapirao bih to da smo u osamdesetim ili devedesetim ali sada..ne.

Upotreba terminala u user-friendly distribucijama realno nije neophodna, izuzev možda za troubleshooting. Terminal nije mana, već naprotiv prednost, jer ukoliko postoji problem sa grafičkim alatima ti i dalje možeš da se osloniš na komandnu liniju iz koje se u Linux-u može sve uraditi.

Ja recimo imam legalni Windows na laptopu, ali koristim Linux umesto njega. To što se u početku malo namučim dok podesim sve da radi (na žalost i u Ubuntuu obično mora malo da se čačka dok sve ne proradi) posle nadoknadim udobnošću u radu. Kad se Linux jednom podesi, on posle jednostavno radi, nema problema iz čista mira, virusa, itd. U pravu si ti, ima još toga da se polira, ali po meni platforma je već više-manje spremna, samo joj treba još naprednih korisnika, onih malih-komšijinih-koje-ljudi-zovu-kad-imaju-problem-sa-komjuterom. Sloboda koji mi Linux daje je ono što mene privlači, kad na Windows-u dobijem poruku "file can not be deleted" ili nešto slično, meni se digne kosa na glavi. Ja sam tvoj bog, nemoj ti meni da pričaš šta ja mogu ili ne mogu, nego uradi kao što sam ti rekao. :whip:

Linux kerneli imaju podršku za veoooooma star hardver, ne znam zaista šta je bio problem sa drajverima za tvoj GPU, ali znam da je ATI znao da tako izbaci poneki proizvod iz Catalyst-a, verovatno ni sami ne znaju zbog čega.

Bas to NIJE je u pitanju. Linux se buni jer pokusavam da mu poturim drajver koji je za linux bas za tu graficku kartu (poslednji pre nego sto je kartica kao i ostala gama dx9 kartica discontinued) napisao upravo ATI. Verzija drivera je 9.4. Ubuntu nece da ucita taj driver a naravno i ni jedan stariji. Trebalo bi se vratiti na 8.10 distro. A *** sve super proradi na Ubuntuu manje vise iz prve i lako je i lako se i instalira i za besplatan softver je sve ok ali *** - gnome jednostavno nije lepo okruzenje i peglanje mu svakako treba. KDE4 je mnogo mnogo lepsi. Videcu, mozda ipak instaliram 8.10 Ubuntu mada bih radije nesto sa KDE okruzenjem. Kako izgleda Ubuntu na KDE-u? Isplati li se to probati? Kako stoji stvar sa funkcionalnoscu posle?

Poslednja izmena:
Axa.. tebi je Linux kriv zato sto je ATI izbacio podrsku za Xpress 1150 iz svojih drivera.
Cudno.

Axa.. tebi je Linux kriv zato sto je ATI izbacio podrsku za Xpress 1150 iz svojih drivera.
Cudno.
Da, upravo tako :). Salu na stranu - (cak i HP) driveri za Vistu postoje (veliki broj cak) i ona radi super, win7 cak radi sasvim dobro, da ne pominjem XP i win 2000. Nije mi jasno zasto sa Ubuntu 9.04 nece da rade native ati driveri dok sa 8.10 hoce? ATI je izbacio podrsku za masu dx 9 kartica pocev od verzije 9.4 za linux. Da, Linux ne prihvata drivere 9.4 i starije dok ati/microsoft/HP nude oficijelnu podrsku za win2000, winXP 32/64 bit, Vistu 32/64 a uz win 7 dolaze driveri od Microsofta. To obuhvata softversku podrsku u vremenskom razdoblju (gledano u odnosu na datum proizvodnje OS) duzem od 7 godina (ne racunajuci win7).

U sustini, koliko ja skapirah a rekao bih da kapiram dobro i brzo - proprietary driveri za linux sto se tice grafickih kartica su samo za najaktuelnije verzije distroa. Starija kartica to starija verzija linuxa/distroa mora da se koristi (ok, postoje open source driveri ali rekao bih da nisu bas najbolji). Moguce je da je u verziji 9.10 open source poboljsan - vidim da ljudi testiraju starije kartice na najnovijoj beti sa solidno velikim fpsom).
Skidam kubuntu 8.10 pa cu probati malo da se igram njime. KDE okruzenje mi se ipak mnogo vise dopada. Zivotni vek (tj podrska) za odredjenu verziju je bar po meni prilicno kratka. OK, za dzabe je i to vise nego dobro i za divljenje cak. Verujem da ce se cela stvar vise komercijalizovati kad jos malo sazri a na dobrom je putu da se tako nesto desi.

