Šta je novo?

Učestal DMA problemcic

frogman

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2004
Poena
679
Desavalo mi se cesto na nt operativnim sistemima, najvise XP da kada su uredno instalirani ide drajveri da se sistem znatno uspori kada koristim neku od optika; npr. kopiram ogromne fajlove; rezem diskove; itd. To mi se desavalo na raznim chipsetima. Menjao sam kablazu, raspored uredjaja master/slave/cs, menjao uredjaje. Ultra dma mode ukljucen. Najgore sto se problem nejavlja cesto ali kad se se desi tada se ubijem trazeci resenje. Zato bih zamolio dobre ljude ovog foruma da podele iskustva samnom jer verujem da se to i njima desavalo.
Unapred hvala.

Vishe puta mi se dogadjalo i ne samo sa optickim uredjajem vec i sa HDD, svaki put problem je bio zato sto se aktivirao PIO mode, samim prebacivanjem na udma mod u device manager-u resio bih problem.

:)

Dma mode je ukljucen. Cak sam brisao i sekundarne grane da se ponovo inicirijau ali opet ista situacija. Dosta tih slucajeva mi se ponavljalo na sis-ovim chipsetima pogotovo integrisanim plocama. Mora da je to nesto drugo posredi.

Pretpostavljam da si hard i optički uređaj prikačio na odvojene IDE kablove, jel?

Da, pokusavao sam tako i zajedno u oba slucaja bio 40 ili 80 pinski kabl to se ponavlja. Malo sam eksperimentisao sa ide drajverima koje instalira XP SP2 i onima sto dobavljac prilaze uz cd ali pokazalo se da je ipak bolje ostaviti genericke drajvere. Barem u slucajevima ploca sa SIS 650 i 962 chipovima.

Poslednja izmena:
Možda će neko smatrati da ovo nema veze ali jesi li probao da flešuješ BIOS poslednjom verzijom?
Obzirom da si, izgleda, vrlo temeljan, pretpostavljam da si i to probao al' ono ajde da pitam.

Ma da sve sam probao, zadnju verziju, modovane, bete sve samo da zavrsim sa tim procesom eliminacije ali opet nista. Ja mislim da samo sto jos mogu da neznam ili nisam probao jeste neka malo naprednija optimizacija, mozda u servisima, mozda u reg-u sto bih resilo problem. Jer na to dolazim zbog sledece situacije:
Taj mi se problem ponovio nedavno kada sam sklopio 2 indetcine masine:
MB Asus A7V400-MX; Sempron 2400+; 256DDR Elixir; HDD Maxtor 40GB 7200; PSU 300W Kinez;
Jedna konfiguracija je uredno radila, dok druga cim je startala da kreira image u neri sa Asus CD-RWom usporila ostale windows aplikacije, to se dosta osetilo i na refresh-u.

Poslednja izmena:
Nekad se dešava da posle par pokušaja čitanja sa CD Rom-a koji je oštećen, automatski ga vrati u PIO mod. A takođe možda ode jedan deo u swap fajl, čini mi se da je 256 Mb malo za veliko keširanje koje radi XP.

Pozdrav,

Eto mene opet da te davim sa nečim što si verovatno već pokušao :)
Jesi li probao da fiksiraš pagefile na neku veću vrednost, 1GB ili tako nešto, i da mu, naravno, fiksiraš to kao obe vrednosti, (i donju i gornju granicu).
Pazi, nagađam, ali mislim da neće biti štete da probaš, ako već nisi.

Elem, što se tiče servisa, to ćeš znati i sam, ima thread o tome u ovoj sobi pa navali. Koristi REG fajl kako bi brže mogao da probaš što veći broj varijanti. Ipak mislim da nije u njima stvar i da se štelovanjem servisa ili registry-a nemože baš puno postići.

Nazad
Vrh Dno