Šta je novo?

U vezi integruse u CPU

borko011

Cenjen
Učlanjen(a)
03.04.2011
Poena
170
Pozdrav, spremam se da uzmem novi sistem sa nekim Apu ili HD Intel, pa me interesuje posto sam ispao malo iz stosa, davno nisam menjao sistem, da li postoji neka mogucnost da se diskretna grafika pali i gasi po volji?

Ja bih CPU koristio uobicajeno, a diskretnu grafiku palio samo za igre, pa da mi ne smeta buka ventilatora od grafike. A i da stedim struju..

Pozz

U biosu možeš da menjaš koju ćeš grafičku da koristiš i morao bi stalno da prebacuješ monitor sa jedne na drugu karticu.
Ne vidim što bi se toliko smarao sa tim kad je većina novijih grafičkih kartica praktično nečujna u idle.
Koju grafičku uopšte imaš?

Neces ustedeti struju nista, a buke nece biti tolike da ti smeta, bar dok ne igras igre, plus stalno prebacivanje kabla, nema svrhe raditi to... Bolje se opredeli, ili ces neki AMD a8-a10, koji ima dosta dobru grafiku po povoljnoj ceni, (intel zaboravi kao apu resenje jer im je grafika mnogo slabija) ili ces da ides na diskretnu pci-e grafiku uz neki cpu tipa i3,i5,AMD FX, koliko budes raspolagao finansijama...

:)

Aj da prvo odgovorim na postavljeno pitanje. Na intelu postoji tehnologija Virtu koja baš tome služi.

E sad, da ti treba da koristiš QuickSync bez menjanja kabla pa da razumem (mada i ovo je možda prevaziđeno do sada). Što se tiče potrošnje, verovatno da manje troši intel, ali koliko manje to je pitanje. Što se tiče buke, instaliraš lepo MSI Afterburner npr. i ako kartica podržava, a trebalo bi, podesiš krivu za brzinu ventilatora.

Ok, malo sam pretraživao i ispada da je potrošnja integrisane 5-10w niža od diskretnih grafičkih.

Poslednja izmena:
lucid virtu funkcioniše i na FM2+ mašinama . zavisi samo da li je proizvodjač licencirao tu funkciju na konkretnoj ploči.

Hvala za ovu Virtu tehnologiju, proucicu..
Sto se tice za ustedu struje, nikako se ne bih slozio.
Ako uzmemo da PC ne gasim 20 sati prosecno svaki dan, skoro 300 dana godisnje, a neki Intel trosi 54 w a grafa 150 i nesto w, a igrao bih dnevno sat, mozda dva, ostalo net, pa racunajte.

Plus buka je znacajno manja, za nervozno uvo, ako je graficka iskljucena. Idle opet zveci..

Cia B.

Edit: nije mi problem da menjam hdmi jednom dnevno, sekunda posla ***.

Dodao bih, da je neverovatno da se niko nije setio da napravi mogucnost gasenja ventilatora diskretne, dok radi integrusa.
*****izam.

Poslednja izmena:
Samo HDMI nemoj da menjaš sa uključenim kompjuterom, pričam iz ličnog iskustva, ima statički napon i meni se pokvario HDMI ulaz na TV-u kada sam uključivao HDMI na uključen komp.

Racunar ce ti trositi malo vise struje dok igras igre, ili radis sa nekim video materijalom recimo..., dok net i sl., trosice kao da je u idle jer svi novi procesori i graficke karte imaju dinamicke klokove, podizu i spustaju frekvenciju prema potrebi, sto znaci da ce ti grafika trositi 150w samo dok je u punom opterecenju, ovako ce to biti 10x manje isto vazi i za cpu tako da imaces potrosnju kao da je upaljena sijalica od 100-150w mozda i manje, a tek u full opterecenju ce biti 400-500-600w i koliko vec... Sto se buke, bice ti bucna u idle samo neka referentna grafika ali i to se resava preko programa tipa msi afterburner ili evga precision, ove druge sa boljim hladjenjem su necujne u idle, isto tako mozes i cpu kuler da podesis...

Nazad
Vrh Dno