Šta je novo?

Ubica 6600-ke?!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://www.vtr-hardware.com/news/n5141-ATI-X800-SE-en-images.html

U principu, ATi bi jednostavno mogao da preimenuje X800 SE u X700XT i da ima jacu karticu u odnosu na 6600GT (postize nesto malo manje od 8K poena u 3DMarku03)
Na ovaj nacin bi efikasno iskoristio sve R420 GPu-ove koji imaju neispravnih pola pipelineova i od, uslovno receno, skarta napravio lepe pare i osvojio brzinsku krunu u Mid-Range segmentu.

Plan "B" (mnogo verovatniji) - RV410 bi u sustini bio R420, ali u 0.11 micr. postpuku, sa duplo manje pipelineova (drasticno manji cip), ali i dalje sa 6 Vertex Unita - drugim recima X800 SE, ali bez "ugasenih" pipelineova, sa 256bitnim mem. kontrolerom.
nVidia mozze da prica sta 'oce, ali DDR1 je i dalje mnogo jeftiniji od GDDR3 i sto je mnogo znacajnije rasprostranjeniji u odnosu na GDDR3 (GDDR3 se "masovno" mozze kupiti samo kod Samsunga i nesto kod Microna).
Recimo da specificiraju brzinu od 700 MHz, sto bi znacilo da se koriste 2.5ns Hynix cipovi, kojih ima "k'o pleve", a verujem da bi gomila partnerskih kompanija stavljala i 2.2 ns cipove sa kojima se ide na 750 MHz minimalno. Ali neka X700XT-u memara radi na "samo" 700 MHz, uz 256bitnu magistralu, ovo resenje bi bilo brzze od 128bitnog GDDR3 resenja na 1000 MHz, koliki je klok 6600GT-a, a po svemu sudeci i isplativije.
U svakom slucaju X700 XT ce gotovo sigurno biti brzzi od 6600GT-a (pod uslovom da ATi ne smanji broj V.S jedinica (mozzda bi cak bio brzzi i sa samo 4 jedinice (GT ima 3 Vertex Shader jedinice), ali na nekih 500+/- 5% MHz!
Verujem da ATi ceka HL2, kako bi svoj X700XT nazvao HL2 GPU (kao sto je nVidia 6600GT nazvala DOOm3 GPU). Doduse X700 nece imati SLI mogucnost.

Zanimljiv produkt. Nagadja li se startna cena ? Da im se ne dogodi nesto slicno kao sa 9500Pro koji je morao biti zamenjen jer je bio preskup za tu klasu usled skupog gpu-a sa jace karte vestacki sakacenog ?

Neđo, Radeon X700 sigurno neće imati 256-bitnu magistralu. ATI bi time ugrozio prodaju svojih Radeon X800 čipova.

Ma... Poenta je u tome sto im ni ne treba taj X700, samo nek nabudze 9800XT, ionako je R420 ekstenzija R360 tehnologije...

bitno je da se zakuvalo pa eto dobre karte za neke normalne pare, mada vidim i ovo je u startu u PEG verziji a AGP dal ce biti i kad ce biti?

byMaX je napisao(la):
Ma... Poenta je u tome sto im ni ne treba taj X700, samo nek nabudze 9800XT, ionako je R420 ekstenzija R360 tehnologije...
maxe kako da ga nabudze majke ti? 😉
morbiuse, ako bi X700 bio sporiji od X800, kako bi ga "ugrozio"?

Ma moze ta karta opusteno da ima 256-bitni put 🙂 ali da ima recimo manje pajplajnova. Ali poenta moje prve konstatacije ostaje - kako god da oni odluce da je osakate mislim da ce biti ista situacija kao sa 9500Pro - skupa jezgra i skupa karta iako je u klasi bila bez premca.

Nedjo je napisao(la):
maxe kako da ga nabudze majke ti? 😉

Ubrzaju ga 40-ak MHz (core je manje bitan), dodaju 3Dc i stave brzu memoriju, how 'bout that? Bice dovoljno brzi od 9800XT a i dalje sporiji od X800Pro, right? A i dalje ne moraju da keshiraju mnogo u R&D odeljenje... Ova situacija je sjajna za korisnike - videcemo mi NV48 i R520 pre kraja godine...

Nedjo je napisao(la):
A po čemu misliš da bi Radeon X700 bio sporiji od X800 ako bi imao 256-bitnu magistralu? Tu sitnu razliku u brzini bi kupci kao od šale ignorisali pred ogromnom razlikom u ceni.

God damn! Bio sam u pravu, evo osvanula vest na benchu. Dakle, X700 je 8pipe resenje ali ima GDDR3 memoriju na giga MHz... Dovoljno da bude brze od 9800XT a sporije od X800Pro... Kao sto rekoh! Whosdaman!? 😀

steta sto ima gddr3, to ce joj zbudziti cenu, bolje da su trpali ddr2 BGA na 1000mhz 2.2ns...

