Šta je novo?

Ubiquiti UniFi

Učlanjen(a)
29.04.2012
Poena
195
Ako je neko zainteresovan za diskusiju o Unifi opremi, evo teme.

Za glavni ruter (gateway) koristim Cloud Gateway Fiber (UCG-Fiber). Njega sam odabrao jer ima sve portove 2.5G (jedan od njih je PoE+) i tri 10G porta. Takodje ima leziste za SSD, tako da se moze dodati memorija i da izigrava NVR, sto planiram da iskoristim ubuduce.
Switch je Flex 2.5G PoE (USW-Flex-2.5G-8-PoE). Zanimljiv je sto ima sve portove 2.5G i podrzava PoE++. AC adapter se posebno kupuje i postoje varijante od 90 i 210W. Ja sam uzeo od 210W. Malo se zeznuo mozda (jer je cigla veca od switcha), ali ko zna.
Od AP-ova imam sledece:
1 x U7 Pro-XG (wifi 7), vezan UTP-om za switch iz koga se napaja
1 x U6 LR (wifi 6), vezan UTP-om za switch iz koga se napaja
1 x AC LR (UAP-AC-LR) (wifi 5) - vezan preko wifija, na mesh za jedan od AP-ova

Sa dva AP-a pokrivam oko 110m2 i sa jos jednim AP-om pokrivam sprat iznad oko 35m2. Brzine su odlicne, ali ne prelaze preko 890 Mbit na wifiju (paket je 1 Gbit).

Koristim dva provajdera: Eunet optika i SBB coax. SBB je podesen kao failover. Dobijam notifikaciju na telefon kada padne neki od WAN-a.
Sve radi besprekorno, ako izuzmem da SBB ume cesto da "pada". Eunet optika radi dosta stabilnije.
Kreirao sam 3 VLAN-a u mrezi za 3 razlicite wifi mreze i odvojio korisnike (tipa default, gost, iot).

Sledece je u planu da nabacim neku unifi kameru i NAS uredjaj.

Na žalost, kao i kod ostalih proizviđača, i kod Ubiquiti-ja postoji oprema koju treba izbegavati. Stari UCG-ovi koji su još uvek aktuelni kod nas, ne vrede tih para. Jeftiniji access pointovi, takođe ne vrede tih para. Stari U6 Lite na primer. Low i mid segment access pointova sa MediaTek chipsetom takođe treba izbegavati, jer su skloni preranom crkavanju zbog prevelikog zagrevanja. MediaTek sam po sebi nije pouzdan. Ljudi ih kupuju jer imaju ludački signal, ali ja uvek naglašavam da jačina signala nije merilo kvaliteta nekog uređaja. Najnoviji U7 Pro Max koji je baziran na Qualcomm čipsetu takođe treba izbegavati. Što zbog cene, što zbog aktivnog hlađenja. Ubiquiti je u zadnje vreme dosta poboljšao njihov zone based firewall, ali on i dalje kaska za drugim rešenjima. VPN komponenta je takođe slaba. Nema mogućnost podizanja nekoliko VPN tunela sa routing polisama. WireGuard komponenta je jako slaba, S2S je takođe slab. Forsiraju site magic koji je siromašan mogućnostima. Napredne funkcije IDS/IPS-a su subscripton based. Ceo eko sistem je closed source, ali je za utehu to što se kontroler može hostovati u domaćoj radinosti, a nedavno su u javnost pustili i UniFI OS što je super. Sva oprema može da radi potpuno offline što je veliki plus danas, jer se sve gura na cloud od kojeg mi je iskreno muka.

Evo par tabela koje mogu pomoći oko kupovine:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Vrh Dno