Šta je novo?

Užasno lagovanje OS-a

Process Explorer moze da proveri md5 potpis svakog procesa i da uporedi sa poznatim potpisima. Ukoliko imaš nezvanog gosta, pokazaće ti ga.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Kako da znam, da li mi ga pokazuje, da li je taj proces obojen drugom bojom ili nešto drugo?

@Markic
Desni klik pa check virustotal. Jel ti to maksimalno zauzeće? Na gpu-z screenshot-u ti je bilo 100%

@alfaunits
Na šta misliš, na to što ima najnoviju Windows 10 verziju (15063) ?

@Markic
Desni klik pa check virustotal. Jel ti to maksimalno zauzeće? Na gpu-z screenshot-u ti je bilo 100%

Upravo pogledao Virus Total izbacuje 0/61. Verovatno to znači da proces nije virus.
Pogledao sam takođe i zauzeće GPU-a, i podaci iz GPU-Z se ne poklapaju sa podacima iz Process Explorera. U GPU-Z i dalje pokazuje 100% zauzeće.

Pogresan smer, mada moze pomoci.

@Markic
U ovom trenutku nemam dobar savet da ti preporučim. Možda da se fokusiraš na taj process crsrss.exe i da proguglaš malo o njemu čemu služi a možda dobiješ neki hint ako odeš na desni klik - properties pa thread ili neki drugi tab. Možda neki drugi proces koristi njegove funkcije pa se može otkriti tako. Ili kreneš da redom skidaš sve moguće programe i skeniraš komp :D Nije loše i da instaliraš sve update za Windows, mada mislim da je alfaunits pre hteo da kaže da je 10-ka ***** ;)

edit: E da, proveri i dal se taj fajl nalazi u C:\Windows\System32\csrss.exe (Properties - Image)

Poslednja izmena:
Radio sam reinstalaciju drivera, nije pomoglo.
Probaću da skeniram računar sa Norton Power Eraser-om, kažu da je on dobar za duboko skeniranje.

Poslednja izmena:
Kao što piše u prethodnom postu, proveri putanju tog fajla.

Uradi ovi za csrss prvo.
Nadji gde je stvarno process. Ako je u System32, windows update te je shebo.

Čisto teorijski, kakve on ima veze sa GPU?

Probaj da skeniraš sa http://antiviruslivecd.4mlinux.com/
Kada se masina bootuje sa CD-a ili usb-a virus nije aktivan i ne može da se skriva. Možda ima i drugih sličnih rešenja za offline skeniranje.
Priseti se šta si radio prethodnih dana, da li si gurao neki USB, instalirao neki free program...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Čisto teorijski, kakve on ima veze sa GPU?

Ne treba da ima ali zezne ga. Csrss koristi GPU ali WU na w10 zezne drivere skroz.

Nije virus vec je WU zeznuo drivere, Markic. Cesto su to uradili na vise w10 buildova.

Poslednja izmena:
Ne treba da ima ali zezne ga. Csrss koristi GPU ali WU na w10 zezne drivere skroz.

Nije virus vec je WU zeznuo drivere, Markic. Cesto su to uradili na vise w10 buildova.

I kako bih ja sada to mogao da rešim? Znači sigurno nije neki malware?

Poslednja izmena:
Jedino resenje koje je svima radilo je reinstall w7. Cak ni nova instalacija w10 ne sredjuje.
Mozes probati da instaliras novije drivere za GPU ako ih ima, ali cesto ne resava problem.

I ovo sto sam33 rece!

Isti problem imam sa w10 i nvidia kartom nesto mi vuce gpu i ci video neki pustim zakucava racunar dok ga ne restartujem...

Proveri procese, kao što je navedeno u temi.

Poznat je problem, ljudi, nema pravila kada ce vam se zahvatiti, jer MS ne pusta svima update u isto vreme.
Niti postoji resenje koje cak i vecini resava problem, osim instalacije Windows 7/8.

Uvek proverite za svaki slucaj proces, da nije neki malware, sto se moze desiti, ali csrss stvarno koristi GPU "dosta" i u Idle-u. Kada se dodaju probematicni driver, tj. izgleda konfiguracija istih, ubije masinu skroz.
Igre pucaju, video zeza, obicne radnje izgledaju kao 100% CPU usage lag.

Poslednja izmena:
Probao sam ponovo sa reinstalacijom drivera, ovoga puta uz pomoć DDU-a. Nije pomoglo, prvih 2-3 minuta super radi, i onda ponovo kreće lagovanje.

Ja sam pogasio sve servise od nvidie i bolje je... tsko posle svakog update-a drivera

Instaliraj drajvere sa sajta proizvodjaca, nista windows da prcka i odredjuje. Posle blokiraj update i u group policy i na onom drugom mjestu, desni klik my comp itd ima neka opcija da se postavi na No.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ma ja rucno ubacujem nv drivere i svaki out posle instalacije istih imam problem dok ne pogasim sve servise i startup od NV... evo juce i prekjuce mi se nije desavalo da zakuca...

Mozes ti raditi rucno to, ali WU vise ne daje opciju da biras da ne instaliras drivere sa WU store-a.
Sem ako nisi kroz group policy uspeo da pogasis ceo WU.

Ma ja rucno ubacujem nv drivere i svaki out posle instalacije istih imam problem dok ne pogasim sve servise i startup od NV... evo juce i prekjuce mi se nije desavalo da zakuca...

Drajveri za laptop GPU su olaksana i prilagodjena verzija od strane proizvodjaca. Pogresno je skidati bilo gdje i bilo koje osim one sa sajta proizvodjaca laptopa makar bili i stariji. Mozda pricas za desktop.

Prilikom instalacije uvijek odcekiram sve osim samo "cistih" drajvera, nekad i clean instalacija (ima opcija da se bira). Bilo sta da instaliram od SW-a obavezno sve odcekiram dodatke i bloat. Moze i kroz Device Manager.

Mislim da se moze ugasiti update drajvera. Moze se dodati i policy za neku "osjetljivu" komponentu. Ukoliko je drajver kopiran u Windows Store, pozeljno ga je i obrisati. Sada Windows po defaultu uzima novije drajvere i kopira ih u Windows Store.

Zna biti nezgodno za USB uredjaje koji se prikljucuju/iskljucuju, ali da se i to srediti.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    48.4 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Ma meni je desktop zakucavao ...
Videcemo ovih dana kako se ponasa

Uspeo sam da otklonim problem uz pomoć Norton Power Eraser-a, sve preporuke za ovaj AV, pronašao je malware koji nisu pronašli ni Zemana, Malwarebytes, Defender.

Nazad
Vrh Dno