Šta je novo?

Ubuntu 8.04 Hardy Heron (LTS)

Maul

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
620
U roku od 2 sata server im je pukao 6 puta :D to valja govori o navali ljudi.
Ja sam skinuo obe verziej (Desktop, Server) pa cu veceras kad dodjem kuci da javim utiske :)

Uspeo sam da ga nadjem pre nego sto su ga zvanicno objavili na sajtu pa sam DL-ova bez problema evo upravo se javljam sa njega u procesu sam instalacije istog prvi utisci su da mi rade back i fw dugme na inteli 3 misu sto nisam uspevao godinama da namestim \o/

Ko ima problem sa skidanjem evo ja dobrovoljno izigravam respository :)

Kod:
http://box.sfrj.org/ubuntu-8.04-desktop-i386.iso

Ja sam jos juce upgradeovao 7.10 na 8.04 i veoma sam zadovoljan novim opcijama i ikonicama :)
Najvise mi se dopala date/time opcija :)

Poslednja izmena:
Je l' moze neko da okaci njegovu sources.list-u.
Hvala.

Auuu ala sam se razocarao.

Dakle radio sam clean install. Prvo nije dobro instalirao grub to jest instalirao ga je na hda koja ja nemam nego samo sata diskove ili ti sda. Onda sam morao da ponovim instalaciju i ovoga puta sam manualno mu reko gde da instalira. Onda ga je je ok instalirao samo me je ostavio sa totalno ne butabilim sistemom??? Dakle ni ubuntu ni win? stavio je ubuntu da se butuje sa HD (1.1) a treba (0.1) ok sredim i to i win rucno editovajuci grub i bootujem ga

Postikadam sve sto treba od updejtova i multimedije pustim amarok da pusta muzikicu odem na net pokrenem youtube i pukne audio drajver!!! lol ? Milim moze i to da se popravi ali ****te da sam hteo da hakujem ceo sistem uzeo bih gentoo. onda nije lepo mountovao ntfs sisteme, pa prokleti FF 3.0b5 kod koga ne radi 80% extenzija alo koji ce mi FF bez extenzija. Ok moze da se stavi i strarija verzija ali opet zajabncija. hibernacija ne radi out of a box sto je isto minus...

Ono ovliko bagova nisam video jos od suse-a 9.3 Jako los utisak bar sa moje strane.

Ja sam na Hardy Heron-u jos od Alpha 5 verzije i veoma sam zadovoljan. Nisam radio cist install, vec dist-upgrade sa Gutsy-a. Za ova 2-3 meseca koliko ga koristim, nemam nijednu zamerku, sve radi odlicno. :)

Auuu ala sam se razocarao.

Dakle radio sam clean install. Prvo nije dobro instalirao grub to jest instalirao ga je na hda koja ja nemam nego samo sata diskove ili ti sda. Onda sam morao da ponovim instalaciju i ovoga puta sam manualno mu reko gde da instalira. Onda ga je je ok instalirao samo me je ostavio sa totalno ne butabilim sistemom??? Dakle ni ubuntu ni win? stavio je ubuntu da se butuje sa HD (1.1) a treba (0.1) ok sredim i to i win rucno editovajuci grub i bootujem ga

Postikadam sve sto treba od updejtova i multimedije pustim amarok da pusta muzikicu odem na net pokrenem youtube i pukne audio drajver!!! lol ? Milim moze i to da se popravi ali ****te da sam hteo da hakujem ceo sistem uzeo bih gentoo. onda nije lepo mountovao ntfs sisteme, pa prokleti FF 3.0b5 kod koga ne radi 80% extenzija alo koji ce mi FF bez extenzija. Ok moze da se stavi i strarija verzija ali opet zajabncija. hibernacija ne radi out of a box sto je isto minus...

Ono ovliko bagova nisam video jos od suse-a 9.3 Jako los utisak bar sa moje strane.

Ja sam isto imao problem sa GRUB-om ali zato sto ja imam kamaru diskova pa se malo zbunio (instalirao je GRUB na hd(4,1) a u stvari je trebao na hd(5,1)). Problem sam resio SuperGrub diskom (softver je zakon!).

Sto se mlatimedije tice, meni je sve proradilo ok. Pokrenuo sam RhytmBox, skinuo kodeke i ok je. Nista nije pucalo, doduse YouTube nisam probao.
FireFox 3 me je max smorio i ne kapiram sto su stavili beta verziju pored stable verzije ali ko zna sta je bilo u njihovim glavama kada su to radili :D Svejedno, uklonicu FF3 i staviti poslednju stable verziju FF2 i problem resen.
A oko NTFS-a - ne znam kakav problem ti mozes da imas ali meni je mauntovao sve bez problema, sam je prepoznao particije i uredno ih mauntovao u /media. Ocito je da je problem negde kod tebe...

