Šta je novo?

Ubijanje OpenGL-a!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
M$ se po obicaju igra boga, pitanje je samo ko je spreman da zrtvuje profesionalnu upotrebu OpenGL-a za mega giga sareni windows. Ovo je vise skakanje samom sebi u stomak nego velika opasnost za OGL..

bole M$ doope za openGL. Linux im je vec briga jer openGL je podrzan na oba OS-a a directX kao sto znamo samo na windowsu. nece im to proci cini mi se. nadam se 🙂

Jeste da je M$ M$, al' ne treba ga bas preterano osudjivati. Verovatno su u stisci sa resursima, marketisnko odelenje pritiska release, pa nemaju vremena za razvoj kompletne podrske za OGL za Vistu, pa ce da je, verovatno privremeno, nabudze kao layer preko DX-a. Posle ce verovatno uraditi native podrsku, jer dakako ne zele da prepuste deo workstation marketa Linux-u, Solarisu ili ne daj boze Mac-u 🙂

Slazem se da je to od prilike scenario, ali ne slazem se da se eto slucajno dogodio zbog stiske sa vremenom!
MS ce Vistu pozicionirati kao konzumentski OS i kroz njega ce maksimalno forsirati DirectX za siroke narodne mase (citaj: igrace)!
Windows Server 2007 zasnovan na Longornu nece imati Aero-Glas-Mambo-Dzambo i imace Native OGL ICD podrsku i kao takav ce biti pozicioniran ka profy workstation trzistu. NO, ukidanje full ICD podrske za najrasprostranjeniji OS apsolutno oznacava put laganog izumiranja OGL-a sto je sigurno cilj MS-u, a sto zzestoko treba osuditi!

Hmm.. sacekacu jos max 2 meseca da vidim sta ce se desiti po ovom pitanju. Ako MS zaista to uradi, prelazim na Linux.

Bolje bi im bilo da su GUI napisali u OpenGL-u (poceli su da ga pisu u GL pa se prebacili na DX) i napravili dx wrapper za potrebe igara. Tako bi dobili multiplatformski DX.

Kruze glasine da ce MS napraviti implementaciju OGL-a 1.4 (a sad je aktuelan 2.0) kao wrapper za DX. ICD nece biti moguc. To znaci, nema shadera i vase graficke ce vratiti u period 2003 (GF4MX ili ATI9200) u slucaju da pisete/koristite OpenGL program.

Bez OpenGL-a proizvodjaci hw-a nece moci da pokazu pravu snagu novih kartica jer je D3D ogranicen API. Svi NV demoi su pisani u OpenGL-u jer pisci drivera napisu dodatne extenzija za GL pa autori demo-a to iskoriste i pokazu sta nova kartica moze. DX funkcionise na drugi nacin koji ne omogucava nezavisno razvijanje API-a od strane proizvodjaca hw-a.

A sta ce biti sa Maya, Motionbuilder, Softimage XSI, Lightwave, Lustre i ostalim profesionalnim programima? I ko ce da plati 500evra karticu da bi kuckao u Word-u ili sarao tabele u Excelu kada to sve lepo radi na grafickoj koja je integrisana u neki SiS chipset.

Na kraju ce Vista biti OS za D3D igre i mlatimudiju.

yooyo

Izvinjavam se ako lupam, ali zašto mora postojati OGL ICD da bi OGL mogao da se koristi? Koliko mi je poznato, OpenGL sada radi tako što programi pozivaju opengl32.dll koji onda prosleđuje pozive odgovarajućem instaliranom OpenGL drajveru (nvoglnt, atioglxx itd.) ili se prebacuje u soft ako dotičnog nema. Ako MS u sledećem Windowsu napravi opengl32.dll koji će raditi kao wrapper za D3D, to znači da će starije igre morati tako da rade, ali će novi softver moći da se izvede tako što će direktno koristiti drajver bez "prolaska" kroz opengl32. Jes da je budženje i krpljenje i da će podrška za kartice biti dosta ograničena, ali setimo se da ni stariji Windowsi nisu imali nikakvu oficijelnu podršku za glajd, ali su igre direktno pozivale glide2x/glide3x pa je sve radilo kako Bog zapoveda... mislim, ne vidim razlog panici, ali me ispravite ako grešim... D3D jeste ekstenzija operativnog sistema, ali Windows ne može da tera neki program da koristi 3D hardver samo preko D3D-a, ako postoji "third party" drajver a program zna za njega...

Evo sta kazu najpoznatije face na datu temu:

Could you explain a few of the technical reasons for sticking with OGL instead of D3D9? Specifically with your previous mentions of considering moving to D3D because of shadow buffers, and the lateness of a better render-to-texture extension.

