Šta je novo?

U cemu je problem?

HYPATIA

Poznat
Učlanjen(a)
28.01.2023
Poena
29
Kupio sam računar iz delova, sklopio ga i računar je neka 3 meseca lepo radio.
RYZEN 5 5600G CPU sa integrisanom VEGA grafikom.
ASUS PRIME A520M-K ploča.
16GB RAM, GEIL RPISTINE na 3200 + GEIL POTENZA na 2133(klokuje se valjda na 3200?)
Igrao sam video igre, NBA 2K, TOTAL WAR,... gledao YOUTUBE, ubacivao neke pdoatke u EXCEEL itd...
Sve je radilo lepo.

Međutim.
Jedne noći, računar je počeo da bruji malo jače, pogledao sam temperaturu CPU i zaključio da je nešto viša nego uobičajena ali ne iznad one koju je AMD na svom sajtu označio kao normalnu granicu.
Odlučio sam da zamenim termalnu pastu.
Zamenio je i računar je prestao da bruji a temperatura CPU i ploče se spustila čak i ispod onih koje su bile aktuelne pre brujanja.

Međutim, počeli su da se javljaju neki simtomi tipa.
Kada upalim YOUTUBE snimak, na 720p. Prva sekunda ili dve, slika bude prvo iz kockica, sledeći moment pređe u blago mutni, razbistri se i radi normalno.
Tačnije, radi normalno ali sa povremenim prekidima frejmova.
Posebno kada je neka jača dinamika na ekranu.
Npr, košarkaška utakmica, dodaja lopte i slično.
Kada upalim video igre, primecujem jasno da je slika nekako maloooo kockastija nego pre zamene paste.
U smislu da se recimo blago uocavaju kockice. Npr. Igraci u NBA 2K22 izgledaju kao da na obodnim linijama tela imaju sitna sitne kockice. Boje su manje vise ok ali pre nisam uocavao te kockice.
I kao da mi slika sveukpno ne deluje vise tako lepo i kristalno kao pre zamene paste.
Nije sad to nesto BAS BAS BAS vidljivo ali smeta, primeti se razlika, nije to vise ta ista igra kao pre.
Kada treba kursor od misa da stavim u neko zaglavlje, npr. u zaglavlje za teksualni OPIS VIDEA na YOUTUBE, odjednom izbledi, skoro da nestane.
Kada izadjem misem iz povrsine zaglavlja, kursor se ponovo razbistri i vrati u normalu.
Ignorisao sam to, misleći da će se srediti samo, kao sto obicno bude.

Međutim, nakon 5 dana i noći rada , bez gašenja kompa, poslednje noći sam pustio neku emisiju sa YOUTUBE, zaboravio da stavim BLANK SCREEN SAVER NA EKRAN i uspavao se.
Kada sam se probudio, ekran crn, vrti ventilator ali računar ne daje nikakve druge znake zivota.
Probam da ga ugasim na taster na kucistu, NECE.
Ugasim ga ozadi, onaj 0 i 1 prekidac pored napajanja.
Nakon toga upalim ponovo, medjutim nije vise ni ventilator radio.
Odneo sam racunar na servis.
Utvrdili su da je ploca crkla jer su nasli termalnu pastu u rupama za iglice od CPUa.
Zamenili mi plocu i racunar sada radi.
Medjutim, kako vreme odmice, pocinje sve vise i vise da prikazuje simptome koje je imao pre crkavanja ploce.
Inace, temperature svih delova racunara su svo vreme i vise negos tabilne.

Ne znam u cemu je problem ovde p ovama, ako ima neko nekih iskustava.
nema pregrevanja itd.????

Dok si menjao pastu a naročito kada je ploča promenjena BIOS je verovatno na Factory defaults šti isključuje XMP za memoriju paona onda eadi na minimalnoj brzini a ne na 3200MHz. To bi treabalo da bude lako da se namesti u BIOS-u. Brzina memorije dosta utiče na performanse ugrađenih grafika. Moguće je da je ograničena kolilina memorije određene za IGPU.
Slično može da bude i sa nameštanjima za processor, Boost nije uključen na default-u pa ne diže frekvenciju kako i kada treba, samo jedba od mogćnosti, Treba proveriti i namstiti i brzine ventilatora, Moguće je i da je neki stari BIOS iako je nova ploča, i to treba proveriti.
Retko kada može dase sa mo nabace delovi bez da se nešto optimizuje. Drajvere treba proveriti i eventualno apdejtovati.
Ima i ovaj program koji ti mže biti od pomoći
Trebaće ti i
https://www.hwinfo.com/download/
Da vidiš šta se tačno događa.

