Šta je novo?

Tweaker za Atlon 2650e

shaolin_RS

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2006
Poena
650
Underklokovao sam cpu iz biosa na 1Ghz i na 0.8V, ploca ne dozvoljava nize a cilj je 800mhz i 0.675V. Ono sto je mnogo vaznije je da spustim voltazu za NB dosta se greje i to je najveci problem a bios ne dozvoljava da se spusta NB samo da se povecava. Phenom Ms Tweaker nece da radi sa ovim procesorom sto je i logicno pa ako se neko seca onih starih programa za Atlon da li ima neki slican njemu po opcijama?

Kolika je temperatura NB?, gasi se komp ili?
Na kojoj ploci je procesor?
Negde 2009 imao sam jednu Gigabyte 785GM sa Athlon II X4 620, NB se grejao vise nego procesor.
Radilo tako bez problema.

Poslednja izmena:
MB je GA 790FX DS5. Temp NB je nemam pojma, ne moze da ocita smanjio sam temperaturu ploce sa 41 stepen na 35 ventilatorom od 120mm, temp cpu-a je spustena na 30 stepeni u idle, u sobi je 25 stepeni inace. Dodirom sam konstatovao da je NB dosta topliji nego kad je u ploci bio Phenom. Doduse kuler je bio masivniji i izduvavao hladan vazduh preko NB. Znam da moze da se resi ovom promenom registra sigurno ali ako ne moze da izvuce potrebnu voltazu cpu je mrtav u tom slucaju zato ne bi da rizikujem. A da li je potrebno ili ne to je moja stvar sigurno imam razloge kad se zezam oko ovog i C&C ne igra nikako jer je potreban konstantan napon a i previse je ovo nisko da reaguje. Nesto sam malo prelistao o arhitekturi K8 cpu-a izgleda da je u redu sto ne moze da ocita NB i da je voltaza NB ako sam dobro razumeo ista kao i voltaza CPU-a i da se menja sa promenom voltaze CPU-a tako da ostaje samo pitanje da li postoji neki program da spusti jos voltazu i frekvenciju procesora.

Poslednja izmena:
Nesto gledah cpu-support za tu plocu
taj tvoj "Lima" nije na listi podrzanih.
Instaliraj AIDA64 pa vidi temperaturu NB.
Mislim da nije tako visoka, secam se vreline
na mojoj ploci pod opterecenjem isla je i do skoro 73 stepena.
Nema potrebe da obaras klok procesora, ja bih to zategao preko
2Ghz, taj prosesor vuce samo 16w, to je igracka za tvoju plocu.

Poslednja izmena:
Uzeo sam ga na rizik analizirajuci druge ploce sa tim chipsetom i procenio da ce ga podrzati na osnovu nekih sempron le procesora koje podrzava. Everest ga ocitava kao atlon neo 26. Sad da li je Lima ili ono kao semproni le ili ovo trece koje se vodi na H.. kako ga ocitava ne znam stvarno uglavnom radi lepo na 1ghz za to sto meni treba bolje nego atlon 3200+ na toj frekvenciji koji takodje imam. Vec je instalirana aida64 ili everest kako se sad vec zove i na phenomu je pokazivala tacnu temp NB i voltazu a za ovaj cpu to ne pokazuje. Nije poenta da se ubrza to mogu lako na 2.5Ghz nego da se jos uspori sad trosi po proracunu tacno 7W a treba da trosi 3.5W a propratni efekat meni vrlo vazan je smanjenje temperature NB usled smanjenja voltaze. Ovaj komplet radi nonstop 365 dana u godini i to je jos jedan razlog zasto bi da smanjim prvenstveno zagrevanje NB a usput i potrosnju duplo. Sad vidim da ima neka nova verzija AIDA64 pa cu i to da probam extreme varijantu.

Poslednja izmena:
Neki modovani bios bi zavrsio posao.
Pokusacu nesto da iskopam.

nema razlike ni sa novom verzijom, senzor nista ne pokazuje, ove vrednosti u chipsetu su predpostavljam default jos ploca podize malo sve napone tako da je to malo visoko u startu, ne znam da li uopste moze i SB da se spusti ili je to moguce samo promenom biosa ili registra? Koliko sam pregledao sajtove cini mi se da ne postoji nijedan program za promenu frekvencije i voltaze na k8 procesorima bar ja nisam uspeo da nadjem.
atlon2650e1.png atlon2650e2.jpg atlon2650e3.jpg

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
prva ga ne vidi, a guruova ne moze da se instalira samo xp ili vista.:smash:
******.jpg

Probaj da instaliras u XP/vista compatibility mode.

