Šta je novo?

U2312HM

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima :)

Kupio sam danas U2312HM (rev. 06, June 2012.), doneo ga kuci sav srecan, prikljucio i krenuo da gledam slike u ocekivanju da progledam.

1. Prvo sto sam primetio je da je manje ostar od mog prethodnog monitora (LG 2350T). To je kao prva stvar koja se onako bas vidi. Kada obradjujem sliku, na mom starom vidim noise na novom ne. Probao sam sharpness da podesim u meniju, apsolutno nema razlike, mislim ima kao nesto malo ali i dalje sve to izgleda mnogo ostrije na LG-iju.

2. LG vuce na plavo, na ljubicasto kada je pozadina bela. Na Dell-u je belo stvarno belo, dok sve ostale boje izgledaju ''drugacije". Zelena jednostavno ima vise nijansi na starom monitoru. Na Dell-u bolje i sa vise nijansi izgleda crvena i plava. Na zalost ljudi imaju plavi cast, i nekako deluju ne prirodno. Skinuo sam par profila sa neta, i sta god radio, jedno namestim, drugo ode u p.m. :( Tako da ako bi neko pitao kako izgleda rekao bih da boje nemaju veze sa zivotom :(

3. Kontrast je mnogo veci na LG-iju. Bar meni tako deluje. Npr na jednoj slici deo jelke koji u senci, na LG-iju se sasvim dobro vidi, u senci je ali ima detalja dok ostatak slike izgleda sasvim normalno. Na Dell-u taj deo jelke je jednostavno crn, nema detalja nema nicega, jednostavno crn, a ostatak slike je isti kao na LG-iju sem par takodje delova u senci koji su crni a na LG-iju se vide. Ako podignem brightness i igram se sa kontrastom, dobijem kao neke detalje u tom delu slike i ostalim senkama, i dalje sa vrlo neprirodnom bojom jelke, ostatak slike je previse svetao i krece da gubi detalje u kontri, sve vuce na belo.

Molio bih nekog da mi kaze sta da radim. Zaista sam ocekivao da prelazak sa TN na IPS bude spektakularan, pogotovo sto se u zadnje vreme bavim fotografijom i jako mi je bitno da monitor bude tacan.

Ima likova koji imaju hardware-ske kalibratore i za crvenu dolaze i kalibriraju po kućama. :D

Ozbiljno, bez šale. Pa, sačekaj da ti neko sa foruma da kontakt jednog od njih (ima i na dizajnzoni tema o tome, pa pogledaj - neću da postavljam link jer su to bukvalno oglasi), jer bolje od toga da podesiš monitor... nema šanse.

Poslednja izmena:
Procitao :)

Nego reci mi samo, posle toga on bi morao da bude bolji od LG-ija? Tipa nema sanse da ovaj LG bolje tj prirodnije pokazuje boje.

Jer zaboravih da dodam, ta ista jelka (zvao sam druga, kevu i devojku, sve koji znaju kako jelka izgleda uzivo) na LG-iju izgleda prirodno zeleno, dok na Dell-u zestoko vuce na neku zelenu-placu nijansu koja nema veze sa zivotom :(

On bi i sad trebao da ima verniji prikaz boja, kontrasta, svetlijih/tamnijih delova... no LG.

Postavi ovde tu fotku jelke, da i mi damo naš sud. :)

Evo je, ceo levi deo slike na Dell-u je skoro crn, a donji srednji deo jelke bas crn...

DSC_0005 resize.jpg

Odradjena kalibracija, stvake 2 i 3 su sad mnogo bolje. I dalje je LG mnogo ostriji al kazu Dell je realan sto se toga tice, tako da aj necu da zanovetam.

Ne mogu da kazem da sam progledao ali da je bolji bolji je (bar sto se tice boja, crne i bele i kontrasta). Inace ghosting se primecuje u BF3, al ne mogu da kazem da mi smeta zbog svih ostalih pluseva.

