Šta je novo?

Užasno lagovanje OS-a

Markic

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
555
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Juče mi se dok sam koristio laptop, po prvi put desilo to da mi sve odjednom laguje, animacije obrtanja točkića na pregledaču, YT video klipovi, otvaranje Action Center-a, čak i kada kucam nešto na tastaturi imam input lag. Nakon što sam restartovao laptop, problem je nestao.
Međutim jutros ponovo isti problem, užasno lagovanje svega "pokretnog". Računar bukvalno nije moguće koristiti. Probao sam da restartujem ponovo laptop, međutim laguje i dalje.
Interesantno je to što ne laguje odmah nakon što se uključi, nego nakon nekih 1-2min kreće konstantno lagovanje. (Ovo me navodi na sumnju da sam nakupio neki malware ili minera)
Probao sam da reinstaliram drivere za grafičku, ali nije pomoglo. Takođe sam skenirao računar sa Malwarebytes-om, on ništa nije našao.
Na laptopu je instaliran Windows 10 15063, laptop: HP Pavilion 17 f00sm
Jel može neko da mi kaže šta mi je činiti?

Poslednja izmena:
Pogledaj u task manageru da li ti neki proces vuce resurse.

Čini mi se da je sve ok:
Screenshot (6).png

Koliko dugo traje taj lag? Jel konstantan uvek ili na momente?
Moze da se desi da ti u tom trenutku krene windows update, mada on obicno radi kada je idle... Pokusaj da disable-ujes taj servis (run services.msc, pa ga nadji tu), cisto da ga iskljucimo kao uzrok...

Konstantan je lag, nakon što počne, nema prekidanja, dok ne restartujem računar.
Češljao sam računar sa Malwarebytes-om, ali ne pronalazi ništa.

Da li taj laptop ima Intel integrisanu grafiku? Probaj nove drivere sa intelovog sajta. Meni je chrome lagovao, čak je i miš zapinjao, par puta i bsod. Posle instalacije novih drivera sve je OK.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Da li taj laptop ima Intel integrisanu grafiku? Probaj nove drivere sa intelovog sajta. Meni je chrome lagovao, čak je i miš zapinjao, par puta i bsod. Posle instalacije novih drivera sve je OK.

Ima AMD.

Da te ne bi bolela glava i da ne gubis vremena previse... digni sistem ponovo...
Cim se podigne, ukljuci update i neka odradi do kraja, trebace mu sigurno par sati. Pa da vidimo posle toga da li ce da se desava... A ovako, pitaj boga sta je, dok izvalis, poludeces :)

Juče uveče kada sam došao iz škole, uopšte nije bilo lagovanja. Rekoh, možda je to bio neki privremen problem.
Jutros palim laptop, kad ponovo užasno laguje. U Resource Monitor-u, zauzeće procesora oko 5%. Ne vidim da mi bilo šta vuče snagu.

Jel se cuje da drlja hdd? Ne bi bio bas takav lag kao sto opisujes, ali aj proveri... Skini hdd sentinel, pa pogledaj stanje.

Ne čujem da uopšte "drlja" HDD. Lampica HDD ne svetli konstantno. A isto i nije zagrejan prostor kod HDD-a. (Znam da kada mi dugo radi nešto, ume da se zagreje).

Pa hoces da nagadjas sve napamet dok ti neka visa sila ne ukaze sta se desava, ili ces da probas da uradis nesto sto sam ti predlozio? :) Do sad tri stvari, dosta od mene :)

Pa hoces da nagadjas sve napamet dok ti neka visa sila ne ukaze sta se desava, ili ces da probas da uradis nesto sto sam ti predlozio? :) Do sad tri stvari, dosta od mene :)

Svakako ću pogledati u Sentinelu. Ako ne uspem da otkrijem izvor ovog probleme, ne gine mi restore sistema.

Nemoj restore, vec komplet od nule nov

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Nemoj restore, vec komplet od nule nov

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Važi, stvarno čudan problem, do prekjuče sve radi super, pa konstantno lagovanje tokom jutra, da bi uveče sve bilo ok.

Namesti Power options na High Performance pa vidi.

To mi je namešteno.

Baš sve, tamo u Advanced settings takođe ? Min i Max state processor setting ?

Ne sećam se kako je bilo kad sam se jednom susreo sa nekim miner-om na drugom kompu, da li je interfejs (koji se valjda od osmice izvršava na grafičkoj) lagovao, pa možda da najpre proveriš zauzeće GPU kada komp počne sa lagovanjem. Zatim, proveri da li grafička diže klokove pri većem opterećenju. Isto tako, ako imaš neki program koji ti po podizanju Windows-a podešava ventilatore/napone grafičke kako što je MSI Afterburner, probaj kako radi komp bez njega.

Evo stanja u Sentinel-u:
Screenshot (7).png

@CountMike Sve je namešteno na 100%, izuzev "Maximum processor frequency".
@nocniduh Nemam MSI Afterburner, a pomoću kojeg programa bih mogao da proverim zauzeće GPU-a?

Evo, deluje mi da je GPU ozbiljno opterećen:
hku.png

GPU miner 99%. Verovatno se dobro maskirao.

I kolike su mi šanse da ga otklonim? Postoji li neki program koji služi za pronalaženje minera?

Ako ti već antivirus ne nalazi ništa, skeniraj sistem sa MBAM i Zemana Anti-Malware.

Da bi lakše pronašao proces koji ti najviše koristi GPU, probaj program Process explorer. Biće potrebno da dodaš odgovarajuću kolonu (desni klik na kolone). Obavezno ga pokreni kao administrator inače neće prikazati gpu zauzeće.

@nocniduh Evo šta mi po tom programu vuče najviše GPU:
Screenshot (9).png

Cekacu jos jedan dan da vidim da li cete shvatiti, vec u prvom postu je covek pomenuo sta je, ali nije svestan :) Samo cekam sta ce Vuk40 reci kada vidi odgovor ;)

Process Explorer moze da proveri md5 potpis svakog procesa i da uporedi sa poznatim potpisima. Ukoliko imaš nezvanog gosta, pokazaće ti ga.

Vrh Dno