Poslednja izmena:
ne kontam samo naslov topica, po svemu sudeci ova kartica nece oduvati 6600 pa da moze da se nazove ubica ?:

Mozda kontas da je Nedjo novinar - pa mora da budzi naslove da bi povecao broj posetilaca... 😀

To je ostalo jos iz vremena Voodoo 2 kada su godininu dana svi pravili (tj. pokusavali da naprave) Voodoo2 killer...

Bice 128 bitna. Bilo kako drugacije bila bi znatno brza od 6600 kojoj je pandan, ali i skuplja. Ovako je taman kako treba, jedva malo brza sa istom cenom i svi u Ati-ju veseli.
Pa zar i NVidia nije mogla da napravi 6600 sa 256 bita. Jednostavno nisu hteli da ugroze obicnu 6800.
History is repeating!

Pa to je zapravo 6800LE..... sta ce im dve iste karte...

byMaX je napisao(la):
Mozda kontas da je Nedjo novinar - pa mora da budzi naslove da bi povecao broj posetilaca... 😀

hmm ne znam kako sam to prevideo al ja utrca ovde odma kako sam video naslov :d

Da 6800 LE, ali izradjena u sitnijem procesu sa mogucnosti da dostigne mnogo vise taktove, pa ne mora biti jednaka njoj po performansama. Tih 6800 LE ima malo i ko zna sta su im sve poiskljucivali, a sa usavrsavanjem procesa proizvodnje bice ih jos manje. Ne bih rekao da su iste karte nego bi ova nova mogla da je zameni i ponudi nesto vise po nizoj ceni.

Don_ je napisao(la):
Da 6800 LE, ali izradjena u sitnijem procesu sa mogucnosti da dostigne mnogo vise taktove, pa ne mora biti jednaka njoj po performansama. Tih 6800 LE ima malo i ko zna sta su im sve poiskljucivali, a sa usavrsavanjem procesa proizvodnje bice ih jos manje. Ne bih rekao da su iste karte nego bi ova nova mogla da je zameni i ponudi nesto vise po nizoj ceni.

Vidoh na NV news forumu da se u novim drajverima nalaze dve pozicije za 6800 (obican) nv40.xxxx i nv41.xxxx izgleda da ce izbaciti novo jezgro namenski radjeno sa 12 cevki......

Bice nesto od ovog RV410, bice:

http://hkepc.com/hwdb/rv410-4.htm

Jasno je da X700 koristi 128bitnu memorijsku magistralu i brzu GDDR3 memoriju. ocigledno, ATi se odlucio da prati utabanu stazu. Bice zanimljivo videti "obican" X700! Ako uspe da nastavi trend i da da 1000 poena manje u odnosu na Pro, koji dalje 1000 poena manje u odnosu na XT, bice to ultimativni takmac nVidijinom PCX 5900 (5900Xt sa PCI Express "mostom" i jos malo oborenom frekvencijom GPU-a), od koga bi trebalo da bude jeftiniji za cc50-tak evra!

juu nedjo mnogo price na sve strane kad ce oni to da puste da moze da se vidi u prodavnici i da se proba licno jer ti testovi samih proizvodjaca nisu nesto zanimljivi.

Ser_Zile je napisao(la):
juu nedjo mnogo price na sve strane kad ce oni to da puste da moze da se vidi u prodavnici i da se proba licno jer ti testovi samih proizvodjaca nisu nesto zanimljivi.
sledece nedelje

...Sitnica! 😀

Ser_Zile je napisao(la):
Ja nesto slucajno razgledao Halo oglase i tamo postoji par primeraka kao X300 SE, 600XT, NX6800, X800Pro. Sve oglasi firmi. Jel to oni stvarno imaju ili je to tu stavljeno pa kad nazoves onda ide ono:"Trebalo bi da stigne sledece nedelje, ali ako vam je hitno imamo neki 9800pro ili 5900XT pa ako vam..."

Poslednja izmena:
shilja je napisao(la):
Ja nesto slucajno razgledao Halo oglase i tamo postoji par primeraka kao X300 SE, 600XT, NX6800, X800Pro. Sve oglasi firmi. Jel to oni stvarno imaju ili je to tu stavljeno pa kad nazoves onda ide ono:"Trebalo bi da stigne sledece nedelje, ali ako vam je hitno imamo neki 9800pro ili 5900XT pa ako vam..."

Ima u DirectLink-u.Bas sam pre neki dan gledao policu sa jedno 50-ak X600Pro,X600XT,X300,nazalost nisam probao ni jednu jer nemamo P4-LGA! 🙁
Ali Max moze to da sredi(ako vec nije)! 🙂

Poslednja izmena:
Hoce li se X700XT/Pro/non Pro... moci naci u AGP varijanti? :trust:

6800LE vidim u prodaji u DE za oko 190e modeli MSIja i Leadteka, a za Leadtek A400LE tvrde da se (za sada) na svim kartama moze sa rivom otkljucati dodatnih 4 pajpa. To je za malo skuplje od FX5900XT modela, a trebalo bi da je primetno bolje i bez ikakvog otkljucavanja.
Kakvu god "ubicu" da ATI sprema, it better be good and cheap...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno