Šta je novo?

U cemu je problem?

Pregledaj malo podešavanja. Na početku videa je podešeno kao sa tvog screenshot-a gde je parket preeksponiran (previše svetla). U sledećem je već bolje.

I ne možeš očekivati da slika nije pikselizovana (ti kvadratići koje pominješ) kada koristiš nižu rezoluciju od one koja je nativna za monitor.

Postavi u podešavanjima rezoluciju koja je nativna za tvoj monitor, napucaj podešavanja pa spuštaj da dobiješ zadovoljavajući frame rate za 5600G grafiku. Pa se nađi negde između FPS-a i kvaliteta slike.

Takođe održavaj odnos stranica između podešavanja i monitora.

Što se tiče videa, sve zavisi šta koristiš za snimanje i koje je podešavanje tu postavljeno. Ako je slabiji bitrate onda dolazi do musavosti. Ukoliko želiš da se baviš ovim "sportom" sa snimanjem igranja i postavljanjem na YouTube bilo bi dobro da malo proučiš tematiku. Pregledaj ovaj link: https://restream.io/blog/what-is-video-bitrate/

Ma kod mene igra radi pristojno i na 19xx x 12xx i sa skoro sve na HIGH osim PUBLIKE na LOW i ANTI ALIANSING na minimum.
Takođe, igrao sam par meseci igru na 12xxx x 7xx, opet sve na HIGH osim PUBLIKE i AA na minimum. I ta kombinacija mi se najviše svidela.
Igra je izgledala prelepo na tim podešavanjima. Nema kockica, boje su lepe,još sam ja dodao nova lica i tela za uigrače itd...

Trenutno, povadio sam sve uređaje iz utikača u sobi. Prebacio utičnicu od monitora sa razdelnika na poseban šteker, na razdelniku imam PC i zvučnik od 30W, ove loše boje i previše nekog ružnog osvetljenja su se izgubili, za sada. Izgleda da su mi instalacije u sobi loše ili preopterećene. Moja soba je na 20m od ogromnog transformatora električne mreže.
Ma kod mene igra radi pristojno i na 19xx x 12xx i sa skoro sve na HIGH osim PUBLIKE na LOW i ANTI ALIANSING na minimum.
Takođe, igrao sam par meseci igru na 12xxx x 7xx, opet sve na HIGH osim PUBLIKE i AA na minimum. I ta kombinacija mi se najviše svidela.
Igra je izgledala prelepo na tim podešavanjima. Nema kockica, boje su lepe,još sam ja dodao nova lica i tela za uigrače itd...

Trenutno, povadio sam sve uređaje iz utikača u sobi. Prebacio utičnicu od monitora sa razdelnika na poseban šteker, na razdelniku imam PC i zvučnik od 30W, ove loše boje i previše nekog ružnog osvetljenja su se izgubili, za sada. Izgleda da su mi instalacije u sobi loše ili preopterećene. Moja soba je na 20m od ogromnog transformatora električne mreže.
RYZEN 5 5600G može da pogura sasvim igrivo NBA 2K22 i na 1900x1200. Ma da mi se više dopada kako su mi OZGLEDALE igre dok sam koristio RYZEN 3 2200G. Malo su lepše bile boje i šta znam. R3 2200G koristi VEGA8 a R5 5600G koristi VEGA7 grafiku. RYZEN 5 ima jači CPU, stoga se igre brže učitavaju ali kada je u pitanju kvalitet grafike R3 je bolji.

Pregledaj malo podešavanja. Na početku videa je podešeno kao sa tvog screenshot-a gde je parket preeksponiran (previše svetla). U sledećem je već bolje.

I ne možeš očekivati da slika nije pikselizovana (ti kvadratići koje pominješ) kada koristiš nižu rezoluciju od one koja je nativna za monitor.

Postavi u podešavanjima rezoluciju koja je nativna za tvoj monitor, napucaj podešavanja pa spuštaj da dobiješ zadovoljavajući frame rate za 5600G grafiku. Pa se nađi negde između FPS-a i kvaliteta slike.

Takođe održavaj odnos stranica između podešavanja i monitora.

Što se tiče videa, sve zavisi šta koristiš za snimanje i koje je podešavanje tu postavljeno. Ako je slabiji bitrate onda dolazi do musavosti. Ukoliko želiš da se baviš ovim "sportom" sa snimanjem igranja i postavljanjem na YouTube bilo bi dobro da malo proučiš tematiku. Pregledaj ovaj link: https://restream.io/blog/what-is-video-bitrate/

SADA sam POGLEDAO TEK OVAJ YOUTUEB VIDEO.
E vidiš, ovde igra i izgleda onako kako treba na 1280x720. Tako je i kod mene izgledala, dobro za jedno 30% bolje, jer sam ja ubacio neke dodatke itd...
Ali sa ovom grafikom na 1280x720 bih bio zadovoljan. Ovde se vidi da nema ružnog svetla, nemakockica, nema zastajkivanja frejmova itd...

Poslednja izmena:
Ma da, ako sam na 20m od tranformatora, trebalo bi da imam jak napon. Baš ću da izmerim u štekerima da vidim koliki je napon.

Valjda su već pitali, koje napajanje imaš?

jedno 3 puta su ga pitali. @HYPATIATV red bi bio da odgovoriš. ovako kako si krenuo proveravaćeš i elektrane

Evo nagađam: IG-Max, MS ili Zeus (aka Uspon).
U gotove konfe to meću uz naravno jeftine A ploče, najgori i za zaobilaženje SSD i najsporiji RAM (što ovde nije slučaj zbog iGPU-a, valjda).

Ma da, ako sam na 20m od tranformatora, trebalo bi da imam jak napon. Baš ću da izmerim u štekerima da vidim koliki je napon.
Ljidi te vise puta pitaju da im odgovoris koje napajanje imas u racunaru. Rauzmes koje ti je napajanje koje je marke proizvodjac ime napajanja i koliko je vati sad kontas. Ne da meris djerdap koliki napon daje. 😁

Valjda su već pitali, koje napajanje imaš?
CHIEFTEC ECO SERIES 650W
Ljidi te vise puta pitaju da im odgovoris koje napajanje imas u racunaru. Rauzmes koje ti je napajanje koje je marke proizvodjac ime napajanja i koliko je vati sad kontas. Ne da meris djerdap koliki napon daje. 😁
CHIEFTEC ECO series 650W. Novo je napajanje, uzeo sam ga pre 4 meseca.
Koje napajanje koristis? Kvalitetna napajanja peglaju sve u rasponu od 100-240V bez problema, krenuo bih od njega.
Napon mi je 236V bio sinoć, izmerio.

Dobro je. Malo po malo, izgleda da se stvari vracaju na staro.
Ekran i napajanje su mi sada na posebnim utikacima.

Setio sam se jos jedne stvari.
Kada sam prvog puta montirao racunar i upalio ga, on se posle 2 sekunde ugasio.
Probam ponovo isto. Ponovo, isto.

Posle nekog vremena,
palo mi je na pamet da mozda treba da okrenem ventillator na drugu stranu, da ga namontiram okrenutog za 180 stepeni.
I racunar je proradio odmah posle toga.
Da li je to bio razlog ili ne?, ne verujem da je.
Ali proradio je.

Nakon sto su mi zamenili crknutu plocu i doneo racunar kuci.
Slučajno sam primetio da su mi iz servisa vratili racunar sa ventilatorom okrenutim kontra od onog kako je bio kada sam im odneo racunar.
Bio je okrenut tako da onaj strceci deo na ventilalatoru, na kome pise AMD bude tacno iznad stapova za RAM.

Skinuo, okrenuo ga i sada igre rade jos bolje nego pre.
Ovo je vec igrivo.
Ima malo kockica, ali sada su boje stvarno ciste i lepo je.
Nema vise seckanja frejmova u igri,
sto me vise plasilo nego sto me je ometalo u igranju.
Sada mogu bar da se igram koliko toliko pristojno.
Sto je najzesce.
Rekao sam u jednoj od poruka iznad.
Da su mi temperature CPU, GPU a i ploce, bile vidno vise dok sam bio zadovoljan kako mi rade video igre i YouTube.
dakle pre zamene paste.
Kada sam promenio pastu, temperature su se vidno spustile ali nisam vise bio zadovoljan kvalitetom slike, pojavile su se te kockice, frejmovi na momente separisani-iscepkani jedan od drugog itd...

Od kako sam okrenuo ventilator kako je bio okrenut kada sam odneo racunar na servis,
temperature su opet one stare, malo vise ali zato igre rade bolje, boje su jasnije i slika je cistija u klipovima itd...

Izgleda da za PC nije bas ni dobro da temperature komponenata budu preniske.
Sada mi je prosecna temperatura ploce 29(ASUS ploce su veoma dugovecne i uvek hladne kao zmija), CPU 37-39, GPU 35-37, u leru. A pod opterecenjem, CPU ide i do 67-68.

Od kako sam okrenuo ventilator kako je bio okrenut kada sam odneo racunar na servis,
temperature su opet one stare, malo vise ali zato igre rade bolje, boje su jasnije i slika je cistija u klipovima itd...
znači ipak box kuler, treba razmišljati o zameni tog AMD Wraith Stealth smeća, verovatno je i brujao jer je defektan, i veoma moguće da ima neki prekid u njemu pa da zastane na kratko, mada nikom ne bi preporučio da uopšte koriste box kuler smeća. Postoje povoljne alternative koje bolje hlade, dosta su tiši i nisu defektni.

Bio je okrenut tako da onaj strceci deo na ventilalatoru, na kome pise AMD bude tacno iznad stapova za RAM.
Нисам ово баш разумео. Јел ти вентилатор стоји нормално, под 90 степени у односу на плочу, или је паралелно постављен са плочом? Ако је под 90, онда и треба да буде изнад РАМ-а, да дува према задњој страни кућишта.
Није ми баш најјасније је ли овај кулер бокс или је афтермаркет.

Нисам ово баш разумео. Јел ти вентилатор стоји нормално, под 90 степени у односу на плочу, или је паралелно постављен са плочом?
nisam ni ja. najbolje bi bilo da se okači slika

Misli na AMD logo na shroud-u koji je zakacen za kuciste iliti ram ventilatora. U ovoj slici okrenut je na gore, ka kutiji, drugim recima, estetski izgleda kako treba. Njemu je servis kad je vratio racunar zarotirao ventilator za 90 stepeni u smeru kazaljke na satu i onda je logo bio okrenut na desno, ili kako OP kaze, ka RAM-u.

cu5quffuhr821.jpg

sto totalno nema nikakve veze za performanse, kao ni vecina stvari koje je radio. osim eto sto je zaboravio da kaze da je menjao cpu....

Нисам ово баш разумео. Јел ти вентилатор стоји нормално, под 90 степени у односу на плочу, или је паралелно постављен са плочом? Ако је под 90, онда и треба да буде изнад РАМ-а, да дува према задњој страни кућишта.
Није ми баш најјасније је ли овај кулер бокс или је афтермаркет.
OK je sada, zadovoljan sam ovim kako sada radi. Ventilator je pod 90 stepeni a natpis AMD mi je sada tačno iznad RAM štapova. Tako sada stoji a taj natpis je stojao sa suprotne strane pre nego sam ga vratio. Isto je ventilator bio pod 90 stepeni ali je AMD natpis stajao sa suprotne strane RAM štapova, okrenut za 180 stepeni,razumeš?.
sto totalno nema nikakve veze za performanse, kao ni vecina stvari koje je radio. osim eto sto je zaboravio da kaze da je menjao cpu....
Pa nisam menjao CPU pre i posle menjanja paste, menjao sam PLOČU. CPU nije crkao, on radi.

pokusavam da stavim RAM u komp, ali nikako ne mogu da prevucem preko nje onaj plasticni hepek, fali mozda 2 mm, ima li neka fora..upalio komp bez da sam ga navukao, ali sam je nabio medjutim nista se ne desava, i dalje PC ima 8 gb mjesto 16 , ima li nade ??

pokusavam da stavim RAM u komp, ali nikako ne mogu da prevucem preko nje onaj plasticni hepek, fali mozda 2 mm, ima li neka fora..upalio komp bez da sam ga navukao, ali sam je nabio medjutim nista se ne desava, i dalje PC ima 8 gb mjesto 16 , ima li nade ??
Ima, prvo na ram imas zarez na sredoni i na ploci gde stavljas imas plasticni deo gde treba da prodje taj zarez, pogledaj to i obrati paznju da nebi ostetio.
I obrati paznju da ti je ram kompitibilan sa plocim da ne guras ddr3 u ddr4.
Probaj da zarotiras ram memoriju
Na neke ploce onaj drzac rama sto zakljucava ram da ne bi spalo na jednu stranu se otvara na drugi ne. A na neke plice sa obe strane se otvara.
Imas klizac lepo ubaci ram u taj klizac da legne.

Poslednja izmena:
na sve sam obratio paznju, ide DDR3, nema sanse...zamenicu je onda
p.s. racunar je dosao sa RAM om koji je po povrsini veci od ove moje koje dodajem naknadno, ali onaj usjek je na istom mjestu..

na sve sam obratio paznju, ide DDR3, nema sanse...zamenicu je onda
p.s. racunar je dosao sa RAM om koji je po povrsini veci od ove moje koje dodajem naknadno, ali onaj usjek je na istom mjestu..
Aj baci sliku tog ram koji je dosao sa kompom i sliku tog drugog rama koji pokusavas da stavis da vidimo.
Da uporedimo da li je isti ram
Da ti nije neko prodao ddr2 mesto ddr3 oce da se desi greska. Samo pitam i nagadjam.

aaaa, greska je moja, kako imam 3 kompa, kupio memoriju za drugi na poslu, gurao DD3 u DDR 4, izvinjavam se i hvala na trudu :cry::eek::eek::eek:

Nazad
Vrh Dno