Ako hoces vise detalja u senkama izaberi u color settings-u MAC a ne PC. Ostrinu obavezno na 100 i dodatno podesi izgled i ostrinu teksta u windowsu. Za boje verovatno jedino hardverska kalibracija... Ipak, ne mozes ocekivati profesionalni kvalitet i nivo za monitor od 170e. I ja sam se isto tako razocarao, slusao bajke o bojama i ostrini na forumu, ali realnost je nesto drugacija. Monitor je i dalje mozda best buy ali treba ljudima ukazati na neke stvari da znaju sta da ocekuju - osim boljih uglova, usb portova i rotacije, nece dobiti mnogo u odnosu na standardne led monitore - a mozda ce negde videti i pogorsanje.

Ja bih, inace, dao dobre pare da se skine glupi AG coating.

http://hardforum.com/showthread.php?p=1038394542

ne razumem, sve je samo bolje kad poveca na 100 :)

Pa nije sve samo bolje, kao sto sam napisao makar iz mog iskustva prilikom povecavanja ostrine dolazi do stvaranja halo efekta, sto je najvise primetno kod citanja teksta. Meni licno vise smeta nego sto koristi.

Nek proba pa neka vidi, njemu mozda nece smetati.

Sharpness na 70 mi je nekako najbolje sto se tive teksta :)

Ima više tema u vezi ovog monitora ali ajde da podignem ovu. Kupio sam ovaj monitor pre nedelju dana i prilično sam zadovoljan ali me zanima jedna stvar, naime kada ugasim komp monitor se naravno isto ugasi ali se onda kao na sekund upali i obaveštava me da ulazi u "Power save mode" i zatim opet ugasi. Da li je to normalno ponašanje, da li se to može isključiti? Kako se kod vas ponašaju ovi monitori prilikom gašenja? Sve ovo pitam jer me pomalo nervira ceo taj proces a i čini mi se da svakako nije dobro za ekran da se na na kratko upali pa ponovo ugasi.

I kod mene je crna jelka,ama bas nista se ne vidi lol. :) Btw ja imam problema,nikako da namestim sivu... malo vuce na braon/zelenkasto... Neko to ne bi ni video,ali ja vidim... Pre par meseci,ceo dan sam namestao i ne vredi. Ako bi bio ljubazan da napises podesavanja,cisto da probam..

@Steamroller

Hvala puno na odgovoru. Daleko od toga da gledam u monitor kada se gasi ali sam hteo da proverim kako se kod drugih ponaša i da eventualno izbegnem to ponovno paljenje. Neću više obraćati pažnju na to s obzirom da je to normalno ponašanje. :)

@IvaNftw

Što se tiče nameštanja boja svakako je najbolja hardverska kalibracija ali ako nisi u mogućnosti ili ne želiš to da uradiš onda ti je najbolje varijanta da nađeš testove ovog monitora i namestiš kalabrisane vrednosti iz tih testova, zatim vidiš koje kalabrisane vrednosti iz tih testova daju najbolju sliku na tvom monitoru i zadržiš te vrednosti uz eventualne minimalne izmene koje tebi odgovaraju. Možeš početi odavde jer je i ovde urađen test ovog monitora, imam i colour profile za ovaj monitor koji ti mogu poslati na mail pa ga možeš ubaciti u Windows. Što se tiče jelke kod mene se lepo vide svi detalji, u svakom slučaju ne sme biti crna.