Poslednja izmena:
gde sad sve to da radim, morao bi da resetujem i palim virtuelizaciju nema nikakve lakse alternative?

ovo delimicno radi, napravio sam mali korak napred e sad tek vidim jos neke stvari sto treba da se isprave. U biosu je podeseno na x5 mnozilac i voltaza manuelno na 0.8V. Problem je sto meni treba x4 a nema ga u biosu. U ovom programu je minimum 1V i nece da otkljuca promenu mnozioca znaci ne moze ispod 1GHz. Da li je to zbog toga sto nije u biosu sve na auto ne znam. Promenio sam parametre vidi se na slici on pokazuje 1V za cpu a ova dva programa 0.8V mozda je stariji bios pa zato ne da promenu voltaze cpu-a. Sad vidim i da je mozda i ovaj pcie napon visoko i na koliko da se podesi? ovaj HTR ne znam sta je mozda i to treba nize. Uglavnom crveno pise NB napon zakljucan ovo je core NB napon sto sam menjao da li je to isto ne znam. Otkacio sam neku opciju da ovo ucita kad se butuje ali smart profili ne rade ne dozvoljava da ih snimam. Na kraju kad pogasim sve cpu se vrti oko 15% iskoriscenosti valjalo bi da je nize ali sta da se radi, najbolje mozda da nadjem stabilne vrednosti pa da rizikujem sa promenom u registru ako uopste to moze da se tamo nadje. Da li smem da menjam i voltazu SB i dokle sve da spustam?
evega.jpg evega2.jpg

Poslednja izmena:
nece brazos tweaker da radi kad se instalira i pokrenem ga spominje k10, on je radio te setape bas za ovakve procesore na laptopovima kako bi produzio bateriju, molili su ga i za ovaj da uradi ali on je spominjao k8 arhitekturu, da mora da licno poseduje cpu itd...

Mozes da spustis napon NB, NB vid je integrisni memoriski kontrolor u procesoru.
NB ti je sada na 1.097v i moze da se spusti.
SB mozes da spustis ispod 1.0v.

Sve te vrednosti mozes da spustas na minimum, osim pci-e zbog grafickih karti
imas ih bas dosta.
HTR je verovatno ocitavanje sa ploce za turbo core
koji nema funkciju kod ovog proca.

Poslednja izmena:
htt je hyper transport transmit htr je hyper transport recieve, pcie core Overvoltage control u biosu ide od 0.05V do 0.45V sad ne znam na koliko da stavim ovu vrednost. Plavi ekran nakon promene SB na 1.15V a NB na 1.1V prilikom boota. Sad cu da probam sa ovim parametrima valjda se nece zabiti trajno ako on uopste i menja nesto VID NB je zamrznut i ne vidim da ga menja.
evega4.jpg

Najbolje da skidas jednu po jednu vrednost i da trazis najmanju stabilnu vrednost.

Probao sam i radi tako samo sto vrati htr uvek na 1.162V. Problem je pravio program koji se aktivira nakon boota pre nego sto ovaj overdrive promeni parametre, tako da moze da se resi odlaganjem starta programa za 60sec i onda ne puca. PCIE voltaza je po defaultu od 1.2V do 1.5V ja sam stavio 1.51V ne znam da li jos da spustam. Eto to je to sto se tice podesavanja nazalost bolje ne mogu ostaju ovi parametri voltaza 0.812V za cpu i 1000Mhz nize neznam kako. Pojavio se novi problem naime stavio sam ganc nov cooler raijintek zelos nekad se zavrti a nekad ne kad upalim komp, kako ga pipnem malo on krene i radi normalno inace krece pa stane kao da ga nesto koci mozda je u pitanju sto cpu nije podrzan na toj listi pa se izgubi ili je pokvaren slucajno mada predpostavljam da onda uopste ne bi hteo da zavrti.

Mozda zbog Cool and Quet ako ti je ukljucen.
Mozda stoji dok je proc hladan (kao lap top)
Taj kuler ima 4-pinski prikljucak?

da 4pin, pa ne verujem zasto onda zavrti kad ga gurnem malo? Videcu da iskljucim ako je C&C ukljucen, mada je to dobra stvar jer mu pusti vecu frekvenciju ako treba nesto da odradi pa na kraju ispadne manja potrsonja no u ovom slucaju nema vajde od njega jer on cim detektuje mali pik na koriscenje cpua pusta max frekvenciju sto je neefikasno, nije cak ni problem da li ce da vrti ili nece jer je hladan kuler skroz nego ce vent da ode stani kreni non stop

Cool and Quet kod tebe nece igrati nikakvu ulogu
vrednosti si vec oborio na minimum, i nize od toga
ne moze ici.

Nazad
Vrh Dno