Šta je novo?

U IT park 25.000 radnika

Učlanjen(a)
25.03.2005
Poena
695
POTPISAN UGOVOR IZMEĐU INDIJSKE
„EMBASI GRUPE” I OPŠTINE INĐIJA

Konačno, posle deset meseci od potpisivanja Memoranduma o razumevanju, potpisan je ugovor o izgradnji informaciono-tehnološkog parka u Inđiji, koji će, u narednih pet godina, graditi indijska kompanija „Embasi grupa“. Ugovor o ovom poslu veka potpisali su juče u Inđiji ispred „Embasi grupe“ Ramgopal Narajanan, u ime države Srbije ministar za telekomunikacije i i informaciono društvo Jasna Matić, predsednik inđijske opštine Goran Ješić i direktor zadruge OŽ „Srem” u Inđiji Stanko Popović.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić je prilikom potpisivanja ugovora o izgrdanji istakao da je ovo jedan od najvažnijih projekata u poslednjih deset godina u Srbiji. Prema projektu IT parka u Inđiji, na površini od 220 hektara zemljišta, koje je obezbeđeno na lokaciji prema autoputu Beograd - Novi Sad, „Embasi grupa“ će u izgradnju tehnološkog parka uložiti u narednih pet godina oko 600 miliona dolara. Radovi će se izvoditi fazno, pa će u prvoj godini biti uloženo 60 miliona dolara i sagrađeno 25.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i zaposleno oko 2.500 radnika. Plan je, međutim, da se izgradi ukupno 250 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora i zaposli oko 25 hiljada radnika.

Projekat IT parka obuhvata i prateće objekte – stambene, ugostiteljske i zabavne sadržaje, kako bi radnici tehnološkog parka mogli da se isključivo okrenu stručnom radu i da ne razmišljaju o drugim potrebama, jer će im sve biti na dohvat ruke u samom parku. Kada je u septembru 2007. godine potpisan Memorandum o razumevanju, računalo se da će ugovor o zakupu zemljišta u Inđiji biti potpisan u aprilu ili maju ove godine, ali je ceo posao pomeren zbog izbora u Srbiji.

Po potpisivanju ugovora o zakupu zemljišta za tehnološki park očekuje se brzo pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti, da bi gradnja objekata počela već za nekoliko meseci. Inače, indijska „Embasi grupa“ posluje od 1985. u Bangloru u Indiji i specijalizovana je za gradnju IT parkova. Do sada je izgradila oko dva miliona kvadratnih metara stambenih i poslovnih obejkata, a podatak da među svojom klijentelom ima i firme kao što su „Majkrsoft“, Aj-Bi-Em, Hjulit Pakard... dovoljno govori o njenom rejtingu na svetskom tržištu.

http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=42645

Poslednja izmena:
bas me zanima kako cemo da upropastimo i ovaj deal...

i ja mislim da cemo obrati bostan kao i za sve ostalo :d

Koliko sam je procitao u pitanju je klasicna green-field investicija... Indijci grade taj IT park nadomak Beograda i posle ce da rentiraju prostor zainteresovanim kompanijama. Ako smo im mi dali zemljiste i infrastrukturu to je to... Kasnije je na njima da privuku strane kompanije da tu lociraju npr. svoja razvojna odelenja i sl.

To je u principu slicno kao Airport City u Beogradu ili gomila GTC-ovih zgrada po gradu, osim sto je, pretpostavljam, dostupni prostor veci, a cena po kvadratu ce biti niza, pa je pogodno za strane kompanije koje tako mogu da deo posla dislociraju tamo (razvojni centri, administracija itd...).

U principu, prava stvar ce biti, ako se taj IT park napuni, ali ne vidim zasto ne bi - Srbija je izuzetno perspektivno trziste i strane kompanije se ne odlucuju tesko, i pored toga sto se mi svojski trudimo da im otezamo, da investiraju ovde.

Poslednja izmena:
znaci stiza 25000 indijaca u indjiju 😀

@illidan
Нема ко други то да напуни. Нема шансе да нађу толико људи али се надам да ће повући што више из БГ и НС. Тада ће свака фирма која намерава да задржи људе морати мало више да се избекељи.