John Carmack, id Software - "I'm happy working with D3D9 on the Xbox 360 platform. We did seriously consider going D3D only on the PC, but there are still some mitigating factors. OGL will probably still be slightly higher performance on the PC pre-longhorn. ATI and Nvidia both still like the idea of being able to do more focused optimization work in OGL. We also still care about the Mac and Linux platforms."

What led you guys to give up OGL in favour of D3D? Any specific advantages D3D9 gives you over, say, OGL 1.5+? Considering that Serious Sam 2 is a TWIMTBP game and with nVidia's slight performance lead in most OGL games, wouldn't they prefer if you went to OGL instead?

Dean Sekulic, CroTeam - "Who says we gave up on OGL? We just use D3D as our primary API. Yes, we fully support OpenGL (although we haven't implemented render-to-texture for it, yet). We decided to have it, because of:

a) "Blackmailing" IHVs to make better drivers; that way you can say: "Look, it works in OpenGL and not in Direct3D (or vice-versa)!"

b) portability (linux client), and

c) I love it! 🙂

However, we decided to go for Direct3D as primary API because it has came so close to OpenGL in it's ease-of-use. Yes, there are some glitches, but unfortunately OpenGL has somewhat bigger glitches. It's just that the ARB can be too slow in adopting some features that are common for Direct3D. For example, StretchRect() support; OpenGL still doesn't have it (has only CopyRects() which could be insufficient when it comes to performance
of post-processing effects!), and on top of that, only recently they made a decent extension for render-to-texture functionality. Shame, indeed."

So, although I'm an OpenGL fan, I have to say that Direct3D is currently one (small) step ahead. And the drivers for Direct3D are generally better, except in nVidia case - they have great drivers for both D3D and OGL! (We get ~5% higher frame rate under OpenGL on NV 6000 and 7000 series). ATi, on the other hand, have some serious issues, and not only with performance; just simple things, like conformance with some OpenGL extension they
"support".

As for Microsoft's "brilliant" idea to slowly kill OpenGL by layering it on top of Direct3D API... Well, that's definately unfair play in my book, and I'm totally against it!!! (Where's the petition?! Where do I need to sign? 🙂

Unreal Engine 3's remarkably large portion of the licensee market will create a lot of leverage in the near future. With this in mind, I was wondering if UE3 will support OGL at all. With the advent of GLSL and OGL 1.5+, what are the most important advantages D3D9 gives you?

Tim Sweeney, Epic Games - "Our approach to Direct3D and OpenGL isn't really changing in this generation. OpenGL is now the standard graphics library for PlayStation 3, so we have an implementation up and running already, and we'll support OpenGL wholeheartedly on all platforms where it's the primary graphics API. On Windows, we focus all of our optimization and feature effort on Direct3D, since that's the best supported API on Windows that all GPU vendors focus on. In the UE2 we implemented OpenGL to make porting to Mac/Linux easier, and released it unsupported as a pet project. Whether we'll release it with UE3 is an open question -- it's definitely not a high priority on our minds right now."

Eee... a kad sam ja ono govorio da ATI pomaze Microsoftu da ubije OpenGL svojim fokusom na DirectX implementaciji, zapostavljanjem OpenGL implementacije (bugovi u KoTOR-u, sad ce Nedjo da me napadne opet 🙂), kao i ohrabrivanjem developera da koriste DirectX umesto OpenGL (Half-Life 2), svi su mislili da je to jos jedna u nizu teorija zavere i da izmisljam.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ako MS u sledećem Windowsu napravi opengl32.dll koji će raditi kao wrapper za D3D, to znači da će starije igre morati tako da rade, ali će novi softver moći da se izvede tako što će direktno koristiti drajver bez "prolaska" kroz opengl32.

Da se razumemo, nece niko direktno koristiti drajver. DirectX aplikacije ce koristiti D3D API koji prosledjuje pozive drajveru, a OpenGL aplikacije i to i stare i nove ce koristiti OpenGL32.dll kao i do sada koji ce zvati D3D API umesto da direktno zove OpenGL ICD.