Iz uzica sam,ovde niko to ne radi. probao sam sve moguce varijante koje sam nasao na stranim sajtovima,pa cak i sa bench testa, I nije to to... Sto on rece,namestim jedno,drugo ode u tri lepe :)
Ako nije problem posalji mi to na mail,takodje reci mi i brightness/contrast vrednosti :)
Hvala unared! :)
mail [email protected]

Stvar je u tome da iako se radi o istom modelu monitora svaki panel je priča za sebe i odgovaraće mu drugačija podešavanja. Što se tiče vrednosti posle kalibracije koja može da se nađe na netu ona je uvek drugačija ali opet postoje neka pravila, Contrast je na većini oko 75, Brightness između 15 i 20, Red i Blue su preko 90 a Green između 80 i 90, Sharpness je uglavnom između 50 i 70. Poenta je da ti nađeš neke vrednosti slične ovima koje odgovaraju tvom ekranu. Kod mene su podešavanja sledeća: Contrast -78, Brightness - 15, Red -93, Green - 84, Blue 95 i prilično sam zadovoljan slikom što je opet subjektivno ali i na testovima gde se koliko toliko mogu videti neke objektivne stvari daje dobre rezultate. Naravno sve ovo ti je samo orjentaciono a ti ćeš morati sam da vidiš koja podešavanja najbolje leže tvom ekranu. Šaljem ti na mail onaj Colour Profile ali koliko vidim ti ne koristiš Windows?

Zaboravih da ti odgovorim u mailu,ICC profil radi i na osx-u :)
edit: Probah,sa identicnim podesavanjima kao tebi,slika je (cini mi se) malo vise crvenkasta. Mada moze biti da nisam navikao. Siva doduse deluje bolje.

Poslednja izmena:
Slobodno smanji crvenu ako misliš da je prenaglešena, svaki ekran je priča za sebe. :)

Ovaj monitor je po meni neupotrebljiv za fotografije i bilo sta slicno dok god se nekalibrise. To rucno nabadanje sam i ja pokusavao ali bez prave kalibracije nema leba. Probaj da namolis nekog od ovih sto rade kalibraciju da dodju do tebe, plati prevoz ili tako nesto.

Inace kad se to lepo odradi je melem za oci :)

Ovo je fotografija mog monitora sa crnim ekranom, slikano (telefonom) sa 0,5 m rastojanja, brightness 100%, u sobi sa laganim indirektnim osvetljenjem. Jasno je da osvetljenje nije ravnomerno, znao sam i da neće biti, ali bih samo želeo da uporedim sa vašim monitorima što se tiče intenziteta probijanja.
u2312hm.jpg

Da, to nije probijanje vec glow, probijanje ide uz liniju a ne po coskovima, ali je sve jedno prilicno izrazen.

verovatno zato sto je brightness nasviran na 100% ... meni je i na 55% jako

inace da li je neko cackao u fabrickim podesavanjima overdrive za poboljsanje ghostinga ?

Poslednja izmena:
Probao sam sa njegovim setovanjima, dakle 100% brightness, i imam glow samo u donjem desnom uglu. Doduse, imam 2311, ne 2312. Licno nisam primetio nikakav ghosting

Ja kad udjem u fabricki meni stoji overdrive ON, tako da je to vec ukljuceno i mogu da kazem da je za FPS fantazija (COD4 mp online).

Izgleda da sam ja bas imao srece da mi zapadne normalan primerak. Kod mene se slika (jelka )skroz normalno vidi a takodje nema ni pozadinskog probijanja po uglovima. Nisam kalibrisao monitor hardverski a dok ovo pisem stoji na text presetu.

Naravno, fotografisao sam sa brightness 100% i sa rastojanja 50 cm da bi se bolje videlo i da bi moglo da se uporedi pod istim uslovima. Sa 20% (na koliko mi je inače brightness podešen) i sa uobičajenog rastojanja od monitora, nije ni izbliza ovako loše. Ipak, u donjem levom uglu je i tada primetno.

Sve u svemu, posle dve nedelje i dosta testiranja, prilično sam zadovoljan. Ovaj glow je u realnim uslovima ozbiljno primetan samo kada se gledaju filmovi (u Movie modu, sa jakim osvetljenjem). Sve ostalo je jako dobro.

Nazad
Vrh Dno