Koje su to stabilne temperature, čime meriš i čime opteretiš procesor? Obrati pažnju na temperaturu grafičkog čipa(Apu Gfx u HwInfo-u). Ako koristiš box kuler (Wraith Stealth Cooler), neki jači bi možda pomogao.

Dok si menjao pastu a naročito kada je ploča promenjena BIOS je verovatno na Factory defaults šti isključuje XMP za memoriju paona onda eadi na minimalnoj brzini a ne na 3200MHz. To bi treabalo da bude lako da se namesti u BIOS-u. Brzina memorije dosta utiče na performanse ugrađenih grafika. Moguće je da je ograničena kolilina memorije određene za IGPU.
Slično može da bude i sa nameštanjima za processor, Boost nije uključen na default-u pa ne diže frekvenciju kako i kada treba, samo jedba od mogćnosti, Treba proveriti i namstiti i brzine ventilatora, Moguće je i da je neki stari BIOS iako je nova ploča, i to treba proveriti.
Retko kada može dase sa mo nabace delovi bez da se nešto optimizuje. Drajvere treba proveriti i eventualno apdejtovati.
Ima i ovaj program koji ti mže biti od pomoći
Trebaće ti i
https://www.hwinfo.com/download/
Da vidiš šta se tačno događa.

Hvala puno, Za nešto od ovoga što si rekao sam znao ali za nešto i ne. Primeniću tvoje savete.

Samo mi molim te reci.
Koji su simptomi kod procesora sa IGPU, sa INTEGRISANOM GRAFIČKOM JEDINICOM, ako se npr desi da vrlo vrlo vrlo mala količina termalne paste dospe u one rupe na ležištu za procesor.

Napisao sam već da je ploča crkla zbog termalne paste u rupicama za iglice procesora.
Pošto mi sada računar prikazuje slične simtome pre nego što će ploča crći.
Da li je moguće da su npr na iglicama CPU koji je preživeo havariju ploče ostali tragovi paste
i da ti tragovi sada izazivaju problem na novoj ploči.
Pošto su simptomi sada isti kao i pre crkvanja ploče ali daleko blaži.

Ponoviću još jednom simptome.
U igrama, konkretno NBA 2K22, košarka.
Kada u meniju otvorim SAVE GAME i krenu prvi kadrovi sa terena,
u prvoj sekundi ili dve, na linijama koje razgraničavaju telo igrača od ostale grafike se pojave sitne sitne kockice,
kao kada pustiš igru u jako niskoj rezoluciji.
To traje sekundu bukvalno.
Nakon toga, te kockice se opet mogu uočiti ali povremeno.

E sada, u nastavku ću koristiti tri različita termina da opišem stanje mog računara.
TERMIN 1: STANJE PRE CRKAVANJA PLOČE. To je stanje kada je sve radilo lepo i izgledalo lepo. Igre, YOUTUBE,...
TERMIN 2: STANJE PRED CRKAVANJE PLOČE. To je stanje kada sam uočio promene kvaliteta slike kada puštam YOUTUBE klipove i igram igre. Opisaću ponovo te promene u nastavku.
TERMIN 3: STANJE NAKON ZAMENE PLOČE. To je sadašnje stanje.

NISAM MENJAO NIKAKVA PODEŠAVANJA u IGRI u ODNOSU na STANJE pre CRKAVANJA PLOČE.
A pre crkavanja ploče, igra je u 1280x7xx izgledala prelepo, prečisto, bez kockica, lepsše su nekako bile i boje.
Igra je radila glatko PRE, PRED i NAKON ZAMENE PLOČE. I sada radi glatko ali sa ovim smetnjama koje je u mojim očima čine drastično neprivlačnijom za igrati.
Inače, svi ostali parametri grafike su podešeni na HIGH.