25000 IT strucnjaka u Srbiji. Pazite naglasak je na STRUCNJAKA ne na svrseni studenti, apsolventi ili ljudi sa godinu dana iskustva. u tih 25k ljudi mora da bude MNOGO managera - iskusnih.

Kad sam 2003 otisoa u Edinburgh da radim parallel programming na jednom od vecih Beowulf Clustera u EU, moj mentor mi je postavio kljucno pitanje - Ako je zaista toliko iskusnih i kvalitetnih ljudi otislo iz SR pa ko ce voditi tu ZEMLJU ???

Niko o tome ne razmislja kod nas. Svi haludzaju o nekim projektima megalomanskih razmera... a pravo stanje stvari je jako tuzno. Sve je u fazonu KAKO NEMA UGLJA ??? PA DRUG MILE SE TU IGRAO KAO DETE I SAV JE CRN DO LAKATA IZLAZIO.

25k IT strucnjaka... iz Srbije na jednom mestu... no way da to budu zaista strucnjaci - pri tom jos dobro organizovani. Al zaista takve vesti jako dobro zvuce u dnevniku.

Koliko sam pogledao na netu firma koja pravi IT park je firma koja gradi stambeno-poslovne komplekse.
Nigde cak i ne kazu da su IT firma niti bilo sta slicno.
Ovo je napumpano jer ta magicna skracenica IT zvuci tako mocno kad se izgovori u kaficu pred poslovnim kolegama.
Ne verujem da ce i jedna veca firma koja u bgd ima poslovni prostor (ibm, hp, emc, dell, ms, ...) ici u indjiju, osim ako cena zakupa ne bude toliko niza da ce placati ljudima prevoz/ishranu tamo.
Posebno prica o 25000 ljudi ne drzi vodu, ali ni najmanje.

Ukoliko se ovo i napravi, tamo ce verovatno postojati "pogoni" par firmi, delta prodavnica, i tako nesto.

@illidan
Нема ко други то да напуни. Нема шансе да нађу толико људи али се надам да ће повући што више из БГ и НС. Тада ће свака фирма која намерава да задржи људе морати мало више да се избекељи.

Ako smem, ja bih boldovao ovaj deo teksta. U potpunosti se slažem.

25000m2 prostora i 2500 ljudi a ne 25000

Ljudi su lepo rekli da ce prvo biti 2500 potencijalnih mesta, pa u fazama ce se prostor prosirivati - kao i na drugim slicnim lokacijama - u skladu sa potrebama. U Beogradu nema dovoljno poslovnog prostora tog tipa, a cena kvadrata za taj tip prostora je previsoka u poredjenju sa zemljama u okruzenju tako da itekako ima potrebe za takvim objektima.

Uostalom, pogledajte koliko je slicnih office-space objekata podignuto po novom Beogradu i koliko ih se tek gradi (samo oko 23. bloka ih ima 5-6, pa Airport City itd...). Ovo cak i nije nista neuobicajeno, samo je odradjena dobra bombasticna prica za posao koji je nista novo. Eventualno je interesantno sto nije u Beogradu...

Poslednja izmena:
Pa... nece odma da zaposle sve te ljude odjednom....

A i normano da to sve nece biti "strucnjaci"... bice tu svakakvih profila ... ljudi na odrzavanju - cistacice jer neko mora i da cisti te kancelarije, ili da radi u pogonu ako budu otvarali neke fabrikice... Pa onda sekretarice koje ce da se javljaju na telefon... pa tetkice u kantini i tako to....

Poslednja izmena:
Npr. moze tehnicka podrska neke velike kompanije da bude tamo, ako se pokaze kao dobra odluka, moze i regionalni centar tog tipa da bude na toj lokaciji; zatim lokalizacija softvera za velike kompanije (drajveri, prateci materijal, ambalaza...). To je gomila ljudi i gomila posla. Pored toga: administracija, accounting kuce, razvojni centri - sve to nema potrebe da se obavlja na skupim lokacijama u Beogradu, a ima potrebe za poslovima toga tipa.

Poslednja izmena:
Koliko sam pogledao na netu firma koja pravi IT park je firma koja gradi stambeno-poslovne komplekse.
Nigde cak i ne kazu da su IT firma niti bilo sta slicno.

Pa i jeste gradjevinska kompanija cim gradi IT park... Nece da dodje IT kompanija da gradi prostor - oni ce doci da ga rentiraju i dovedu radnike da rade. Mislim da se ovde mesaju pojmovi. Indijska firma koja gradi office-space radi nesto slicno sto u Beogradu radi npr. GTC ili AirportCity Properties - znaci grade prostor koji kasnije rentiraju velikim kompanijama.

Poslednja izmena:
Naslov projekta je je IT park, tako da ocekujem da tu nece biti garden centar, agroziv, etc...
Znaci nesto vezano za IT, neka od ukupnog broja zaposlenih u bilo kom trenutku bude 20% samo usko vezano za IT - na krajnju cifru od 25000 zaposlenih to mu dodje 5000! IT strucnjaka.

Pretpostavimo sledece, od svih IT strucnjaka u Srbiji 95% je skoncentrisano u NS i BGD. Veliki deo njih je nasao sebe u nekim kompanijama, podigao kredite i kupio stanove ili se na neki drugi nacin vezao za svoju trenutnu lokaciju.
Sta se sad ocekuje da se 80% raspolozive radne snage pokrene tek tako jer je wau otvoren IT kamp ? Meni licno to nema smisla. Ali hajde sacekajmo da vidimo sta ce se nuditi tamo. Ako bi mogao da dobijem 3x vecu platu, relocation issue, program resavanja zaposlenja bracnog druga, etc... ko zna mozda bih i presao.
Samo nesto se ne spominje u prici izgradnja stanova, bolnica, skola i ostale infrastrukture koja treba da podrzi finalnih 25k zaposlenih (sa porodicama apx 40k).

Ovako mi je cela ta prica jedno prilicno veliko mastanje nasih politicara i kvazi biznismena, novokomponovanih megatrend japija....

IT je i sve ono gore sto sam napisao: tehnicka podrska za IT, lokalizacija za IT... Sto mora da se ljudi sele iz BG, mogu i da se otvore nova radna mesta za nove ljude...

PS: Indjija nije daleko od Beograda sto bi gradili stanove i ostala cuda za nove zaposlene i ko bi od Beogradjana koji dobiju posao tamo kupio uopste stan na toj lokaciji, kada brzo moze da stigne tamo iz samog BG-a.

Poslednja izmena:
Svi ste cini mi se promasili sustinu -- ovi ljudi grade prostor koji ce se dati na koriscenje IT firmama. Dakle, to uopste ne moraju biti nova radna mesta ako tu dodju firme koje vec imaju radnike.

Plus sto ce u tih 2500 mesta biti ukljucene i cistacice i slicno...

IT Park koji se gradi i ime koje nosi se odnosi pre svega na njegovu tehnichku opremljenost koja ce odgovarati velikim kompanijama da prenesu deo svog poslovanja tamo. To se pre svega odnosi na velike kompanije poput HP-a, IBM-a... kojima je u interesu da imaju shto bolji poslovni prostor po shto povoljnijim uslovima, a nije im toliko bitna atraktivnost lokacije. Sa druge strane shto vec rekoshe ljudi Indjija nije toliko daleko od Beograda. Chak je neka brzhe stici do nje nego preci most zbog ogromnih guzhvi. Tako povecanje potroshnje goriva, kompenzovace se mnogo manjim troshkovima prostora koji ce doprineti da ostanu veca sredstava za beneficije zaposlenima. Cifre sa kojima je ovde pochelo da se licitira su uglavnom vrlo proizvoljne, tj. nisu ni na chemu konkretnom utemeljene tako da na njih ne bih obracao mnogo pazhnje. Ukoliko neko ulozhi 500 miliona $ verujem da je napravio vrlo ozbiljnu analizu kako ce mu se te pare vratiti i sigurno je vec zapocheo pregovore sa kompanijama koje ce tamo dovesti.

Svi ste cini mi se promasili sustinu -- ovi ljudi grade prostor koji ce se dati na koriscenje IT firmama. Dakle, to uopste ne moraju biti nova radna mesta ako tu dodju firme koje vec imaju radnike.
bingo!

