Šta je novo?

Ubuntu 10.10 i wireless problem ?

Levčanin

Cenjen
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poena
169
Drug mi doneo njegov mali netbook intel atom Compaq Mini na kome je instalirao najnoviji ubuntu i ostavio ga kod mene da mu namestim sve ostalo. Ja se prvi put susrecem sa ovim sistemom i uspeo sam da ga konektujem na moj ethernetLAN i prikljucim internet i evo radi net.
Nikako ne mogu da mu ukljucim wireless tj da vidi mreze okolo. Updatovao sam linux i za wireles mi izgleda nudi 2 drivera , ne znam koji da instaliram za ovaj maleni netbook :

broadcom wireless driver B43 ili broadcom wireless STA koji ide?

takodje sta jos treba da instaliram od drivera vidim da mi ne nudi nista vise u aditional drivers jel treba nesto da jurim po netu i gde ( cam , mic , gpu) ?
hvala i izvinite nisam imao vremena za temeljan search po forumu a ne znam nista o linuxu

Edit.
Uspeo sam stavio sam STA driver i vidi okolne mreže.

Sad se pitam koje još drivere treba staviti na ovaj sistem ovo baš i nije kao windows 7 ?:d

Poslednja izmena:
to sto nudi u "additional drivers" su propertiary drajveri.
ukratko, za neki hardware nema opensource drajvera pa se to resava na taj nacin instalacije drajvera zatvorenog koda.

zadnji put kad sam imao neki laptop sa broadcom wifi, radio je jedino taj B43 drajver, a nisam imao vremena da detaljnije vidim u cemu je razlika izmedju ta dva drajvera.

sto se tice GPU, verovatno je Intel grafika, i ne moras nista dodatno da instaliras, verovatno je i za cam, mic ista prica (mozes da instaliras Skype pa isprobas),

Poslednja izmena:
Da, hvala druže, nešto sam čačkao po netu u međuvremenu i video da ljudi hvale ove STA drivere kao da su bolji ako rade , pa sam njega stavio. Nije loša veza mislim, ako mu ne valja neka menja sam, od mene mu dosta.

Nego gledam sam ovaj Ubuntu pa se i meni sviđa :D stavio bi i meni na desk mašinu ali u dual boot sa windows 7. Vidim da treba da se instalira neki program wubi , uputite me na neki deo u forumu ili link gde bi mogao da vidim kako to da uradim sam, kako i šta da stavim da imam dual boot na c particiji ( ona je 100 Gb jel to dovoljno za oba sistema) i jel to lepo radi sa 7icom, pa ći posle nekako sam da se snalazim za moju mašinu sa driverima, doduše vidim da je i on ljubazan kao 7ica pa sam skida šta treba .

Ne treba nikakav program wubi, wubi je instalacija Ubuntu u sam windows. Ti treba da narezes instalacio .iso, odvojis prostor na disku, dignes masinu sa tog CD i uradis instalaciju.
Vise o tome imas na http://www.ubuntu-rs.org/forum/

ma ok je to narode hvala vam puno što se trudite , meni je samo frka kako da isparticionišem hard disk a da ne izgubim podatke i instaliram pravilno dual boot...

imam hard disk od od 500 Gb.
C= 100 Gb
D= 400 Gb
Na C je Win7x64 sa aplikacijama i programima a na D je multimedia kompletna i dokumenta.

Ja bi sve to da mi ostane netaknuto i na C i na D i ne bi da se zezam , ne znam koliko treba ja da odvojim za ubuntu da radi lepo kad mi je na HD već tesno sve je na 90 posto puno , čitao sam upustva za instalaciju ubuntu10.10 i ranijih sistema i samo sam se dodatno zbunio i uplašio a glupo mi da davim ovde sa početničkim pitanjima kad stvarno ima puno toga da se nađe i na forumima i sajtovima ali ipak nisam našao ovu varijantu koja je meni potrebna pa me strah za moje podatke.

U principu meni je 7ica super sistem i sumnjam kako bi mogao sve to da ostvarim u Ubuntu ili Mint jer sam non stop online , torrent ide dl na C ,gledam TV na kartici slušam muziku u foobar gledam filmove sa D particije... nema leba to da radi na Linux ili može ?
Ja sam želeo samo da vidim kako radi taj sistem i da se malo ubacim u fazon jer vidim da je dosta ljudi prešlo na njega i ima dual boot sa windowsom a ja pojma nemam šta je to sve i kako izgleda podrška za video , audio, fleš i sve što treba na windowsu da radi pa sad za Linux da isto tako lepo radi, sve mi je to novo tek pre par dana sam video prvi put linux...

Skidam torrente u /home/neky/Downloads, muziku slušam u deadbeefu iz /home/neky/Muzika , non stop sam online i visim u Chromiumu, a mejlove čitam kroz Thunderbird.

Jel može to Windows? :) Nemam TV karticu da isprobam, ali su velike šanse da i ona radi.

Ako misliš da li iz Ubuntua/Minta možeš da gledaš filmove sa postojeće NTFS (tvoje D) particije - možeš. Isto tako možeš sve ostale podatke da koristiš bez problema.

Odvoj deset ili više GB na disku, ubaci Ubuntu CD, pokreni Install. Kada krene pokaži mu taj prazan prostor i tu će se instalirati, neće ti dirati ostale particije. Na jednom prozoru će te pitati da li želiš da uključi podršku za mp3, kodeke i ostalu multimediju. To čekiraj i posle par minuta čeka te instaliran sistem sa svim glavnim programima. Postaviće ti DualBoot sa Win7, na startu biraš koji hoćeš sistem.

Nazad
Vrh Dno