Sada su mi i boje u igri nekako, šta znam.
Nekako sve izgleda lošije.
Prosto jasno osećam razliku i nemam više volju da igram igricu jer grafički nije dopadljiva.
Probao sam da pojačam rezoluciju na 1900x1280 ili tako nešto.
Utisak se nije previše promenio.
Inače igra lepo radi i na 1900x.... ali ja je držim na 12XXx7XX jer mi je tako nekako najbolji osečaj i ugođaj dok igram.

Inače, nije to samo slučaj sa igrom.
Već i sa YOUTUBE klipovima.
Nije mi slika više to što je bila PRE CRKAVANJA PLOČE.
A i svaki drugi ili treći klipo počinje tako što prvo bude blago kockast, nakon toga se malo zamuti i onda razbistri. Sve u jednoj sekundi ili dve.
I bez toga, prosto osećam da to nije to, nije to ugođaj koji je bio PRE CRKAVANJA.

Inače, u BIOS, WIN10 TASK, CPUTEMP, HWINFO sam pratio temperature CPU, GPU, MB i sve je i najboljem mogućem redu.
Temperature se i pri najvećim opterećenjima CPU i GPU drže ispod 65 stepeni, čak ispod 55 prečesto.

IZVINI, opet se raspisah ali mi molim te samo odgovori ako možeš bar na prvo pitanje, na vrhu moje pisanije.
Koje su to stabilne temperature, čime meriš i čime opteretiš procesor? Obrati pažnju na temperaturu grafičkog čipa(Apu Gfx u HwInfo-u). Ako koristiš box kuler (Wraith Stealth Cooler), neki jači bi možda pomogao.
Startujem igru NBA 2K22 ili TOTAL WAR TROY, obe su izašle krajem 2021. godine. Igram 20 minuta, Brzo ugasim i upalim CPU TEMP ili HWINFO ili TASK i pogledam kolika je temperatura CPU, GPU i MB prikazana.
CPU bude najviše do 60 stepeni.
GPU isto ili čak i nešto malo niže.
Ploča do 45 stepeni max, možda 50 ali ništa uočljivo što bi ukazalo na pregrevanje.
Nema naglih skokova temperature takođe.
Proveravao sam i u BIOS temperaturu ploče, Na leru je i ispod 30 stepeni često.

Poslednja izmena:
Igram 20 minuta, Brzo ugasim i upalim CPU TEMP ili HWINFO ili TASK i pogledam kolika je temperatura CPU, GPU i MB prikazana.
HwInfo držiš upaljen dok igraš igricu i proveriš max vrednosti, pre svega GFX temp.
Uradi i test memorije sa Memtest86

HwInfo držiš upaljen dok igraš igricu i proveriš max vrednosti, pre svega GFX temp.
Uradi i test memorije sa Memtest86
Hoću.

Da li mi molim te možeš odgovoriti na ovo pitanje.
Koji su simptomi na ekranu ako kod procesora sa IGPU, sa INTEGRISANOM GRAFIČKOM JEDINICOM.
Ako se npr desi da vrlo vrlo vrlo mala količina termalne paste dospe u one rupe na ležištu za procesor.
Recimo u ne više od 2 ili 3 rupice.
I sada ja stavim CPU u takvo ležište. kakvi bi po tebi trebali biti simptomi za takvu sitvaciju.
Da li misliš da bi PC odjednom odapeo, bar matična ploča ili CPU.
Ili bi i jedno i drugo odumirali polako a njihovo odumiranje bi se indikovalo na ekranu sa nekim specifičnim vidljivim simptomima?.

Da budem konkretan.
Evo opisa celokupnog konteksta i simptoma koje trenutno uočavam.
MOLIM TE da izčitaš ovo i kažeš mi svoje mišljenje.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Napisao sam već da je ploča crkla zbog termalne paste u rupicama za iglice procesora.
Pošto mi sada računar prikazuje slične simtome pre nego što će ploča crći.
Da li je moguće da su npr na iglicama CPU koji je preživeo havariju ploče ostali tragovi paste
Pošto su simptomi sada isti kao i pre crkvanja ploče ali daleko blaži.

