Šta je novo?

Ubitačna gaming mašina do 1200€

• Začetnik teme liliputan_put
  • Datum pokretanja
L

liliputan_put

Guest
Kako rekoh treba da sklopim gaming mašinu. Fond 1200€. Ne treba monitor.
Intel mi je draži ali ne bežim ni od AMD-a! Znači sve mi treba, od procesora, preko grafičke i memorije do DVD rezača i napajanja. Svaka pomoć dobro došla. Nemojte štedeti na komponentama. :type:

P.S. Ne treba mi za overklokovanje niti bilo kakvo budženje. Treba mi da ćuti, radi i rastura u 3d igrama.

Na žalost nas potrošača, trenutna situacija je takva da AMD jednostavno nije konkurentan Intel-u u srednjoj i višoj kategoriji. Jednostavno, nema čime da parira, niti po odnosu cena/performanse, niti po efikasnosti po vatu potrošnje, niti po overklok potencijalu. X4-9850 za 180e je zbrisan sa Q9300, kako na default frekvenciji, a još više nakon overkloka. Da bio bio koliko-toliko konkurentan, X4-9850 bi ili morao da košta oko 140-150e max ili da za 180e bude u 45nm i da se dobro klokuje (tipa 3.2-3.4GHz na vazduhu). Opet, na žalost, to nije slučaj.

A DDR3 je još uvek preskup da bio bio opravdan za bilo koga osim overklokera koji jure benchmark rezultate...

Na žalost nas potrošača, trenutna situacija je takva da AMD jednostavno nije konkurentan Intel-u u srednjoj i višoj kategoriji. Jednostavno, nema čime da parira, niti po odnosu cena/performanse, niti po efikasnosti po vatu potrošnje, niti po overklok potencijalu. X4-9850 za 180e je zbrisan sa Q9300, kako na default frekvenciji, a još više nakon overkloka. Da bio bio koliko-toliko konkurentan, X4-9850 bi ili morao da košta oko 140-150e max ili da za 180e bude u 45nm i da se dobro klokuje (tipa 3.2-3.4GHz na vazduhu). Opet, na žalost, to nije slučaj.

A DDR3 je još uvek preskup da bio bio opravdan za bilo koga osim overklokera koji jure benchmark rezultate...

To je vec korektno objasnjenje :type:

Hhm.
Najmanje što sam želeo je da dođe do neke gužve i prepucavanja, ali dobro. Iz toga sam i saznao najviše informacija koje su mi bile potrebne. ;)

Što se tiče kupovine. Ima se mogućnost i preko ebay-a tako da ako se nešto već pojavilo u prodaji u Evropi, može da se nabavi!

Generalno ako je već frka nabaviti nove 8800gts onda će stvar da zadovolji jedna 9800gtx a ako bude nedovoljno, kroz neko vreme, "ubosti" i drugu. I to je to.
Kod HDD-a mi je bitnija količina memorije nego 1% ubrzanja tokom učitavanja.

Sve u svemu, imam vaša mišljenja, imena komponenti i konstruktivne predloge pa mi neće biti teško da to sklopim kako treba. Još jednom vam se svima zahvaljujem!!

:wave:

..........
P.P.S. Izvinjavam se za editovanje, biću obazriviji, šta da radim prsti su mi prebrzi...

Edit: za "kraj priče" odma sam shvatio da sam ga preterao (u afektu)... nisam imao nameru da provociram, pa sam zato i ispravio...

:happy:.......

Sto se tice editovanja... to je bio praktican savet ali ono "kraj price" me je bas bocnuo...... ali ok, ako nisi imao nameru onda se i ja povlacim tj izvinjavam na ostroj reakciji....:wave:

Sto se tice mog predloga u postu br.16... na kraju kada kazem "evo mog predloga...." nema raptora, zar ne? ;)... a vidim i odgovor @liliputan_put da mu se ipak dopao moj predlog (dobre de.. izuzev prokletog raptora :d )

Ali u svakom slucaju priznacemo jedan drugome da je ova diskusija bila konstruktivna manje upoznatim userima.....

A ti i ja bacamo rukavice i idemo na jedan stoni tenis mec pa da vidimo ko zna vise!!!:D:p hehehe

PS: Pusti ti meni PM ako ti treba Q... a ja cu ti javiti kako stoje stvari, inace bili su oko 250e (oko 20kom je prodato tamo odakle ih mogu uzeti)

@liliputan_put.... i tebe da zakacim :whip: :)

Ako mozes preko ebuy-a.. super mada nemas potrebe, tu ti je CPU, ploca... sve sto ti treba. 9800gtx ti je najbolje resenja uz ovu kombinaciju sa plocom jer kasnije kako si vec rekao, moze jos jedna 9800gtx i tada nece biti bolje gamer mashine od te!!! Memoriju ne moras 4GB jer u igrama neces videti neku razliku, sasvim je ok 2gb, kada padne jos jedna 9800gtx, tad uzmi jos jedan ovaj axeram i to je to.

Elem.. i tebe moram da :smash:

Nije razlika bas samo jedan %.... vec je mnogo veca... (ako govorimo o raptorima VS obicnim), ali ok, slazem se sa M.M. da tebi ne treba raptori ali grdno ces pogresiti ako ne uzmes 2x isti hdd i napravis raid stripe 0 jer su razlike u performansama oko 90% (realnih)!!!! Ponavljam, sve sto gorovim uvek se zasniva na iskustvu. Imam 2x320 gb u stripe 0. Single hdd ima 66mb/s citanje, stripe 0 120mb/s... to su testovi koje sam licno radio jer sam prvo imao samo jedan hdd a kasnije dokupio jos jedan i stavio ih u raid-u. Znaci loading time ti se gotovo na pola skracuje... sto je malko vise od 1%.. zar ne?

:wave:

http://pcberza.co.rs/komponente/

http://itsvet.com/komponente

Korisni sajtovi, ima i cena, moz' misliti, a ima i Striker II pazi ti to..
Upalis lepo calculator, sa start-a, i tapa-tap i eto..

ovo je ubedljivo najbolji komentar u ovom forumu! aj min it! :D

ova pricha bi pila vodu, al da se koriste iste matichne ploche, i da su chipseti identichni.

ja vas ljudi ne razumem - vi kad vidite celu konfiguraciju ispisanu, vi lagano mozete da boldujete samo ime CPU-a i da tvrdite kako je to presudan faktor u izboru cele konfiguracije. da se razumemo - kad kazesh q9300 razbija x9850, ti si automatski predpostavio da neko ima da po komponenti da 45 evra vishe ??? ako cela konfa ima 11-12 komponenti, znachi, ponashate se kao da je opushteno dati 500 evra vishe, jer je to high end, a mi svi zivimo u monte karlu, i ja pikam tenis sa djokovicem izmedju dva posla, radi rekreacije ? ...

saberi ti sve faktore koje donosi kupovina propratne opreme za CPU (matichna , izbor grafike, RAM) i onda reci - nije konkurentan. ako ti mozesh da kazesh - AMD nije konkurentan Intel-u, ja lagano mogu da kazem - samo x38/x48 moze da se meri sa 790FX i 790GX, i to jedva (uz napomenu da ce za manje od mesec stici ploche sa 790GX chipsetom, koje ce raditi Hybrid CF sa najjachim ATI kartama, eto ushtede od mnogo para za high end grafiku)

Poslednja izmena:
Svaka roba ima svog kupca, pa stoga ako neko traži high-end mašinu za igrice, naravno da će mu biti preporučena konfiguracija sa Intel procesorom, jer trenutno dominira high-end-om, vidi link dole.

Dobra ploča za Intel-a i dobra ploča za Phenoma približno isto koštaju. Isto koštaju i napajanje, i kućište, i diskovi, i grafičke, i memorija i sve ostalo. Dakle razlika u ceni se praktično svodi na razliku u procesoru. Šta će biti za mesec dana videćemo, ali ne verujem da će se išta značajno promeniti... A i za C2D/Q2D ima jeftinijih ploča, na bazi još uvek odličnog P35 chipseta i cenama 80-100e, tako da ima ulaznica i za one sa plićim džepom...

Da je neko tražio quad-core konfiguraciju sa minimalnom cenom, naravno da bih preporučio Phenom X4-9650 (oko 150e) sa nekom jefinijom AM2 pločnom (oko 70-tak evrića) i 2GB Geil Ultra DDR2-800 4-4-4-12 memorije (oko 36-40e).

AMD je u mid a naročito u high end-u (uglavnom zahtevni gejmeri) nažalost slabo konkurentan. Pogledaj rezultate testova i biće ti jasno zašto, kreni odavde:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3272&p=9
Pritom uzmi u obzir da su svi testovi rađen na default takovima, a razlika bi nakon OC-a, što dobar deo zahtevnijih korisnika radi, bila kudikamo veća!

Kao što možeš da vidiš, taj 9850 jedva da konkuriše i Q6600 (a približno su iste cene), a kamoli QA9300. A Phenom X4-9850 je jedan od najkonkurentnijh AMD-ovih procesora u poslednjih godinu dana, ali i dalje kaska za Intel-om po pitanju performansi, potrošnje i OC-a, tako da zahtevnijim korisnicima i dalje nije dovoljno privlačan...

Za jeftine mašine, za internet, email, office i tako to, X2-4000+ za svojih 42e i uparen sa nekom jeftinijom pločom je više nego dovoljan...

P.S. Još jednom, meni je jako žao što AMD nije konkurentniji, jer ovakvo stanje snaga je dugoročno loše za nas potrošače...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno