Šta je novo?

U cemu je problem?!

TehnoAgnostik

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2007
Poena
309
Pre svega, zdravo svima.Kao sto mi i nik kaze, u hardver se ne razumem previse a kada je u pitanju ono sto se radi uz pomoc te "gvozdjurije", ne bih bio tako skroman.Kada sam kupio racunar konsultovao sam ljude koji znaju i bio mi je cilj da zaboravim na ono sto se nalazi u kutiji i usredsredim se na ono sto je na ekranu.Do sada je uspevalo.
Nazalost, ljudi u koje sam imao poverenja nisu vise na raspolaganju tako da bih voleo da cujem procenu znalaca o tome sta bi moglo biti u pitanju.Pre nego sto me neko "osisa".
(Naravno, mislim intenzivno o novom kompu ali sam za ovaj emotivno vezan.Vezanost je obrnuto proporcionalna lovi koju imam...:d)

Konfiguracija stara (skoro pet godina) ali do skoro vrlo pouzdana:Chaintech ploca, CPU AMD Athlon 1.4, Ati Radeon LE7500 64mbDDR, 512 MB RAM, HDD IBM 40GB, CD-RW Teac, napajanje 300W, bezimeno, islo je uz kuciste, monitor Fujitsu-Siemens, ( UPS, prvo APC a onda Mustek)...Od momenta sklapanja, nista iznutra nije menjano.

Problem se javio pre oko mesec dana.

Racunar se ne pokrece na uobicajeni nacin pritiskom na glavno dugme.

On pocinje sa radom, cuje se kuler na procesoru, hladjenje na napajanju ( po kratkotrajnom sijanju crvenog svetla i neka aktivnost HDD-a).Radi CD-RW (fioka normalno ulazi i izlazi), aktivan je i mis (po svetlu na njemu) ali zato se ne pali monitor i ne reaguje tastatura.
Prilikom (neuspesnog) dizanja sistema se ne cuje zvuk (kratki beep) koji bi koliko znam trebalo da oznacava uspesan brzi test hardvera.

Problem se tokom vremena razvijao ovako:

1.
Pritiskom na dugme za restart u 90% slucajeva se sve odigrava normalno.(Samo je retko potrebno potpuno iskljuciti masinu iz struje, tj. iskljuciti UPS pa ga ponovo ukljuciti...).

2.
Sve cesce je potrebno masinu iskljuciti iz struje da bi se onda ukljucila.

3.
Ni sve cesce "cupanje" iz struje nije dovoljno da se posle toga normalno digne sistem.Uvek je potreban i restart.

4.
Prilikom dizanja sistema desava se da se tokom procesa (ili najcesce pred kraj njega, negde pre pojavljivanja plavog Windows welcome ekrana) sve zamrzne.Svetlo na flopiju ostaje da sija i potreban je restart.Tada, prilikom novog dizanja iskoci ekran sa onim izvinjenjima i pricom da je doslo do promene u softveru ili hardveru itd...i nudi se da se sistem digne na vise nacina...Izmedju ostalih i last known good state...

5.
Sve one gore pomenute stvari su redovne i javljaju se zajedno.Startovanje otkazuje obavezno posle nekog od ekrana ili pre samog "Welcome"-a...

6.Sada je nemoguce podici sistem bez nekoliko iskljucivanja iz struje, ukljucivanja, restartovanja i najzad one pauze od 25 sekundi kada me izvesti o problemima i
ponudi nacin na koji ce se sistem podici...Cuje se (prilikom neuspesnog startovanja) kratko "krkljanje" iz PC speakera...a kada dodje red na njega i flopi zakrci...

!!Po dizanju sistema racunar radi potpuno uobicajeno!!

Kada je potrebno i po 10-12 sati bez prekida.

I kratko vreme posle gasenja...nekoliko minuta...ponovno startovanje je normalno.

Programi koje koristim, cuvanje podataka, editovanje, internet, download...sve je uobicajeno.Jedino se dvaput posle celodnevnog rada "zagrcnuo" na sekund, dva...ali se to na ekranu ni po cemu nije primetilo.To cudno zastajkivanje se samo culo iz kucista...
Cak sam bez problema radi bekapa izrezao sest, sedam diskova...

Sto se unutrasnjosti tice, prasine nema, uvek sam je vrlo pazljivo cistio, sve konekcije sam proverio i na prvi pogled sve je OK.Uz vremesnost konfiguracije, sumnjam da je kvaru doprinela i ona paklena vrucina letos.Kako nemam kuler na HDD-u ceo sistem sam dopunski morao da hladim spolja, ventilatorom...

Ako je za dijagnozu potreban jos neki detalj, pitajte...Bicu on-line.Jedino ako u medjuvremenu kompjuter ne ispusti dusu.

Unapred hvala.

P.S. Izvinjavam se ako je post predugacak.Samo sam nastojao da budem sto detaljniji u opisu problema

definitivno je nesto do HW.
navedi konfiguraciju.
probaj clrcmos, ali cenim da je mozda napajanje...

Proveri kondenzatore na matičnoj ploči. Posle 5 godina moguće je da su se "naduvali" i da ti zbog toga komp neće iz prve da se pokrene.

5 godina bezimenom napajanju, je njegova duboka starost.

@emaniak
HW?Izvini na neznanju...Od cega je to skracenica?Napajanje?Konfiguraciju, ako mislis na pojedine elemente sistema, sam naveo...
@taner
Naravno!Moja prva sumnja je bila upravo to...Ali kompjuter se ne restartuje u toku rada, ne gasi se ( makar ne u poslednjih mesec dana...ranije se desavalo da tresne i to u glavnom leti...)...a to bi trebalo da bude jedan od simptoma...bar sam tako procitao...:D

Cini mi se kao da BIOS brlja. Jel ispravna baterija na ploci?
Probaj da flashujesh bios, podesis sve pa save.

Verovatno je napajanje. Napajanje je slicno ko dopunjive baterije. Sto se duze koristi njegova snaga opada jer elementi (kondenzatori i slicno) propadaju. Pitaj nekog drugara koji ima komp da probas na njegovom napajanju da ne kupujes bezveze ako nije to.

I moj glas ide da je napajanje. Meni se to jedno vreme dogadjalo sa kineskim napajanjem dok ga nisam zamenio.

HW ti je skracenica za hardware to ti je sve sto mozes da vidis i dotaknes u kucistu ovo je definicija

Prvo proveri kondenzatore,pa ako je ok probaj da zamenish napajanje.Javi kako si proshao.

:):):)Dobro...hvala...Znam sta je hardware i u kompjuterskom a i u originalnom znacenju...(Hardware Store:Nesto kao gvozdjara...od eksera pa nadalje)...Samo mi se skracenica negde zaturila...
Ali...zaista mi se cini da problem ima nekakve veze sa napajanjem, kondenzatorima itd...(uz ogradu da kao sto sam vec rekao ne znam mnogo /ili nista / o elektronici...) jer se sistem sve teze dize sto vise vremena prodje od poslednjeg paljenja kompa....Cak zacudo...ovo ce tek delovati *****ski...i od spoljne temperature...?!Ako je hladnije, a racunar mi je blizu vrata od terase, vise problema imam...?!:crash:

Uzgred administratori, sto mi je cenzurisana tako benigna rec kao sto je i di ot ski?!:-devil-:

u trenutku kad palis komp (delovi sekunde), on povuce izvesnu struju koja je vise puta veca od struje koju komp trosi u toku rada, pa se napajanje preoptereti i prsne, ne moze da pobudi sve komponente u kompu u tom momentu...

hm hm, da, problem mogu biti i kondenzatori oko procesora. ako su odozgo naduveni a ne ravni i posebno ako su uz to i procureli, nema sta drugo da bude. procureli su ako imaju zuckastu skramicu u podnozju ili na vrhu.

ps. :wave: to forum !

Poslednja izmena:
@emaniac
Друже, када ти то устајеш!?:)Jа сам баш негде у то време легао!...

Да, хвала ти на објашњењу.Када сам задњи пут гледао плочу нисам видео то што си описао...али проверићу још једном.Наравно, промена напајања је под обавезно и то одавно али ***...Да ли је у крајњој линији могуће нешто урадити на овако старим плочама (ако је она у питању) и колико то кошта?

Изгледа да баш и нисам добро гледао прошли пут.Ако су кондензатори они "бурићи" којима је на врху урезано "K" (код мене су зелене боје али то ваљда није нешто посебно битно...) oнда добар део њих, у поређењу са неким другим, јесте на врху благо испупчен а већина уз то и има на врху трагове неке тамно ружичасте (пре него жућкасте) масе....Да ли je то оно о чему сте говорили?
Даље, ако јесте, како стоји ствар са заменом истих на овако старој плочи?

Узгред, напајање се зове "Mercury" али како је кинеско ( а шта није?!) претпостављам да га то и даље оставља у групи "безимених"...

Zamena kondezatora je jako komplikovan posao osim ako to vec nisi radio bolje ti je kupiti novu plocu a ko zna koliko kondezatora je prslo mislim da ne vredi da se menjaju

Nisam radio, niti imam nameru da to radim sam...Dao bih nekom kome je to posao (serviseru)...Problem je koliko to kosta?!Da li se uopste isplati?!...A imam i drugi problem:gde sada da nadjem plocu koja je pravljena za AMD Athlon iz 2001/2?!Polovna?To bi opet bio neki krs koji bi otkazao posle par meseci...Postoji li neki model izradjen u poslednjih godinu, dve, tri...koji ima tu vrsu backward kompatibilnosti?!
Ovo mi sve vise mirise na novu konfiguraciju...

Poslednja izmena:
Mirise na novu plocu i napajanje, ali ako vec kupujes ta dva, kupi novo bolje nego polovno.

Sve socket A maticne ploce imaju Backward kompatibilnost sa svim starijim Socket A procesorima... A postoje puno modela maticnih ploca za socket A... Od novih mozes da kupis:

ASrock K7VT4A Pro
ASrock K7S41GX

Znas li jos neku?...U ponudi uglavnom vidim Socket AM2, a koliko sam ukapirao one podrzavaju novije procesore ((Athlon 64, FX...)

Poslednja izmena:
Dopunsko pitanje:
Ploce koje je CooLa naveo podrzavaju DDR memoriju: 266, 333 i 400 MHz.Ova koju imam je obicna 133MHz (pre nove ere).To znaci i nova memorija?

Ili da budem jos precizniji:u specifikaciji moje trenutno jos uvek zive ploce stoji da podrzava dva 3.3V 168-pin DIMM sockets ( up to 1GB).Supports PC-100, PC-133 SDRAM, and VCM.
Recju, mojih 512MB RAM odgovara ovome.
Nova ploca, nova memorija?

Poslednja izmena:
@emaniac
Trenutno sam u takvom raspolozenju da bi jedino "za%*@$^nje" bilo ovo:crash:...Cim pocnem da razmisljam o hardveru :wall: nista korisno i ne radim sa kompom...osim sto cekam da crkne...
Nego to...o savrsenoj prilici...Da li je istina da za petnaestak dana stizu neke nove, valjda 2900XT graficke koje ce kao biti jeftinije....(a ostale jos jeftinije)?Onda bih ponovo mogao da ostvarim svoj san:sklopim konfiguraciju i zaboravim je narednih par godina...:guitar::,,::cigar:
Emotikoni su naravno opis kako bih uzivao u tome...

Poslednja izmena:
Da,da dolazi hd2900pro. Imas i temu ovde na Benchu o njoj. A to da ce druge da pojeftine, pitanje je. Ovo je ipak Srbija.

Епилог:
Машина је коначно цркла у понедељак.Сви који су типовали на матичну плочу су били у праву.Кондензатори, електролити...како год.Заменио сам је (наравно половном), а вероватно ћу поправити и стару, злу не требало...Ставио сам и ново напајање (још "безименије" али ваљда ће бити поуздано бар тих препоручених годину дана ).Старо је радило али би овако све требало да буде сигурније.(Нарочито, дај Боже ускоро , као друга машина...)
За плочу сам иначе први пут чуо:"Matsonic"...Могу само да се надам да ће потрајати.Узгред, чудно ми је то да светло на мишу сија и када комп не ради?!...Jeл' то неко видео до сада?Ја нисам...

@CooLa
Нисам нашао оне нове плоче на које си ме упутио.Утисак:eek:ни који раде у продавницама изгледа знају мање и од мене!:zgran:

P.S.
Следећи пут машину поправљам сам.Макар је уништио!...(Mајстори, мајстори...што ми живце кидате...!:mad:)

Matsonic + polovan = BAD (/nikad se ne zna)
znam par ljudi sa matsonic plocama, kojima iste rade i dan-danas, posle xx godina, kao i gomilu kojima je krepala neposredno po isteku garantnog roka...

(Mајстори, мајстори...што ми живце кидате...!)
plati pa se klati

svetlo na misu je normalno...

Ja sam platio druze...ali kao sto to obicno biva ako majstor nije najblizi rodjak, ortak itd...mene su klatili:d...Zato nisam ni hteo da pokusam da zakrpim moju Chaintech plocu jer nesto bas nisam imao poverenja...Ovo mi je delovalo kao neko resenje...Koliko je kvalitetna...moguce da si u pravu ali ***!Videcu.Zaista nisam imao zivaca da slusam ono:"Ma posle podne...ma dovece...ma sutra ujutru...sigurno!":mad:I tako danima.
Sto se misa tice...Moguce je da opet ispadnem "glup u drustvu" :cigar:, ali ovu situaciju ranije nisam imao ili primetio.Na ploci je i kada komp ne radi upaljena nekakva signalna lampica.Sto ce reci da je pod naponom ili u nekakvom stand-by rezimu (kao monitor).Kao da to ima veze sa novim napajanjem ili nacinom na koji je povezano?!Mislim, i prosle nedelje sam imao isti mis pa nije svetleo kad se komp iskljuci.Doduse, bila je i druga ploca i drugo napajanje....
Nesto se mislim, ne bih voleo da me tresne struja ako je ovaj radio preko k***a:d

Dodatak:
I da stvar bude jos "zabavnija" umesto mog 300W napajanja, ugradio mi je neko na kome se jasno ni ne vidi snaga osim nekakvih max 270W.Napajenje inace ima oznaku Nomak (trgovci, koliko znam) PX 450.Ako je to 450W, onda je mnogo vise od mog UPS-a Mustec 600VA ili nekih 360W.Mislim, ako je 300W onda treba i da ostane 300W, ali ne vredi pricati...

Poslednja izmena:
Malo sam se obrazovao na Wikipediji:
"An ATX power supply does not directly connect to the system power button, allowing the computer to be turned off via software. However, many ATX power supplies have a manual switch on the back to ensure the computer is truly off and no power is being sent to the components. With this switch on, energy still flows to the components even when the computer appears to be "off." This is known as soft-off or standby and can be used for remote wake up through Wake-on-Ring or Wake-on-LAN, but is generally used to power on the computer through a front switch."
Samo mi nije jasno zasto prethodna ploca nije pokazivala slicnu stvar sa ovim istim misem i zasto svi koje pitam kazu da nemaju pojma o cemu se radi.A mozda cu i misa da bacim kroz prozor...:crash:

mouse ti sija verovatno zato sto ploca u bios-u ima (ukljucenu?) opciju wake-on-mouse...
u svakom slucaju, +5V na ps/2 ti je prisutno. ako taj prekidac pozadi prebacis na OFF, isto je kao da si iscupaostrujni kabl iz zida. u tom slucaju ni mis ti nece svetleti, a dabi ukljucio komp, treba taj prekidac da vratis u ON.

...a dabi ukljucio komp, treba taj prekidac da vratis u ON.
A da bi iskljucio lampu na stolu treba da pritisnem onaj beli prekidac (bar je beo kod mene)...:D
(" - Kakav kompjuter imas? - Pa...beli..."):wave:

Zezam se, naravno...To znam.Ono za BIOS si me u u stvari podsetio.Kao kroz maglu (ovde nema pravog smajlija da to ilustruje...) se secam da sam tu opciju jednom video...Pokusacu da je pronadjem.Hvala ti.

Nazad
Vrh Dno