Šta je novo?

U vezi baterije

• Začetnik teme Začetnik teme mr.no.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mr.no.

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
Planiram zamenu lap-top-a za neki sa manjom dijagonalom pa me zanima kako se "održava" baterija i kako se postupa sa njom u koliko je ona u samom kućištu, odnosno ako se ne može izvaditi kada je lap na punjaču. Da li će brzo gubiti kapacitet ako je stalno na punjaču ili je bolje ako se napuni i lap koristi samo na bateriji? Ima li neko od vas iskustva sa ovim. U napred se izvinjavam ako je već bilo reči o ovome.

Koliko god da pišu uputstva o održavanju, maženju, paženju i ostalo, apsolutna činjenica je da će da te služi kako ti se zalomi. Viđao sam modele koji nisu skidani sa punjača bukvalno mesecima, pa onda secani negde, punjeni kako se stigne i koliko se stigne, a onda kad se napuni, ta baterija i dalje drži kao nova posle 5-6 god. Dok su drugi poštovali sva moguća uputstva i baterija je "živela" taman koliko je i garancija.
Jedino što jeste stvarno tačno, kada odlažeš bateriju da stoji van napajanja neko vreme, treba da bude napunjena svega nekih 20-ak posto. Ne do vrha, i nikako prazna.
Za opšteuvrežena ili opšte prihvaćenja mišljenja, stručnjaka i onih drugih, pravac - google.

Poslednja izmena:
Txn. Ovde će baterija biti integrisana u kućište tako da ništa od vađenja. Dosta šta sam već isčitao (i različitih informacija). Rekoh da vidim jel neko ovde vodio računa i kako o bateriji. Verovatno si u pravu i biće da se sve svodi na to kako mi "zpadne" i kako sreća posluži. Mogu samo povremeno da :beer: u "zdravlje baterije" pa kako mi sreća da posle 2-3 godine.

Nema nikakvih uputstava, to su sve bapske priče, odnose se na praistorijske baterije. Samo nemoj da je formiraš, molim te. Ili možda bolje ipak da je formiraš čim pitaš za to.

Šta misliš kako se "održava" baterija zaključana u laptopu? Verovatno se vadi svako malo, pa u zamrzivač dok sledeći put ne izlaziš iz kuće i tako... A onda ponovo formiranje pa kalibracija... idi begaj 🙂

I meni je u laptopu unutra baterija,uvek je na punjacu a jednom u 2 nedelje ga koristim na bateriji I kad dodje do 10% ugasim I ostavim da se napuni I opet koristim na punjacu pa za dve nedelje praznim 😀
I evo vec 4 meseca tako,pratim stanje preko Aida64,wear lvl(ostecenje baterije) je 3% ...
Iii Tako ja radim druze 🙂

@kriket
ovde i jeste zaključana. Tako da vađenja svakako neće biti. Ma ne to tako da se radi. Čisto sam mislio neke osnovne stvari. Kako rade "domaći" korisnici. Da se rade neke, makar osnovne stvari. Nije zgoreg da baterija poštaje što duže.

@Petar97
baš na to sam mislio. Domaće iskustvo. Čisto da imam neku ogjentaciju. :type:

Lepo ti je Boki reko...
Cak i isti modeli laptopova sa apsolutno istim hardverom, ona koja je mazena i pazena pre crkne od one za koju se nije brinulo uopste, i obrnuto 🙂
Jednostavno nema pravila...
Ako se setis jednom mesecno isprazni do kraja i to je to... puni, arci po volji i ne budi ROB baterije... to za sitne pare mozes da zamenis, pa i te integrisane, sad kad je PRC hardware na klik od nas, plus mesec dana shipping 🙂

Ja mogu iz mog iskustva sa prošlim laptopom Acer, da kažem posle 7 godina baterija i dalje radi sa min 70% kapaciteta. Nikad je nisam vadio, mazio. Uglavnom je bio na punjaču. Baterija je Sanyo, one su bile najbolje pre, ne znam sad. Uglavnom posle 7 god i dalje drži duže od 2h.

@Velinov
U pravu se. Verovatno više razbijam glavu oko toga nego li što ću zaista imati koristi. Kako "zapadne" neka i bude.

@kriket
Posle 7 godina takva baterija je za :Klanjanje . Inače Sanyo radi izuzeno dobre sve vrste akumulatorskih baterija. Imam ja obične za aparat i već nekoliko godina i šljakaju veoma dobre. Bilo je slučaja kada nisu korišćene više od godinu dana i posle toga su i da lje bile žive i upotrebljive bez punjenja.

Ajde da i ja ne otvaram bzvze novu temu imam pitanje za bateriju i punjenje odnosno dosadni program koji se pojavio sinoc posle instalacije HOTKEYSa za moj model...mozda je i neki update uradjen ali sam sigaran da sam ih iskljucio da mi ne updateuje gomilu gluposti svaki put...
Evo ovaj program se pojavi kad se upali PC i smara prilicno jer nema opcija ni da se deinstalira,ni blokira,ni ugasi...

http://prntscr.com/68rhq2
http://prntscr.com/68ricq

Nema ga ni u uninstal programima a nema ga ni u msconfig da se iskljuci bar pri paljenju pca.
Smeta mi jer me ogranicava na punjenje samo do 80% a ja uvek punim oko 15% i cepam do 100% i onda stoji na punjaca do uvece dok ne legnem i tako u krug.

Ahm, ličimo li mi na baba vange ? 😀
Ako je deo hotkey softvera, onda deinstaliranjem istih verovatno možeš da ga ukloniš. Rekao bih da je neki servis u pitanju. Ne traži ga među programima, nego među procesima. Pa kad saznaš koji je, onda ga i isključi u manage>services&apps

Nazad
Vrh Dno