Poslednja izmena:
@Minja:
Ti mislis da Microsoft i HP pisu drivere za ATI karte :)
Ne.. te drivere pise ATI i on ih posalje MS/HP-u pa ih ove brendiraju i stave u svoje proizvode.

Časopis Digital ovog meseca baš piskara o tome.. i kako namestiti GRUB. Izvinte ako reklamiram. Kad gi nađem gde sam ga zaturio, ću prepišem važno iz teksta. Ili da me neko preduhitri, jer me mrzi da kucam... :)

Bas to NIJE je u pitanju. Linux se buni jer pokusavam da mu poturim drajver koji je za linux bas za tu graficku kartu (poslednji pre nego sto je kartica kao i ostala gama dx9 kartica discontinued) napisao upravo ATI. Verzija drivera je 9.4. Ubuntu nece da ucita taj driver a naravno i ni jedan stariji. Trebalo bi se vratiti na 8.10 distro.

Verzija Ubuntua, čak i distro nema nikakve veze sa drajverom, da li drajver odgovara zavisi samo od verzije Linux kernela. Ti verovatno nisi našao odgovarajući .deb paket za najnoviji Ubuntu, ali mogao si da drajver umesto toga iskompajliraš na svom sistemu. Obično postoji rešenje.

BA *** sve super proradi na Ubuntuu manje vise iz prve i lako je i lako se i instalira i za besplatan softver je sve ok ali *** - gnome jednostavno nije lepo okruzenje i peglanje mu svakako treba. KDE4 je mnogo mnogo lepsi. Videcu, mozda ipak instaliram 8.10 Ubuntu mada bih radije nesto sa KDE okruzenjem. Kako izgleda Ubuntu na KDE-u? Isplati li se to probati? Kako stoji stvar sa funkcionalnoscu posle?

Kako izgleda naredni Kubuntu možeš izguglati lako, nikakvih izmena ne bi trebalo da bude do izlaska. I ja se razmišljam da probam KDE 4.3 ako Kubuntu ovaj put bude izašao bez ozbiljnijih bagova, Canonical je prilično zapostavio KDE. Gnome me je lepo služio, ali je prilično dosadan i vizuelno neatraktivan.

@morbius
Kako mozes tako nesto da izgovoris ?? Gnome je dosadan i vizuelno neatraktivan ??
Sram te bilo :D

Salu na stranu. Sva sreca pa na linuxu moze da se bira sta ti se svidja.
Gnome jeste malo vise shtur ali ima dosta nacina i lako se prilagodjava svacijem ukusu.
Meni recimo KDE 4 izgleda ocajno zato sto me previse podseca na osx ripoff i nisam
ljubitej takve grafike kod okruzenja. Ne koristim cak ni compiz. Ovo je, napominjem
ponovo, stvar ukusa i mislim da je najbolje sto moze da se bira. Sta kome odgovara.
Za sve ostalo tu je mastercard :D

@Minja:
Ti mislis da Microsoft i HP pisu drivere za ATI karte :)
Ne.. te drivere pise ATI i on ih posalje MS/HP-u pa ih ove brendiraju i stave u svoje proizvode.
E izvini ali bas nisam ***** pa bih ti sugerisao da se ponasas malo manje potcenjivacki i ne otkrivas ovde toplu vodu pa koliko god da si administrator - nemas tapiju na pros.. da izvines.

Uzgred, instalirao Kubuntu 8.10 i sve radi lepo. Trenutno kuckam bas sa njega. Upgrade na 9.04 ne dolazi u obzir - ATI driveri ne rade sa njim - bar ne za Xpress 1150.

@Morbius: hvala ti na sugestijama, vidim da si zaista dobronameran i OK covek. Probao sam i to ali osim open source drivera nista nije htelo da proradi pod 9.04. Verzija je jednostavno previse nova da bi se ATI pomucio da napise jos jedan drver za nesto stariju graficku kartu. Nije ni vazno - sve radi super sa 8.10. Posebnog slidera za osvetljenje (gamma) nema u catalyst control centru vec se vuku svi slajderi za osnovne boje zajedno - nebitno je jer zavrsava posao odlicno.

pozdrav

Poslednja izmena:
Časopis Digital ovog meseca baš piskara o tome.. i kako namestiti GRUB. Izvinte ako reklamiram. Kad gi nađem gde sam ga zaturio, ću prepišem važno iz teksta. Ili da me neko preduhitri, jer me mrzi da kucam... :)
Kada je jednom instaliran operativni sistem on se lako menja iz GRUB editora. Ne vidim da je neophodno bilo sta objasnjavati s tim u vezi ali je lepo da sve vise prostora posvecuju Linuxu. Ono sto treba Microsoftu i svim korisnicima je konkurencija.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno