Šta je novo?

Ubuntu 8.10

Sarmica

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2006
Poena
320
Instalirao sam danas ovaj operativni sistem i moram priznati da sam progledao posle sa ove tacke gledista jezivo dugih 6 godina provedenih uz windows. :smoke:
Jednom recju sam odusevljen funkcionalnoscu i nema sumnje da ubuduce ostajem na linux distribucijama.
E sad,imam mali problem,kada sam mountovao ubuntu pri instalaciji sam izabrao opciju da se instalira kao "aplikacija" pored windowsa jer sam se plasio nekog moguceg formatiranja particija,pa da ne bih izgubio fajlove.I dakle sad ubuntu bootujem pored windowsa,koji ce uskoro da leti.Ali kada tako pokrenem sistem nekako se usporeno ponasa,ne puno,ali primeti se kada rade dve aplikacije,pa jos i synaptic nesto instalira,a pogotovo kada se ukljuce oni fensi vizuelni efekti...itd.Za sta krivicu nikako ne mogu pripisati hardveru.A kada sam izabrao opciju da se instalira pored windowsa pisalo je da ce to dovesti do slabljenja performansi diska??
Da li to znaci da kada lepo formatiram disk i instaliram sam ubuntu da ce sve biti ok?
Malo mi je sve ovo cudno jer je logicno ocekivati da je ubuntu skromniji po pitanju resursa racunara od windowsa,a cini mi se da guta dosta memorije?
hvala unapred na strpljenju,

dozivotni windows hejter

Instaliraj ti to kako Bog zapoveda, to ti je moj predlog.

Malo mi je sve ovo cudno jer je logicno ocekivati da je ubuntu skromniji po pitanju resursa racunara od windowsa,a cini mi se da guta dosta memorije?
Новије Линукс дистрибуције ако наставе овим темпом прешишаће Висту по коришћењу меморије. XP су одавно прешишали (ово се наравно односи на GNOME и KDE окружења).

wubi/ubuntu

dozvoli da pretpostavim da si instalirao Ubuntu korišćenjem windows aplikacije Wubi (koju sad možeš naći u Add/Remove programs). U uputstvu za program stoji da bi pre instalacije trebalo da defragmentuješ windows particiju na koju instaliraš (pomoću defragmentera, ili korišćenjem JKdefrag). Nisam siguran koliko ovo može da pomogne na već instaliranom sistemu, ali probaj.
Koliku si particiju definisao za Ubuntu prilikom instalacije, i koliko prostora ti ostaje na hardu posle toga?
Neka opšta preporuka za M$ Win je da imaš oko 10% harda free kako se ne bi dešavala preterana fragmentacija na hardu, koja usporava rad windowsa, a u ovom slučaju i Ubuntua instaliranog u fajl na tom fajl sistemu.

Kao alternativu "instaliranju kako treba", pogledaj ovo: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=438591
Taj LVPM omogućuje da od te "safe" instalacije napraviš korektnu, ali trebaće ti znanja o particionisanju, i prostora na hardu za tu malverzaciju :)
Javi se ako ti treba pomoć oko ovog.

Pozdrav,
camypaj

Uspeo sam da napravim boot disk i da propisno instaliram,ali opet problemi...
Kako imam dva diska,jedan sam ceo particionisao za linux a drugi je naravno ostao netaknut,
e sad mi linux ne da pristup tom drugom disku,prijavljuje mi kako tu particiju i dalje koristi neki drugi operativni sistem i da mogu jedino "na silu" da joj pristupim preko nekog koda koji bih trebao ukucati u Command line,pojma nemam.
Znam zasto se ovo desilo,zato sto sam poslednju sesiju sa windowsom zavrsio hardverskim restartom,nisam zavrsio sa windowsom po protokolu i sad na toj particiji postoji neki log fajl koji linuxu govori kako nema pristup.
Kako da resim ovo,a da opet ne particionisem ili nedaj Boze instaliram windows ili sta vec?
Znam da smaram ove znalce sa linuxom ali evo jos samo ovo i necu vise. :)

kaže ti da LogFile nije "čist". Ako imaš Windows, pusti ga da se lepo ugasi. Ako nemaš, slobodno ukucaj taj kod u terminal, neće mu biti ništa.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=924557

I mogao bi tu particiju da prebaciš na neki Linux fajl sistem (ext2, ext3, reiserfs)

Ne mogu da je prebacim,ako pokusam pri instalaciji da dodelim toj particiji bilo koji od linux friendly file sistema,izbaci mi gresku pri formatiranju,i onda mi jedino ostaje opcija da se ta particija uopste ne koristi.
citiram nekog lika sa linka na koji si me uputio:
"you need to "force" the mount because the file system is corrupt. The problem is there are no open source tools to fix it, so you have to use windows." :)
sreca sreca radost :D

Mora nekako da se formatira ta particija, žalos' je da ostane NTFS ako već koristiš Linux. Potrudi se. Inače, kad prvi put isforsiraš to montiranje, $LogFile će se srediti i posle će normalno biti montirana automatski (tako kažu, nisam probao)

Skini PartedMagic, 48MB, nareži ISO na disk, bootuj sa njega i reši tu particiju.

Poslednja izmena:
E hvala ti na trudu,pokusacu sa tim programom,ono sto mi sad treba su neki fajlovi sa tog nepristupacnog harda,pa bih te molio jos samo da mi kazes kako da dodjem do tog terminala i ukucam ono sto mi ubuntu kaze kad izbaci gresku,jel na taj nacin odmah otvara taj disk?
Otvarao sam onaj root terminal i jos neke i ukucavao trazeni kod,ali nije to to. :S:

Brat trenutno nešto skida pa sam malo ograničen protokom...zato ću pomalo napamet da pišem, a Ubuntu sam pokrenuo jednom u životu, ***. U terminal, konzolu, kakolisevećzove treba da ukucaš komandu za montiranje te particije u neki folder. Za te stvari je potrebno da postaneš root korisnik. Otvori terminal (ne znam mu ime, potraži) i kucaj sudo pa posle toga root password (slobodno kucaj, slova neće izlaziti ali ti kucaj, tu su ona :) ). Tada probaj da pristupiš toj particiji kao i do sada. Posle toga u terminal kucaj

mount -t ntfs-3g /dev/sdxy /mnt/disk/ -o force

gde x predstavlja slovo a y broj koji su kod većine različiti pa ne mogu da pogađam. Ako mi daš izlaz fdisk -l komande, napisaću ti sve kako treba. Direktorijum /mnt/disk/ mora da postoji, a njega napravi sa mkdir /mnt/disk. Za ovo takođe moraš biti root.

Ako si sve dobro odradio, ls /mnt/disk treba da ti prikaže sadržaj tog diska/particije. Sada možeš pristupiti podacima i putem grafičkog fajl menadžera. Uzdravlje :type:

Sav taj kod koji treba da ukucam je ok,ali osnovno pitanje koje sam postavio u svom poslednjem postu je zapravo bilo,gde se nalazi taj terminal???
I sta znaci "potrebno je da postanes root korisnik",kao neki admin jel tako?
Pa zar to nisam samim tim sto sam jedini user jedine particije linuxa na ovom racunaru?
Sta znaci postati root korisnik?
Zasto mi za svaku drugu stavku u sistemu trazi autentifikaciju,i kako toga da se otarasim?

Vidi druže...ja sam voljan da ti pomognem, ali moraš malo i sam da pogledaš nešto majku mu. Ovo je "problem" koji se sredi za 28 sekundi, a mi brljavimo ovde 2 dana. Sve sam ti napisao iznad, ostalo je na tebi.

Samo da si jednom u Google ukucao "Ubuntu terminal", sve bi ti bilo jasno. Ista je stvar i za "sudo root" pojmove. Samo se malo treba potruditi, i sve može.

Da ne otvaram novi thread.

Imam vistu na jednom HDD, dok sam na drugom napravio particiju od 25GB i instalirao ubuntu.

Prvo se namucih sa instalacijom, jer se ekran gasio na trenutke tokom instalacionog procesa.

Tako da sam nesto zeznuo, t.j. nisam napravio posebnu Swap particiju, nego je sve instalirao na istu (doticnu od 25GB)

Da li ce to da bude problem?

Druga stvar, dok sam instalirao Ubuntu, iskljucio sam HDD gde je Vista.

Sve radi OK, ali kada izaberem da se sistem dize sa Ubuntu HDD dobijam neku gresku i sve dok ne iskljucim HDD gde se nalazi Vista ne mogu da bootujem Ubuntu.

Ima li resenja za ovo ili da odradim sve iz pocetka?

Inace Ubuntu radi OK, za sada. :D

Sve radi OK, ali kada izaberem da se sistem dize sa Ubuntu HDD dobijam neku gresku i sve dok ne iskljucim HDD gde se nalazi Vista ne mogu da bootujem Ubuntu.

Ima li resenja za ovo ili da odradim sve iz pocetka?

