Šta je novo?

U cemu je problem? - RAM memorija i moduli

Boki86538

Zapažen
Učlanjen(a)
20.11.2024
Poena
1
Pozdrav drugari da krenem odma
Ja na kompu imam dva slota za ram memoriju dugo sam koristio samo jedan stik od 8 gb kupio sam jos jedan iste jacine iste marke
Kada sam stavio novi stik u biosu nije htelo da ucita ukupnu kolicinu rama (16)
Azurirao sam bios i dalje je ostalo isto na kraju sam izvadio bateriju sacekao i vratio ponovo i ram se ucitao
Sledeci problem je taj sto mi pc bilo kada igram neku igricu ili gledam klip na yt nbtn pc se zamrzne i ne reaguje sve dok ne restartujem pc na dugme
Kada izvadim novi ram pc radi normalno kao i uvek
Da li je tu problem ram ili nesto drugo?

Postoji nesto sto se zove IC, mozes da imas 2 ista stika "Po izgledu" ali da na stikeru pise koji je pravi IC i zbog toga dosta puta na novijim procesorima nekada nece uopste da butuje niti da lepo radi kada se tako mesa ram. Zbog toga ono kada neko kaze "E imam 4 slota, sada imam 2, pa kasnije mogu da dokupim jos 2 stika da povecam kapacitet" pada u vodu, jedino ako uzme isti IC, dal je to bio A-die, m-die, b-die itd, moraju biti isti kako ne bi bilo takvog konflikta.

Primer, ovde imas 2 ista stika po izgledu, ali je zato njihov memorijski cip drugaciji,
4.24 je Samsung 4Gbit E-die
4.31 je Samsung 8Gbit B-die

1732083172984.png

Ovo je npr uporedjivanje rama iz iste porodice [B-die] E sada ovo moze da bude situacija gde ti mozes da dobijes b-die u jedan stik, a u drugi da bude recimo neki ****** hynix, ovo je prvestveno za ddr4, ali vazi i za dd5. Samo sto na ddr5 bdie se malo lose overklokuje/tunuje, mnogo je bolji m-die ili a-die.

Uglavnom pogledaj stikere na ram i vidi da li su isti 1:1, ako nisu, onda ti je odgovor ovo gore. Resenje je da izbacis jedan stik kako bi resio taj konflikt ili pak da oba prodas i kupis 2 zajedno stika.

Pozdrav.
Evo ti jos info ako te zanima bas. Postoji discord server zove se "overclocking" pa tamo mozes da udjes i citas ovo sve. Koristi CTRL+F i trazi poruke.

1732083653715.png

Prilozi

• 1732082792734.png
    1732082792734.png
    250.1 KB · Pregleda: 20
Poslednja izmena:
Dokle je to otislo da ne poverujes?! Pazi, sad moras da znas i za neki ''die''?! Evo, ja pre neki dan, prastari komp iz 2012 god, prosirio ram memoriju sa 4GB na 8GB DDR3, znaci dodao jedan stik! Jeste ista marka i model, al samo to, nit je ista godina proizvodnje, hladnjaci se razlikuju, stampane ploce od ram modula totalno drugacije, i kad sam prikljucio i upalio komp sve radi, masina je poletela, osetno lakse sada radi sa 2x4GB nego ranije, nikakvih problema. Ovo sad sto citam citava nauka. Zato se ram memorija uvek kupuje u fabrickim kitovima od 2 stika, i nema greske, valjda 🙄

@Boki86538 navedi komponente, za početak.

@Tpo možda nije DDR4/DDR5

Ma to je IC zabluda ljudi izmišljavaju svašta. Ono što je bitno je kvalitet ploče i njena kompatibilnost sa memorijom. Izvadi tu staru memoriju i stavi novu kako će raditi sa tom novom? Možeš i mesta da obrneš stavi novu pa staru i da li si potrefio slotove. Moguće je da je potrebno malo za podeok ili dva da im digneš voltažu meni je to pomoglo kod ove moje jer je bios davao manje voltaže čim sam povećao dobio sam na stabilnost. Ima tu mnogo nijansi. Moraš u cpuz da vidiš koji su tajminzi koji im je XMP profil za obe memorije posebno. Ako staviš obe moraju se tajminzi potrefiti ili raditi na najsporiju. Probaj izaberi u BIOSu neki XMP profil.... Da je to sa IC tačno ne bi ove moje radile zajedno od dva potpuno različita proizvođača i vrste i ICe i svih ostali šranja. Kod mene recimo Geil ide prvo u slotove a onda Kingston i onda rade ali ako ih zamenim stavim Geil pa Kingston neće ni da butuje. MORA da radi ta memorija samo ti očigledno nemaš dovoljno znanja i iskustva za to.
2024-11-20 14_35_39-CPU-Z.png

Ako mogu da iskortistim thread.
Ok, znam, par istih, tako sam i radio do sada, ali na sta sve da obratim paznju ne bi li dodao drugi sodimm ddr5/5200 konkretno u laptop za dual channel mode.
Sad je malo skupo da prodajem/menjam postojeci modul i kupujm par od po 16gb. Proverio za garanciju, mogu da dodajem bez uticaja na istu.
Ima li tu nekog generalnog saveta jer ne znam ni gde bih nasao prodavca da probam, jednu pa drugu, a i ponuda 5200 nije bas velika. Dva bukvalno. mt5600 ima vise opcija.

edit: posto je ono bas nov, sad ga sredujem cpuz kaze 5600 ugradjen vec, iako cpu podrzava 5200 max. Valjda im bilo jeftinije, vec izbor.
Da li je identican CL uglavnom dovoljno?