Ponoviću još jednom simptome.
U igrama, konkretno NBA 2K22, košarka.
Kada u meniju otvorim SAVE GAME i krenu prvi kadrovi sa terena,
u prvoj sekundi ili dve, na linijama koje razgraničavaju telo igrača od ostale grafike se pojave sitne sitne kockice,
kao kada pustiš igru u jako niskoj rezoluciji.
To traje sekundu bukvalno.
Nakon toga, te kockice se opet mogu uočiti ali povremeno.

E sada, u nastavku ću koristiti tri različita termina da opišem stanje mog računara.
TERMIN 1: STANJE PRE CRKAVANJA PLOČE. To je stanje kada je sve radilo lepo i izgledalo lepo. Igre, YOUTUBE,...
TERMIN 2: STANJE PRED CRKAVANJE PLOČE. To je stanje kada sam uočio promene kvaliteta slike kada puštam YOUTUBE klipove i igram igre. Opisaću ponovo te promene u nastavku.
TERMIN 3: STANJE NAKON ZAMENE PLOČE. To je sadašnje stanje.

NISAM MENJAO NIKAKVA PODEŠAVANJA u IGRI u ODNOSU na STANJE pre CRKAVANJA PLOČE.
A pre crkavanja ploče, igra je u 1280x7xx izgledala prelepo, prečisto, bez kockica, lepsše su nekako bile i boje.
Igra je radila glatko PRE, PRED i NAKON ZAMENE PLOČE. I sada radi glatko ali sa ovim smetnjama koje je u mojim očima čine drastično neprivlačnijom za igrati.
Inače, svi ostali parametri grafike su podešeni na HIGH.

Sada su mi i boje u igri nekako, šta znam.
Nekako sve izgleda lošije.
Prosto jasno osećam razliku i nemam više volju da igram igricu jer grafički nije dopadljiva.
Probao sam da pojačam rezoluciju na 1900x1280 ili tako nešto.
Utisak se nije previše promenio.
Inače igra lepo radi i na 1900x.... ali ja je držim na 12XXx7XX jer mi je tako nekako najbolji osečaj i ugođaj dok igram.

Inače, nije to samo slučaj sa igrom.
Već i sa YOUTUBE klipovima.
Nije mi slika više to što je bila PRE CRKAVANJA PLOČE.
A i svaki drugi ili treći klipo počinje tako što prvo bude blago kockast, nakon toga se malo zamuti i onda razbistri. Sve u jednoj sekundi ili dve.
I bez toga, prosto osećam da to nije to, nije to ugođaj koji je bio PRE CRKAVANJA.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koju pastu si koristio? Čak i da je završilo malo paste u socketu, ne bi trebalo ništa da crkne, većina ne provodi struju.
Ustvari, ako nisi skidao cpu, ne znam ni kako bi pasta završila u socketu.
Ako imaš 2 stick-a rama, probaj sa jednim i u različitim slotovima.

Koje napajanje imaš?

Nisu temparature loše, nešto drugo tu ne štima?

Termalna pasta ne bi trebala ni da provodi struju, a kako je uošte došla tamo ne znam. Tako ne verujem da je ni prvi put bila termalna pasta problem.

Ažuriraj windows i sve drajvere, proveri "health status" diska (u hdtune-e u sl), i ono gore spomenuto (memtest...).
Možda i napajanje, mora se probati drugo, možda i procesor?

Koju pastu si koristio? Čak i da je završilo malo paste u socketu, ne bi trebalo ništa da crkne, većina ne provodi struju.
Ustvari, ako nisi skidao cpu, ne znam ni kako bi pasta završila u socketu.
Ako imaš 2 stick-a rama, probaj sa jednim i u različitim slotovima.

