Šta je novo?

TV Plazma vs. LCD???

Mookey

Slavan
Učlanjen(a)
25.04.2006
Poena
320
Planiram da kupim neki od onih 107' televizora, pa me zanima koji su bolji.
Video sam Philips Plazma 42PFP5332 za 73000 dinara i veoma mi se svideo,ali mi brat kaze da su malo bolji LCD televizori jer se Plazme veoma brzo trose i za oko 2-3 godine pocnu malo da gube na kvalitetu.Onda sam otisao da vidim neki LCD TV i nasao sam isto Philipsa sa slicnom oznakom 42PFP5322,ali je oko 10000 skuplji.
Koji su bolji televizori,molim za vase komentare,a bilo bi preporucljivo da budu od nekih sa iskustvom.
Hvala unapred na odgovorima!!!

Upotrebi search (pretrazi) funkciju na forumu i naci ces odgovore. Ova tema je prezvakana vise puta.
LCD daje ostriju sliku i bolji je za HD dok je Plazma bolja za up SD materijal.

Ja sam uzeo tu plazmu skoro.
I nisam pogrešio, u odnosu na samsung 42" koji se prodaje u TM za 68k, avion!

Ono najvažnije za mene, sa SD signalom ima prelepu sliku, jedva deformisanu. Ko što neko reče na avforumu "...best stretching function I've ever seen on a hd screen". Naravno, kada se uključi superzoom mod - vertikalno odseče po 5% slike ali i dalje dovoljno da se vide kajroni u dnu, središnih 70% horizontalno ostavi netaknuto, a krajeve razvuče. Tuner jači nego na Sony 29", krupne IKOM-ove horizontalne linije se ne vide sada, a to me najviše plašilo.

Divx preko pioneer DV380 playera i rgb scarta - čista desetka. Mada bi tu dodatno dobio malo sa komponentnim kablom... Ali merkam se za ovaj DV400 pa da povežem preko hdmija.

Jedan od retkih sa 2 hdmi ulaza. Kada povezuješ PC preko dvi/hdmi kabla - sve proradi iz prve, win ga prepozna kao PHILIPS TV, a on sam ispiše u kom modu radi, najbolje na 720p.

Uzmi, nećeš pogrešiti.

Ako te još nešto zanima, pitaj.

Kako nisam, pa samo to i gledam c pc-a, tu i tamo poneki jpg...
1280x720 se najbolje i vidi, mada nije loš ni 1080i (neko je beše ovde postovao link na youtube zašto je 720p bolji od 1080i).

"Philips Demo Colors of Miami", e to treba videti :p

Upotrebi search (pretrazi) funkciju na forumu i naci ces odgovore. Ova tema je prezvakana vise puta.
LCD daje ostriju sliku i bolji je za HD dok je Plazma bolja za up SD materijal.
Mene vise zanimaju ova dva modela od poredjenja LCD sa Plazmom,tako da mi ipak treba neki komentar korisnika,bolje nego da trazim po forumu.Cak i mislim da je ovde search dosta los tj. nikada mi ne da ono sto trazim.

dkrstic, jesi li mozda probao hd ripove, 1280x720? :)
Da li ga zezas ili stvarno pitas,zanima me zato sto je ovaj TV sa rezolucijom 1024x768

,ali mi brat kaze da su malo bolji LCD televizori jer se Plazme veoma brzo trose i za oko 2-3 godine pocnu malo da gube na kvalitetu!

Fali jedna 1 ispred znaci za 12-13 godina. Vek prosecne plazme je 50.000 sati, odnosno sa 10 sati dnevnog rada = 13 i kusur godina.

iskreno nikada nisam video ovo cudo u radu sem na kratko u megamarketima :D ... ali mi je cale ranije radio u jednoj radnji koja se bavila tehnikom ... znaci kako on kaze ...
LCD je za kucu ... znaci ostra slika lepo se vidi ... fudbal na ogromnom displeju ... milina ... filmovi sve sve sve ...
dok je plazma za kafice ... neke prezentacije i tako ... znaci slika je malo mutnija ... i nije lepo da se gleda iz blizine (pod to podrazumevam sve manje od 3m) ...
znam da pise sa iskustvom ali ovo moze na neki nacin biti dobro iskustvo ... nadam se da sam bar malo pomogao :D ... pozz

Sport ce biti fantastican na LCD teveu, ako je materijal HD kvaliteta...

Znaci ako ti je dostupna satelitska HD televizija, a sport ti je glavna stvar za gledanje, slobodno kupi LCD. Glavna prednost plazme je slika u veoma mracnim scenama, a ostrina i preciznost koju ima LCD na sportskim prenosima je za nju nedostizna.

8 ms je sasvim dovoljno, ako nadjes sa brzim odzivom - jos bolje.

