Šta je novo?

ubuntu i xp

saddamnsliman

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Zilog Z80
GPU
Ferranti ULA 9000
Pristup internetu
  1. Modemska 56k veza
Stavio sam ubuntu9 pored XPa. GRUB automatski podiže kao prvi na listi Linux. Medjutim zbog toga što je računar višekorisnički hteo bih (zbog ostalih korisnika) promeniti redosled dizanja sistema tj. da default bude XP a da drugi izbor bude Ubuntu.Kako to da izvedem. Pretpostavljam da je u pitanju naredba iz konzole ali koja?:wall:

Ne mora da edituješ iz konzole ali moraš da dodaš repo da bi skinuo program kojim će da edituješ.

http://ubuntu-tweak.com/source/danielrichter2007-grub-customizer/

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Za ukućane stavi BURG. To je isto kao GRUB 2.0 samo grafički lepše urađeno i skinovano. Staviš ovu temu, namesti autoboot na 10 sek i podesiš Win kao default i ima da pevaš.

Radiance_for_Grub_2_BURG_by_shafin.png

http://www.omgubuntu.co.uk/2010/06/...-only-grub-menu-using-burg-now-simple-to-use/

Jel stvarno Ubuntu 9 u pitanju ili si pogrešno napisao?

Poslednja izmena:
Mislim da jest Ubuntu 9 nešto. Pošto sam njega imao na CDu a i 32-bitna je verzija . Inače namom računaru je 10ka 64 bitna.
Medjutim računar o kome je reč nema pristup internetu tako da nikkavo svlačenje programa ne dolazi u obzir.
Ako može neko offline rešenje plizz.

Moraš znati koja verzija 9 i nešto . 9.04 koristi Grub dok 9.10 pa nadalje koriste GRUB2 i podešavanja su drugačija.

Ubedljivo najlakši način bi ti bio instalacija Ubuntu StartUp Manager komandom:
sudo apt-get install startupmanager
a zatim pokretanjem:
System > Administration > Start up Manager
gde bi u grafičkom okruženju mogao da promeniš redosled podizanja.

Pošto nemaš pristup netu onda je rešenje manuelno editovanje grub

Ako je stara verzija tj standardni grub a ne grub 2 onda odradi sledeće:
Prvo napravi beckup:
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_beckup

a potom:

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Potom je obično potrebno zameniti default = 0 sa default = 1 tj Ubuntu sa Windows a možeš i da smanjiš vreme izbor asa 10 na recimo 5 sec

Ako je grub2 procedura je malo komplikovanija

A kako ovo sa postavljanjem xp kao prvog os da odradim na novijem kubuntu (nisam hteo da otvaram novu temu jer je potpuno isto pitanje) verzija je 10 a na pocetku pise gnu grub 1.98.... da napomenem nemam tastaturu, pokvarila mi se pa sam narucio novu preko neta, dok ne stigne sad ne mogu nikako da podignem xp.... :) ima li resenja il da cekam....

Bez ljutnje ali kako misliš bilo šta da podesiš bez tastature

Pa imam opcija bre za keyboard on screen za toliko znam, jedino me koči prilikom bootovanja sto ne mogu da prebacin na xp.... u svakom slučaju sutra mi stiže tastatura....

Neprecenjuj:d

Ali rešiće se problem posle nabavka tastature;)

Nazad
Vrh Dno