Poslednja izmena:
Koji laptop i koji CPU ? Većina modernih procesora dozvoljava overclock IMC-a (kontrolera memorije) za bar neku vrednost a između 5200 i 5600 nije mnogo. Svaki bi mogao toliko da istrpi. Mnogo zavisi i od BIOS-a a na takvim uređajima nisu baš mnogo obimni niti podesivi. Da li je ta postojeća memorija zalemljena ili u socketu? To može da smanji mogućnost dodavanja ili zamene.
Uglavnom, su sve memrije bliže jedna drugoj u svim parametrima to je veća šansa da rade jedna sa drugom. Prvo se gledaju JEDC podatci koje su osnova na osnovnim brzinama a maximalna brzina memorije je već OC tj. XMP ili EXPO. Jedna od najvažnijih vrednost ije single ili dual rank memorije, ako su tu iste onad se frekvencije i CL lakše prilagođavaju. Obično ispadne (ako uopšte rade jedna sa drugom) da brža memorija spusti na frekvenciju brže a CL i pripadajuće vrednosti dignu na vrednosti one druge.
Sve us svemu, dodavanje memorije je jako nesigurno ako već ne može da se nađe već oprobana kombinacija. Treba prvo pogledati QVL listu za memoriju za taj model laptopa a i glavni proizvođači memorija imaju liste sa već isprobanim kombinacijama za taj Pc.
Evo recimo za Crucial
i

i5-13420, Lenovo G6 IRL.
I na sajtu, psref na Lwnovo sajtu pise 5200. Dobro te nisam poletteo da na "akciji" kupim jedini modul od 5200 koji se nudio. Nije nista zalemljeno, dva sodimm slota klasicna.
Pogldcu ovu listu hvala puno za to. Bz gledanja navodno crucial lepo pasuje sa oem. Pisem sa svog lapa, modul je hynix. Sve se slaze sa jedec normama.
Cudno mi da su stavili 5600, ali moguce da su to imali, a ona se spusti na 2600, mada sva ocitavanj pokazuju da radi na 2800/5600 a procesro to ne podrzava formalno.
Cudno.

Ja isprava i otkucah 5200 (dok se instalirao win). Trenutno kod trgovaca ima jedan jedini modul Kingston od 5200 plus akcija. 5600 vec ima vise.

EDIT: mislim nije to sad presudno, hteo sam prosto da dodam ram i vidim sta za ssd. Ne znam koliko bih dobio za ovaj ugradjeni i doplatm za 1TB, i to je to. Nema vise diranja, menjanja. Nisam ni pitao pinservis da li zamena diska utice na garanciju. Za zenu to da sredim i ne diram dalje.

Dodavanje memorije je uvek neki rizik, da li ili kako će se slagati pa je uvek bolja zamena oba modula. To je spcijalno kritično kod laptopa.
Prvi izbor je par memorija iz QVL liste, pa onda sličnih sa istim vrednostima kao u QVL a ostalo je manje više samo eksperimentisanje. Ono staro "Mož biti ali ne mora".

Da, ja se vec neko duze vreme na bavim takvim stvarima, ali naravno pri vecim brzinama usklajdivanje dva razlicita modula je tim teze. Bas zbog tog "moz biti ne mora da znaci" sam se nadao, jer mi tako sada odgovara, da "svi postuju jedec, trebalo bi da radi".
Jos su ove ddr5 po modulu organzovane x2. Nazalost nemam opciju, niti izvor, da probam nekoliko pa kasnije i posavetujem druge. Jos je cilj ne samo da radi vec da rade u 2x64b width.

Ako nećeš moguće zezancije, jedina sigurica je kit od dva modula sa QVL liste. DDR3 je nakako bio najbolji za mešanje jer su se svi pridržavali JEDEC standarda, tek posle je Intel izašao sa XMP-om što je olakšalo overclock a bilo je i ploča sa DDR2 i DDR3 slotovima.

Imam sličan problem vezano za RAM...
Imam laptop Asus X550VB koji ima zalemljenih 4GB memorije, te sam sa Aliexpressa kupio još 8GB, i to je radilo skoro dve godine, kada je odjednom u sistemu prestalo da se pojavljuje dodatih 8GB, a tako stoji i u BIOS-u, da ima 4GB memorije. Kada sam izvadio CMOS bateriju i pokrenuo laptop ponovo se pojavljuje 12GB, gde, ako pustim da se pokrene Windows, i tamo mogu da vidim isto, ali ako restartujem sistem ponovo vidi samo 4GB. Mislio sam da je memorija u kvaru, ponovo sam izvadio CMOS bateriju, ponovo imam 12GB, pa sam pokrenuo memtest86+ i test je prošao bez ijedne greške. Po ponovnom pokretanju sistema se sve isto ponavlja, sad opet imam 4GB.

Ne znam šta bi mogao biti problem? Nemam drugi laptop sa ovom vrstom memorije, te ne mogu da proverim da li je do modula, ali nešto mislim da je kvar do ploče. Hvala unapred na odgovorima.

To ti ne moze niko ovde odgovoriti, moras testirat sa drugim modulom pa utvrditi

jedino sto mozes ovako uraditi je sa gumicom ocistiti kontakte na modulu, dok si u memtestu blago pomerit ram modul videt da ne gubi spoj i to je to

Nazad
Vrh Dno