Steta sto nisi kupio pre Superbowla, kakav je to spektakl bio u High Definition varijanti!

Sport ce biti fantastican na LCD teveu, ako je materijal HD kvaliteta...

Steta sto nisi kupio pre Superbowla, kakav je to spektakl bio u High Definition varijanti!
Nazalost imam samo kablovsku,ali se nadam da cu do sledeceg superbowla imati sve ovo sto hvalis.
Superbowl je bio dobar i na mom Samsungu 28',a kakav je tek vio na 42' ne mogu ni da zamislim.
Pozdrav i hvala svima,ipak cu juriti LCD.

Bio sam u jednoj prodavnici i smorio prodavca da mi isprica sve prednosti i mane LCD-a i Plazme,i reci cu samo ukratko da bi ljudi koje to zanima videli sta da kupe.
Covek mi je rekao da su i plazma i lcd odlicni televizori (to svako dete zna.)ali da je LCD namenjen iskljucivo ljudima koji gledaju HD televiziju tj satelitske kanale koji to podrzavaju,dok je Plazma vise namenjena gledanju obicnih kanala,takodje mi je rekao da je vek trajanja danasnjih Plazmi oko 70000 sati kao sto je rekao korisnik lab310,a ne kao sto sam ja nasrao.Naravno obe vrste podrzavaju HDTV i ostala cuda.Ako nekog zanima koju marku da kupi covek mi je preporucio LG (jer ima 2 godine garancije) ili Philips jer je jednostavno dobar.Ovo govorim iskljucivo za one jeftinije televizore 80-100k dinara (bas su jeftiniji:D).
Ako hocete neko izdrkavanje onda imate Sony i slicno.
Pozdrav!!!

Poslednja izmena:
Uh, ja retko kom prodavcu verujem...Chesto se svelo na to da na kraju ja uchim ljude shta i kako je hd...al` neki ipak vladaju materijom :D

Nesto sam vrlo skeptican na izjavu prodavca za vek trajanja novih plazmi.
Ja sam licno za LCD.

U odnosu na prve generacije plazma ekrana, životni vek je povećan ~10 puta. Isto kao što je kod lcd-a smanjen odziv piksela približno isto. Ne znam zbog čega si skeptičan. Na lcd-u će ti se mnoogo pre crkavanja javiti mrtvi pikseli, što nekoga zna da nervira (a nekoga ne)

Plazme veoma brzo trose i za oko 2-3 godine pocnu malo da gube na kvalitetu
Pa cekaj, ti kupujes tv za narednih 15-20 godina? Kakve ima veze da li traje 10 ili 15 godina, sto se mene tice dosta ranije ce on otici kod drugog vlasnika, pa on ako hoce nek ga drzi "do kraja".

LCD je za kucu ... znaci ostra slika lepo se vidi ... fudbal na ogromnom displeju ... milina ... filmovi sve sve sve ...
dok je plazma za kafice ... neke prezentacije i tako ... znaci slika je malo mutnija ... i nije lepo da se gleda iz blizine (pod to podrazumevam sve manje od 3m)
Pa iskreno, vise si odmogao onima koji su nesigurni u odluci. LCD je za kucu kazes? Moj cale u njegovom stanu ima Sony Braviu 40" i to top model za 2006 godinu, sa DVB-T tunerom i ostalim dodacima. Pazi ja kad odem kod njega, pa nema teorije da gledam SD, to je uzasno... navikne se covek na to sigurno, ali ja ne bih.
Ali zato je na plasmi potpuno druga prica. Onaj kvalitet koji CRT daje sto se tice SD kanala, taj kvalitet neces dobiti ni na plasmi ni na LCD-u. Ali na plasmi ce biti prihvatljiva slika SD kanala.

LG plasme imaju losiju crnu boju, bar meni se tako cini. Sto se tice plasma ekrana Pioneer je top, ali preskup (narocito kod nas), a no2 je Panasonic (moj izbor ;) jednostavno najbolji odnos cene i kvaliteta.

Ne znam do koliko planiras da se ispruzis. Mislim da je sada Panasonic 42 PV700 najbolji izbor 109000, pala mu je cena, posto na prolece izlaze novi modeli. Ako hocete full HD onda PY70 ili PY700, spremi se doduse na 150000 i 175000... ali ne znam stvarno ko normalan po toj ceni kupuje sada full HD tv. Ako hocete full HD sacekajte nove Panasonic modele, za EU i USA trziste imaju oznake PZ80, PZ85, PZ800 (kod nas verovatno kao i ove godine PY) mislim da ce to biti priblizavanje full HD modela normalnim cenama. A uz to Panasonic uvodi novu velicnu za plasme a to je 46" eto pa ko je neodlucan izmedju 42-ke i 50-ice moze da uzme to

Nazad
Vrh Dno