Koje napajanje imaš?
Pa skidao sam CPU i menjao pastu.
Nakon tog menjanja paste su poceli ovi simtomi da se pojavljuju.
Nakon 5 dana simptoma koje sam opisao gore, crkla je ploca.
Odneo sam na servis citav racunar bez ekrana.
Sve osim CPU sam kupio u istoj firmi.
Iz servisa su rekli su da se reklamacija odbija jer su nasli pastu u rupama od lezista za CPU.
Kupio sam novu plocu u istoj firmi, oni su mi zamenili staru, ponovo promenili pastu na CPU, namontirali racunar i rekli da sada radi.
Dosao sam kuci.
Racunar stvarno radi ali sve vise i vise pokazuje simptome koje sam primecivao pre nego ce crci ploca.
Nemam vise volje da igram igrice jer slika ne izgleda onako lepo kako je izgledala pre te prve famozne zamene paste.
Na YouTube, ono sto je nekada bilo kristalno jasno, sada, na istoj rezoluciji deluje i pomalo nejasno.
Malo malo, pa se na tren pojave neke kockice na obodima objekata na slici. Isto tako i u igrama.
Posebno kada se neki bryi pokreti desavaju na slici, da li u igri, da li na YouTube.
Jos uvek nije tako cesta pojava kao pre nego ce crci ploca, ali slika me generalno iritira jer nije nekako prirodna, nije kakva je bila pre.
Npr u NBA 2K22.
Ima boja, ima odsjaja koze i terena, ali sve to ne izgleda kako treba, nije to to, osecam jasno da nije to kako treba da bude.
Neko ko ne igra igre ce moyda reci da sam utripovao i da je to prosto tako ali nije, siguran sam.
Probacu da skinem jedan stap RAM pa cu videti.

Nisu temparature loše, nešto drugo tu ne štima?

Termalna pasta ne bi trebala ni da provodi struju, a kako je uošte došla tamo ne znam. Tako ne verujem da je ni prvi put bila termalna pasta problem.

Ažuriraj windows i sve drajvere, proveri "health status" diska (u hdtune-e u sl), i ono gore spomenuto (memtest...).
Možda i napajanje, mora se probati drugo, možda i procesor?
Za RAM su mi rekli da su iztestirali u firmi u kojoj sam kupio RAM.Imaju i oni mali svoj servis. Čovek koji radi je veoma ljubazan, uslužan i predusretljiv. Ne verujem da su me slagali. Rekli su da su iztestirali RAM i da je RAM OK. Rekli su da sada sve radi. Malo pre sam stavio novi CPU, isto Ryzen 5 5600g, koji sam kupio za jednog prijatelja. I sa njime, nastavljaju se isti simptomi. Temperature su OK, i za CPU,GPU i HD. U svim programima i u BIOSu i u TASKu su temperature OK. Sada upravo testiram drugi štap RAMa. Sa prvim isto radi kao i pre, nisam zadovoljan. Idem da probam na YouTube sada i igricu.Igrica mnogo sporo radi sa 8RAMa ali probaću YouTube.

ja pokusavam da shvatim sta ti smeta, kada bi mogao da snimis da vidimo kako to izgleda, jer ovako tesko da ti neko moze pomoci.
ovako kako opisujes kao da ne koristis native rezoluciju monitora pa je sve zamuceno, pixelizovano....

samo mi nije jasno zasto si uopste menjao termalnu pastu prvi put, paste traju i nekoliko godina, a ti je menjao posle tri meseca, ali ok, nebitno za ovo, jer menjanje paste ne moze da promeni rad racunara. ono sto moze je nestrucno instaliranje hardvera i softvera

Probaj i Malwarebytes antimalware i Adwcleaner.

Probao sam sve sto si mi savetovao. Jedan pa drugi stap memorije. Procesor sam malo pre vadio i brisao iglice nezno, produvao leziste. Nista. Ma neka bude kako hoce, nemam vise volje da igram igrice sa ovakvom slikom a nemam ni novaca da ponovo kupujem napajanje ili sta vec. Imam sada nesto vazno da citam, PDF. Kada to yavrsim, isntaliracu ponovo Windows i to je to. Ako ni to ne upali, neka ide sve u....

ja pokusavam da shvatim sta ti smeta, kada bi mogao da snimis da vidimo kako to izgleda, jer ovako tesko da ti neko moze pomoci.
ovako kako opisujes kao da ne koristis native rezoluciju monitora pa je sve zamuceno, pixelizovano....

