Šta je novo?

Ubuntu (9.04) Multimedia and Internet how to (64bit)

mad_max0204

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2008
Poena
320
Posto dosta ljudi pokusava da predje na linux i to preko Ubuntu-a koji je trenutno verovatno najbolji za tako nesto posto ima ogromnu podrsku i prilicnu rasprostranjenost, odlucio sam da napisem par howto iz mog licnog iskustva.
Baziracu se na Ubuntu (GNOME) izdanju.
Ako sam negde pogresio ili postoji bolje resenje molio bi da ostavite poruku pa cu promeniti post :D

Elem, glavni problem sa linux-om su uvek bili multimedija i igre.
Sobzirom da jako slabo igram igre ja cu se koncentrisati na multimediju, a usput i na neke od internet programa.

Pocetak...

Skidanje image-a OSa je prilicno jednostavno i moze se uciniti putem http-a ili torrent-a. Link koji ja uvek koristim je http://releases.ubuntu.com/ sobzirom da koristim Ubuntu (gnome).
Postoji nekoliko verzija: Desktop, Server, Alternate i UNR.
Objasnjena sta je koji se nalaze na gornjem linku za download.
CD izdanje je dovoljno i nema potrebe za skidanjem DVD-a.
Moj izbor je 64bit verzija jer imam preko 4gb rama i oduvek koristim istu.

Posle download-a i narezivanja na disk (cd ili dvd), sistem se jednostavno boot-uje sa diska. Tu se pojavljuje menu i za pocetak je dobro ici na Try ubuntu...
Desavalo mi se pogotovo sa 64bit verzijom da ako samo lupim enter da se zakuca racunar. To se resava tako sto se iz boot parametara izbaci "quiet splash" (F6 u meniju). Posle ovoga startuje se live sistem.

Iz live sistema je moguce pristupiti diskovima i uraditi backup po potrebi.
Klikom na Install (ikona na desktopu) se pokrece instalacija.
Dosta toga je objasnjeno u samom instaleru. Prilikom particionisanja diska,
potrebno je napraviti minimum 2 particije. Swap i root (/). Moja konfiguracija se sastoji iz 3 particije na boot disku. Swap, root (/) i home.
Oko swap particije postoji i dalje dosta polemike. Neki kazu da je potrebno napraviti swap particiju 2x RAM, neki kazu nesto drugo. Moze se napraviti i 2x RAM, moze i jednaka kolicini RAM-a, moze i manja. Bitno je da postoji.
Posto u mom racunaru imam 8gb rama napravio sam 512mb swap particiju cisto da se sistem ne buni (uvek mi je swap na 0%).

Posto se zavrsi instalacija i restartuje sistem, dolazimo do toga da se podize instalirani ubuntu os. Login i na desktopu smo.
Prva stvar koju uradim je da podesim automount u fstab-u
Kod:
sudo gedit /etc/fstab
Prilicno je jednostavno i za ovo ima puno dokumentacije na net-u ali i nije neophodno sobzirom da su svi diskovi dodati prilikom instalacije.

Druga stvar koju uradim jeste da otvorim konzolu (terminal) i uklonim sve nepotrebne programe (brasero, rhythmbox, ekiga, ...). Za ovo je potrebno kucati
Kod:
sudo apt-get remove NAZIVPAKETA
Prva stvar koja se primeti jeste da tab autocomplete ne radi (automatsko popunjavanje zapocete komande) u svim slucajevima.
Ovaj problem se prilicno lako resava.
Potrebno je uraditi sledece
Kod:
sudo gedit /etc/bash.bashrc
i u fajlu naci i uncomentovati kod (brisanjem #). To treba ovako da izgleda kada je gotovo :
Kod:
# enable bash completion in interactive shells
   if [ -f /etc/bash_completion ]; then
       . /etc/bash_completion
   fi

Treca stvar je instalacija drajvera. Iako je ubuntu verovatno prepoznao sav hardware potrebno je instalirati drajvere za graficku karticu.
U mom slucaju je to NVidia (ATI sam imao ranije i sa njim i dosta problema ali je sad mnogo bolja situacija sa ATIjem).
Potrebno je skinuti drajvere sa ftp://download.nvidia.com/.
Drajveri se nalaze u /XFree86/Linux-x86_64 direktorijumu i poredjani su po verziji.
Trenutno imam instalirane 185.18.10 jer sam imao nekih problema sa 185.19.
Instalacija je prilicno jednostavna.
Potrebno je prebaciti se na drugu konzolu (alt+ctrl+F1) i uraditi sledece:
Kod:
sudo /etc/init.d/gdm stop

sudo sh ./NVIDIA-Linux-x86_64-185.18.10-pkg2.run (ili koja je verzija drajvera)
(instalacija je jednostavna i moze se proci samo sa enterom :D)

sudo /etc/init.d/gdm start
To je to. Drajver je instaliran. Za ostale google ili ubuntuforums.

Sledeca stvar jeste dodavanje repositorija u /etc/apt/sources.list.
Moze i preko GUI-a. Menu>System>Administration>Software Sources.
Na Ubuntu Software tab-u je potrebno sve chekirati osim Source code.
Download from ja uvek biram Main server jer se server za nasu zemlju mnogo redje update-uje. Na Updates tab-u od update-a biram Important i Recommended i Check for updates Daily. Od dodatnih repositorija dodajem Medibuntu (www.medibuntu.org), WINE, MKVtoolnix i VLC. (google za linkove)
Primer dodavanja medibuntu repo-a:
Kod:
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/jaunty.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update
Ovo dodaje medibuntu repo i odgovarajuci gpg key. Ovo necu previse objasnjavati postoji manual i google.

Kada dodam sve potrebne repositorijume, pocinjem sa instalacijom programa.
MS Fontovi se instaliraju sa
Kod:
sudo apt-get install msttcorefonts
Thunderbird se instalira sa
Kod:
sudo apt-get install thunderbird
Skype sa
Kod:
sudo apt-get install skype

Instalacija programa je generalno jednostavna stvar dokle god ide iz repositorijuma. Ovo je ujedno i najlaksi nacin jer se na ovaj naci automatski instalira program i automatski rese svi dependency problemi koji se mogu javiti usled manuelnog instaliranja.
Ono sto ja instaliram od programa je sledece:
Thunderbird, aMule, Azureus, gFTP, Gnome-RDP, Firestarter, Skype, AcetoneISO, Exaile, MKVToolnix, NeroLinux, Mplayer + SMplayer, VLC, VMware i WINE.
Objasenja sta je koji program na google-u. Podesavanja svakog posebno ako neko bude trazio.
Mogu se instalirati i plugin-i za mozillu (VLC plugin se instalira sa sudo apt-get install mozilla-plugin-vlc).

Flash za 64bit sisteme je do sada bio jedini razlog zasto ljudi nisu isli na 64bit.
To vise nije slucaj jer je Adobe izbacio flash za 64bit sisteme i vise nema potrebe za budzenjem. Skriptu za instalaciju cu ostaviti kao attachment (samo rename i obrisati .zip na kraju posto ne moze da se uploaduje tar.gz na bench).

Nerolinux kao i VMware su programi koji se placaju pa njihovo nabavljanje necu opisivati. Instalacija je jednostavna (sudo ./VMware-Workstation-6.5.2-156735.x86_64.bundle).
Umesto ova dva programa mogu se koristiti besplatni kao sto su brasero i VirtualBOX(http://www.virtualbox.org/).

Azureus (trenutno Vuze) je najbolje skinuti najnoviju verziju i instalirati je.
Napominjem da je ovo moj izbor i da postoji mnogo drugih torrent klijenata.
Pre instalacije je potrebno instalirati javu. Moj postupak je remove Iced jave i instalacija Sun jave. Ovo je opet stvar licnog izbora.
Potom treba skinuti azureus (http://azureus.sourceforge.net/download.php).
Ako je fajl skinut na desktop
Kod:
cd \Desktop
sudo tar jxvf Vuze_4.2.0.2_linux-x86_64.tar.bz2 -C /usr/share
sudo chown -R username:username /usr/share/vuze/
Posle toga treba napraviti launcher
Kod:
sudo gedit /usr/share/applications/Vuze.desktop
i taj fajl izgleda ovako
Kod:
[Desktop Entry]
Name=Azureus
Comment=P2P Client
Exec=/usr/share/vuze/azureus
Icon=/usr/share/vuze/vuze.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Network;
Meni stoji Name azureus posto mi je bilo gubljenje kada sam ga nazvao vuze.
Jos jedna stvar koju je potrebno uraditi da bi se torrent-i otvarali u azureusu na double click. Desnim dugmetom na bilo koji torrent fajl i properties, pa Open With tab i onda Add dugme. Tu treba u User a custom command polje ukucati
Kod:
/usr/share/vuze/azureus
i to je to.

Jedan problem koji mi se javio je prilikom konektovanja Sansa MP3 player-a je da nije nikako hteo da se mount-uje. Nasao sam da je problem u gphoto volume monitoru. Resenje je krajnje jednostavno
Kod:
sudo killall gvfs-gphoto2-volume-monitor
sudo chmod -x /usr/lib/gvfs/gvfs-gphoto2-volume-monitor

EDIT:
dobar link:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty

To bi otprilike bilo to na brzinu.

Na zahteve (ako ih bude) cu ubacivati podesavanja programa kao sto su Mplayer sa SMplayer frontend-om, vdpau i multicore podrskom i 5.1 zvuk, exaile staus u pidginu, WINE, Firestarter (firewall gui) i druge. Predlozi i komentari su dobro dosli. Ovo je otprilike onako kako ja radim na svom sistemu i sve je zasnovano na dosadasnjem iskustvu, google-u i ubuntuforum-u.

Prilozi

• Get64bitFlash-0.1.tar.gz.zip
    885 bajta · Pregleda: 36
Poslednja izmena od urednika:
Kada uklanjaš programe koristi komandu:
Kod:
sudo apt-get autoremove -purge IME_PROGRAMA
koja ukljanja i sve programske biblioteke koje su nepotrebne posle uklanjanja datog programa.
Paket ubuntu-restricted-extras ti instalira većinu potrebnih kodeka...
dobar link:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty

Vreme koje je ostavljeno da se edituje post je ograničeno da bi se sprečile malverzacije.

Hvala za ovaj dobar tutorial, a ja ću evo dodati link u tvoj post.

apt-get remove je dovoljno jer prilikom reinstalacije istog programa nije potrebno skidati paket sa net-a.
Komandama apt-get remove i apt-get autoremove uklanjaš instaliran program a ne .deb pakete koji se nakon skidanja sa neta čuvaju u dir. /var/cache/apt/archives, da bi uklonio .deb pakete moraš koristiti komandu apt-get clean...

Ja se tebi moram izviniti jer nisi u pravu.

Kod:
man apt-get

kaze da je

Kod:
autoremove
autoremove is used to remove packages that were automatically
installed to satisfy dependencies for some package and that are no
more needed.

za remove

Kod:
remove
remove is identical to install except that packages are removed
instead of installed

a za clean kaze

Kod:
clean
clean clears out the local repository of retrieved package files.
It removes everything but the lock file from
/var/cache/apt/archives/ and /var/cache/apt/archives/partial/. When
APT is used as a dselect(8) method, clean is run automatically.
Those who do not use dselect will likely want to run apt-get clean
from time to time to free up disk space.

Ako rezimiramo,
apt-get remove UNINSTALIRA program, apt-get autoremove uninstalira automatski instalirane lib-ve i programe radi zadovoljavanja dependencies tokom instalacije nekog programa, a apt-get clean uklanja sve downloadovane pakete iz navedenog foldera.

Mozes pogledati da sam ja spominjao samo uninstall, a ne uklanjanje paketa.
U svakom slucaju hvala za info ali pogledaj malo i man apt-get.

Nazad
Vrh Dno