Da li je neko probao da ga instalira kao program u Windowsu? Nemam viska particija, pa mogu samo tako da probam. Vidim da se i u tom slucaju menja bootloader, a posto trenutno imam triple-boot, ne bih da mi nesto zezne :)

Sad se setih - sve particije su mi ntfs (sem one na kojoj je slack :)), pa ako instaliram ubuntu kao program u winu, piskarace po ntfs-u. Koliko je to pouzdano, ili bolje da ne chachkam? :)

Poslednja izmena:
Imam problem. Krenuo sam da instaliram iznova, preko stare verzije jer sam je u svakom slucaju unistio, tako da update nije imao smisla. Ali avaj, kada izaberem install krene da se seta ono narandzasto levo-desno i onda krene da lista errore block cannot be read... Narezao sam na dva CD-a, ista stvar. Verujem da je do ISO fajla koji sam skinuo, ali cisto da proverim, mozda je nesto drugo u pitanju.

lako mozes proveriti da li je ISO u redu (md5checksum ili kada se boot-uje imas integrity check)...
napisao si "preko" stare verzije - znaci format pa umesto toga ili upgrade? ako je upgrade onda moras da instaliras sve postojece update pakete za prethodnu verziju (moras = preporuka sa ubuntu.com)

btw. ja skidam sada... uradicu upgrade, ali ne odmah... u slucaju da nesto ne radi a treba mi funkcionalalan komp... znaci cim budem imao malo vremena...
btw2. naravno da http puca... ko zna koliko ljudi pokusava da skine odmah, za ovakve situacije torrent je prava stvar ;) i da... nemojte da pokusavate upgrade sa neta ba nedelju dana posle nove verzije... moze da bude mnogo sporo...

Poslednja izmena:
Kada preko synaptic-a skinem FF3 (jer silne meni potrebne extenzije na njemu ne rade) i stavim FF2 nijedna i slovima ( 0 ) extenzija ne moze da se doda u FF2.

Ko koristi Compiz/Fusion neka zna da Emerald nema tab da povuce teme sa repositorijuma!!!

Malo gorak ukus u ustima, a bas sam cekao ovo izdanje...

lako mozes proveriti da li je ISO u redu (md5checksum ili kada se boot-uje imas integrity check)...
napisao si "preko" stare verzije - znaci format pa umesto toga ili upgrade? ako je upgrade onda moras da instaliras sve postojece update pakete za prethodnu verziju (moras = preporuka sa ubuntu.com)

btw. ja skidam sada... uradicu upgrade, ali ne odmah... u slucaju da nesto ne radi a treba mi funkcionalalan komp... znaci cim budem imao malo vremena...
btw2. naravno da http puca... ko zna koliko ljudi pokusava da skine odmah, za ovakve situacije torrent je prava stvar ;) i da... nemojte da pokusavate upgrade sa neta ba nedelju dana posle nove verzije... moze da bude mnogo sporo...

Sa formatom :).

Dans cu da ga probam pod VmWare-om, kmao i Windows 2008server.

E ljudi, ovde nesto debelo nije ok. Skinuo sam nov ISO (ovaj put sa torrenta) i isto kao i na starom, kada ga narezem ona provera izbaci 17 errora. Da li je moguce da sam opet zapatio isti pokvareni ISO :). Kada izaberem start ili install vrti i onda krene da lista opet...
Help! :)

ja sam skinuo i md5checksum je ok... nisam jos probao.. ali ako ti vec kaze da ima gresaka onda je u tome problem... sad da li do fajla (dok sam bio na wifi-ju desavalo mi se cesto...) ili do diskova ili do rezaca moraces sam da otkrijes :)

proveri prvo md5sum (howTo).
md5sume za ubuntu 8.04:
Kod:
7d0ac92c56361949d099dd9337c975e7 *ubuntu-8.04-alternate-amd64.iso
166991d61e7c79a452b604f0d25d07f9 *ubuntu-8.04-alternate-i386.iso
fc43f665ba51c4be0d95c011aefef45d *ubuntu-8.04-desktop-amd64.iso
8895167a794c5d8dedcc312fc62f1f1f *ubuntu-8.04-desktop-i386.iso
8a73cf85b04f37d5d91fb436525ea395 *ubuntu-8.04-server-amd64.iso
c3162b21757746c64a0a22cdd060b164 *ubuntu-8.04-server-i386.iso

Pokazuje da su isti. Rezac je prilicno nov, u njega zaista ne sumnjam. Menjao sam i proizvodjaca diska. Pokusacu sa tudjim CD-om.

Da li je neko probao da ga instalira kao program u Windowsu? Nemam viska particija, pa mogu samo tako da probam. Vidim da se i u tom slucaju menja bootloader, a posto trenutno imam triple-boot, ne bih da mi nesto zezne :)

Ja sam instalirao na laptop preko WUBI. Instalacija protekla glatko, nije mi napravio novu particiju, kada prodje BIOS pojavi se meni da biram OS. E sad, nisam imao multiboot pre ovoga tako da ne znam da li bi ti nesto zeznuo :) Ali eto za ostale da znaju - WUBI radi stvarno dobro. Chak mi se laptop vraca iz hibernacije direktno u Windows - bez problema.

Eeeeeee, sta li su peglali, kad nisu ispeglali :p.
Posto imam 2 mrezne karte i laptop pored desktop-a hteo sam da odradim jednostavno rutiranje saobracaja preko druge mrezne karte. Podesio sam DNS, DHCP, dodelio karti adresu iz privatnog opsega, naravno restart posle svega i PRC :D
Posle tog prostog zahvata koji je funkcionisao na 7.10 verziji dosao sam do toga da mi sistem ne vidi nijednu mreznu kartu lol. Device is missing :D. Stvarno dobro, nema shta. Kud cu sta cu, najlakse mi da odradim reinstal, ne traje dugo. E to je bilo veselo. Posle toga nema NTLDR file-a a nema ni particije Ubuntu-ove. Prava poslastica. Krenem da opravim win, i kad vidim ubuntu particija puna, nije nista ni iskopirao, a sedeo sam i gledao kako radi. ShUbuntu sucks :p

Poslednja izmena:
Instalirao sam 8.04 server, bez problema odradio software-ski RAID, pravilno instalirao Grub, prepoznao gigabit lan, od modula mu dao Bind i open SSH server. Nakon toga instalirao Webmin, podesio Bind i instalirao Zimbra mail server ( morala je da se edituje jedna od instalacionih skripti). Za sada sve radi kao sat. ;)
Good job guys. :)

Imam jedno pitanje, mozda je za vecinu vas smesno , ali se prvi put susrecem sa linux-om (ubuntu 8.04). Pitanje glasi, kako da mi se oni mali flash video kojih ima na vecini sajtova , pojave
automatski a da nemoram da kliknem svaki put na njega da bih ga video.

Eto toliko, hvala unapred

Ja sam instalirao na laptop preko WUBI.

jel moze neko da mi kaze, posto sam sad prvi put cuo za WUBI, pa me zainteresovao, jel mogu sa verzijom 8.04, da instaliram ubuntu 7.10, posto njega imam, da ne skidam sad ovu novu verziju???

hvala unapred

...

Ja sam narucio da mi stigne... :d

Kazu za 4 do 6 nedelja... :D

Sta cu kada je FREE... :banana:

Ima 7.10 probao live upgrade, svaki puta odradi ali 90% programa ne radi, prijavljuje pucanje programa. Probao i upgrade sa DVD isto napravi s*anje, sta je tu sklepano nije mi uopste jasno. Vratio sam se na 7.10 i sve radi kako treba:D

jel moze neko da mi kaze, posto sam sad prvi put cuo za WUBI, pa me zainteresovao, jel mogu sa verzijom 8.04, da instaliram ubuntu 7.10, posto njega imam, da ne skidam sad ovu novu verziju???

hvala unapred

Pa nemam pojma... Ja se nesto ne secam da sa video biranje koju verziju hocu da instaliram, valjda sam skinuo installer za 8.04 i to je to :)

ok, taj deo sam prosao, tj skinuo sam i Ubuntu 8.04, ali sad ne mogu na njemu da namestim modem (Sagem Fast 800) sto je za sad najveci problem, trazio sam po netu, ali bezuspesno

i imam problem sa slikom, po defaultu mi postavi rezoluciju na 1600*1200 i osvezavanje od 60 Hz, i kad hocu da promenim, stavim 1280*1024, promeni je, ali onda mi pojedini delovi ekrana budu zeleni, npr, ona ptica na desktopu je po sve zelena, i tako, svud po desktopu, dal treba da skidam drajvere za graficku, ako je tako, to je opet vezano za prvi problem :)

Nazad
Vrh Dno