samo mi nije jasno zasto si uopste menjao termalnu pastu prvi put, paste traju i nekoliko godina, a ti je menjao posle tri meseca, ali ok, nebitno za ovo, jer menjanje paste ne moze da promeni rad racunara. ono sto moze je nestrucno instaliranje hardvera i softvera
Nazalost, probao sam da ubacim na YoutTube snimak gameplay-a u 1280x720 ali ispalo je kao da je daleko niza rezolucija.
Jedino sto je ovde verodostojno su ove kockice, kojih stvarno ima ali ne ovako izrazenih i nema ih kada su igraci u krupnom planu.
Nazalost, ne znam kako da prikazem kako stvarno izgleda igra, ovo nije bas ovako lose ali ima veze sa ovim sto vidite:

Pre nego sam zamenio tu famoznu pastu, igra je izgledala kao da je sve izpolirano.
Kristalno ciste boje, izbalansirano svetlo u igri, nema ni malo ovih kockica, sve je bilo lepo i fino i ako je rezolucija bila 1280x720, skoro svi detalji na HIGH.
Sada su ista namestanja ali igra ne izgleda recimo 250% bolje nego u ovom videu, vec mozda nekih recimo 90%.
Razumes me sada, sta mi smeta.
Smeta mi svetlo koje je nekako neizbalansirano i nestabilno, smetaju mi kockice kada gledas igrace iz daljine, smetaju mi i te neke nedovoljno jasne i lepe boje.
Sve to je bilo sa istim podesavanjima.
Cak i kada pojacam rezoluciju na 19xx x 12xx. Ne menja mnogo stvar nabolje a trebalo bi.

ovo na youtube koliko vidim je neka 4:3 rezolucija
1280x720 je 16:9 rezolucija, da nisi izabrao neku 1024x768 ili tako nesto?

sto se tice "kockica", mislis na ovo sto je krzavo sve? mozda si imao ukljucen AA, a sada je bez AA

ovo na youtube koliko vidim je neka 4:3 rezolucija
1280x720 je 16:9 rezolucija, da nisi izabrao neku 1024x768 ili tako nesto?

sto se tice "kockica", mislis na ovo sto je krzavo sve? mozda si imao ukljucen AA, a sada je bez AA
Sada cu okaciti video u formatu 16:9. A sta je to "AA"?. Gde se to ukljucuje?
Problem kod YouTube je taj, a mozda je to i do WINDOWS 10 softvera za snimanje(XBOX G). Problem je dakle taj sto je recimo igra izgledala daleko bolje nego sto ces je ti sada videti na snimku koji cu okaciti. Ovaj video sam pravio kada je sve bilo OK i lepo, prijatno za igranje, uzivao sam u igrici. Samo sto se to ovde ne moze videti.Uvek kada uploadujem video, prvih dan ili dva, slika je priblizno onoj kakva je kada je gledam dok igram. A onda, nakon sto stoji neko vreme na kanalu, pojave se ove kockice, zamuti se i nije to to.
Evo ti videa:

Snimak iznad je i ovakav primetno bolji od onog gore, slozices se samnom nadam se. A uzivo je izgledao jos bar 50% cistije, lepse. vecina igraca je izgledala veoma realisticno i lepo.
I na ovom snimku, koji stoji na YouTube vec mesecima, ipak se vidi da je slika bolja nego na onom gore a podesavanja su identicna.

Poslednja izmena:
Ako ti se računar ponaša slično kao pre zamene matične ploče... Možda je nešto drugo neispravno i uzrokuje kvar matične ploče, npr.

Sem napajanja ne znam šta bi moglo samo od sebe da pokvari matičnu ploču.

Ako ti se računar ponaša slično kao pre zamene matične ploče... Možda je nešto drugo neispravno i uzrokuje kvar matične ploče, npr.

Sem napajanja ne znam šta bi moglo samo od sebe da pokvari matičnu ploču.
Pa jedino to napajanje nisam proverio. Ali ventilator vrti, naponi su stabilni, nema neki skokova, promena velikih, ne bi trebalo ono biti.

Sada cu okaciti video u formatu 16:9. A sta je to "AA"?. Gde se to ukljucuje?
Problem kod YouTube je taj, a mozda je to i do WINDOWS 10 softvera za snimanje(XBOX G). Problem je dakle taj sto je recimo igra izgledala daleko bolje nego sto ces je ti sada videti na snimku koji cu okaciti. Ovaj video sam pravio kada je sve bilo OK i lepo, prijatno za igranje, uzivao sam u igrici. Samo sto se to ovde ne moze videti.Uvek kada uploadujem video, prvih dan ili dva, slika je priblizno onoj kakva je kada je gledam dok igram. A onda, nakon sto stoji neko vreme na kanalu, pojave se ove kockice, zamuti se i nije to to.
Evo ti videa:

Snimak iznad je i ovakav primetno bolji od onog gore, slozices se samnom nadam se. A uzivo je izgledao jos bar 50% cistije, lepse. vecina igraca je izgledala veoma realisticno i lepo.
I na ovom snimku, koji stoji na YouTube vec mesecima, ipak se vidi da je slika bolja nego na onom gore a podesavanja su identicna.

video jeste u formatu 16:9, ali slika je 4:3 otud ove crne strafte sa obe strane videa. ako ti je u igri rezolucija u nekom 4:3 formatu onda ce ti to na monitoru izlgedati ruznije nego na ovom snimku. ne znam koji monitor imas i u kojoj je on rezoluciji, ali prepostavljam da je neki wide (16:9)
ili i u igri imas crne strafte sa leve i desne strane?

AA = Anti Aliasing

edit: video pre 20 minuta sto je okacen, nema crne strafte, tu si promenio rezoluciju?
edit 2: ovo bold, ne razumem kako se pojave kockice posle nekog vremena? ne mzoe video na yt da bude isti kao ono sto gledas dok igras, nije to uncompressed raw video
edit 3: ona stara videa i ova nova nije ista grafika, nesto si menjao u podesavanjima

i ono, ne znam sta ocekujes od integrisane grafike, kakva da bude?

Poslednja izmena:
video jeste u formatu 16:9, ali slika je 4:3 otud ove crne strafte sa obe strane videa. ako ti je u igri rezolucija u nekom 4:3 formatu onda ce ti to na monitoru izlgedati ruznije nego na ovom snimku. ne znam koji monitor imas i u kojoj je on rezoluciji, ali prepostavljam da je neki wide (16:9)
ili i u igri imas crne strafte sa leve i desne strane?

AA = Anti Aliasing
Nemam crne strafte i one mi ne smetaju ovde na videu. Nisu one problem vec ono sto se vidi u samom videu. Lose osvetljenje, kockice, ...
Sada cu da vidim sta je sa AA u igri.

Da ne koristiš možda Hdmi to vga adapter?

Da ne koristiš možda Hdmi to vga adapter?
Ne, koristim HDMI sa obe strane. Klasican HDMI kabl. Pojacao sam Anti Aliansing na max 8/16, rezolucija je 1280x720(16:9).Igra sada izgleda malo bolje cini mi se. Ali i dalje ima kockica i nije to to. Necu vas vise opterecivati. hvala svima na pomoci. Neka bude kako bude. Probacu ovih dana da reinstaliram Windows iz pocetka. Stavicu drajvere od ploce direktno sa DVD koji sam dobio a onda cu preko njih AMDove. Kako sam i radio prvog puta, kada je sve bilo OK. Jos jednu stvar sam zapazio. Pre zamene paste, temperatura CPU i ploce su biel vidno vise nego sadasnje a kuler je bio bucniji malo. Ali je sve bilo lepo. I YouTube klipovi i video igre itd... Sada su temperature niske i ne prelaze 55 do 60 stepeni max, pod opterecenjem, ali igre ne izgledaju kako treba. Pre je bilo normalno da kada igram igru 20 minuta. Izadjem i proverim temperaturu, da ista bude 68, 70, do 75 stepeni, sada mogu da igram istu tu igru 10 sati, tepmperatura nece preci 65 stepeni verujem.

wtf, zezas nas ili sta?
treba da pravimo view counts na tvom yt kanalu?

3q5a68.png

ove crne strafte

na ovom zadnjem videu ih nema

hqsde6.png

a ovde je drugacije podeseno grafika u igri (cak si i menjao rezoluciju) vidi se drugacije je osvetljenje, shadows...