Ali ovih dana smo vec zakljucili da je nama najteze videti ono sto nam je pred nosom 😉

IT Park koji se gradi i ime koje nosi se odnosi pre svega na njegovu tehnichku opremljenost koja ce odgovarati velikim kompanijama da prenesu deo svog poslovanja tamo. To se pre svega odnosi na velike kompanije poput HP-a, IBM-a... kojima je u interesu da imaju shto bolji poslovni prostor po shto povoljnijim uslovima, a nije im toliko bitna atraktivnost lokacije.

Ako znas da IBM iznajmljuje citav sprat na vrhu usca i da se HP seli kod Delimira u komsiluk (AP City), onda to sto pises bas i ne stoji, zar ne?

Cekajte,znaci dodju Indijci naprave 'zgradu',zatim dodje neka velika kompanija i 'useli se',i sta mi imamo od toga?

Banane :d DAS uozbilji se covece 🙂
:wave:

Poslednja izmena:

Nisam lupio 25k ljudi, tako su se izjasnili da im je to finalna cifra.

Pa dobro, da li bi ti putovao svaki dan u Indjiju kolima, posto zeleznice srbije nisu ni za sta ?
Ja ne bih i ako bi moja firma odlucila da preseli svoje sediste u Indjiju ladno bih dao otkaz.

Sve ovo sto cu reci je moj LICNI stav i ne nameravam da ubedjujem bilo koga da je to slovo u kamenu.

Radni dan mi traje apx 9h u proseku + 1.5h na putu od posla do kuce to je apx 10h i to je neki prosek. Vrlo cesto se desi da umesto 9h se ostane i duze na poslu. Ukoliko bi isao u Indjiju da radim onda bi mi vreme putovanja od kuce do Indjije i nazad bilo preko 3h. Nemojte samo da mi kazete od BGD do indjije se stize za 45min, racunajte prevoz u gradu - guzvu na autoputu, etc... Drugo voziti svaki dan takvu turu je iscrpljujuce mentalno i mora da ostavi posledice kako na posao tako i na privatni zivot.
Koliko vas kad zavrsi posao ode da obavi kupovinu ? Pa i to odnese jos 1h, dakle bye bye slobodno vreme. Onda cemo subotom da odradjujemo ogromne kupovine i da se slivamo kao gnuovi na Kentashi u Merkator, ROdic i ostala "pojila"
Neka hvala, ja cu dati otkaz ukoliko bi moja firma odradila takav potez preseljenja u Indjiju.
Zatim, cena prevoza - koliko bi pukli na gorivo za vozikanje do poljoprivrednog IT dobra u Indjiji ? Ajde mozda organizuju shuttle-ovi do poljoprivrednog IT dobra, ali nesto cisto sumnjam u to.
Trece samo bi radna snaga iz BGD i NS mogla da predhe da radi na poljoprivrednom IT dobru, posto bi mogla da se vraca u svoje habitate. Ostali strucnjaci iz Nisa-a, KG, SU bi sa odusevljenjem iznajmljivali stare svapske kuce u indjiji...

ponavljam ovo je moj licni stav, ja ostajem samo u krugu 2-ke 😉 Ja sam retrogradni element :d

Poslednja izmena:
u svakom slucaju dobra vest..nadam se da ce drzava ovu priliku iskoristiti..

Banane :d DAS uozbilji se covece 🙂
:wave:

Hocu da kazem da se ne treba previse loziti na cifru od 25000(0) radnih mesta,jer ce se verovatno samo mali procenat odnositi na nova radna mesta,a veci na to sto ce se firme preseliti u jeftiniji prostor.
Ali evo Mipko kaze da ne bi prelazio 🙂

Cekajte,znaci dodju Indijci naprave 'zgradu',zatim dodje neka velika kompanija i 'useli se',i sta mi imamo od toga?
paaa... nekoliko radnih mesta za chistacice... i istinii za volju neki mali porez (mali jer ovakve investicije se daju uz izdasne popuste od strane drzave i lokalne samouprave)

Hocu da kazem da se ne treba previse loziti na cifru od 25000(0) radnih mesta,jer ce se verovatno samo mali procenat odnositi na nova radna mesta,a veci na to sto ce se firme preseliti u jeftiniji prostor.
Ali evo Mipko kaze da ne bi prelazio 🙂

Cifra od 25k je tu samo iz politicko/marketinskih razloga na zalost! Doduse sama vest po sebi nije losa.

Nazad
Vrh Dno