Inace Ubuntu radi OK, za sada. :D

Ljudi se toliko poplaše za svoje Windows-e pa otkačinju diskove pri instalaciji Ubuntua, iako nema nikakve potrebe za tim, samo treba paziti pri particionisanju i nema šta da se batali.

Svuci SuperGrub disk i nareži ga na CD, pa butuj s njega. Prethodno naravno poveži Windows hard disk da bi Grub mogao da ga vidi. SuperGrub će ti srediti boot, samo prati uputstva koja ti daje.

@morbius

Ne plasim se ja za svoj Win :lol: nego ne volim dual boot.

Thnx za savet.

Evo i problema. Hocu da instaliram ubuntu 8.10 32-bit-nu verziju na USB Flash disk i vidim kako je prosto. E sad, formatiram ja disk, pokrenem live verziju sa cd-a, odaberem instalaciju na usb disk, i sve fino podelim, i kad pochne instalacija iskochi mi gore levo da se aplikacija crashovala. Jel se desavalo ovo nekome, posto vidim da se ljudi po netu ne zali.
Inache USB disk je SanDisk Cruzer Titanium 8GB ako neshto znachi. Pretpostavljam da je zbog nemogucstva upisivanja podataka na fat32 ili tako neshto???? Jel zna neko kako uopshte da ga instaliram. I shta znachi ono shto biram kao mesto za "Storred in reserved extra space". Jel to kao prostor koji ce biti konstantno zauzet na disku i koji ce ubuntu koristiti kao svoju particiju za smeshtanje dokumenata, ili pak prrostor koji ce koristiti za chuvanje postavki?

Imam jedan "problem" i ne znam kako to da rijesim.. Ako moze neka pomoc.
Dakle:
podesim rezoluciju monitora na 1280x1024 i to sacuvam, ali pri narednom podizanju sistema on je vrati na 1024x786, pa svaki put moram iznova rucno da je podesavam... Postoji li neko resenje za ovo?

pokusaj da editujes /etc/X11/xorg.conf. Negde u fajlu postoje rezolucije i verovatno je prva 1024x768. Pokusaj da obrises 1024x768 rezoluciju ili postavi da prva bude 1280x1024. Posle restartuj X.

btw.. pre ovakve intervencije sacuvaj originalni file!

^ yooyo hvala.. bice probano..

@ Sarmica

Nema razloga da se plasis "normalne" instalacije samo kad pravis particije to radi na manual, napravis particiju koliku hoces stavis ext3 i chekiras format i to je to.
Ako ti linux ne da pristup nekom disku ili te onemogucava da izmenis neki fajl u terminalu ukucaj "sudo nautilus" i dobices potpunu kontrolu nad diskom i svim fajlovima.
Terminal se nalazi kada kliknes u gornji levi ugao pa prva stavka u dobijas opadajuci meni i tu je negde i terminal ( bar kod GNOME ), da root je ono sto je na winu admin, i na Linuxu moze da bude samo jedan admin ( root ) svi ostali nalozi su korisnici sa odredjenim privilegijama, dok je na winu svaki acc admin po def.

@ stoske

To sto nisi napravio swap nece da bude problem dok ne pokrenes nesto zahtevno sto ce da ti pojede sav ram... Swap je na Linuxu ono sto je pagefile na winu. Naravno u svakom trenutku mozes da napravis swap iz win-a ili Linuxa i nece da bude nikakvih problema.

@ duschan

U cemu je fora instalacije Linuxa na flash? Kao prvo OS ce da ti bude mnogo sporiji nego na HDD-u, kao drugo Linux nemoze da se instalira na FAT, niti moze da koristi FAT particije...

BTW Ubuntu 8.10 je dosta zabagovan, svako koga znam je posle updatea sa 8.04 na 8.10 imao problema pa je morao da vraca... I ja sam imao problema sa 8.10, tako da sam instalirao 8.04 i nemam problema ( sem sto nikako nemogu da sredim tv karticu )...
:wave:

@ Owerburn
Pa hteo sam da vidm kako ce da ide, da imam funkcionalan sistem na flashu za slusanje muzike i tako. Elem reshio sam problem tako shto sam flesh disk ubacio tek posle pokretanja wizarda za instalaciju na njega, drugachije nece. Pokrenuo apdejt i sve fino proslo osim ovog updejta "linux-image-2.6.27-7-generic" i pise "post-installation script returned error exit status 17". Ne znam sta mu to dodje, ali mi pravi probleme pri instalaciji ostalih programa. Inache sistem i nije toliko spor dok se nalazi na flash disku

Vrh Dno