Šta je novo?

ubuntu 9.1 na AMILO a1650g

sasha11070

Cenjen
Učlanjen(a)
14.01.2010
Poena
151
Potrebna pomoc oko wireless-a na ovom laptopu za ubuntu 9.1! Prvi put sam instalirao neki linux, jer mi je muka od windows-a! Manje vise sve radi osim wireless-a koji je non-stop upaljen i prepoznaje mreze, ali nece da mi se nakaci na moju(stalno mi trazi wep key)! Googlao sam ovaj problem ali mi nista nije pomoglo, jer sam informaticki nepismen po pitanju linuxa (prvi put ga vidim :type:)! Ako bi neko umeo (hteo) da mi pomogne oko ovoga(step by step) puno bi mi znacilo!

POZZ!

ako hoces da ugasis wireless imas na network manageru opciju: Disable Wireless.
ako hoces da se nakacis na mrezu, ukucaj taj WEP key i vozi
Posted via Mobile Device

ako hoces da ugasis wireless imas na network manageru opciju: Disable Wireless.
ako hoces da se nakacis na mrezu, ukucaj taj WEP key i vozi
Posted via Mobile Device

Pa da kacenje na wifi mrezu radi ne bih ni trazio pomoc na forumu! :) Kad ukcam wep on ga posle 20ak sekundi trazi ponovo i tako u nedogled! To sve vazi sa ugradjeni wifi, a sa usb adapterom za wifi radi sve normalno! Ali ipak bih voleo da osposobim i ugradjeni!

Poslednja izmena:
aha... pa tako kazi ;)

jesi probao da preko Edit Connections podesis tu konekciju rucno? Upises key, odaberes Authentication type i tako to?

Ako mislis da je hw problem kazi sta ti prikazuje
Kod:
lspci
(da vidimo koji je adapter u pitanju...)

Zalepi ovde i šta ti izbacuje i komanda iwconfig. Dešava se retko da ljudima ne radi connection manager nakon istalacije, pa moraju da mrežu podešavaju ručno, editovanjem konfiguracionog fajla.

aha... pa tako kazi ;)

jesi probao da preko Edit Connections podesis tu konekciju rucno? Upises key, odaberes Authentication type i tako to?

Ako mislis da je hw problem kazi sta ti prikazuje
Kod:
lspci
(da vidimo koji je adapter u pitanju...)

Probao sam rucno podesavanje konekcije i to ne pali! cim moze preko wireless usb adaptera zakljucajem da nije do podesavanje, vec do hardvera! Ove kodove sto se mi dali treba da ukucam u terminal? Predpostavljam da je ovo pitanje, za ljude koji koriste linux, banalno, ali imajte razumevanja! :)

da, pretpostavka ti je dobra... da si pokusao video bi da je to to ;) istrazuj malo

lspci:

00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS480 Host Bridge (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller (rev 11)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc IXP SB400 IDE Controller
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge
00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 AC'97 Audio Controller (rev 02)
00:14.6 Modem: ATI Technologies Inc SB400 AC'97 Modem Controller (rev 02)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon XPRESS 200M 5955 (PCIE)
02:05.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
02:07.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:09.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx21/x515 Cardbus Controller
02:09.2 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
02:09.3 Mass storage controller: Texas Instruments PCIxx21 Integrated FlashMedia Controller

iwconfig:

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wmaster0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"sezampro"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:eek:ff Fragment thr:eek:ff
Power Management:eek:ff
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

wmaster1 no wireless extensions.

wlan1 IEEE 802.11bg ESSID:"sezampro"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:13:A3:E3:87:55
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:eek:ff Fragment thr:eek:ff
Power Management:eek:n
Link Quality=60/70 Signal level=-50 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

P.S. probao bih ovo odma da ukucam u terminal, ali nisam bio pri kompu. Al reko da pitam unapred!

meni smrde wlan0 i wlan1 interfejsi...koji je odabran iz connection managera kao default?

meni smrde wlan0 i wlan1 interfejsi...koji je odabran iz connection managera kao default?

To je zato sto sam ubacio usb da bih mogao da se konektujem na net da bi copy/paste-ovao ovo sto ste mi trazili iz terminala. Medjutim isti je problem i kada nije ubacen usb!

Kao što sam i mislio, OS ti ne vidi ugrađeni wireless.

Malo guglanja izbacuje ovu stranicu:
http://www.linlap.com/wiki/fujitsu+amilo+a1650g

Problem je što izgleda nema native Linux drajvera za taj čip. Možeš malo tražiti ako se u međuvremenu on negde pojavio, ukoliko nije onda moraš instalirati Windows drajver preko ndiswrapper-a.

To su drajveri za Atheros čipsete, ne treba mu to.

Kako mu ne trebaju? A ovo?
02:05.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
Na onom linku pise da Amilo A1650G ima Broadcom, ali se ovde ne pominje...

sasha11070, jesi li probao Restricted Drivers Manager? tamo je negde u System Administration

Kako mu ne trebaju? A ovo?

Na onom linku pise da Amilo A1650G ima Broadcom, ali se ovde ne pominje...

sasha11070, jesi li probao Restricted Drivers Manager? tamo je negde u System Administration

nemam(ili bar ne mogu da je nadjem) Restricted Drivers Manager tu!

Nazad
Vrh Dno