1w98j4.png

Da rekapituliram.
Izvadio sam prvi stap RAMa i probao, isti problemi.
Vratio prvi, izvadio drugi, isto.
Izvadio sam CPU, ocistio papirnim maramicama vrh iglica pazljivo. Produvao rupe na ležištu. Isto.
Plocu su mi skoro zamenili novom.
Jeidno napajanju nisam nista raio ali naponi u HWINFO i BIOS deluju ok i stabilno. Bar tako prikazuju BIOS i HWINFO.
Verovatno je ili KUCNE INSTALACIJE ili je WINDOWS, drajveri i slicno.
Imao sam i ranije istih ovih problem kada koristim racunar neko vreme. 2,3 godine. Ali nisam imao ove kockice, samo lose osvetljenje, u igrama i windowsu.
Ponekada, kada povadim sve ostalo iz stekera u sobi i ukljucim racunar, to se sredi. Sada nece.

Sve u svemu, hvala svima na trudu, cenim to. Na SVETu KOMPIJUTERa, oni admini su jako neprijatni i restriktivni, ovde su ljudi mnogo bolji.
wtf, zezas nas ili sta?
treba da pravimo view counts na tvom yt kanalu?

3q5a68.png

ove crne strafte

na ovom zadnjem videu ih nema

hqsde6.png

a ovde je drugacije podeseno grafika u igri (cak si i menjao rezoluciju) vidi se drugacije je osvetljenje, shadows...

1w98j4.png
Nisam NISTA MENJAO, ne zezeam te. 2i i 3i video, NSITA nije menjano.
Ah cekaj, ovaj treci video, to je 19xx x 12xx rezolucija. TO sam skoro snimao i igra izgleda jako lose uzivo.
Nemoj trositi svoje vreme, probao sam sve, to je to, da vas ne davim vise. Probacu WINDOWS da reinstaliram i to je to. Ako ne uspe, ne znam. Necu vise ni igrati igrice. Bar mogu da citam PDF fajlove i ubacujem podatke, za to mi i treba PC, pored igrica. Igrice, kada utvrdim sta je stvarno problem i uklonim to jednom az svagda.

Utvrdio sam razlog za ružno osvetljenje u igrama i YouTube. Nisam baš siguran ali isti razlog je i za kockice, ili bar utiče. To su ELEKTRIČNE INSTALACIJE u mojoj sobi. Noću, posle 3, kada svi u kući pogase uređaje, meni se najednom vraćaju normalne boje i osvetljenje. I u igricama i na klipovima. Moraću i noćas to da proverim.

Jeste, no'as sam snimio jedan deo NBA 2K utakmice. Igraci su izgledali lepo, sa jasnim nijansama boja. Sve je izgledalo kao izpolirano. Noćas sam gledao ponovo taj klip nakon snimanja. Isto. Evo sada sam ga ponovo pogledao. Opet to ružno osvetljenje, neprirodne boje. KUĆNE INSTALACIJE su 100% jedan od razloga. Samo još da nađem razlog za kockice i zamagljenje. Noćas skoro da ih nije ni bilo ili mi se bar čini ali nekako mi je nelogično da preopterećenje kućnih instalacija može da utiče i na to.

Koje napajanje koristis? Kvalitetna napajanja peglaju sve u rasponu od 100-240V bez problema, krenuo bih od njega.

Или да ставиш UPS. Сумњам да је до мрежног напона, али провери.

Pregledaj malo podešavanja. Na početku videa je podešeno kao sa tvog screenshot-a gde je parket preeksponiran (previše svetla). U sledećem je već bolje.

I ne možeš očekivati da slika nije pikselizovana (ti kvadratići koje pominješ) kada koristiš nižu rezoluciju od one koja je nativna za monitor.

Postavi u podešavanjima rezoluciju koja je nativna za tvoj monitor, napucaj podešavanja pa spuštaj da dobiješ zadovoljavajući frame rate za 5600G grafiku. Pa se nađi negde između FPS-a i kvaliteta slike.

Takođe održavaj odnos stranica između podešavanja i monitora.

Što se tiče videa, sve zavisi šta koristiš za snimanje i koje je podešavanje tu postavljeno. Ako je slabiji bitrate onda dolazi do musavosti. Ukoliko želiš da se baviš ovim "sportom" sa snimanjem igranja i postavljanjem na YouTube bilo bi dobro da malo proučiš tematiku. Pregledaj ovaj link: https://restream.io/blog/what-is-video-bitrate/

Nazad
Vrh Dno