Šta je novo?

Ubuntu 18.04 usb boot problem

nidzakv

Slavan
Učlanjen(a)
19.06.2012
Poena
475
Moja oprema  
Laptop
Legion 5 pro
Mobilni telefon
S21 Ultra
Steam
esknikola
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav, imam cudan problem, na novom racunaru krenem da bootujem Ubuntu 18.04. LTS sa usb flesa, i stignem do menija gde pita
*Try..
*Install Ubuntu..

Izaberem install i samo mi izbaci crn ekran sa onim crvenim tintom-om, kao da krene ali nema slike.. Veoma iritirajuce..

Zna li neko sta moze da bude?

Citao sam po netu da uglavnom problem imaju noviji racunari i problem uglavnom bude drajver za grafiku. 14.04, 18.10, 22, sve ostale verzije rade bez problema..

Celeron g9505, integrusa, 8gb rama, ssd...

Hvala unapred.

Ne.. Nece ni ono Check disk for errors, kako bese zadnja opcija..Uvek isto, crn ekran i tu stane..

Rade sve verzije osim 18.04. Mora bas ta zbog nekog softvera koji se naknadno instalira...

stisni "e" na "try" i kad ti da editor, pre quiet upiši nomodeset. onda ctrl-x ili f10 za boot,

Probao sam nesto slicno, ali ne tim redosledom. Hvala, videcu sutra.

Rade sve verzije osim 18.04. Mora bas ta zbog nekog softvera koji se naknadno instalira...
Sve što radi na Ubuntu 18.04 mora da radi na bilo kom drugom distrou bez obzira na verziju. Eksplicitno Ići na 18.04 samo zato što u njemu neki program radi je pogrešan pristup rešavanju problema.

Koji je program u pitanju i da li imaš logove?

Ne znam kako se tacno zove, ali traze zbog nekih licenci bas tu verziju. Velika je firma i imaju puno racunara i naravno debelo placaju tu podrsku koja trazi 18.04..

@nidzakv A koja ti je to verzija? Čista 18.04 ili poslednja 18.04.6? Očigledno problem sa drajverima za tu kantu od kompjutera, ako tako može da se nazove.

Ako je čista probaj poslednju 18.04.6, .možda su ispravili taj bug.

18.4.1 i 18.4.4 sam probao. Sad cu 06 da probam..

Ne znam kako se tacno zove, ali traze zbog nekih licenci bas tu verziju. Velika je firma i imaju puno racunara i naravno debelo placaju tu podrsku koja trazi 18.04..
Saznaj kako se zove, i daj logove da vidimo zašto neće da radi. Vraćati se na matoru specifičnu verziju uopšte nije rešenje problema. To što sada radiš je totalni amaterizam kojem nema mesta u velikim ozbiljnim firmama.

Saznaj kako se zove, i daj logove da vidimo zašto neće da radi. Vraćati se na matoru specifičnu verziju uopšte nije rešenje problema. To što sada radiš je totalni amaterizam kojem nema mesta u velikim ozbiljnim firmama.
Ne znam zasto je amaterizam sa moje strane.. Nije ni bitno. Podigao sam pomocu nomodeset opcije. Posle instalacije u terminalu napravio da nomodeset bude permanent i sve sljaka ok.. Verzija je 18.04.6.

Hvala na pomoci svima.

To što si ti sada uradio je obična budževina koja nigde u normalnom svetu nebi bila prihvaćena kao rešenje. Solution by distro obscurity.

A sta bi po tebi bilo adekvatno resenje, aj da idemo malo u off? Na racunaru mora da bude 18.04, tako su trazili i placaju da im na racunaru bude bas 18.04, iz njihovih meni apsolutno nebitnih razloga.
@alex303

nomodeset je prebacio mesa na softverski render (llvmpipe), pretpostavljam da je taj celeron previše mlad za taj kernel. pa ako ti ne treba brz GUI, video plejbek i slično, eto.

ako hoćeš responzivniji dextop, imaš opciju a) zabodeš neku najprostiju grafiku tipa 1000 dinara, ili b) da ubudžiš neki moderniji kernel koji podržava tvoju grafiku. opcija c) (metni svežiji OS) nije u postavci problema.

PC se koristi za kasu, bitno je samo da radi.

A sta bi po tebi bilo adekvatno resenje, aj da idemo malo u off?
Nije off. Bez obzira što ti sve radi, ti problem nisi rešio. To što si ti uradio je najobičnija budževina. U najboljem slučaju to što si uradio može da bude privremeno rešenje dok se problem zapravo ne reši. Ako ti sebe ne smatraš amaterom, i smatraš da si profesionalan, prvo što treba da uradiš je da instaliraš poslednju verziju Ubuntu-a koja radi. A pošto si rekao da je u pitanju velika firma i da se daje mnogo para, ti kao profesionalac treba da kontaktiraš tim koji je zadužen za taj software stack i da zajedno radite na tome da se napravi fix koji će raditi sa poslednjom verzijom Ubuntu-a. Ako je dev team gomila amatera, nemoj se ti kao profesionalac spuštati na njihov nivo. Pogotovo ako se sve debelo plaća kao što si i sam rekao. Šta vi zapravo plaćate ako ste osuđeni na 18.04? Još vam samo fali Windows 7 na kasama i onda ste u fullu.
Na racunaru mora da bude 18.04, tako su trazili i placaju da im na racunaru bude bas 18.04,
Ne mora. To što oni kažu da mora je čista lenjost i neprofesionalizam sa njihove strane. A ti se sa ovim tvojim "rešenjem" bukvalno spuštaš na njihov nivo. Njima je lakše da tamo nekom momku kažu da se drži 18.04 verzije jer u njoj sve radi, nego da ceo tim zasuče rukave i zapravo reši problem i napravi da isto tako sve radi sa 22.04.
iz njihovih meni apsolutno nebitnih razloga.
@alex303
Kako misliš nebitnih? Pa tebi kao profesionalcu treba da bude u interesu da sve bude latest & greatest verzija i da sve radi out of the box. Firma je neprofesionalna i tim koji plaćate je neprofesionalan. A ti ako si ti zadovoljan načinom na koji si "rešio problem" se ne razlikuješ mnogo od njih.

Nisi napisao koji je program/paket u pitanju?
Nisi napisao kakva je greška u 22.04?
Šta te konkretno sprečava da instaliraš 22.04?
Šta to ima 18.04 što nema 22.04?

Sve se slazem, ali ja sam posrednik izmedju dve firme. Jedna koja odrzava sw na 18.04 i druga koja ga koristi. Zato mi nije ni bitno da im dizem svest..

Postoje slučajevi kada je ok koristiti (toliko) star OS. On zapravo i ima podršku do aprila sledeće godine i ESM do 2028. Ali u takvim situacijama OS ide zajedno sa hardverom, testira se, sertifikuje i sve to pakuje neki OEM, a ne na najjeftiniju kantu iz lokalne radnje, gde je jedini parametar za izbor hardvera cena.

U teoriji da,u praksi se koristi ISO koji ti ERP/MLP firma da i ti to pustis i to je to. U praksi se sve svodi na neke budzevine, krpljene kernele i slicno, pogotovo ko koristi touch kase, bizerba vage i slicno.

Vrh Dno