Takodje, umesto da OpenGL konzorcijum u kom su svi proizvodjaci hardvera odmah ubacuje nove ekstenzije u OpenGL kako bi se iskoristio potencijal novog hardvera pored nove verzije drajvera cekace se i M$ i nova verzija DirectX-a. Jos jedan zanimljiv aspekt svega toga je da je sada DirectX download samo za vlasnike originalnog Windows-a, a OpenGL ICD je deo drajvera koji proizvodjaci hardvera daju besplatno.

xe, xe... zato je Nvidia bolja od ATIja 🙂 - fuck2microsoft
ne treba zaboraviti koliko M$ napravio problema Nvidia kad su promenili specifikaciju D3D9-a pa je cela FX5xxx familija dozivela debakl. Opasna stvar su monopoli nad standardima.

elem, neko je u Digitalu napisao tekst o M$-tovim planovima u vezi Direct3D-a i to jos pre oko godinu dana sa prilicno tacnim u vezi ovoga sto se sada desava ali ja nikako ne mogu da pronadjem taj broj (fali mi nekoliko brojeva) pa ako neko zna na koji tekst mislim neka mi se javi na PM. Uostalom nisam ni 100% siguran da je to bio Digital, mozda je bilo u Svetu Kompjutera ali cisto sumnjam.

Ima najmanje godinu dana kako sam citao sta sve M$ 'razmislja' da 'implementira' u Longhorn; nemogucnost da se ugasi auto-update, da se potpuno ukine i onemoguci OGL...

Verujem da ce sve ljude koji su u ovom tredu ucestvovali interesovati najnovija vest koju sam saznao na Ibizi:

Microsoft je pristao da omoguci IHV-ovima pisanje i implementaciju njihovih OGL drajvera u Vistu!! Znaci nista wrapovanje unutar D3D-a, nista ogranicavanje na 1.4 podrsku... i u Visti cemo imati full ICD implenetaciju razlicitih IHV-ova!

Sjajna vest zar ne!?

Nedjo je napisao(la):
Verujem da ce sve ljude koji su u ovom tredu ucestvovali interesovati najnovija vest koju sam saznao na Ibizi:

Microsoft je pristao da omoguci IHV-ovima pisanje i implementaciju njihovih OGL drajvera u Vistu!! Znaci nista wrapovanje unutar D3D-a, nista ogranicavanje na 1.4 podrsku... i u Visti cemo imati full ICD implenetaciju razlicitih IHV-ova!

Sjajna vest zar ne!?
Kažeš da je pristao. Recimo da je to OK. ALi, sada... da li je popustio pod pritiscima i negodovanjima posle prvih nagovešatja o "tek nekakvoj" implementaciji OGL (1.4) u sklopu najnovijeg DX apija, ili je tek opipavao puls IT zajednice i vagao njihovu reakciju? Mislim da je to ono nad čim bi trebali da se zamislimo. Kako to uvek biva, nakon mlake rekcije, sledi hladnija, što MSu ostavlja prostor da u skorijoj budućnosti sprovede ono što je dugoročno i planirano. 😉 :-devil-:
Pozdrav. :wave:

pazi, teorije zavere su uvek aktuelne, ali ova informcija dolazi od coveka koji je u direktnoj vezi sa developerima i sa Microsoftom. na M$ je vrsen snazan pritisak, to je tacno i oni su definitivno skontali da ako 'oce da Vista bude OS za razvoj igara, a mozda i pre da bude OS za graficke radne stanice, moraju dozvoliti IHV implementaciju ICD-a.

sta je Ibiza? milsim osim turisticke destinacije... 🙂 ili si nedjo mozda bio tamo i tamo cuo vest 😱

Ibiza je mesto na kome je predstavljena X1K serija i mesto na kome su se sakupile najvaznije face iz ATia (samo je jos CEO falio i to bio potpun vrh kompanije)

Microsoft vishe nije u poziciji kao pre 5-6 godina kada mu niko nishta nije mogao. Pa to je i razlog zashto je totalno neochekivano ushao u posao sa konzolama, a niti ima neka iskustva, niti dodirne tachke sa tim poslom. Sve to postoji samo da ne bi dozvolio linuxu da se josh vishe proshiri.

Sony je davno odbio da koristi M$ OS u svojoj konzoli (PS2), a sada za PS3 ce biti josh gore po njih, postojace dela distribucija OSa out of the box, samo nakachish tastaturu i misha i imash najjachu mashinu za 5x manje para (a zna se koliko je PC trzishte bitno da bi i sam Windows opstao). Taj Linux zahvaljujuci Playstation istoriji i Sonijevoj mashineriji, nacice se instant u milionima domova vrlo brzo, pa ce ljudi videti da ima i neshto drugo.

Naravno, PS3 ce koristiti OpenGL, a s obzirom da je M$ (sa Xboxom 360) dva puta po sajmovima bio "rape-ovan" od strane sonija, a treci put na svom show-u X05 doziveo da njihovi fanovi budu razocharani, idu na svoje klasika metode - silom i parama.

Ovo mi lici na ono "Autodesk kupio Mayu"

Nazad
Vrh Dno