Šta je novo?

Ubrzanje Q9550

dejan2006

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2007
Poena
319
Koristim Intel Core 2 Quad Q9550 .
Zanima me vase misljenje kada bih ga malo overklokovao , ne nesto preterano tek toliko a bude brze ali i da bude opet stabilno ,
koliko bi mi to zaista donelo pobiljsanja u nekom svakodnevnom koriscenju racunara i da li bi ta poboljsanja bila zaista vidna .

hvala

Koju plocu imas? X48 sa DDR3 ?
Napajanje? Cooler?
Taj cpu ide do 4ghz uz dobru plocu i hladjenje.

Poslednja izmena:
Koju plocu imas? X48 sa DDR3 ?
Napajanje? Cooler?
Taj cpu ide do 4ghz uz dobru plocu i hladjenje.

Znam da je ploca GB eXtreme , a koja je ne znam napamet
Da , imam DDR 3 na 1333 MHz
Za napajanje i cooler isto ne znam napamet dok ne zavirim u kuciste .

Dobro to da moze da ide i do 4 GHz to mi je jasno , ali koliko cu ja zaista osetiti razliku izmedju sadasnjih 2,83 i tih 4 ili 3,5 GHz , nebitno
Mene zanima kolika je zapravo razlika i da li je ona vidna u svakodnevnom radu na PC-u ?

Poslednja izmena:
a sta radis sa tim quadom?

posto ne znas ni koju plocu imas, ni koje napajanje, najbolje da ne overklokujes. prvo prelistaj forum, i ostale sajtove, malo se edukuj pa onda kreni sa overklokom.

Moram reci da pripazis ako si na box cooleru nemoj puno overklokovati ali prvo se dobro edukuj pa onda kreni sa klokovanjem.

Edukacija ^^ E bas ste mu sve rekli xD Vidi da bi proverio sta imas od komponenata vaznih za OC skini program CPU-Z. Doticni program ce ti pokazati koju maticnu plocu koristis, v-core vid, reviziju proca i samog cipseta ;) kada to otkrijes, javi nam ovde detalje, za ostalo ne brini ;)

evo nekoliko slika

meni nije bila prva ideja da overklokujem , predpostavljam da je to nauka sama za sebe a ja sam iovako laik u svemu ovome , vec da pitam kakva su vasa iskustva u smislu povecanja brzine prilikom svakodnevnog rada na PC .

@ illidan ne radim nista spektakularno . Najobicniji dnevni poslovi na racunaru . Malo vise oficea , mp3 , narezivanja , surfovanja , gledanje filmova . Znaci home user
Eventualno igrice ali zaista retko kada jer nemam previse vremena , a kada krenem da igram zavozam se ...............

Poslednja izmena:
evo nekoliko slika

meni nije bila prva ideja da overklokujem , predpostavljam da je to nauka sama za sebe a ja sam iovako laik u svemu ovome , vec da pitam kakva su vasa iskustva u smislu povecanja brzine prilikom svakodnevnog rada na PC .

@ illidan ne radim nista spektakularno . Najobicniji dnevni poslovi na racunaru . Malo vise oficea , mp3 , narezivanja , surfovanja , gledanje filmova . Znaci home user
Eventualno igrice ali zaista retko kada jer nemam previse vremena , a kada krenem da igram zavozam se ...............

ako radis samo onda si zestoko bacio pare na komp ;)
Nemas potrebe nista overklokovati zato sto to radi i komp 10x slabiji od tvog :wave: :)

@ d0minat0r
Pa da , komp me je izasao oko 1.400 € :wave:
Po tebi sam trebao znaci da kupim neki losiji kompjuter i da od babe pravim devojku :) . Hvala ti na savetu

Poslednja izmena:
pa ako ti taj racunar od 1400€ (koje su danas jako velike pare) odradjuje neki posao da se isplati onda ok, ako ti sluzi samo za mp3, office, surf i igranje onda si mogao da uzmes i neki jeftiniji.

recimo ddr3 memorija na c2q je bacanje para, kada ddr2 odlicno vrsi posao

takodje quad je ipak ozbiljniji procesor, lepo je to kada ti neko dodje kuci i vidi je imas quad... ali to ipak sluzi da odradjuje neki posao i da isplati vremenom ulozeno u njega.

za igranje si mogao neki dual core recimo e8400 i neku jacu grafciku recimo gtx260 i taman bi bio na istome, plus umesto tih 6GB ddr3 4GB nekih ddr2, kada se omasovi ddr3 ta tvoja memorija ce biti jedna od sporijih, a sigurno je sada nisi malo platio.

e sad, ne znam koliko imas godina i da li si zaposlen kao i da li si kupio racunar od svojih para (zaradjenih sopstvenim radom) ili su ti ga kupili mama i tata. mada to me i ne interesuje.

Poslednja izmena:
Rofl, uplasiste coveka :) Ma ako si dao pare za takvu konfu, nikad se ne zna sta nosi dan a sta noc :) Ko zna, mozda zgotivis PS i tu svakako kolicina i memorijski protok deluju na performanse :) Naravno, mozda i zavolis OC, a sa takvom konfiguracijom mozes i na vazduu da uzmes koji poen, ili stavise za svoju dusu :)

Zaboga ljudi sto napadoste coveka njegova stvar je sta ce da kupuje.

@ d0minat0r
Pa da , komp me je izasao oko 1.400 € :wave:
Po tebi sam trebao znaci da kupim neki losiji kompjuter i da od babe pravim devojku :) . Hvala ti na savetu

Zaboga ljudi sto napadoste coveka njegova stvar je sta ce da kupuje.

@dejan nisam mislio na to nego komp od 500e bi ti to zavrsio posao isto kao i ovaj znaci to ti je od prili kupis ferari a sa njim se vozis samo po dvoristu tako nesto od prilike nisam ja mislio da kupi zastavu 101 pa da lepi po njoj DEKI tunning :D:D
e sad ako hoces da pocens da se bavis OC to je nesto drugo ulazis na velika vrata sa takvom maisno ali ti si pitao sta bi dobio pa sam ti lepo rekao :) ;)
@najj
niko ga nije napao lepo sam u odgovorio na pitanje "sta bi dobio"

Koristim Intel Core 2 Quad Q9550 .
Zanima me vase misljenje kada bih ga malo overklokovao , ne nesto preterano tek toliko a bude brze ali i da bude opet stabilno ,
koliko bi mi to zaista donelo pobiljsanja u nekom svakodnevnom koriscenju racunara i da li bi ta poboljsanja bila zaista vidna .

hvala
Pa neznam cemu oc kad vidim u postu da se slabo i igras i da komp koristis osrednje a verujem da ti sve ostale aplikacije rade ok.Ako bas osetis neki los fps u nekoj voljenoj igri sto da ne.Konfa ti je extra osim sto si bacio pare na ddr3 memoriju(plocu) a razlika u performansama je minimalna i ne bi je osetio i da si uzeo ddr2 taman si mogao za razliku u parama da se otvoris za bolju graficku nekako mi na toj konfi 9800gt deluje staro:D

Poslednja izmena:
Ipak ima i neke koristi od skupog racunara, ako mu padne na pamet nesto zahtevnije moci ce.

Ako koristis racunar kao sto si naveo, overklokovanjem mozes da ocekujes samo sledece:
Vece temperature procesora.
Vecu buku (jer ce ventilator morati brze da se okrece da ohladi taj procesor).
Vecu potrosnju struje.
Potencijalno nestabilan rad.

Muzika, filmovi i surf ce ti raditi apsolutno identicno kao i sad, tj nece nista bolje (isto kao i da si kupio za 500e manji racunar).

Dakle moj ti je savet, nemoj da se zezas overklokom.

e sad, ne znam koliko imas godina i da li si zaposlen kao i da li si kupio racunar od svojih para (zaradjenih sopstvenim radom) ili su ti ga kupili mama i tata. mada to me i ne interesuje.

:type: Imam 37 godina , zivim odvojeno od roditelja nekih 20 godina , zaposlen sam u firmi koja se bavi kupovinom - adaptacijom - prodajom stanova , zaradjujem prilicno !
Mama mi je domacica celoga zivota a tata penzioner zadnjih 10 godina . Radim po 10 sati dnevno , 6 dana u nedelji . I veruj mi da bih rado opet trosio sate na igrice kao pre 15 ili 20 godina ,
umesto sto provodim zivot po baustelama , kada me nista drugo nije interesovalo sem toga i po neke devojcice . Makar i na sporijim konfiguracijama . Ali , zivot ne bira i ne pita mnogo .
Kompjutere volim , i dalje sam zaljubljen u njih , jos od commodore-a 64 iako nismo nikada imali para da ga kupimo ( mi : tata , mama i ja , iako sam bio uvek dobar ucenik ) .
Gledam da na svakih 4 do 5 godina sebi uzmem novu zver . I nije mi zato zao da danas potrosim pare na svoje prohteve i bubice , kompenzujuci tako sve ono sto nisam davno imao .
Sve svoje kupujem od novca zaradjenog tesko . I vec dugo od roditelja dobijam samo iskren zagrljaj i po neki poljubac :) i sve cesce njihove racune . Ali neka samo oni meni jos pozive .
Mamin nedeljni rucak je i dalje najbolji iako se hranim uglavnom van kuce ostalim danima .
Imam cak ideju i za sledecu konfiguraciju 2012 . Jos ozbiljniju zver . I verovatno i skuplju .
Mozda je malo arogantno sto ti ovako odgovaram , ali nije mi to namera . Zelim samo da budem iskren .

Poenta pitanja je bila sta bih zaista dobio , a ne da li je moj postupak isplati ili logican ili sta god vec . Svestan sam da su racunari sve snazniji i da ce biti jos bolji vremenom .
Kolika snaga je kome koliko potrebna je vise stvar licnog izbora . Ali u svima nama , verujem , postoji glad za malo vise . Tako sam i ja pozeleo da osetim to kako PC radi na
5 ili mozda 6 GHz kada sam postovao . Svakako , nije mi namera da se jos uvek bavom overklokovanjem posto sam amater .

isto kao i ovaj znaci to ti je od prili kupis ferari a sa njim se vozis samo po dvoristu

Veruj mi da bih rado kupio ferarija makar mi on vecinu vremena samo stajao u dvoristu :) . Iskreno , i oni koji ga zaista i imaju i njima on vise vremena stoji u dvoristu
Sam pogled na njega bi mi davao puno osmeha :)
I taj ferari mora da vozi sporije kada je ogranicenje 130 , ali to onima koji imaju za njega ne smeta da ga sebi kupe .

Hvala svima koji su mi odgovorili
Posebno @ __zevs__

@dejan2006 ako te bas zanima overklokovanje onda lepo citaj po raznim domacim i stranim sajtovima dok nenaucis.
Jednostavno je najbolje da sam svatis kako se to radi nego da stalno molis da ti neko pomogne.

:type: Imam 37 godina , zivim odvojeno od roditelja nekih 20 godina , zaposlen sam u firmi koja se bavi kupovinom - adaptacijom - prodajom stanova , zaradjujem prilicno !
Mama mi je domacica celoga zivota a tata penzioner zadnjih 10 godina . Radim po 10 sati dnevno , 6 dana u nedelji . I veruj mi da bih rado opet trosio sate na igrice kao pre 15 ili 20 godina ,
umesto sto provodim zivot po baustelama , kada me nista drugo nije interesovalo sem toga i po neke devojcice . Makar i na sporijim konfiguracijama . Ali , zivot ne bira i ne pita mnogo .
Kompjutere volim , i dalje sam zaljubljen u njih , jos od commodore-a 64 iako nismo nikada imali para da ga kupimo ( mi : tata , mama i ja , iako sam bio uvek dobar ucenik ) .
Gledam da na svakih 4 do 5 godina sebi uzmem novu zver . I nije mi zato zao da danas potrosim pare na svoje prohteve i bubice , kompenzujuci tako sve ono sto nisam davno imao .
Sve svoje kupujem od novca zaradjenog tesko . I vec dugo od roditelja dobijam samo iskren zagrljaj i po neki poljubac :) i sve cesce njihove racune . Ali neka samo oni meni jos pozive .
Mamin nedeljni rucak je i dalje najbolji iako se hranim uglavnom van kuce ostalim danima .
Imam cak ideju i za sledecu konfiguraciju 2012 . Jos ozbiljniju zver . I verovatno i skuplju .
Mozda je malo arogantno sto ti ovako odgovaram , ali nije mi to namera . Zelim samo da budem iskren .

Poenta pitanja je bila sta bih zaista dobio , a ne da li je moj postupak isplati ili logican ili sta god vec . Svestan sam da su racunari sve snazniji i da ce biti jos bolji vremenom .
Kolika snaga je kome koliko potrebna je vise stvar licnog izbora . Ali u svima nama , verujem , postoji glad za malo vise . Tako sam i ja pozeleo da osetim to kako PC radi na
5 ili mozda 6 GHz kada sam postovao . Svakako , nije mi namera da se jos uvek bavom overklokovanjem posto sam amater .

Veruj mi da bih rado kupio ferarija makar mi on vecinu vremena samo stajao u dvoristu :) . Iskreno , i oni koji ga zaista i imaju i njima on vise vremena stoji u dvoristu
Sam pogled na njega bi mi davao puno osmeha :)
I taj ferari mora da vozi sporije kada je ogranicenje 130 , ali to onima koji imaju za njega ne smeta da ga sebi kupe .

Hvala svima koji su mi odgovorili
Posebno @ __zevs__
za prvi deo... nije arogantno, cak sta vise odlcan odgovor. raw truth and respekt :)

za drugi deo... ferrari sluzi da odes na stazu i da ga odvrnes, jer to on moze. tako i ovaj quad za every day use tesko da ces osetiti nesto jer je i sam po defaultu za to sto radis maximum speed™ (by Crytek), ali zato kada izadjes na stazu pa ga odvrnes...

ako izvuces 4GHz (8x500 recimo) veruj mi da ces osetiti ako radis nesto sto zahteva quad power

@ __zevs__
Da si mu naj pametniji odgovor.
Samo bih dodao da ako hoces iz racunara da izvuces maksimum to radi kada se za to ukaze relna potreba nakon nekog vremene i ako toliko radis taj posao oko over kloka prepusti nekome ko zna i lepo plati da ti to odradi. Mnogo ces vremena i energije potrositi dok ne dodjes do zadovaoljavajuceg resenja a ni tada verovatno nece sve biti kako trebe u startu ili nakon nekog vrmena. Overklok nije igrarija, ustvari jeste ali trazi vremena i dosta iskustava da bi OC sistem bio stabilan u start i nakon 2-3god a tisi kako vidim ispao iz fazona, tako da nebi gubio zivce i vreme koje nemas najbolje je da poslusas ovaj moj savet.

3.20Ghz
Cpu clock ratio:8x
fine...:0
Cpu host clock control:enabled
Cpu host Freq (mhz):400
Pci Express Freq(Mhz):100mhz
.
.
.
(G)mch freq latch:400
System memory multiplier (spd):2.66D
.
.
.Cpu vcore:1.2000v (sa 1.15626v puko na testu) mozda moze 1.18xxx treba probati.
.
sve ostalo normal
.
Dram voltage:1.9v (kingston ddr2)

Ovo ti je cisto orjentaciono.
Sto se brzine tice ja sam zadovoljan ali nemogu da ocenim
posto sam provalio da mi Prefetch folder nije postojao (razlog razna ubrzavanja sa neta) i danas je uspesno povracen a posle klokovan quad i leti ovo ako mene pitas.

Da ne otvaram novu temu. Imam Q9550 i Vendetta 2 cooler. Juce sam namontirao Vendettu i muci me jedno pitanje. Da li su normalne ove temperature u Idle 46 39 37 33.
Da li je normalno da budu tolike razlike u temperaturama izmedju 4 jezgra??
Dok sam imao Box cooler temp su bile 52 49 46 40

Sasvim je noramalno, optereti procesor LinX-om i videces da temperatura nece preci 60c, bar bi tako trebalo da bude. Ako budes zeleo da se poigras overklokom (sto ti toplo preporucujem:)) vodi racuna da ne predjes maksimalno 75c i da ne ides sa naponom u skladu sa tom temperaturom preko 1.40v, naravno i ostala podesavanja u biosu treba da budu uskladjena da bi se posao uspesno obavio. Sta budes napravio u tim uslovima rada mozes smatrati da je bezbedno za 24/7. Mislim da mozes da ocekujes klok od 4ghz:) 3.8ghz minimum.

Sasvim je noramalno, optereti procesor LinX-om i videces da temperatura nece preci 60c, bar bi tako trebalo da bude. Ako budes zeleo da se poigras overklokom (sto ti toplo preporucujem:)) vodi racuna da ne predjes maksimalno 75c i da ne ides sa naponom u skladu sa tom temperaturom preko 1.40v, naravno i ostala podesavanja u biosu treba da budu uskladjena da bi se posao uspesno obavio. Sta budes napravio u tim uslovima rada mozes smatrati da je bezbedno za 24/7. Mislim da mozes da ocekujes klok od 4ghz:) 3.8ghz minimum.

Pa tetsirao sam CPU Prime95-om i temp je bila oko 60c maximum dok u overclokovanoj varijanti na 3.6mhz je isla do 72c. Ne znam da li je to mnogo posto sam po forumima video dosta manje temp :trust:. Primera radi tip navodi da je svoj klokovani q9550 na 3.6mhz testirao prime95-om i da mu tamp nije otisla preko 55c :trust::trust:

Pa tetsirao sam CPU Prime95-om i temp je bila oko 60c maximum dok u overclokovanoj varijanti na 3.6mhz je isla do 72c. Ne znam da li je to mnogo posto sam po forumima video dosta manje temp :trust:. Primera radi tip navodi da je svoj klokovani q9550 na 3.6mhz testirao prime95-om i da mu tamp nije otisla preko 55c :trust::trust:

Ipak je to malo mnog, 72c za klok od 3.6ghz, tu nesto ne valja, koji napon si setovao za cpu?
Ako ti je kuciste zatvoreno a vidim da u masini imas 4870x2 onda me te temperature ne cude. 4870x2 se previse greje i kada je opterecena (preko 100c) i kada je u 2d rezimu rada, zagreva ambijentalnu temperaturu u kucisu tako da Vendeta 2 ne moze adekvatno da ohladi cpu. Znaci ne vredi ni da ti je kuciste najbolje proverteno, prosto akumulira se toplota u samom kucistu pre ili kasnije. Ja koristim HAF932, sigurno najbolje provetreno kuciste, ali sa 4870x2 prosto nema efekta. Jednostavno overklokovan sisem i 4870x2 ne idu zajedno a da je kuciste zatvoreno.

Poslednja izmena:
Ipak je to malo mnog, 72c za klok od 3.6ghz, tu nesto ne valja, koji napon si setovao za cpu?
Ako ti je kuciste zatvoreno a vidim da u masini imas 4870x2 onda me te temperature ne cude. 4870x2 se previse greje i kada je opterecena (preko 100c) i kada je u 2d rezimu rada, zagreva ambijentalnu temperaturu u kucisu tako da Vendeta 2 ne moze adekvatno da ohladi cpu. Znaci ne vredi ni da ti je kuciste najbolje proverteno, prosto akumulira se toplota u samom kucistu pre ili kasnije. Ja koristim HAF932, sigurno najbolje provetreno kuciste, ali sa 4870x2 prosto nema efekta. Jednostavno overklokovan sisem i 4870x2 ne idu zajedno a da je kuciste zatvoreno.

Napon nije uopste pipan, znaci sve je na default-u sto se toga tice, samo sam podigao FSB, a kuciste mi je uvek otvoreno sto anulira potrebu za ventilatorima koji ubacuju svez vazduh.
Mislim da bi to moglo bolje

Nazad
Vrh Dno