Šta je novo?

ubuntu & me

oh...ovo postaje sve bolje i bolje.

Znaci:
- imam krsh graficku = problem
- imam novu generaciju zvucne = problem

Kako god okrenes, problem.

:(

Creative ima niz veoma specifičnih audio kartica, dosta različitih od standardne konfekcije, nije lako napisati drajvere za njih bez internih informacija, a Creative nije voljan da napiše sopstvene drajvere. Za ponešto od hardvera je još uvek povuci-potegni.

Poslednja izmena:
Samo da javim :) Proradilo je :) Ali me zanima, zashto mi ne nudi da instaliram zasebne drajvere za grafichku ?..... Mogu da dam par pretpostavki, ali ako je previshe komplikovano, shto kazu "ne popravljaj ga ako nije pokvareno" ali ............... :))

Nema boljih drajvera za X200 od tih što su došli uz Ubuntu.

@twister:
Drivere za windows pise proizvodjac hw-a, a drivere za Linux pise ko stigne pod uslovom da proizvodjac pruzi dovoljno informacija o svom hw. Ukoliko proizvodjac hw ne zeli da otvori specifikacije svog proizvoda, onda se sve svodi na hakerisanje. U nekim situacijama (slucaj sa win modemima) pisci drivera za liniux su ucitavali windows driver i na taj nacin omogucili rad ponekih win modema. Cak i neke wireless karte rade po slicnom principu.. kroz windows driver.

ok, razumem. Ali sta mi onda predlazes da radim u ovom slucaju?

Stvarno je uzas imati dobru zvucnu a da ona zvuci mnogo gore nego sto pretpostavljam zvuce integrisane. U windowsu, razlika izmedju XtremeMusic i integruse je veoma primetna.

Sto se tice proizvodjaca, mogao bih da razumem ako ne zele da se bakcu sa starim krsh hardware-om, kao sto je moja graficka. Ali ne kapiram njihov odnos prema novim proizvodima. Valjda je njima u interesu da im hardware radi pod razlicitim OS-om, sto automatski znaci veci broj potencionalnih kupaca istog.

Pojedini proizvođači procenjuju da je zastupljenost Linux-a još uvek premala da bi se vredelo potruditi napraviti drajvere. Nema ih mnogo i vremenom će i oni promeniti politiku, do tada nam ostaje da se snalazimo.

Ili koristi integrušu ili guglaj kako da pokušaš da osposobiš X-Fi. Ima onih koji su uspeli na razne načine.

Sto se tice proizvodjaca, mogao bih da razumem ako ne zele da se bakcu sa starim krsh hardware-om, kao sto je moja graficka. Ali ne kapiram njihov odnos prema novim proizvodima. Valjda je njima u interesu da im hardware radi pod razlicitim OS-om, sto automatski znaci veci broj potencionalnih kupaca istog.

Sve to treba platiti, mada mogli bi da pruze vise informacija o hardware-u i zajednica bi napisala driver. Nego jesi ti uspeo da resis problem sa grafom i driverima? Mozda da probas da promenis distro? Npr da probas Sabayon? Podrzava sve i svasta od grafickih pa da probas mozda ti se posreci i sa gf2?

da ne otvaram novu temu...instalirao sam kubuntu 10.10...odmah da kayem da se ne snalayim bas najbolje....imam problem sa automatskim mountovanjem particija...prvo sam bio u removable devices stiklirao automounting ya sve ali mi je posle toga trazio da kucam sifru pri svakom startovanju....iskljucio to i instalirao Storage Device Menager...posle njega mi dve particije rade bez problema...ali dve nece da se mountuju...odnosno kad pokusam da udjem na nju opet mi trayi sifru....obe particije su na istom hdd-u i na jednoj je instaliran win7...inace primetio sam da Storage Device Menager ovu drugu vidi kao ext4...mada ne znam zasto...i nije neki problem ....alikad te nesto kopka :))

mozda bih i uspeo da se snadjem ali ne mogu da sacuvam promene u /etc/fstab...a koliko vidim tu je nesto pobrljavio.........i nikako ne mogu da budem su

Ubuntu iz bezbednosnih razloga nema su korisnika kreiranog, morao bi ručno da ga kreiraš. Umesto toga bolje koristi sudo. Konkretno, komanda koja ti treba je

sudo gedit /etc/fstab

Naravno, pazi šta radiš u fstab-u. Ne znam šta si tačno zabrljao, ali Storage Device Menager (pysdm) je relativno jednostavan i pouzdan alat.

gedti command not found....konkretno problem mi je sa sda diskom...na njemu su dve particije i na njima ne radi automount...niti je ya njih napravio mount point..........................

Normalno nije našao komandu kada si je pogrešno ukucao. Nije "gedti" nego "gedit", to ti je tekstualni editor nalik na notepad.

Daj da prvo vidimo kako su kod tebe uopšte podeljeni diskovi. Okači ovde šta ti izbaci ova komanda (i ovaj put pazi na sintaksu ili koristi copy/paste):

sudo fdisk -l

Pogresio sam kad sam kucao ovde...a u konzolu sam prekopirao ono sto si mi ti rekoa

Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xe5848959

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 10444 83886080 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 10444 121601 892872704 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sdb: 250.1 GB, 250059350016 bytes
240 heads, 63 sectors/track, 32301 cylinders
Units = cylinders of 15120 * 512 = 7741440 bytes
Disk identifier: 0x838b0c78

/dev/sdb1 1 32302 244196352 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sdc: 82.3 GB, 82348277760 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 10011 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x8c338c33

/dev/sdc1 * 1 5222 41943040 7 HPFS/NTFS
/dev/sdc2 5222 10012 38472705 5 Extended
/dev/sdc5 5222 5709 3905536 82 Linux swap / Solaris
/dev/sdc6 5709 10012 34566144 83 Linux

e owaj prvi mi pravi problemcic...i jos jedna stvar...kakva je sansa da namestim s-video izlaz

instalirao sam drajvere za graficku kartu i dobio neka podesavanja za xserver...meni je trebao dualview ali da bi to prihvatio morao je da se restartuje x server...koji se posle toga vise nije podigao :))...pokusao sam da ga ukljucim iz konzole ali nije moglo...izbacivao je gresku kao da ne moze da nadje display...kako god...instalirao sam opet kubuntu preko onoga i iako je rekao da ce formatirati particiju to nije uradio a ja sam se odusevio sto necu opet podesavati sve...nedostaju samo programi koje sam ja dodatno instalirao...da li da pokusavam opet :)

Nikad ne prestaje da me iznenađuje koliko početnici uspevaju da zabrljaju. Polako ljudi, prošetajte prvo po grafičkim alatima koje vam OS donosi, steknite malo osećaj za stvari, što se odmah hvatate konzole i svakakvih uputstava po netu.

Vidim da si kompletan Linux potrpao na jednu particiju, uglavnom ljudi prave odvojenu /home particiju da im podaci i setovanja pri reinstalaciji ne bi bili obrisani. Ubuntu installer je dovoljno pametan da pri formatu ne briše /home folder čak i ako je na istoj particiji, pod uslovom da nije menjan fajl sistem. Zato su ti setovanja ostala, treba samo da ponovo instaliraš programe.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno