Šta je novo?

Ubuntu 10.04 LTS - Zvanična diskusija

Za kompajliranje kernela postoji sticky u ovoj sobi. >>klik<<

Instaliraj XFCE pa probaj njega umesto gnome-a.
Od sličnih lakših desktop okruzenja probaj i Icewm, Fluxbox, Blackbox.
Probaj da svako od njih podesiš kako ti odgovara pa koji ti se više svidi izaberi.
Na deviantart-u postoji brdo tema za navedena okruženja pa daj mašti na volju.

meni je kernel 21... stim da sam ja imao rc pa sam radio upgradeove...
danas mi se pojavio 22 u update-u (i tona drugih paketa) i ja ga pustio da se updatuje, medjutim nije uspeo -- za grub i za kernel mi je prijavio da nije uspeo da se updatuje i trazio da posaljem report... stisao sam send report, restartovao masinu (jer je i to trazio) ali opet isto |(

sad merkam onaj kubuntu, pa se dvoumim hocu necu |)) taman sam sve onako lepo podesio...

setio sam se da sam nesto cackao grub, pa ga je to zeznulo...
ubuntu ima bug da mu boot splash zaruzni kad se instaliraju driveri za GK, pa mi je workaround za to zeznuo grub... sad sam ga "opravio" i lepo radi i update je prosao...

setio sam se da sam nesto cackao grub, pa ga je to zeznulo...
ubuntu ima bug da mu boot splash zaruzni kad se instaliraju driveri za GK, pa mi je workaround za to zeznuo grub... sad sam ga "opravio" i lepo radi i update je prosao...

Ja ni nemam boot splash :)

Ja ga imam, ali se tako kasno startuje da ne stoji na ekranu duže od sekund, sasvim beskorisna stvar.

Apdejtovao sam i ja sistem sinoć, bilo mi čudno da mi toliko dugo ne nudi ni jedan apdejt, pa odem ručno da proverim, kad ono 50-tak apdejta čeka. Videću da li je ovo izolovani incident ili notifikacija ima neki problem. Inače osim sitnih grafičkih gličeva ponekad, do sada nisam naišao ni na jedan problem sa 10.04.

Meni i dalje ne radi upgrade sa 9.10 na 10.04, izbacuje grešku. Iz update manager-a može da se pokrene upgrade ali staje na drugom koraku. Skinuo sam i alternate iso (sudo mount -o loop ubuntu-10.04-alternate-amd64.iso /media/cdrom0) u nadi da će to možda proći ako su serveri prebukirani međutim isto se dešava. Od danas mi se u update manager-u pojavila nova stavka Proposed update: "update-manager GNOME application that manages apt updates ... 765Kb" koja je ghost-ovana i ne mogu da je instaliram pa i neznam da li će to možda rešiti problem oko upgrade-a. Čitao sam nešto po net-u da su ljudi imali problem sa driverima za grafičke pa je upgrade prolazio bez proprietary driver-a. Ja sam probao sve što mi je palo na pamet ali i dalje upgrade neće da prođe.

Greške koje mi se pojavljuju:

1. korak - PREPARING TO UPGRADE: Third party sources disabled (Some third party entries in your sources.list were disabled. You can re-enable them after the upgrade with the 'software-properties' tool or your package manager.) - ovaj korak prolazi jako brzo dok 2. korak traje nekoliko minuta i onda izlazi greška
2. korak - SETTING NEW SOFTWARE CHANNELS (Calculating the changes) - Could not calculate the upgrade

An unresolvable problem occurred while calculating the upgrade:
E:Unable to correct problems, you have held broken packages.

This can be caused by:
* Upgrading to a pre-release version of Ubuntu
* Running the current pre-release version of Ubuntu
* Unofficial software packages not provided by Ubuntu

If none of this applies, then please report this bug against the 'update-manager' package and include the files in /var/log/dist-upgrade/ in the bug report.

Ono što sam ja uspeo da nađem je da je registrovan neki bug na ubuntu forumu koji se baš ovako ponaša ali nema nekog konkretnog rešenja.
Ima li neko neku ideju šta bi moglo da se uradi?

EDIT:
Nisam radio upgrade na pre-release verziju, čekao sam finalnu i cvrc - ne može

Poslednja izmena:
Ukloni ATi proprietary drivere pre upgrade-a, isključi sve dodatne repository-e i za update server izaberi Main server.

Kome se ne svidjaju minimize, maximize i close dugmici pomereni sa desne na levu stranu mogu ih vratiti pomocu upustva na sledecem linku :

Kod:
http://www.howtogeek.com/howto/13535/move-window-buttons-back-to-the-right-in-ubuntu-10.04/

Da li moze neko da potvrdi da i njemu 22 kernel radi brze nego 21???
Imam ga vec neko vreme i cini mi se da su graficke animacije melo "zivlje".

Da li postoji nacin da se linux nekako "Slipstream-uje", bar sto se tice kernela???
Jer mi uvek ide na zivce kad instaliram novi linux pa uradim upgrade, a ono zilion opcija pri bootovanju ili moram da skidam 300Mb update-ova.

@ Taraba - uradio sam sve tako (mada mislim da sam to već jednom probao) i opet neće, iste greške izbacuje :mad:

A zasto ne uradis clean???

@mad_max
Hvala to mi je trebalo :), provericu sutra taman da li radi to sto meni treba.

Poslednja izmena:
Da li moze neko da potvrdi da i njemu 22 kernel radi brze nego 21???
Imam ga vec neko vreme i cini mi se da su graficke animacije melo "zivlje".

Kod mene sve isto.

Da li postoji nacin da se linux nekako "Slipstream-uje", bar sto se tice kernela???
Jer mi uvek ide na zivce kad instaliram novi linux pa uradim upgrade, a ono zilion opcija pri bootovanju ili moram da skidam 300Mb update-ova.

Canonical s vremena na vreme za LTS verzije izbaci verziju sa uključenim dodatnim apdejtima, recimo za Lucid Linx prva takva verzija će imati oznaku 10.04.1, pa sledeća 10.04.2, itd.

Što se tiče novih kernela koji ti zatrpavaju grub meni, vrlo lako možeš deinstalirati stare kernele koji ti više ne trebaju. Najbolje je ipak da držiš bar dva različita kernela na sistemu, ako ti jedan iz nekog razloga pukne, možeš i dalje da butuješ u drugi. Ja kada isprobam novi kernel i uverim se se da sve radi kako treba, deinstaliram treći najstariji po redu. Imaš uputstva za to na netu, nije ništa komplikovano, samo se ukloni par paketa.

Ne znam zasto vam smetaju ti stari kerneli u GRUB-u.
Kao sto rece morbius, nije lose za svaki slucaj imati barem jedan stari
sa kojim sve provereno radi. Ja ih ostavljam posto skoro svaku novu
verziju instaliram od nule (kazem skoro svaku posto neke preskocim, a
inace nikad ne radim update). Instalacija od nule je toliko jednostavna
pogotovo ako je sistem particionisan tako da svi konfiguracioni fajlovi i
home folder imaju svoje particije i ostaju netaknuti prilikom nove
instalacije.

Pa i ne smetaju nesto posebno samo deluje jako neuredno :D, a i mislim da bi "safe mode" verzija kernel-a trebala da digne sistem za oporavak.

Poenta je u tome da necu svaki put kada ga instaliram ponovo sve da skidam od nule ili budzim.

Poslednja izmena:
Kernel sklonis koji ti smeta iz Sinaptica ,a posle toga sudo update-grub koliko se secam

Probao sam i izbacuje mi neke greske, najverovatnije je nesto do mog komp-a, probacu jos nesto pa javljam utiske ako nekog interesuje.

Mada je ovaj zadnji po opisu jako dobar ako mi celu instalaiju linux-a spakuje na jedan cd.

Vrh Dno