Šta je novo?

U vezi azuriranja web stranice

srdjan777

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2004
Poena
620
Da li bi neko mogao da mi detaljnije objasni kako da koristim wysiwyg editor da bih mogao da menjam tekst na svojoj web stranici? Ili da me uputi na neki drugi, jednostavniji program za izmenu sadrzaja web stranice, nesto za pocetnike.
Hvala unapred!

Pa napraviš stranicu u PHP-u, a sadržaj upišeš u MySQL bazu.
I preko admin panela samo menjaš vrednosti u bazi. Nema prostijeg načina :) Naravno početnici ovo nikad ne mogu da naprave pa zato moraju da plate da im to neko odradi, ali kad im odradi svakom početniku je posle lako da ažurira svoju stranicu na taj način.

A kako se dolazi do tog panela? Preko obicnog web browsera samo treba user name i pass ili?

Pharos je napisao(la):
Pa napraviš stranicu u PHP-u, a sadržaj upišeš u MySQL bazu.
I preko admin panela samo menjaš vrednosti u bazi. Nema prostijeg načina :) Naravno početnici ovo nikad ne mogu da naprave pa zato moraju da plate da im to neko odradi, ali kad im odradi svakom početniku je posle lako da ažurira svoju stranicu na taj način.
Ej,covek pita kako da menja text na stranici u wysiwyg editoru,sto znaci da je apsolutni pocetnik i da blage veze nema(sto naravno nije nikakva sramota,jer pita i zeli da nauci),a ti mu tu kazes da pravi PHP stranicu sa sve mySQL bazom,pri tome mu jos atakujes na inteligenciju sa komentarom "nema prostijeg nacina"(a ima i to vise njih) i "pocetnici taj neki panel moraju da plate"(ne moraju,ima besplatno i jedan od njih zove se mambo http://www.mamboserver.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=60&Itemid=86)
Pa ako vec "mora" da plati verovatno bi odmah nekom platio da mu odrzava sajt i ne bi postavljao pitanje ovde.Nemoj pogresno da shvatis nemam ja nista protiv tebe,ali ako ne mozes ili neces nekom da pomognes,barem ga ne zbunjuj glupostima.

@sdjan777
To sto tebi treba moze da se uradi na vise nacina,a trebalo bi jako puno vremena i prostora da ti ih samo navedem zato bi
trebao malo vise detalja dati o tom textu da bi nasli sto prakticnije i jednostavnije resenje,takodje trebao bi dati podatke o serveru gde hostujes(ili imas nameru) tu stranicu da bi znali sta mozes da koristis

Bas, dobro mu nije savetovao da svemu tome doda malo koda u Perlu i Pythonu jer ce bolje izgledati... :mad:

Za takve stvari je Rainbow portal ok,ja se evo bas muchim sa njim.
Muka je instalirati,ali je posle za koriscenje veoma lako...
Na poslu odrzavam veci broj sajtova uradjenim u rainbowu i mogu vam reci da je stvarno kl za takve stvari. Ima gomilu modula (news,anaunsments,ankete,sign in...) a sve sto fali moze da se isprogramira i doda kao novi modul...

www.rainbowportal.net

Evo ovako:
Ja cu dobiti user name i password da preko ftp naloga mogu da pristupim serveru na kome se nalazi sajt. E sad, da li ja trebam sa servera da downloadujem stranicu, editujem je npr. u dreamwiever-u i ponovo je uploadujem na server? Ili se to radi drugacije.
Jos samo da naglasim da bih menjao samo tekstualni sadrzaj stranice, znaci na istom mestu, samo drugi tekst.

PS Supermenxs sta je to CMS?

Poslednja izmena:
Najcesce se staticne prezentacije nalaze na serveru sa pocetnom stranicom nazvanom INDEX.HTM ili INDEX.HTML
Ti je dobijes kada pristupis sajtu, recimo otkucas u browseru www.nevladinaorganizacija.org.yu
Zatim mozes opcijom File->Save Page As da snimis tu stranicu na svoj disk i editujes njen sadrzaj bilo kojim editorom a ja bih ti najtoplije preporucio bas Dreamweaver. Izmenis tekst koji hoces a onda treba takav izmenjeni html fajl (nemoj mu menjati ime - index.htm ili html) vratiti nazad na server.
Za to ti treba neki ftp klijent, ali ako radis sa Total commanderom, opet preporucujem njega.
Odes na meni NET->Ftp connection, kreiras novu konekciju, popunis polja:
Session - naziv konekcije u listi u Total commanderu,
Host name - stavis kompletnu adresu bez onog www (dakle ako je adresa www.nevladina.org.yu, stavi samo nevladina.org.yu)
Username - stavi koji si dobio,
Password - stavi koji si dobio,
Server type - autodetect,
ostalo ne diraj, kako je po defaultu, neka i ostane.
Kada zavrsis unos klikni OK dugme i imas kreiranu konekciju. Kad hoces, klikni dugme Connect u Net->Ftp connection dijalogu i povezaces se sa diskom servera. Videces sa te strane istoimeni Index.htm-l fajl (mozda ces morati da udjes u folder www na serveru) i onda sa svog diska kopiraj izmenjeni fajl koji si napravio. Kada sve zavrsis, u gornjem delu Total commandera imas dugme Disconnect, prekines konekciju i to je to. Pre nego sto prekines, mozes iz browsera proveriti da li to izgleda onako kako si hteo, pa ako ne valja, izmeni, ponovo kopiraj na server i diskonektuj se. :wave:

Hvala na detaljnom objasnjenju.
Ovo izgleda prilicno lako. Dobio sam potrebne podatke i pristupio sam serveru preko ftp naloga. Doduse, ne sa ftp klijentom nego direktno preko web browsera. Napravio sam backup sajta (u slucaju da nesto zeznem) i onda sam uradio bas kao sto si napisao. Otvorio sam odredjenu stranu u Dreamwiever-u, promenio sadrzaj, snimio i uploadovao na server. Funkcionise perfektno. Jos samo da malo bolje nauci da vladam Dreamwiever-om da bi mogao da menjam i garfiku, ubacujem slike i sl. i onda je to to.
Jos jednom srdacno hvala.
Svako dobro.

Nazad
Vrh Dno